Nästan 1 000 lärare sades upp i samband med de nedläggningar som JB aviserade i våras och konkursen i juni. Enligt konkursförvaltaren har "merparten" av dessa lärare fått erbjudande om fortsatt anställning och konkursen fått "bästa möjliga utgång".
SCB har tagit fram siffror åt Lärarnas tidning över antalet anställda lärare på de 36 JB-skolor som var i gång förra läsåret. Vi har jämfört dessa med hur många som får fortsätta i höst, enligt de tillståndsansökningar som godkänts av Skolinspektionen.
208 lärare har blivit av med jobbet, andra har fått se sin tjänst krympa. Omräknat till heltider blir det sammanlagt 189 lärartjänster som har försvunnit. Återstår 773 JB-lärare som kan räkna med fortsatt jobb på de 24 skolor som tagits över av nya huvudmän.
– Jag har inte fått förteckningen över vilka som blivit anställda än och mycket är ännu oklart. Men troligen kommer flera av de lärare som återanställts inte att få samma omfattning på tjänsten som tidigare, säger Mats Andersson, regionombudsman för Lärarförbundet i Växjö där Gymnasieutbildningar i Syd tar över JB-gymnasiet.
Det är inte heller säkert att anställningsformen blir densamma. Många av de lärare som var tillsvidareanställda i JB Education före konkursen kan få sin tidigare fasta tjänst utbytt mot en visstidsanställning.
Det beror på legitimationsreformen.
– De nya huvudmännen vill ha lärare som är eller blir legitimerade för att undvika problem när behörighetsförordningen börjar gälla fullt ut vid halvårsskiftet 2015. Det säger Agneta Högstedt, regionombudsman för Lärarförbundet i Linköping, som har skött förhandlingarna med två av de nya huvudmännen.
Andelen obehöriga lärare har varit betydligt högre i JB Education än i riket som helhet. Omräknat till heltider saknades lärarexaminerade på 200 tjänster på de 24 skolorna förra läsåret. Yrkeslärare är undantagna från legitimationskravet men ett okänt antal på dessa tjänster var tillsvidareanställda som kärnämneslärare.
– Det blir nu upp till de nya huvudmännen att avgöra om de vill tillsvidareanställa någon som bara har lite kvar till examen och lösa de utbildningsproblem som då uppstår, säger Agneta Högstedt.
Eftersom JB Education gick i konkurs är det inte frågan om en så kallad verksamhetsövergång, där personalen följer med, utan om helt nya anställningar.
Med hänvisning till detta hävdar Stadsmissionen och Stenstansgymnasiet att lärarna inte får ta med sig intjänad anställningstid från JB.
Men där har de fel, enligt Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
– I tredje paragrafen i Lagen om anställningsskydd står det att anställningstid ska med även vid en konkurs. Detta får betydelse för turordning och uppsägningstid om det blir arbetsbrist, säger han.
Karin Lindgren