Även lärarna i friskolorna får mer i löneökning än andra. Men det fjärde och sista avtalsåret blir inte uppsägningsbart, som på det kommunala området.
Det står klart sedan Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Almega Tjänsteföretag enats om ett nytt avtal på tisdagen. Avtalet är fyraårigt och ser ut så här:
• Två procent i genomsnittlig löneökning 2013.
• Fyra procent i genomsnittlig löneökning 2014.
• Inga garanterade löneökningar 2015 och 2016.
Avtalet är alltså mycket likt det kommunala avtalet från i fjol, vilket innebar 4,2 procent i löneökning det första året, två procent i löneökning det andra året och inga garantier för de två sista åren.
– Det är en framgång att även lärarna inom friskolorna får mer än andra yrkesgrupper under ett av åren. Ska vi få lärare till friskolorna måste lönerna upp här också, säger Henrik Carlsroth, lärare på Kunskapsskolan i Nyköping och ledamot i Lärarförbundets avtalsdelegation.
Han medger samtidigt att det är en svaghet att det sista året i det fyraåriga avtalet inte är uppsägningsbart, vilket det är på det kommunala området.
– Det är förstås en osäkerhetsfaktor. Här har arbetsgivarna ett jätteansvar. Jag hade aldrig sagt ja till avtalet om vi inte hade fått in skrivningar med andemeningen att lärarlönerna ska upp.
Även arbetsgivarsidan är nöjd med avtalet.
– Förhandlingarna har präglats av stor samsyn kring vikten av att höja lärarnas status och yrkets attraktivitet. Därför är det bra att parterna kommit överens om ett långt avtal som innebär en satsning på läraryrket, säger Linn Bentley, avtalsansvarig på Almega.
I avtalet står det att utgångspunkten är att ”löneutvecklingen inte ska vara sämre än övrig svensk arbetsmarknad” utan att lokalt satta löner ”ska kunna ge en bättre löneutveckling”. Parterna är överens om att lärarnas status och yrkets attraktivitet måste lyftas, vilket bland annat betyder högre löner för lärarna än för andra.
Fack och arbetsgivare har också enats om att tillsammans arbeta för att förbättra den lokala lönebildningen, hitta bättre sätt att organisera lärarnas arbete och få till ett bättre lokalt samarbete mellan skolor och fack. Avtalet innebär även att föräldraledighetstillägget blir generösare.
Stefan Helte