Det är lärarna som känner elevernas behov och vad som krävs för att de ska nå målen. Lärarna måste få mer inflytande över skolans resurser.
Sex av tio lärare i grundskolan anser att minst en elev i varje klass inte får det särskilda stöd som skollagen ger rätt till. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet.
Fyra av tio lärare menar att ännu fler elever inte får tillräcklig hjälp. Det trots att skollagen tydligt säger att alla elever har rätt att få det stöd som behövs. Skollagen efterlevs inte trots att elevresultaten sjunker och trots att tidiga insatser är avgörande.
Lärarna är tydliga: Det största hindret för att alla elever ska få tillräckligt stöd är resursbristen. Resurserna motsvarar inte skollagens krav. Skolverket har ofta påpekat att huvudmännen inte tillräckligt väl fördelar resurser utifrån behov. Eleverna sätts på undantag.
Skollagen och verkligheten går i otakt. Tid och pengar läggs på att utreda behov, besluta om åtgärder och utvärdering. Bra i teorin, men otillräckligt i praktiken. Huvudfokus måste ligga på åtgärderna.
Lärare känner elevernas behov och vad som krävs. Den lärare som ser behovet, ska självfallet kunna åtgärda det, om insatsen inte är så stor. Lärare och skolledare måste ges betydligt mera inflytande över skolans resurser än i dag. Lärarförbundet kallar det för en ordinationsrätt för lärare.
Viktigt för att kunna ge särskilt stöd är specialpedagogisk kompetens i skolan. Fler speciallärare och specialpedagoger skulle betyda stor hjälp för väldigt många.
Ett starkare specialpedagogiskt synsätt och specialpedagogiska undervisningsmetoder skulle ge klass- och ämneslärare kompetens och arbetssätt för att möta individuella behov.
Vägen från behov till insats måste kortas. Administrationen måste minskas kraftigt. Fokus måste läggas på elevens lärande och mer extra stöd där det behövs. Det är dags att börja lita på professionen – lärare och skolledare med utbildning och kompetens för kloka beslut.
Allt fler politiska partier talar om att behoven ska styra satsningarna. Elever som behöver extra stöd, under kortare eller längre period, diskuteras allt mer. Det är bra. Ska alla elever ha chans att nå målen, måste frågan om särskilt stöd ges mycket större plats i debatten.
Nu utlovar Moderaterna en satsning på fler speciallärare. Socialdemokraterna vill ge kommunerna i uppdrag att fördela resurser ännu mera efter elevbehov och Miljöpartiet vill öka lärares inflytande över det särskilda stödet.
Skollagens löfte till eleverna måste bli verklighet och är nyckeln till bättre skolresultat. Rätt stöd i rätt tid gör fler elever bättre rustade för livet och arbetsmarknaden. Mer inflytande över skolans resurser för lärare och skolledare ger ett mer attraktivt yrke. Makten över verktygen är en viktig del i ett professionellt yrke.
Lärarförbundet vill se mer och rätt styrda resurser till särskilt stöd. Skolan behöver fler speciallärare och specialpedagoger och vägen till ett beslut om åtgärder måste kortas rejält.
Makten över skolans resurser ska i högre grad ligga hos lärare och rektorer och mindre hos politik och förvaltning. Låt skollagens rätt bli mer än en rätt på pappret. Lyssna på lärarna – så kan eleverna nå målen.
Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande