Reglerna för hur extra resurser fördelas till elever i behov av särskilt stöd ska ses över. Det meddelar regeringen och går därmed vidare på den förra regeringens linje.
Elever och barn i behov av särskilt stöd har rätt till extra resurser i skolan. Men efter en prejudicerande dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2012 har flera kommuner förändrat reglerna för hur pengarna, det så kallade tilläggsbeloppet, ska fördelas.
För att en skola ska få ett tilläggsbelopp ansåg domstolen att en elev ska ha ett omfattande stödbehov som inte är förknippat med undervisningen samt att åtgärderna ska vara ”extraordinära".
Allt fler kommuner tolkar domslutet så att elever med stödbehov ska få den hjälp de behöver i den ordinarie skolan och inom ramen för grundbeloppet. Som en följd av detta lämnar många kommuner avslag till skolor som söker detta tilläggsbelopp.
Den förra regeringen kunde konstatera att tolkningen av lagen slagit särskilt hårt mot barn och elever i små fristående förskolor och skolor samt resursskolor. Strax före valet presenterades därför ett lagförslag för att komma till rätta med problemet.
Nu ska den nya regeringen gå vidare med Alliansregeringens förslag, skriver den nätbaserade tidningen Altinget.se.
"Regeringen ser behovet av förändringar för att garantera att varje elev får det stöd skollagen ger rätt till", skriver Gustav Fridolins pressekreterare Matilda Uusijärvi Ek i ett mejl till Altinget.
Ulrika Sundström