Sökandet efter de fyrkantiga QR-koderna utmanar barnen på förskolan Körsbäret i Norrtälje.
Utmaningen börjar redan vid gruppindelningen. Hur många barn ska det vara i varje grupp om det är åtta tillsammans? frågar förskollärare Kia Kilpinen.
— Fem! Blir det omedelbara svaret. Men efter en stund kommer barnen fram till att det bästa är att dela upp sig fyra och fyra.
Det är QR-kodsjakt på förskolan Körsbäret i Norrtälje. De två barngrupperna har var sin lärplatta. Med dem ger de sig av ut på förskolegården. Där har pedagogerna placerat ut laminerade lappar med koder, och nu gäller det för barnen att hitta dem. De springer i snön med lärplattan i famnen.
— Där är en! ropar en pojke och sätter av mot staketet.
Barnen har skannat QR-koder många gånger tidigare och hittar vant in till rätt app. Det blir lite snett först när de ska läsa av koden, men till slut fungerar det, och Kia Kilpinen dyker upp på skärmen: »Hej på er! Det här uppdraget går ut på att blanda till färger.«
Barnen samlas kring plattan för att höra hennes instruktion. Under QR-koden på staketet står tre flaskor med rött, blått och gult. Med hjälp av dem ska de få till grönt, orange och lila i snön. Andra uppdrag går ut på att räkna hur många vantar barnen har sammanlagt och att hitta bokstäverna till sitt namn i en burk med plastbokstäver. Tindra har hittat nästan alla sina bokstäver.
— Vad är det som fattas? frågar Kia Kilpinen.
— A! A!, ropar flera av barnen, och så hjälps de åt att leta.
QR-kodsjakten för in ett spänningsmoment i verksamheten, berättar Kia Kilpinen.
— Det blir en ny dimension till det vi redan gör. Både att hitta själva koderna och att klara uppdragen är roligt och spännande för barnen.
Många av filmklippen har pedagogerna spelat in själva.
— Vi har blivit mycket bättre på att bjuda på oss själva sedan vi började med digitala verktyg, säger förskolläraren Linn Emmoth.
Men barnen gör också egna ljudklipp, filmklipp och QR-koder. En del av dem innehåller uppdrag precis som i QR-jakten.
— Det är viktigt att låta barnen vara med i processen, säger Linn Emmoth.
Inomhus sitter det koder på väggarna. På Körsbäret används de även i den pedagogiska dokumentationen.
— Inom förskolan har vi ofta dokumentation på väggarna, och skriver om vad barnen gjort. Men de själva kan ju inte läsa det, säger Kia Kilpinen.
I stället kan de läsa av en QR-kod och se ett filmklipp som visar processen.
Även föräldrarna har bjudits in på QR-kodsjakter på förskolan.
— Det är ett sätt att få dem att förstå att plattan inte är en spelmaskin, säger Kia Kilpinen.
Föräldrarna har även möjlighet att låna hem en platta. Det är inte självklart att alla har tillgång till lärplattor eller smarta telefoner hemma, och så blir hela familjen delaktig.
— Barnen får vara experter hemma och visa hur det går till, säger Kia Kilpinen.