… Sally Gordon, regionombudsman på Lärarförbundet, vars film om arbetstid har visats över 10.000 gånger på lararkanalen.se.
Hur kan en film om arbetstid vara så populär?
– Ja, visst är det konstigt? Det tyder på att det fortfarande saknas väldigt mycket kunskap om arbetstiden. Men det börjar ändå bli bättre. Jag har i fyra år åkt runt och pratat med medlemmar om de här frågorna och märker att idag har lärarna i alla fall lite bättre koll än tidigare.
Vilket är det vanligaste missförståndet du stöter på om lärares arbetstid?
– Det är att många tror att de dels måste schemalägga 35 timmar och dels att de ska jobba totalt 45 timmar varje vecka.
Är det inte så?
– Nej. Avtalet reglerar årsarbetstiden. En lärare har olika mycket att göra olika veckor. Och så måste det vara. Därför behöver man jobba mindre vissa veckor för att det inte ska uppstå övertid. Enligt Skolverkets undersökning arbetar en lärare 52 timmar i snitt varje vecka. Så ska det inte vara.
Men hur ska ett schema se ut som varierar mellan olika veckor?
– Grundschemat ska vara konstant, men all arbetstid ska inte läggas ut. I stället bör man lägga grundschemat till en årsplanering, där olika veckor kommer att variera, och som visar att den sammanlagda reglerade årsarbetstiden håller sig till avtalets mått.
Har du något konkret tips till lärare som behöver få bättre koll på sin arbetstid?
– Börja med att anteckna precis allt arbete du gör under en normalvecka och skriv sedan in detta i grundschemat. Dels för att synliggöra för dig själv vad du faktiskt gör. Dels för att kunna kommunicera med din rektor vad som sker mellan lektionerna. Det gör det svårare för din rektor att hävda att du har en lucka i schemat och till exempel be dig att vikariera för en kollega på tid som du egentligen inte har.