För att locka fler elever till vård- och omsorgsprogrammet vill regeringen införa en undersköterskeexamen i gymnasieskolan. Skolverket har nu fått i uppdrag att utforma en sådan utbildning.
På grund av den stora bristen på vårdpersonal behöver vård- och omsorgsprogrammet bli mer attraktivt. Därför har utbildningsminister Jan Björklund nu gett Skolverket uppdraget att göra om programmet så att det dels leder till en examen till undersköterska.
– Det finns ett stort behov av undersköterskor i både sjukvård och äldreomsorg, och det är helt uppenbart att programmet lockar för få, jämfört med arbetsmarknadens behov. Själva examen ger en tydlig identitet och gör det ofta lättare att locka ungdomar till enskilda yrkesprogram säger han till Svenska Dagbladet.
Enligt Statistiska centralbyråns beräkningar kommer det 2030 saknas ungefär 150 000 utbildade inom vård och omsorg. Bristen gäller även sjuksköterskor, så utbildningsministern vill se ytterligare en förändring på vård- och omsorgsprogrammet. Tanken är att utbildningen ska ge direkt behörighet att studera vidare till sjuksköterska på högskolan.
– De som går där ska ju både jobba i omsorg och vård, men utbildningen behöver ha en mer medicinsk inriktning. Det här är ett av de yrkesprogram där det ändå är ganska många som vill läsa vidare, antingen direkt eller så småningom, till sjuksköterska, säger Jan Björklund till SvD.