Olika lärarkategorier inom skolan har olika syn på hur arbetet med särskilt stöd ska se ut. Det visar en ny doktorsavhandling från högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.
Vem ska göra vad med vem? Det frågar sig läraren, specialpedagogen och forskaren Gunilla Lindqvist. I sin avhandling undersöker hon hur förskolor och skolor menar att specialpedagogiskt arbete ska utföras.
När det gäller frågan om den vanligaste orsaken till att en elev behöver särskilt stöd är alla yrkesgrupper inom förskolan och skolan eniga: majoriteten anser att det är barnets individuella brister.
Men när det kommer till frågor som hur stödet ska se ut och hur specialpedagogerna ska arbeta, är meningarna delade.
– Ämneslärare och klasslärare menar att specialpedagogerna främst ska jobba med individuellt stöd till enskilda elever eller små grupper av elever. Men specialpedagogerna själva anser att deras arbete bör inriktas på organisationsutveckling, alltså förebyggande arbete, säger Gunilla Lindqvist.
Hon menar att det finns flera orsaker till att synen på specialpedagogers arbete och särskilt stöd är så delad. Tradition är en orsak.
– En annan är att styrdokumenten är vagt formulerade och lämnar stort utrymme till tolkning för varje enskild kommun, skola och individ, säger Gunilla Lindqvist.
I sin avhandling diskuterar hon även begreppet inkludering.
– När jag intervjuade rektorer och lärare såg jag att många tänkte på inkludering som integrering, alltså att en elev med särskilda förutsättningar ska ges möjlighet att hantera skolan så som den ser ut idag.
Gunilla Lindqvist menar att ett annat, utvecklat sätt att se på inkludering innebär att olikheter bejakas som en möjlighet för skolan att utvecklas och förändras.
Men inkludering på det sättet är kanske en utopi med det skolsystem vi har idag, resonerar hon.
– Rent retoriskt ska vi ha en skola för alla, men det faktum att vi har en särskola, specialpedagoger och särskilda undervisningsgrupper signalerar att grundinställningen är att skolan inte kan ta hand om och bejaka alla elevers olikheter inom den ordinarie verksamheten.
Linda Kling