Studie om hälsa och arbetsmiljö med alla högstadielärare i Stockholm.
En stor del av högstadielärarna i Stockholm befinner sig ofta under sådan press att den är på gränsen till vad de klarar. Nära hälften säger att de ofta eller nästan jämt har dagar då de känner sig uppvarvade hela tiden.
Dessutom anser bara drygt hälften att skolan leds på ett bra sätt.
Resultaten kommer från den första delen av den ännu opublicerade så kallade Lärarenkäten, en studie från Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, vid Stockholms universitet (Chess).
Samtliga högstadielärare i Stockholms kommun har tillfrågats om sin syn på arbetsmiljön, ledningen, kollegerna, det sociala klimatet på skolan samt sin egen hälsa.
Det är inte någon ljus bild av lärarnas arbetssituation som tonar fram. Bara fyra av tio anser att skolledningen är ett bra stöd när de får problem med ordningen i klassen. Men nästan nio av tio känner att de kan prata med sina kolleger.
— Vi vet sedan tidigare undersökningar att lärare tillhör de mest stressade yrkesgrupperna i Sverige, säger Bitte Modin, forskare på Chess, och den som leder forskningsprojektet.
Svarsfrekvensen bland lärarna är låg. Bara 55 procent av de tillfrågade har svarat, vilket innebär 1 288 svarande. Enkäten skickades ut mitt under vårterminen 2014 och Bitte Modin tror att det är de lärare som är mest pressade som inte svarat.
— Det ser vi i svaren på de öppna frågorna. Där har lärare skrivit saker som: »De lärare som har det allra värst kommer ni troligtvis inte att få svar av.«
Lärarenkäten ingår i ett större forskningsprojekt med fokus på ungdomars psykiska hälsa. Forskarnas hypotes är att skolmiljön och relationen till läraren påverkar ungdomarnas psykiska välbefinnande.
Resultaten från Lärarenkäten ska användas för att undersöka om välmående lärare i bra skolmiljöer gör att barnen mår bättre psykiskt.
Forskarna vill också fånga eventuella buffringseffekter, det vill säga om en bra skolmiljö och goda lärarrelationer kan mildra psykisk ohälsa hos barn och ungdomar från mindre gynnade hemförhållanden.
— Skolmiljön kan samhället påverka och därför är den mycket relevant att titta på, säger Bitte Modin.
Lärarnas sömnkvalitet ska också undersökas och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är knuten till projektet.
Bilden av lärarnas situation är inte helt nattsvart. Av enkätsvaren framgår att nästan alla lärare, 94 procent, anser sig vara trygga i sin yrkesroll.