Maria Widell nekades legitimation i engelska trots att hon har examen och tillräckligt antal poäng i ämnet.
När Maria Widell på Källbrinksskolan i Huddinge fick sin lärarlegitimation från Skolverket kom den i form av en kalldusch. Enligt beslutet uppfyllde hon inte kraven för att få legitimation i engelska, trots att hon är utbildad i ämnet och har undervisat i det i 14 år.
Enligt hennes rektor Annika Einarsson är hon dessutom en mycket skicklig engelsklärare.
– Jag är fruktansvärt ledsen och väldigt besviken, säger Maria Widell.
Orsaken till Skolverkets avslag är egentligen ingenting annat än slumpen. När Maria Widell utbildade sig till grundskollärare i svenska och SO på dåvarande Lärarhögskolan i Stockholm, kunde studenterna välja att få dubbla behörigheter i två valbara ämnen genom att läsa det ena ämnet på kvällstid.
Att just engelska gavs på kvällstid var enbart av schematekniska skäl. Denna kurs var på motsvarande 22,5 högskolepoäng enligt dagens poängsystem, vilket var mer än tillräckligt för att bli behörig i ämnet upp till och med årskurs 7.
Men eftersom det låg utanför ordinarie kursplan stod det senare inte med i examensbeviset. Detta var dock inget problem för vare sig Lärarhögskolan eller de skolor som Maria Widell har undervisat på. De har hela tiden betraktat henne som behörig.
Det gör däremot inte Skolverket. De nekar Maria Widell lärarlegitimation i engelska för årskurs 1–7 just med hänvisning till att ämnet inte står med i examensbeviset. Därför är det de nuvarande kraven som gäller för henne, inte de som gällde när hon studerade. I dag krävs 45 högskolepoäng.
Om engelskan stått med i examensbeviset hade det däremot inte varit några problem – det är alltid behörighetskraven vid tidpunkten för examen som gäller.
– Det är ett slag i ansiktet. Jag har ju papper från högskolan på att jag är behörig. Vi är många som kommer att drabbas jättehårt av detta, och i slutänden blir det eleverna som förlorar på det. Flera duktiga kolleger i samma situation säger att »blir det avslag så slutar jag som lärare«. De tror inte att det är sant när jag berättar hur det ligger till.
Hur kommer du att göra?
– Jag älskar att vara lärare och engelska är mitt favoritämne. Så jag kommer att läsa in det som behövs. Men det känns helt vansinnigt att behöva göra det. Det blir mycket jobbigt för mig och min familj, som kommer att drabbas ekonomiskt.
Zara Warglo är tillförordnad chefsjurist på Skolverket. Hon anser att det inte finns någon möjlighet att bedöma denna typ av fall annorlunda utifrån de lagar och förordningar som finns i dag.
– Behörighetsförordningen är tydlig på den punkten. Det är olika krav på antal ämnespoäng beroende på om du har läst ett ämne inom eller utanför lärarexamen.
Finns det ingen möjlighet att göra individuella bedömningar, när det som i detta fall är uppenbart att läraren tidigare har betraktats som behörig?
– Vi som förvaltningsmyndighet har en skyldighet att göra en bedömning i varje enskilt ärende utifrån de lagar och regler som finns. Innan behörighetsförordningen trädde i kraft reglerades det inte vad en lärare skulle läsa för att bli behörig i ett visst ämne som inte ingick i examen.
Niklas Arevik