På Angeredsgymnasiet kommer 85 procent av eleverna från de utsatta stadsdelarna i nordöstra Göteborg. Mycket få har svensk bakgrund. Medeleleven på samhällsprogrammet hade 202 poäng med sig från nian i höstas.
— Vi är en frånvalsskola, en produkt av vår boendesegregerade stad och det fria skolvalet. Om elever i vårt område har höga betyg söker de sig med automatik till någon centrumskola, säger rektor Patrick Gladh.
Gary Blankenau är lärare i engelska och filosofi. Tidigare jobbade han på medelklassgymnasierna IHGR och Schillerska i centrala Göteborg. Han har fått ändra sitt sätt att undervisa.
— Här funkar det inte att teoretisera om Immanuel Kant och låta eleverna skriva en massa text. Jag måste hela tiden tänka på vad som är poängen och koka ner ämnet till kärnan. Det är intellektuellt spännande men jättesvårt, säger han.
Ett exempel: Man beslutade gemensamt att alla elever skulle sitta på bestämda platser och efter ett tag blev det lugnare i klassrummet. Utifrån denna empiriska observation kunde man gå vidare och prata om vad vetenskap är. Och ett samtal om huruvida man ska följa gemensamt beslutade regler blev en ingång till den politiska filosofin.
Angeredsgymnasiet rekryterar lärarstudenter som gör sin vfu på skolan. Få verksamma söker sig hit frivilligt från centrum. Det är inte nödvändigtvis en nackdel, enligt Patrick Gladh.
— Det är inte säkert att erkänt duktiga lärare med många år i yrket fungerar med våra elever. Eftersom relationen är så viktig här behövs social skicklighet såväl som ämnesskicklighet. Och är allt annat lika tar vi alltid den lärare som har fler språk än svenska för att kunna brygga över språkbrister och ge studievägledning på modersmålet, säger han.
Gary Blankenau blev förflyttad till Angeredsgymnasiet när Schillerska krympte kostymen för tre år sedan.
— Min första tanke var att det var ett nerköp att komma hit. Men det var fel. Här pratar jag mycket mer med kolleger om min praktik än på en svensk medelklasskola. Öppenheten skapar en miljö som är mycket stimulerande.