MOOC står för »Massive open online courses«. Det började på universitet i USA och Kanada 2008 där tiotusentals studenter från många olika länder sedan dess kan läsa samma kurser på nätet.
Därefter har konceptet spridit sig men är än så länge i sin linda i Sverige.
Nu har dock Karlstads universitet gått ihop med Högskolan i Lillehammer och ger en skandinavisk lärar-Mooc om ledarskap i klassrummet. Nätverket Skollyftet ger »Det utvidgade kollegiet« — en öppen digital fortbildning som riktar sig till lärare, skolledare, skolbibliotekarier med flera.
– Mooc-kurserna vänder sig till många. Det finns inga inträdeskrav utan de är öppna och gratis för alla som vill delta. Det enda som krävs är tillgång till internet och en dator eller surfplatta. Deltagaren får ett intyg men inga poäng, säger Ebba Ossiannilsson, projektledare på Center for education development vid Lunds universitet.
Kurserna håller på i fem till åtta veckor och är indelade i moduler på en vecka. Deltagarna kan jobba på egen hand eller ordna självstudiegrupper med kamratgranskningar på Facebook eller bloggar sammanlänkade via RSS-flöden.
Ebba Osiannilsson utreder nu hur Lunds universitet ska jobba med e-lärande och Mooc. Både skolor och högskolor har mycket att vinna på att anamma detta »flipped classroom«-tänkande, enligt henne.
– Man kan använda tiden bättre om elever och studenter använder Mooc och är förberedda när de kommer till klassrummet, säger Ebba Ossiannilsson.