Regeringen avsatte i fjol pengar till karriärtjänster i skolan. Men en fjärdedel av tjänsterna tillsattes aldrig – och över nio av tio tillsatta tjänster är tidsbegränsade.
– Det är ett antal kommuner som bromsar och jag är väldigt kritisk mot de kommunerna. Jag förstår inte hur de tänker, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till TT.
Men 1 000 av runt 4 000 tjänster som förstelärare tillsattes aldrig, enligt nya siffror från Skolverket. Var fjärde kommun har inte tillsatt en enda tjänst och dessutom är 93 procent av alla inrättade karriärtjänster tidsbegränsade, skriver Svenska Dagbladet.
Björklund säger ändå att reformen är ny och i en inkörningsperiod. I höst tror han att långt fler har gått in i systemet och att reformen i realiteten kan utvärderas först då.
Men skulle inte siffrorna för antalet fast anställda förstelärare öka stort i höst så skramlar Björklund med vapnen:
– Vi är beredda att ta till lagstiftning för att se till att det här ska bli fasta tjänster.
Vidare har hela 70 procent av friskoleägarna inte tillsatt någon förstelärare. Enligt Björklund rör detta de små skolorna:
– Det är de som har haft svårt att hänga med. Men samma sak där: Om det skulle vara så till hösten att de inte är med, då tycker jag att vi ska ta mer allvarligt på det.
Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, säger att allt gick för fort för kommunerna.
– De hann helt enkelt inte med. Man fick för kort tid på sig, säger han till TT.
Enligt Andersson ville kommunerna göra rätt från början. För att undvika konflikter och avundsjuka försöker de hitta rätt personer till förstelärartjänsterna genom gedigna rekryteringar - och det tar tid.
– Man ville göra det här noggrant och det hann man inte.
Han har samma förklaring till den låga andelen fasta anställningar:
– Man är osäker på om man får rätt person, om de har legitimitet hos kollegorna och kan ta uppdraget. Man vill gardera sig.
Andersson låter heller inte särskilt oroad över att det kommer att bli lagstiftning om fasta tjänster Redan i höst kommer de fast anställda förstelärarna att vara många fler, förutspår han.
– Ja, det tror vi. Många fler kommer att bli det.
Tomas Bengtsson/TT