Söktrycket till lärarutbildningarna har ökat stort de senaste åren, hävdar utbildningsminister Jan Björklund. Men det beror helt på hur man väljer ord och siffror, visar TT:s granskning.
På Folkpartiets landsmöte sade Björklund att söktrycket till lärarutbildningarna har ökat med 35 procent. Och i ett veckobrev skrev han nyligen: "söktrycket har ökat med 35 procent sedan 2006 när Socialdemokraterna fortfarande styrde."
Den gängse definitionen av "söktryck", som bland annat SCB använder, är antal behöriga förstahandssökande per studieplats. Och med den definitionen har Björklund fel. Enligt Universitetskanslersämbetet (UK-ämbetet) ligger söktrycket på samma nivå i år som 2006: 1,4 behöriga förstahandssökande per plats.
Så vad är det Björklund syftar på? Enligt utbildningsdepartementet är det antalet förstahandssökande man räknat på. Hans pressekreterare förklarar i ett mejl att antalet förstahandssökande ökat från 18 300 är 2006 till 25 000 år 2013 - en ökning med drygt 35 procent. Siffrorna har hämtats från UK-ämbetets nu-databas.
Dessa siffror stämmer, bekräftar UK-ämbetet. Men departementet har valt att räkna in obehöriga sökande, det vill säga även de som saknar nödvändiga förkunskaper. Antalet behöriga förstahandssökande har däremot inte ökat med mer än sju procent under perioden.
Så beroende på hur generöst man räknar de sökande blir resultatet högst skiftande.
– Vi och SCB redovisar i den officiella statistiken de behöriga förstahandssökande, eftersom det ger den relevanta bilden av utvecklingen, säger Carin Callerholm, biträdande avdelningschef vid UK-ämbetet.
TT: Varför är de obehöriga mindre relevanta i sammanhanget?
– Deras ansökningar är mer en sondering inför eventuella studier i framtiden, oavsett kvalifikationerna för att börja på utbildningen, säger Carin Callerholm.
Anna Lena Wallström/TT