Sarah Zaibi är lärare i svenska på Horsbyskolan i Herrljunga och snart färdig specialpedagog. Hon har länge arbetat med nyanlända elever och på deras egen begäran gett mycket läxor. – De nyanlända elever jag mött vill ha läxor, de vill gärna lägga ett par timmar extra varje dag på det, säger hon.
Sarah Zaibi tycker att det är svårt att säga om det är entydigt bra eller dåligt med läxor. Allt handlar om hur det påverkar eleverna och deras inlärning.
– Att ge läxor är inte ett uppdrag vi har. Som lärare måste jag alltid ställa frågan om det stödjer lärandet eller inte. Nu när jag läser till specialpedagog tänker jag mycket på vad det gör med eleverna i en grupp där några får chans att lyckas medan andra misslyckas gång på gång. Läxor gynnar ju generellt de högpresterande eleverna, säger hon.
Ett problem med läxor är att de sällan individualiseras. Men om elever ges individuella läxor uppstår ett annat problem – de kan då bli svåra att följa upp i klassrummet, något som också poängteras som viktigt i Skolverkets stödmaterial.
– Det är ett dilemma, som så mycket annat inom skolan, säger Sarah Zaibi som ändå välkomnar Skolverkets stödmaterial.
– Personligen har jag inte saknat vägledning i den här frågan men det är ju positivt om det lyfter fram fördelar och nackdelar med läxor och kan fungera som underlag för diskussioner på skolorna. Och även ge lärare argument, inte minst gentemot föräldrar som ofta kräver en viss typ av läxor utifrån tradition, säger hon.