Avslaget på Maria Widells legitimationsansökan kan vara ett brott mot Europakonventionen. Det hävdar Lärarförbundet med stöd av Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.
– Min bedömning är att rätten att utföra sitt yrke omfattas av egendomsbegreppet i Europakonventionen, säger han.
Enligt den får en stat inte inskränka en individs egendomsintresse om det inte handlar om "allmänna och legitima intressen". Vad det innebär är en tolkningsfråga.
Mårten Schultz hävdar att en svensk domstol är skyldig att ta hänsyn till Europakonventionen. Lärarförbundet driver nu Maria Widells fall till Förvaltningsdomstolen med hänvisning till bland annat hans utlåtande.
Kommer Förvaltningsrättens dom i det här fallet att bli prejudicerande på något sätt?
– Inte i formell bemärkelse, men det kan bli så i praktiken. Generellt sett är en dom inte prejudicerande förrän i högsta instansen. Men vi har flera exempel på att domar i underinstanser får betydelse om det är första gången en fråga prövas, säger Mårten Schultz.
Resultatet kan alltså bli att lärare som tidigare ansetts behöriga att undervisa i ett ämne eller en årskurs ska få legitimation för detta trots ett avslag från Skolverket.
Förutom hänvisningen till Europakonventionen kommer Lärarförbundet i denna typ av fall att hävda att ett fördelaktigt myndighetsbeslut aldrig kan återkallas. Detta har en tidigare dom från Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast.
– Vi menar att ett studieintyg från ett universitet eller en högskola är ett myndighetsbeslut, och alltså inte går att återkalla, säger Kirsi Piispanen, förbundsjurist på Lärarförbundet.
I praktiken innebär Skolverkets beslut att de obehörigförklarar behöriga lärare retroaktivt, vilket de inte har mandat att göra, enligt Kirsi Piispanen.
– Det var inte heller riksdagens avsikt med reformen. Syftet var att få in folk med tillräcklig kompetens. Men om man nu portar erkänt duktiga och högutbildade lärare till förmån för lärare med mindre erfarenhet så får det snarare motsatt effekt.
Om Förvaltningsrätten anser att Skolverket gör en korrekt tolkning av behörighetsförordningen så kommer Lärarförbundet att hävda att förordningen inte har täckning i skollagen och därför måste skrivas om.
Enligt ordförande Eva-Lis Sirén jobbar Lärarförbundet hårt för att regeringen ska sätta ned foten i frågan.
– Vår inställning är glasklar: Var du behörig då, så är du behörig nu.
Utbildningsminister Jan Björklund avstår att kommentera med hänvisning till att det är en pågående rättsprocess.