Avslöjandet om polisens kartläggning av romer kommer att påverka många romska barns skolgång. Det menar Angelina Dimiter-Taikon, romsk aktivist och lärare. – Jag är rädd att skolfrånvaron kommer att öka, säger hon.
Angelina Dimiter-Taikon är föreståndare för Roma kulturklass, en klass för romska barn vid Nytorpsskolan i Stockholm. De senaste dagarna har hon knappt kunnat bedriva någon undervisning alls.
– Barnen är bedrövade. Vi har fått ägna all tid åt att trösta, förklara och försöka peppa, men det är svårt, berättar hon.
Sedan Dagens Nyheter avslöjade att polisen i Skåne har upprättat ett stort register över romer där även barn ingår, har många romer vittnat om att de tappat tron på samhället. I ett nyhetsinslag på tv berättar en romsk farmor hur hennes första reaktion var att hämta barnbarnen från skolan.
På uppdrag av Skolverket har Angelina Dimiter-Taikon och Kristina Rodell Olgaç, docent vid Södertörns högskola, nyligen kartlagt romska elevers situation i skolan. Uppdraget är en del i regeringens strategi för romsk inkludering. Enligt Angelina Dimiter-Taikon visar kartläggningen att många romska barn fortfarande utsätts för kränkningar och diskriminering i skolan. Och hon tror att nyheten om polisens register kommer att spä på fördomarna enligt ingen rök utan eld-principen.
– För att stoppa det måste vi agera snabbt.
Därför tänker Angelina Dimiter–Taikon skriva till Utbildningsförvaltningen i Stockholm och be om att hon och hennes romska kollegor ska få komma till andra skolor och berätta om sin kultur och den här händelsen.
– Det står faktiskt i Lgr 11 att vi ska undervisa om etniska minoriteter och vilka är bättre på att göra det än vi själva, säger hon.
Linda Kling