Byt namn på svenska för invandrare till svenska som andraspråk och inför SFI-peng. Det skriver Anna-Karin Bengtsson, SFI-lärare och miljöpartist och en del av Miljöpartiets riksnätverk gröna lärare.
Historia angående SFI i Sverige
Sverige har haft undervisning för invandrare sedan mitten på sextiotalet och visst är det så att undervisningen fyller sin funktion och tanken har enligt min åsikt varit god.
1972 antog riksdagen en lag om undervisning i svenska för personer med utländsk bakgrund som då bedrevs av AMU. En hel del olika reformer har införts genom åren och själv har jag arbetat i tio år med SFI och som lärare har jag fått se tre olika kursplaner införas.
Tyvärr har vi nog stått lite stilla i utvecklingen i utbildning i svenska för invandrare. Dessa förändringar skulle leda till utveckling anser jag:
1. Byt namn på SFI till svenska som andraspråk och inkludera utbildningen i samma kurs med olika nivåer
Jag anser att SFI borde byta namn till svenska som andraspråk som då skulle det inkluderas i det ämnet med den bedömningen men en nybörjarkurs kunde läggas till och sedan kunde det bli fortsättningskurser upp till grundläggande svenska som andraspråk på grundskolenivå. Lärare på SFI borde obligatoriskt ha behörighet i ämnet svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Detta borde vara en självklarhet anser jag nu med tanke på de lärarlegitimationer som formas. SFI borde byta namn till svenska som andraspråk enligt min åsikt.
2. Lyft fram de SFI-anordnare som lyckats med SFI
Det finns SFI-arrangörer som har lyckats. Lyft fram de exemplen och analysera varför de lyckats. Det finns SFI-arrangörer som lyckats bra just i segregerade områden som till exempel Rosengård. Det finns moderna SFI-arrangörer och företag som verkligen vill målgruppen väl. Se på dem och lär.
3. Yrkesinriktning
Yrkesinriktning och arbete hand i hand med svenskundervisning vore det bästa enligt min uppfattning. Visst lär sig deltagarna på SFI svenska genom att arbeta och genom att lära sig svenska yrkesord på SFI. Ett arbete ger inte automatiskt ett bra språk, för det finns många arbeten där deltagarna inte pratar så mycket svenska. Men arbete tillsammans med språkutbildning anser jag vore det allra bästa. Kursen kunde ges samtidigt som deltagaren introduceras i arbetslivet i Sverige. Deltagarna kunde gå i skola och arbeta samtidigt och detta kunde planeras individuellt utifrån de förutsättningarna deltagaren har.
4. Inför SFI-peng
SFI-pengsutredningen gjordes vid första tillfället 15 september 2011. Den 24 januari 2013 släpptes tilläggsdirektiv till SFI-utredningen (U 2011:05) som jag i stort ställer mig positiv till eftersom den ger en större valfrihet för individen och den ger en möjlighet för mångfald i valet av SFI-arrangör och den har många fördelar anser jag. och det skulle SFI-peng underlätta eftersom den öppnar upp för fler SFI-anordnare och ger ett nytänkande.
En fråga som är viktig för alla
Hur vi tar emot våra nya medborgare vid ankomst är av vikt både ekonomiskt och socialt. Jag vädjar till regeringen att lösa denna fråga långsiktigt och med sikte på att inkludera alla i vårt samhälle.