Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Fyra förskollärare: Så jobbar vi med QR-koder

$
0
0

Johanna Ljungberg, förskolan Fyrtornet, Västerås

Hur använder ni QR-koder på din förskola?

Barngruppen, 4-5 åringar, jobbar just nu med mönster och då såg jag det som ett ypperligt tillfälle att få in QR-koder, eftersom det är ett slags mönster. Att arbeta med dessa koder har varit väldigt spännande, både för barnen och mig själv. Vad gömmer sig bakom denna kod? Att få vara en medupptäckare med barnen är alltid lika roligt.

Barnen hittar koder överallt och har haft med sig koder hemifrån. Föräldrarna har även hjälpt barnen att skicka koder till förskolan med e-post. När vi skannat koderna har barnen själva fått göra det med hjälp av våra lärplattor.

På avdelningen med barn 1-3 år har de använt QR-koder i den individuella dokumentationen i deras spökprojekt. Varje QR-kod innehåller då en barnintervju. Intervjun får sedan barnen med sig i sin portfolio.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära.”  Läroplan för förskolan Lpfö 98, reviderad 2010

Vad tillför QR-koder till verksamheten?

Delaktigheten, från både barn och föräldrar. Eftersom dessa koder finns lite överallt i vår vardag så har barnen själva haft en stor möjlighet att hitta koderna. Vi får även in tekniken, genom att barnen själva kan använda lärplattan. Barnen älskar att få använda den och då är det viktigt att vi på förskolan kan ge alla barn en möjlighet att lära sig att använda den på rätt sätt. Och då känns detta med QR-koderna som ett bra och spännande sätt för barnen att få prova på den nya tekniken.

Att jobba med QR-koder är också ett sätt att väcka barnens nyfikenhet, för man vet aldrig vad som finns ”bakom” koden. Samtidigt så kan du koppla in vilket ämne/projekt som helst med QR-koderna, allt utifrån barnens intresse och nyfikenhet!

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.” Läroplan för förskolan Lpfö 98, reviderad 2010

 

Hanna Karlsson, Östergårds förskola, Skurup

Hur använder ni QR-koder på din förskola?

Tillsammans med barnen utforskar vi QR-kodernas hemliga språk. Barnen berättar om sin favoritbok och vi spelar in berättelsen och skapar en QR-kod av den. Bilden av boken och QR-koden sätts upp i barnens nivå.

Våra barn är nyfikna på bokstäver och tillsammans med bokstäverna har vi satt upp en Qr-kod av bokstaven när den ljudas. Det hemliga språket används även till att fånga barnens berättelser kring sin teckning.

Barnen utforskar också sin närmiljö med olika matematikuppdrag, till exempel hämta tre pinnar, stå på en rad och så vidare.

Vad tillför QR-koderna till verksamheten?

QR-koder är ett pedagogisk verktyg för att fånga det lustfyllda lärandet i matematik. Vi låter varje barn utveckla tillit till sin förmåga att använda matematik i meningsfulla sammanhang, samt utveckla digital kompetens. Barnen utforskar digital teknik och lär sig hur den fungerar.

 

Ann Cederfelt, Ängskulla förskola, Veinge

Hur använder ni QR-koder på din förskola?

Vi har bland annat använt QR-koder i vårt tema Kroppen. Vi började med att göra skuggprofiler av varje barn och varje barn fick spela in en ljudfil där de sa sitt namn. Ljudfilen omvandlade vi tillsammans till en QR-kod som vi sedan skrev ut och satte på deras profil. Vid höstens föräldramöte fick föräldrarna gå på ”jakt” för att hitta sitt barns profil och för att se om de hittat rätt profil var de tvungna att scanna QR-koden där barnet sa sitt namn.

Efter att föräldrarna slutfört detta uppdrag fick de nästa utmaning: att hjälpa varandra att rita föräldraprofiler och tillsammans med en pedagog skapa ljudfilen där de sa sitt namn. Även dessa omvandlade vi till en QR-kod. Några dagar senare när alla föräldrarnas profiler med QR-koder var uppsatta var det barnens tur att gissa vilken profil som var deras förälder och använda förskolans lärplatta för att scanna koden.

Just nu letar och upptäcker barnen QR-koder i sin omgivning och olika sammanhang både i och utanför förskolan. Därför har vi samlat alla QR-koderna i en låda och gjort det som en QR-kodsleklåda. Nu under våren kommer vi att fortsätta att utveckla vårt tema Kroppen då barnen fortfarande visar intresse och nyfikenhet inför ämnet. Därför ska barnen få skapa ett porträtt med hjälp av olika material och vi kommer att be dem berätta om sitt ansikte.

Det som barnen berättar kommer att spelas in och omvandlas till en QR-kod. Vi kommer att följa upp med fler frågor där barnens svar omvandlas till koder efterhand som vi arbetar vidare med ansiktet och det som döljer sig bakom, som syn, hörsel, hjärna, luftvägar och smak. Avslutningsvis är tanken att jämte varje porträtt kommer det att finnas ett antal QR-koder där den sista kommer innehålla vad barnet lärt sig om sitt huvud eller ansikte, samt vad barnet vill lära sig mer om kroppen.

Vad tillför QR-koder till verksamheten?

Genom QR-koderna har vi fått ett ytterligare sätt att kommunicera på. Dessutom har föräldrarnas inflytande och påverkan på verksamhetens innehåll samt fått erfara liknande erfarenheter som sina barn.

Effekten av höstens QR-kodsarbete har även gjort föräldrarna mer nyfikna på vårt temaarbete. Därmed har också det nära och förtroendefulla samarbetet med hemmen främjats på ett positivt sätt (Lpfö 98, 2010).

All denna glädje, positiva engagemang och respons skapar tillsammans ett väldigt lustfyllt lärande och gör det väldigt inspirerande att arbeta vidare med QR-koder i verksamheten.

Vi ser många möjligheter med QR-koder och att där finns en stor utvecklingspotential med detta verktyg i verksamheten. QR-koden blir ju ett sätt att dokumentera på och i vårens arbete blir den även en del i utvecklingsarbetet av verksamheten. Det ligger också en förväntning på förskolan i läroplanen att ge möjlighet att kommunicera på olika sätt, samt att multimedia och informationsteknik används i skapande processer som i tillämpning (Lpfö 98 2010).

Med QR-koder i verksamheten kan vi ”främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta tillvara och stärka barnets intresse för för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter” (Lpfö 98, 2010:9). Vi ser att leken berikas av QR-koder. Vid ett tillfälle i höstas utvecklades till exempel en QR-scanning till att fjärilsvingar och drakvingar konstruerades och de lekte att de var fjärilar och drakar. En liten klunga barn började och det slutade med att hela barngruppen hade gjort någon form av vinge för att de inspirerades av varandra.

Arbetet med QR-koder är även mycket språkstimulerande då de inspirerar barnen till att använda sitt språk, både i konstruerandet av ljudfil och i samtal om QR-koder med varandra, föräldrar och pedagoger.

 

Maria Wessén, Sollidens förskola, Östersund

Hur använder ni QR i verksamheten?

Det vi använt QR-koder till mest är att presentera uppdrag för barnen. Då har vår igelkott spelat in en film till barnen där han ber dem utföra det uppdrag som han vill ha hjälp att lösa.

Vi har då även satt upp QR-koden för vårdnadshavarna att använda vid hämtning, samt mailat hem, för att erbjuda en större insyn över verksamheten.

Detta har blivit en grund för samtal hemma, som vi i sin tur fått förmedlat till förskolan att arbeta vidare utifrån.

Vad tillför QR-koder till verksamheten?

Vi ser att användandet av QR-koder ger ytterligare ett spänningsmoment för barnen, vilket skapar än mer nyfikenhet, det blir något nytt.

Vi erbjuder barnen en möjlighet att konstruera och nyttja teknik och utgår från barnens intressen, detta i enlighet med vår läroplan, det blir ett komplement till allt annat vi erbjuder.

Vi ser också att den utskrivna koden gör att de inspelningar vi använder oss av blir mer tillgängliga. Har vi en film på en lärplatta blir det lätt att det bara är vi som använder oss av just den lärplattan som ser den. Gör vi däremot en QR-kod av den och sätter upp i miljön, i pappersformat, kan vi göra den tillgänglig för övriga avdelningar och föräldrar, vilket både ger insyn och förhoppningsvis inspiration.

Sammanställt av Lotta Holmström

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>