Anna Ekelin, avhoppad lärare, tycker att hon får göra allt det roliga i mattestugan.
Hon har slutat arbeta som lärare. Men varje måndag eftermiddag cyklar Anna Ekelin till Mattecentrums räknestuga på Södra Latins gymnasium i Stockholm och peppar unga som vill lära sig mer om matematik.
— Det är mer tillfredsställande att vara volontär än lärare. Man slipper all byråkrati och alla möten och får fokusera på den roliga biten: Att hjälpa elever.
Syret i sal A228 håller nästan på att ta slut, denna varma försommarafton.
Plötsligt verkar alla vilja lära sig allt om matematiska formler, fast det är långt efter skoltid. Klassrummet är knökfullt med elever som viftar med händerna och vill få en sista duvning innan morgondagens nationella prov.
Med miniräknaren i den ena handen och blyertspennan i den andra hastar Anna Ekelin runt för att hinna hjälpa så många som möjligt. Hon stannar till hos Johanna Schweitz Fåhraeus i ES 1B, lutar armbågen mot bänken och försjunker i ett komplicerat problem.
— Nu börjar det bli lite besvärligt. Den minsta gemensamma nämnaren är faktiskt 21. Är du med då? frågar Anna Ekelin och tittar upp från rutblockets formler.
— Mmm. Det var nog där jag gjorde fel … konstaterar Johanna Schweitz Fåhraeus och spricker upp i ett lättat leende.
Anna Ekelin är civilingenjör och har arbetat som IT-konsult i 28 år. När IT-krisen slog till med full kraft i början av 2000-talet omskolade hon sig till lärare. Hon var matematiklärare på flera högstadie- och gymnasieskolor, men brände ut sig och hoppade av läraryrket.
— Men det blev lite långtråkigt att gå hemma och stirra på alla de där tusen högarna man borde ta itu med. Jag behöver behövas! deklarerar hon på sitt ivriga, rastlösa sätt och drar handen genom det burriga håret.
I höstas började Anna Ekelin som volontär i Mattecentrums räknestuga.
Mattecentrum är en ideell förening, som erbjuder gratis räknehjälp för elever efter skoltid i 50 räknestugor i 20 städer. I räknestugorna får eleverna svar på sina frågor om matematik av ämneskunniga volontärer — ofta civilingenjörer, matematiker och naturvetare, men också pensionerade lärare.
— Den stora skillnaden mot att vara lärare är att de elever som kommer hit gör det för att de verkligen vill lära sig mer. Ingen sitter och kollar in Facebook eller tjattrar med kompisarna längst bak i klassrummet.
— De offrar sin lediga kväll för räknestugan — och är glada och tacksamma över att få hjälp med matten.
Vad kan skolan och lärarna lära av Mattecentrums räknestugor?
— Jag vill inte säga att det är fel på lärarna, de har blivit överlastade med så mycket som inte har med själva undervisningen att göra. Jag orkade ju inte själv vara lärare längre, det var alldeles för slitigt. Men jag tycker att alla skolor ska ha räknestugor. Varje elev borde ha rätt till extra stöd i matematik.