Minst åtta års undervisningserfarenhet de senaste 15 åren. Det är de nya undantagskraven för legitimerade lärare att bli behöriga i ämnen de saknar utbildning i.
Regeringen, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är överens. Kompetens och erfarenhet ska gå före ålder. På fredagen presenterades de nya övergångsreglerna för lärarbehörigheten på en presskonferens med utbildningsminister Jan Björklund, Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén och Lärarnas riksförbunds kanslichef Lars Hallenberg.
Kompromissen går ut på att legitimerade lärare med lång undervisningserfarenhet i ämnen de saknar behörighet för, under en övergångsperiod ska kunna bli behöriga genom validering. För detta krävs minst åtta års undervisningserfarenhet de senaste 15 åren. Det är huvudmannen, alltså kommunen eller friskolan, som ska bedöma om läraren har tillräckligt med erfarenhet och kompetens i ämnet, men det slutgiltiga beslutet fattas av Skolverket.
Undantag görs för lärare som fyller 57 år senast den 1 juli 2015, de behöver endast fyra års erfarenhet.
– Någonstans måste man dra gränsen och det går inte att tillfredsställa alla. Men det är inte rimligt att kräva att de som nått den åldern ska behöva sätta sig i skolbänken igen, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Lärarnas tidning har visat att 83 procent av lärarna saknar behörighet i minst ett undervisningsämne. Kommer denna åtgärd att räcka för att undvika kaos när reglerna börjar gälla?
– Kaos blir det inte. Däremot kommer det även fortsättningsvis att finnas obehöriga lärare, vi når aldrig en hundraprocentig behörighet. Men andelen obehöriga kommer successivt att minska, säger Jan Björklund.
Enligt förslaget ska det även finnas en möjlighet för lärare med mindre erfarenhet att nå behörighet genom en validering inom ramen för Lärarlyftet. För detta ansvar de olika lärarutbildningarna. Stockholms universitet kommer att bli huvudansvarigt och får extra resurser för att utveckla formerna för denna validering.
Lärare som uppfyller kravet på erfarenhet men saknar lärarutbildning kommer att kunna gå en kortare kurs i utbildningsvetenskap för att nå behörighet, en termin i stället för två, som gäller för dem utan erfarenhet.
Dessutom kommer lärare att anses behöriga om de tidigare har kompletterat en utbildning med det antal poäng som var behörighetsgivande vid tidpunkten för kompletteringen. Fram tills nu har kravet varit det antal poäng som gäller idag. Detta är Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén särskilt nöjd med.
– Vi fick igenom det som var absolut viktigast för oss, nämligen att ingen ska kunna bli obehörigförklarad retroaktivt. Var man behörig då, ska man vara behörig i dag. Det vägrade vi att ge avkall på och så blir det nu. Jag är väldigt glad att Jan Björklund har gett med sig i denna fråga.
Kravet på lärarlegitimation börjar gälla den första december.
Se hela presskonferensen på regeringen.se
Niklas Arevik