Tillsynen av de fristående förskolorna måste bli bättre. Skolinspektionen har granskat 35 kommuner och funnit många brister.
Kunskapen om hur barnen på fristående förskolor har det är för dålig. Likaså vetskapen om vilken kvalitet det är på pedagogiken. Det konstaterar Skolinspektionen efter en granskning av 390 fristående förskolor i 35 slumpvis utvalda kommuner.
– Kommunerna behöver utveckla sina tillsynsprocesser. Många har tagit fram rutiner och riktlinjer för tillsynen, men inte alltid tänkt igenom processen: Hur den planeras, vad den ska innehålla och hur den ska återrapporteras, säger Magdalena Molin, projektledare på Skolinspektionen.
Kommunerna beslutar om vilka fristående förskolor som ska få tillstånd att bedriva verksamhet. Det innebär att det också är kommunerna som ska utöva tillsyn.
– Vi har sett att vissa kommuner inte har tillräckliga kunskaper om hur de ska skriva besluten, eller när de ska använda skollagens sanktionsmöjligheter.
Skolinspektionen ser också att kommunerna behöver bli bättre på att granska det pedagogiska arbetet. Två av tre behöver bli bättre på att kontrollera hur de fristående förskolorna arbetar utifrån läroplanens mål och uppdrag
– Barnen har rätt till en bra och trygg verksamhet. Det måste alltid vara utgångspunkten, säger Magdalena Molin.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uppskattar att Skolinspektionen också lyfter fram goda exempel.
– Vilka metoder och frågeställningar som kommunerna ska använda för att bäst fånga kvaliteten i den verksamhet som granskas är ett kontinuerligt utvecklingsarbete. Precis som det är för Skolinspektionen i deras granskningar, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.