Fyra av fem lärare anser inte att de har tid att ta del av nya forskningsresultat. Det visar en undersökning från Vetenskap och Allmänhet.
Skolan ska vila på vetenskaplig grund står det i skollagen. För att försöka ta reda på hur det ser ut i praktiken har den ideella föreningen Vetenskap och Allmänhet genomfört en enkätundersökning bland lärare, förskollärare och skolledare.
Resultatet visar att såväl lärare och förskollärare som skolledare har en generellt positiv syn på forskning och att de har större förtroende för forskare och deras arbete än befolkningen i stort.
Den viktigaste aspekten för att få en skola som vilar på vetenskaplig grund är behöriga lärare, anser de flesta som svarat på enkäten.
En majoritet anser också att det är mycket viktigt att använda undervisningsmetoder baserade på pedagogisk och didaktisk forskning och lika många anser att det är mycket viktigt att följa forskningen inom de egna undervisningsämnena.
Trots det har bara en av tre lärare haft kontakt med en forskare i sitt arbete under de senaste 12 månaderna. Fyra av fem lärare uppger att tidsbrist är det största hindret för kontakt med forskare.
Däremot ser en majoritet av skolledarna inte alls lärares brist på tid som ett hinder.
Undersökningen visar också att olika lärarkategorier har olika inställning till forskning i skolan. Mest angelägna om att lärare ska följa forskningen inom de egna undervisningsämnena är förskollärare och skolledare.
Bara var femte svarande anser att det är mycket viktigt att bara undervisa om sådant som är vetenskapligt förankrat. Lärare inom matematik och naturvetenskap är mest angelägna om den vetenskapliga förankringen.
Vissa lärare tvivlar på att deras undervisningsämne har en tydlig vetenskaplig förankring, till exempel lärare i slöjd och religion.
Linda Kling