Färre behöriga lärare, lägre meritvärde och skattekraft. De kommuner som tar emot många flyktingbarn har sämre förutsättningar än de som tar emot få.
Lärarnas tidning har jämfört de tio kommuner som tar emot flest asylsökande barn med de tio som tar emot minst i förhållande till befolkningen i åldern 7—17 år. I den första gruppen är i snitt vart tionde barn i skolan asylsökande. I den andra gruppen är andelen 0,2 procent.
Vår granskning visar att i de kommuner som tar emot flest asylsökande barn är behörigheten bland lärarna lägre än i de kommuner som tar emot minst. Eleverna i årskurs 9 har också lägre meritvärden och lägre behörighet till gymnasieskolan. Även skatteunderlaget per invånare är betydligt lägre (se grafik).
— Det är oerhört viktigt för alla elever, inte minst för de nyanlända, att få en utbildning av hög kvalitet. De ska mötas av behöriga lärare, säger Åsa Strand, projektledare för nyanlända elevers lärande på Skolverket.
Kommunernaär skyldiga att ordna skolgång inom en månad från det att Migrationsverket meddelat kommunen att barnen flyttat dit. Det är extra svårt i utflyttningskommuner som ofta har problem att rekrytera lärare och hitta lämpliga lokaler.
En viktig förklaring till att de asylsökande eleverna hamnar i vissa kommuner är att Migrationsverkets huvuduppdrag är att hitta boenden.
— Vi tänker över huvud taget inte på om det finns bra skolor eller hälsovård i kommunerna. Vår uppgift är att se till att folk har någonstans att bo, förklarar Eva Johansson, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Örebro.
Det är ofta lättast att få tag på billiga lägenheter eller hotell och vandrarhem i avfolkningsbygder. Efter upphandling tecknar Migrationsverket avtal med uthyrare, ofta privata aktörer, och meddelar sedan kommunen att ett asylboende öppnat. Men att hitta behöriga lärare och lämpliga skollokaler på orten är sällan lätt.
Välbeställda kommuner som Staffanstorp, Vellinge och Danderyd saknar billiga boenden och har därför få asylsökande.
Av de 23 asylsökande barn som Staffanstorp just nu har ansvar för bor endast fyra i kommunen, enligt kommunens egen statistik. Övriga är placerade i tio andra kommuner runt om i Sverige.
— Vi har valt att ta emot ensamkommande barn i familjehem i stället för barnfamiljer eftersom vi har brist på bostäder, säger kommundirektör Ingalill Hellberg.
— Vi har inte tillräckligt många familjehem i kommunen just nu. Vi hade önskat det.
I Västervik testas en ny modell för att ta emot flyktingar. Kommunen bygger bostäder och planerar samtidigt för förskoleplatser och skola så att förutsättningarna för integration ökar. Ett 20-tal kommuner har visat intresse för modellen som sker i samarbete med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
Har politikerna i Staffanstorp funderat på en sådan lösning?
— Nej det finns inga nybyggnadsplaner från våra politiker, säger Ingalill Hellberg.