Så sent som förra året tömdes JB:s tre gymnasiebolag – JB Syd, JB Mitt och JB Nord — på fonderade pengar och överskott från skolverksamheten. 95,1 miljoner kronor skickades uppåt till moderbolaget som koncernbidrag.
Den fjärde skoldottern– JB grundskola AB – har inte gått lika bra och fick i stället ta emot ett koncernbidrag uppifrån på 10 miljoner. Totalt fick alltså JB Education 85,1 miljoner från sina skolor förra året.
Det visar de årsredovisningar för 2012 som aldrig skickades in till Bolagsverket, eftersom ägaren Axcel försatte JB Education i konkurs. Boksluten för de fyra dotterbolagen finns att läsa i tillståndsansökningarna från de nya huvudmännen hos Skolinspektionen.
Axcel köpte JohnBauer Organization 2008. Pengar har skickats uppåt från dotterbolagen varje år, sammanlagt runt 400 miljoner kronor åren 2008–12.
Pengarna har använts till administrativa kostnader, till köp av nya skolor samt till att betala räntor på lån som togs vid dessa uppköp och när koncernen förvärvades. Dessutom har bolagsskatten kunnat minskas genom att koncernbidragsinkomsten kvittats mot räntekostnaderna för lånen.
En studie som Skatteverket gjorde förra året visar att det i 90 procent av fallen inte fanns någon bolagsskatt kvar att redovisa hos riskkapitalägda koncerner eftersom alla pengar som tas ut från de verksamhetsdrivande dotterbolagen kvittas bort.
– Rätten till ränteavdrag mot interna lån från ägaren har begränsats. Men när det gäller banklån är det fortfarande fullt lagligt att göra så här, säger Börje Noring, skatterevisor på Skatteverket.
Karin Lindgren