Elever bosatta på mindre orter har inte samma tillgång till gymnasieutbildning som elever på större orter. Det visar en ny rapport från Skolverket.
Enligt skollagen ska elever ha samma tillgång till gymnasieutbildning oberoende av bostadsort och ekonomiska och sociala förhållanden. Men möjligheterna att välja utbildning skiftar kraftigt mellan stora och små orter, visar Skolverkets rapport.
De senaste åren har elevkullarna i gymnasieskolan krympt. I främst mindre kommuner har det lett till nedläggningar av skolor och utbildningar och därmed ett minskat utbud.
Alla kommuner ska erbjuda sina elever alla nationella gymnasieprogram som finns, men vissa kommuner har löst det genom samarbetsavtal med närliggande kommuner. Det innebär att många elever tvingas resa långt, eller till och med flytta, för att få gå det program de valt.
– Valmöjligheten finns på papperet men inte i verkligheten för den 16-åring som inte vill eller har råd att pendla eller flytta. Det är förstås ett problem. Skollagen slår fast att elever ska ha lika tillgång till utbildning, men verkligheten visar något annat, säger Jenny Kallstenius, utbildningsråd på Skolverket, i ett uttalande.