Tre miljarder kronor ska gå till höjda lärarlöner. Det framkom när regeringen på onsdagen presenterade sin skolbudget. Men lönesatsningarna i kommunerna kan variera kraftigt beroende på hur parterna väljer att fördela pengarna.
De statliga miljarderna till lärarlönerna kommer att betalas ut till kommunerna först 2016. Innan dess ska parterna – de fackliga organisationerna och arbetsgivarna – sätta sig ned vid förhandlingsbordet och komma överens om villkoren.
Vad de statliga lönesatsningarna kommer att innebära för den enskilda lärarens lön var en fråga som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) inte ville svara på vid onsdagens presskonferens om regeringens skolbudget.
Gustav Fridolin sa att det helt beror på hur arbetsmarknadens parter fördelar pengarna, vilka lärarkategorier de vill satsa på.
– Tittar vi exempelvis på karriärlärarna, de som i dag har fått högre löner, ska de få del av de nya lönesatsningarna eller ska skillnaderna mellan grupperna minska? Det är ganska stora frågor för parterna att lösa och diskutera. Därför går det inte i dag att säga vad varje enskild lärare kommer att få utifrån några generella uträkningar, säger Gustav Fridolin.
I en stor intervju i senaste numret av Lärarnas tidning uttrycker Gustaf Fridolin däremot att man ”inte kan satsa på några lärare om man inte samtidigt satsar på alla”. Vid onsdagens presskonferens var Gustav Fridolin tydlig med att han inte har för avsikt att gå in och försöka styra hur parterna fördelar lönepengarna.
Med tanke på exempelvis karriärtjänsterna. Känner du en oro för att det riskerar att bli en för låg lönesatsning på alla lärare?
– Nej det är inte min sak att känna den oron. Det är parterna som måste ta ansvar för att det faktiskt leder till att läraryrket som helhet blir mer attraktivt och att lärarna känner sig värderade genom hela sin lärarbana, säger Fridolin.
Socialdemokraterna hade lovat löneökningar på 2,5 miljarder kronor och Miljöpartiet på 3,75 miljarder innan valet.
Är du nöjd med budgetuppgörelsen som slutade på 3 miljarder i löneökningar?
– Ja det är jag. Det är en bra nivå som jag tror att lärarfacken kommer att välkomna som en satsning. Tre miljarder är mycket pengar. Det kommer att märkas för lärarna, utlovar Gustav Fridolin.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson kräver att regeringen klargör villkoret för de tre miljarderna, nämligen att "parterna tar ansvar för att påtagligt prioritera höjda lärarlöner".
– Jag vill veta vad det innebär. Kommunerna och friskolorna får inte backa undan, utan detta måste säkras. Annars riskerar regeringen en svekdebatt, säger Bo Jansson till TT.
Även Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén pekar på arbetsgivarnas ansvar:
– Nu är det inte läge att luta sig tillbaka och tro att staten ordnar löneökningar. Kommunerna har ett jätteansvar att uppvärdera lärarna.