Sju av tio kommuner brister i att ge elever särskilt stöd, enligt en undersökning bland Lärarförbundets lokalavdelningar.
Sju av tio kommuner brister när det gäller att ge särskilt stöd till elever som har behov av det, skriver Svenska Dagbladet. Lärarförbundet har skickat ut en enkät till sina avdelningar, och frågat om kommunerna säkerställer att elever med särskilda behov får det stöd de borde ha. Sju av tio svarar att deras kommun inte har tillräckliga resurser för att ge stöd till eleverna.
– Eleverna har rätt till särskilt stöd. De här siffrorna visar att det förekommer alltför ofta att lärare och elever nekas. Det är anmärkningsvärt att det verkar som att det är okej att bryta mot skollagen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till SvD.
Lärarförbundet är kritiskt till att politiska satsningar som exempelvis regeringens nya läsa-skriva-räkna-garanti inte får tilltäckligt med pengar för att kunna genomföras.
– Vi vill att skollagen ska skärpas så att huvudmännen regelbundet måste förvissa sig om att lärare och skolledare har tillräckliga resurser för att klara uppdraget, säger Johanna Jaara Åstrand.
Enligt Bodil Båvner på arbetsgivarorgaisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behöver dock särskilt stöd inte alltid vara en penagfråga.
– Det handlar mer och mer om hur vi ska lägga upp en undervisning som är bra från början så att det inte blir så många elever som sen behöver särskilt stöd utöver de anpassningar man kan göra i klassrummen, säger hon till tidningen.
TT-Lärarnas tidning