Fritidspedagogen motsatte sig en steloperation. Då drog Försäkringskassan in hans förtidspension. Men det var fel, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en prejudicerande dom.
– Den här domen är jätteviktig för vår medlem, som kan leva ett drägligt liv nu. Men det är också en vägledande dom för Lärarförbundets alla medlemmar och för hela den svenska arbetsmarknaden, kommenterar Tony Wallgren, regionombudsman i Lärarförbundet.
Fritidspedagogen har varit sjukskriven och sjukpensionerad på grund av ryggbesvär sedan början av 2000-talet. För tre år sedan rekommenderade en specialistläkare att han borde stelopereras i ryggen. Men fritidspedagogen vägrade, eftersom han ansåg att det fanns risk att han skulle kunna bli ännu sämre på grund av operationen.
Försäkringskassan beslutade då att han inte skulle ha rätt till sjukersättning, det vill säga förtidspension. Försäkringskassan motiverade beslutet med att en operation skulle kunna öka fritidspedagogens möjlighet att ta ett arbete.
Högsta förvaltningsdomstolen, som är högsta instans och som bara tar sig an mål som kan bli vägledande för resten av arbetsmarknaden, ger nu fritidspedagogen rätt.
Domstolen slår i sin dom fast att en person kan ha giltig anledning att vägra att medverka till medicinsk rehabilitering och ändå ha rätt till sjukersättning. Utgångspunkten bör vara att individens eget ställningstagande godtas, när det gäller så omfattande ingrepp som till exempel operationer. Det innebär dock inte att den som är sjukskriven eller förtidspensionerad kan vägra alla slags medicinska åtgärder.
– Högsta förvaltningsdomstolen har nu tydliggjort att man inte behöver underkasta sig alla medicinska åtgärder för att ha rätt till ersättning. Domen visar att det är viktigt att respektera individens egen vilja, säger Tony Wallgren på Lärarförbundet.
Stefan Helte