Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

"Gå direkt till doktorn"

$
0
0

Anders Eklund, ombudsman på Lärar­förbundet, om problem i arbetsmiljön.

Hur vanligt är det att skolor och förskolor har konstruktioner som leder till dålig arbetsmiljö för personalen?

— Det är ett stort och om­fattande problem. Väldigt många lokaler byggda på 60–70- och 80-talet är felbyggda. Det leder till fukt i väggar och tak, dålig ventilation och lättflyktiga ämnen som i olika grader påverkar och skadar.

— Jag har själv varit med och stängt många skolor och förskolor som varit felbyggda.

Är detta fortfarande ett problem i skolor och förskolor?

— Ja, de här husen finns överallt. Sveriges kommuner har ett investeringsberg framför sig när det gäller att åtgärda skolor och förskolor.

Vad ska jag som anställd göra om jag misstänker att min arbets­plats gör mig sjuk?

— Prata med din chef och ditt fackliga skyddsombud. Och gå direkt till doktorn, dels för att få medicinskt stöd, dels för att dokumentera dina besvär. Dokumentationen är oerhört viktig för att fastställa eventuell rätt till ersättning.

Vad kan facket göra?

— Skyddsombudet kan begära att arbetsgivaren gör en undersökning och tar itu med problemen. Om arbetsgivarens agerande inte är tillräckligt kan skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljö­verket och begära ett föreläggande eller förbud. Vid fara för liv och hälsa kan skyddsombudet stoppa arbetet.

Kan jag få ersättning för besvär som jag har fått av min arbetsplats?

— Ja. Men vår erfarenhet är att det är mycket svårt att få erkänt att det finns direkta samband mellan sjuka hus och anställdas besvär.

Stefan Helte

Umeå måste bygga om 13 förskolor

$
0
0

Personalen på förskolan Sljödaren upptäckte att det sipprade ut gaser från golvet. Nu bygger Umeå om alla förskolor från samma tid.

Fastighets­kontoret negligerade länge klago­målen, enligt Gunnar Sjölander, Lärarförbundets huvud­skyddsombud i Umeå.

— Personalen blev dåligt bemött och togs inte på allvar. Det pratades om övergångsproblem bland mogna kvinnor.

I och med att problemen inte åtgärdades och fler i personalen fick besvär agerade Lärarförbundets huvudskydds­ombud tillsammans med Visions huvudskyddsombud i kommun­delen.

Då hade det gått nästan tio år sedan de förs­ta klagomålen.

— Om det inte skulle hända något den här gången hotade vi med att stänga förskolan, säger Gunnar Sjölander.

Fastighetskontoret undersökte då lokalerna och fann tekniska skador i golvkonstruktionen från byggtiden 1977. Plastmattorna på golven limmades sannolikt på en betong som inte var tillräckligt ut­torkad. Det har lett till att golven utsöndrar gaser, vilket kan orsaka besvär hos männi­skor.

Upptäckten för två år sedan ledde till att Slöjdaren utrymdes och byggdes om.

Renoveringen av Slöjdaren har blivit startskottet för en omfattande ombyggnadsvåg i Umeå. Kommunen har bestämt att bygga om tolv för­skolor, oavsett om det har rapporterats några hälsoproblem på dem eller inte.

Det handlar om alla de förskolor som är byggda av samma byggföretag, med samma teknik och ungefär vid samma tid: slutet av 70-talet och början av 80-talet.

Två är åtgärdade, tio är på gång.

— Vi har lärt oss någonting på vägen och tar nu ett generalgrepp. Vi vill inte att liknan­de problem ska uppdagas på andra förskolor, säger Ann-Christine Åström, säkerhetssamordnare på fastighetskontoret på Umeå kommun.

Hon vill inte kommentera huvud­skyddsombudets uppgifter om att fastighetskontoret under många år har struntat i klagomålen från personalen.

— Det vet jag ingenting om, då var inte jag ansvarig här. Men jag har hört att det var en del turbulens i sammanhanget.

Tror du att liknande felaktiga byggkonstruktioner kan finnas på andra förskolor i landet?

— Det finns säkert ett stort mörkertal. Liknande problem kommer att uppdagas förr eller senare i många andra lokaler byggda under samma period.

Stefan Helte

LR: Kommunerna stjälper karriärreformen

$
0
0

En tredjedel av Sveriges kommuner avstår från karriärtjänster. Många andra väljer att inte följa intentionerna med den statliga reformen, visar en undersökning från Lärarnas riksförbund.

Lärarnas riksförbund, LR, har skickat ut enkät om karriärtjänster till förbundets samtliga kommunombud och de största friskoleföretagens ombud, totalt 348 stycken. 75 procent av ombuden har svarat på enkäten.

Undersökningen visar att en tredjedel av kommunerna avstår från karriärtjänster. Antingen genom att inte inrätta några alls, eller genom att de inte sökt hela det statliga bidraget som står till förfogande via Skolverket.

Många av de kommuner som utnyttjar bidraget och har inrättat karriärtjänster, frångår ändå på flera punkter regeringens intentioner. Bland annat svarar 86 procent av ombuden att tjänsterna inrättats som tidsbegränsade förordnanden och 71 procent berättar att lönen betalas ut som lönetillägg.

Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund, skriver på DN Debatt att alltför många huvudmän också ser en chans att ändra i de avtalade arbetstidsreglerna för de lärare som fått nya titlar.

Enligt undersökningen hyser en majoritet av lärarna blandade känslor inför reformen, alternativt har en negativ inställning.

Nu kräver LR att staten skärper regelverket så att intentionerna verkligen uppfylls. LR föreslår också att inrättandet av karriärlärare blir obligatoriskt för alla huvudmän.

 

Linda Kling

Flest bäst i engelska och matte

$
0
0

Engelska och matematik var de två ämnen där störst andel elever fick såväl A som F, när år 6 fick betyg i våras. Det visar ny statistik från Skolverket.

För första gången på över 30 år gavs förra läsåret betyg till elever i år 6. Nu presenterar Skolverket statistik gällande dessa betyg.

15 procent av eleverna fick det högsta betyget A i engelska och 14 procent fick det i matematik. Det gör att dessa ämnen har flest elever med högsta betyg.

Båda ämnena hade också störst andel elever med det ej godkända betyget F. 8 procent i engelska och 7 procent i matematik.

Eleverna hade lättast att nå godkänt betyg i de estetiska ämnena bild, musik och slöjd samt hem- och konsumentkunskap. Nästa alla, 99 procent, nådde kunskapskraven i dessa ämnen.

När det gäller betygsskillnaderna mellan flickor och pojkar är trenden i år 6 densamma som på högstadiet. Flickorna har bättre betygssnitt än pojkarna i alla ämnen utom i idrott och hälsa.

Föräldrarnas utbildningsnivå har stor påverkan på betygen. Drygt hälften av eleverna i årskurs 6 hade föräldrar med eftergymnasial utbildning. 5 procent av eleverna hade föräldrar med bara grundskoleutbildning.

16 procent av eleverna i årskurs 6 gick under det förra läsåret i friskolor. Friskoleeleverna hade högre måluppfyllelse än andra i samtliga ämnen. Störst var skillnaderna i svenska som andraspråk, engelska och geografi.

Niklas Arevik

Skyddsombud stängde skola

$
0
0

Lärarna vågade inte vara kvar på jobbet längre. Till slut stängde de lokala facken gymnasie­skolan Norra Sorgenfri i Malmö.

Huvudskyddsombuden för Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Kommunal i Malmö agerade tillsammans och stängde i mitten av okto­ber Norra Sorgenfri Gymna­sium med hänvisning till arbets­miljölagen.

— Lärarna kände sig otrygga. De ville inte arbeta kvar i den här miljön, berättar Fritz Agger, skyddsombud för Lärar­förbundet på skolan och yrkeslärare på särskolans byggprogram.

Personalen hade under lång tid klagat på olika besvär: Hosta och torra slemhinnor, klåda och svullna läppar. ­Besvär som klingade av under längre ledigheter, när de inte var i skollokalerna.

— Det var fler och fler som rapporterade om besvär. Stänga en skola är inget man gör för skojs skull. Men vi var tvungna att ta det här drastiska steget på grund av ohälsan bland personalen, säger Fritz Agger.

Utbildningsförvaltningen motsatte sig inte huvudskyddsombudens stängning. Kommunen kände till problemen och hade redan beslutat att flytta gymnasiesärskolan och letade ersättningslokaler för byggymnasiet.

Vad personalens hälso­besvär beror på är inte fastslaget. Skolan är byggd på gammal industrimark och en teknisk undersökning har ­visat att det finns stora mängder föroreningar i marken. Provtagningar har visat höga halter av mögelsporer och spår av kemikalier i luften — men bara i vissa lokaler, inte i hela skolan.

Nu har lärare och elever från Norra Sorgenfri Gymnasium fått flytta till provisoriska lokaler, där det är svårt att bedriva praktisk byggundervisning. Om och när skolan kommer att återvända till den skyddsombudsstängda skolan är högst oklart.

— Vi flyttar inte tillbaka om inte hela byggnaden är undersökt och sanerad och friskförklarad. Aldrig någonsin, säger Fritz Agger.

Stefan Helte

Dålig ventilation vanligt problem

$
0
0

Mögel, fukt och dålig venti­lation är ett problem på många skolor i Sverige.

40 procent av de 300 ärenden som fackliga skyddsombud under de senaste tre åren har anmält till Arbets­miljöverket inom skolområdet — från för­skolan till gymnasieskolan — gäller just inomhusmiljön. Det vill säga ofta problem med fukt, ­mögel och ventilation. Detta visar en granskning som radio­programmen Skol­ministeriet och Kaliber gjort.

Enligt en enkät från TV4-nyheterna har hälften av 179 svarande kommuner inte genomfört ventilations­kontroller de senaste tre åren, trots att lagen kräver detta. I många av de kommuner där det har gjorts kontroller är problemen med inomhusluften så allvarliga att det krävs ombesiktningar.

"Skolans lokaler är ofta föråldrade"

$
0
0

Förr arbetade hon som grundskollärare. Nu leder Karin Bennbom arbetet med att kartlägga brister i skolornas arbetsmiljö över hela landet.

Rummet vi träffas i imponerar inte. Ett kalt och vitt sammanträdesrum i Stockholm med myndighetstypiska möbler i ljust trä och med fönster som vetter mot en anonym liten bakgård.

Men eftersom hyresgästen heter Arbetsmiljöverket uppfyller det säkert — i likhet med myndigheternas övriga rum — alla arbets­miljöregler. De fysiska åtminstone.

Annat är det i skolan, landets största arbets­plats. Gamla och dåligt underhållna fastig­heter, bristande tillgänglighet, lokaler som används och slits så mycket att objudna gäster som buller och dålig luft inte förvånar någon.

Karin Bennbom vet. Hon arbetade som matte- och NO-lärare i fem år innan hon kom hit och nu ska hon leda verkets treåriga skolinspektionsrunda. Fram till 2016 ska nästan var tredje grund- och gymnasieskola inspekteras.

Hur står det till med den fysiska arbetsmiljön i skolan?

— Till att börja med bedrivs verksamheten ofta i för gamla lokaler, som heller inte är anpassade till dagens skolverksamhet.

— När jag började i skolan, på 70-talet, var vi 20—22 elever i klassrummet, men i dag kan det ju vara 28—30 elever — i samma lokal som då. Dessutom är lektionspassen ofta mycket längre nuförtiden.

Vilka är de vanligaste bristerna?

— Ventilation och inomhusklimat är ett problem. När till exempel luften i ett klassrum blir dålig så vädrar man, vilket får till följd att det blir för kallt i stället.

— Ett annat problem är buller. Framför allt det störande och egenproducerade bullret, som gör att man blir trött och spänner sig. Och detta beror delvis på att dagens undervisning är upplagd så att alla ska samtala och arbeta tillsammans i större utsträckning än förr.

Varför omfattas inte förskolorna av inspektionen?

— Därför att vi är tvungna att avgränsa oss. Utan avgränsning … ja, det skulle kunna bli hur stort som helst. Bara det här känns som väldigt, väldigt stort. Och angeläget.

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket ökar. Sedan 2007, året efter den förra inspektionssatsningen, har anmälningarna från skyddsombuden inom skola och förskola ökat med över 50 procent.

Varför då, tror du?

— Skyddsombuden har blivit mer aktiva. Jag tror att det beror på att vi lagt om vår planering och styrt upp den mer. De agerar för att få vår uppmärksamhet. De lyfter fram frågor om lokaler, stress och hot.

Vilka sanktionsmöjligheter har ni?

Bild: Hans Bjurling— Under våra inspektioner följer vi en checklista (www.av.se/checklistor). Om vi hittar brister ställer vi krav i ett inspektionsmeddelande, vilka de flesta brukar följa. Men följs de inte skickar vi ett beslut, som nästan alltid är kopplat till ett vite. Uppfyller de inte kravet då kan vi vända oss till domstol för att vitet ska dömas ut.

Ni har efter en anmälan från facket krävt att Stockholms stad prioriterar bland lärarnas uppgifter. Borde inte lärarna klara det själva?

— Jag har svårt att gå in i det specifika ärendet. Men prioritering kan vara en åtgärd för att komma tillrätta med en arbetsbelastning som är så hög att den riskerar att leda till ohälsa.

— Det är arbetsgivaren som måste ange enligt vilka principer man ska välja bort uppgifter om arbetstiden inte räcker till för alla.

Gör ni bara föranmälda inspektioner?

— Ja, vi dyker inte bara upp. Först hör vi av oss till någon högre tjänsteman på kommunen och berättar att vi är på gång. Sedan åker vi ut och gör en inspektion på huvudmanna­nivå, där vi träffar politiker, huvudskydds­ombud, förvaltningschefer.

— På de mötena tar vi bland annat upp hur man hanterar problem kopplade till byggnader eftersom det är sådant som en rektor oftast varken har råd eller kunskap om.

Varför inspekterar ni inte skolorna först?

— Att vi börjar på huvudmannanivå beror på att vi hoppas att alla skolor ska känna att de omfattas, även de 70 procent som vi inte inspekterar. Dessutom hoppas vi få en mer långsiktig hållbarhet. Om skolledningen får krav på sig uppifrån, från huvudmannanivå, tror jag att det håller bättre över tid.

— Men nästa steg är att besöka ett ­antal skolor. Och där möter vi oftast rektor, skyddsombud och elevskyddsombud om det finns.

Oftast är det rektorerna som ska se till att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljö­arbete på skolan.

Gör de det? Har de koll på lagstiftningen?

— Det är för tidigt för mig att säga. Men det är en av flera viktiga uppgifter som ofta ligger på rektorn. Själva ansvaret ligger dock på huvud­mannen som ska kontrollera och faktiskt följa upp att arbetsmiljöarbetet fungerar.

— När vi aviserar våra inspektioner så ­bidrar redan det till att man sätter fokus på sitt arbetsmiljöarbete.

Nästan var tredje skola ska nu inspekteras. Hur sker det slutliga urvalet?

— Det görs ute på våra distrikt. De har den lokala kännedomen och vet var det är som mest angeläget. Kommer vi att ge en rättvis bild av svensk skola? Nej, vår uppgift är att hitta områden där det brister. Vi ska försöka hitta de skolor där vi gör mest nytta.

Många skolor tvingas numera använda sig av baracker och andra tillfälliga lokaler.

Vad anser du om det?

— Det spelar ingen roll om en skollokal är tillfällig eller permanent, är det en arbetsplats så måste den uppfylla arbetsmiljökraven.

— Ibland behövs det ombyggnader, men ibland kan man vidta organisatoriska åtgärder i stället. Om exempelvis ventilationen i en lokal inte är anpassad för ett visst antal elever så kan man kanske halvera gruppen.

Hur är din arbetsmiljö i dag jämfört med när du jobbade som lärare?

— Det är stressigt och tufft även på Arbetsmiljöverket. Men här styr jag över min tid på ett helt annat sätt, har inga exakta minutslag som jag ständigt måste passa.

Du var skyddsombud på din skola. Fick du något besök av Arbetsmiljöverket?

— Ja, som skyddsombud har jag varit utsatt … eller ska jag säga haft förmånen att få besök av en inspektion. Det var spännande.

— Det kan vara lite nervöst till en början, men överlag tycker jag att de här mötena är väldigt positiva.

Pontus Ohlin

Flera skolor i skolan ger en lugnare miljö

$
0
0

Genom att dela upp en stor skolbyggnad i mindre enheter med egna ingångar och några få klassrum kan man skapa en lugnare skolmiljö.

Det menar forskare på Högskolan i Gävle som studerat en högstadieskola från 60-talet som byggdes om för några år sedan.

— Eleverna behöver inte längre springa i korridorer mellan olika delar av skolan och det har blivit mindre trängsel och gruff, berättar Jan Grannäs, en av forskarna.

De långa raderna av klassrum längs mörka korridorer har ersatts av separata uppgångar med fyra klassrum i två plan. Tre klasser delar på uppgång och eleverna har merparten av sina lektioner, sina skåp, toaletter och ett eget uppehållsrum i uppgången.

Elever från andra klasser tillåts inte att vara där.

— Det blir tryggare för eleverna i en mindre grupp. Samtidigt kan de välja att träffa elever från andra klasser i huvudentrén eller cafeterian, säger Anneli Frelin, den andra forskaren bakom studien.

Lärarna har arbetsrum i samma uppgång som sina klasser och genom glasväggar har de uppsikt över eleverna även på raster. Arbets­rummen är dessutom placerade på olika sidor av huskroppen så att vissa har utsikt mot skolgården och ­andra mot ­vägen till idrottssalen.

— Man vill undvika obevakade hot spots där dåliga saker kan hända ostört, förklarar Anneli Frelin.

Men hur upplever eleverna det att vara ständigt iakttagna?

— Det är inga elever som har sagt något om det. Däremot har de pekat ut undanskymda platser till exempel kring s­kåpen som fortfarande upplevs som otrygga, säger Jan Grannäs.

Skolans planlösning­bidrar till att skolpersonalen rör sig bland eleverna. Skolvärden, studievägledaren, skolsköter­skan och rektorn har sina arbetsrum i anslutning till huvud­entrén och personalrummet ligger så att personalen passerar genom gemensamma utrymmen på väg dit.

Å andra sidan blir personalen sällan störd i personalrummet eftersom skolvärden och studievägledaren har rum närmare entrén och fångar upp många av elevernas frågor.

Per Hagström

Måste elever hållas under ständig uppsikt?

$
0
0

Bild: Oskar Kullander

JA

Lotta Javestad, lärare i årskurs 1 i Kolaräng­skolan i Järfälla:

— Ja, absolut i de åldrar jag jobbar med. Det kan hända olyckor och det finns risk för mobbning.

Kan inte barn må bra av att vara ensamma ibland?

— Jo, korta stunder. Men det ska ändå finnas en viss uppsikt och de ska inte lämnas vind för våg. Behovet av trygghet och säkerhet överväger.

Tror du att barnens fria lek påverkas av att de är under ­vuxnas uppsikt?

— De använder ett hårdare språk och testar fula ord när de tror att vi inte hör. Jag tror inte att vi påverkar leken negativt genom att finnas till hands för det betyder inte att vi lägger oss i och styr.

Är det praktiskt möjligt att hela tiden hålla koll?

— I nära samarbete med mina kolleger så går det.

 

Bild: Oskar Kullander

NEJ

Olof Jonsson, fritidspedagog, Tenhultsskolan i Jönköping:

— Nej, det tycker jag inte. Barn måste ha rätt till sina små utrymmen och sina lekar. Att alltid ha en vuxen med hindrar barns utveckling.

Men lämnar det inte fältet fritt för mobbning?

— Det stämmer att det händer saker där vuxna inte är. Samtidigt måste vi ge barnen en god lekmiljö och i det ingår att det ska finnas småutrymmen där barnen kan sitta och diskutera. Där kan inte vi vara.

Vad kan personalen göra för att förebygga mobbning?

— Det handlar om värdegrundsarbete att träna ­barnen hantera olika situationer.

Skulle det vara praktiskt möjligt att hålla koll på alla barn?

— Vi kan inte finnas med överallt. Om vi är tre pedagoger på fem rum så går det ju inte.

Per Hagström

Lärarbrist måste botas

$
0
0

Trots politisk enighet saknas konkreta åtgärder för att lösa bristen på lärare, skriver Tomas Selin, Lärarförbundet Student.

Bild: Marie KassmanI dagarna samlas ombuden för Lärarförbundets alla studerandemedlemmar.

Nya politiska mål ska tas fram och ett av de stora diskussionsämnena kommer att vara vem som ska ta ansvar för framtidens Sverige.

Stolarna på många läro­säten gapar fortfarande tomma på utbildningar där arbetsmarknadsbehovet är som störst. Trots att det råder en tydlig politisk enighet om att vi måste prioritera lärar­utbildningen, och att kopplingen mellan teori och praktik måste stärkas, lyser de konkreta ansträngningarna med sin frånvaro.

En av fem lärare lämnar läraryrket under en femårs­period. Lägg därtill en orimlig arbetsbelastning som lett till ett ökat antal anmälningar till Arbetsmiljöverket. Sverige möter en nationell lärarkris och politikerna sitter stilla i båten trots de höga vågor som sköljer över dem.

Ny statistik visar att en av sex studenter hoppar av lärarutbildningen under den första terminen. Lärarförbundet ­Student kan se två huvud­orsaker:

  • När lärarutbildningen, på grund av lågt söktryck, blir ett andrahandsval saknas den riktiga ambitionen att bli lärare.
  • Lärarutbildningarna möter inte i tillräckligt stor utsträckning studenternas förväntningar.

Lärarnas löner måste upp för att höja yrkets status och stärka söktrycket till lärar­utbildningen. Vi har kunnat konstatera att studenter huvud­sakligen inte är missnöjda med nivån på studierna, däremot måste yrkesidentifikationen stärkas. Avsaknaden av didaktik och kopplingen mellan teori och praktik är alltför svag och den verksamhetsförlagda utbildningen måste blir mer kvalitativ och likvärdig.

Lärarförbundet student menar att staten och hög­skolorna tillsammans måste:

  • Med ökade anslag till forskning och öronmärkning av resurser stärka lärarutbildningarnas status på högskolorna.
  • Ta ansvar för en dimensionering av lärarutbildningarna.
  • Stärka kopplingen mellan teori och praktik i lärarutbildningarna.

Politikerna måste satsa på lärarutbildningarna och våra högskolor måste prioritera rätt. Lärarutbildningarna är våra största högskoleutbildningar, det måste synas. Med mer verksamhetsnära forskning kan innehållet i utbildningarna stärkas och statusen på utbildningen öka.

Staten och högskolorna måste också upprätta en plan för hur lärarutbildningarna ska dimensioneras. Vi har ­stora luckor på arbetsmarknaden som måste fyllas. Studenterna på utbildningar mot exempelvis tekniska och naturvetenskapliga ämnen måste bli fler, och intresserade studenter får aldrig förloras för att utbildningarna inte startar. Hög­skolorna måste samarbeta i större utsträckning än vad de hittills gjort.

Som företrädare för Sveriges lärarstudenter vore det lätt att drabbas av panik. Men vi har lyckats påbörja en förändring. Lärarförbundet Student har påverkat regeringen till att ändra prövningen i introduktionsåret. Lärarutbildningen ska vara garanten för vår kunskap. Det är där vi ska lägga kvalitetshöjande insatser.

Fortfarande ser vi utmaningar. Om drygt sex år beräknas det saknas 43 000 lärare. Potentiella lärare måste lockas till utbildningen i dag för att stoppa en kommande kris. Annars väntar stora bekymmer och Sverige riskerar att kantra. Nu måste staten och högskolorna ta sitt ansvar.

Tomas Selin Ordförande, Lärarförbundet Student

Betyg strider mot värdegrund

$
0
0

Debatten om betyg handlar om vilken människosyn vi har, skriver Christina Tenselius, pensionerad lärare. Antingen är man för de inledande orden i Lgr 11 eller så hyllar man kapitlen om betyg och är endast en handräckare till näringslivets villkor genom utslagning tidigt i livet. Antingen stöttar man varje elev i varje läge eller så sorterar man de bästa mot de sämre.

Debatten om betyg på låg- och mellan­stadiet fortsätter — samma debatt som vi förde på 70-talet.

Målen är enligt Lgr 11:

  • inhämta och utveckla kunskaper och värden
  • främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära
  • respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar
  • främja aktning för varje människas egenvärde
  • respekt för vår gemensamma miljö
  • varje enskild elev ska finna sin unika egenart

Hur ska man på låg- och mellanstadiet kunna verka för de höga mål som omnämns i Lgr 11, så att eleven bibehåll­er sin självkänsla även om den är sen eller fördröjd i utvecklingen? I varje klass finns ett stort spann av nivåer. Som när vi tar körkort — somliga behöver fem timmar och andra 75 timmars övning.

Målet är att till slut kunna. Inte att tävla med varandra i samma stund med ett givet testmaterial. Tillsammans ska alla elever lägga en grund för ett hållbart samhälle i ett demokratiskt system.

Hur man tolkar Lgr 11 genom de inledande två kapit­len beror på ur vilket perspektiv vi ser på eleven. Konflikten ligger i det faktum att tillägget med betyg från år 6 inte underordnar sig de inledande kapitlen i Lgr 11 — de hör inte samman med de starka orden om värdegrunden. Orden är sprungna ur de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen och kan inte förvans­kas av en regering.

Antingen är man för de inledande orden i Lgr 11 eller så hyllar man kapitlen om betyg och är endast en handräckare till näringslivets villkor genom utslagning tidigt i livet.

Antingen stöttar man varje elev i varje läge eller så sorterar man de bästa mot de sämre. Har barn studieovana hem tar lärdomar längre tid att förankra. Alla ska räknas som en blivande resurs. Alla kan något redan när de kommer till skolan.

Att ge betyg på låg- och mellanstadiet mitt i den personliga utvecklingen är inte rimligt. Utvärdering sker genom att se varje barn som en fantastisk och enastående person.

Christina Tenselius f d lärare och kulturvetare, Norrköping

Renovering splittrar partierna

$
0
0

Bild: Colourbox

Skolorna underhålls för ­dåligt. Det anser Arbetsmiljöverket som därför ska inspektera de flesta av landets kommuner och stora friskoleföretag (se intervjun). Syftet är att tvinga fram en arbetsmiljö där det går att koncentrera sig och trivas.

Men att rusta upp alla slitna skolor kommer att kosta huvud­männen mycket pengar. Lärarnas tidning har frågat riksdagspartierna om de tycker att staten ska vara med och betala.

SKA STATEN VARA MED OCH BETALA SKOLORNAS RENOVERING?

Moderaterna

KANSKE.

Huvudmännen har det huvudsakliga ansvaret för renoveringskostnaderna av skolor. Kommunala och fristående huvudmän har en skyldighet att följa skollagens bestämmelser om god arbetsmiljö.

Folkpartiet

NEJ.

Om staten skulle bekosta vissa huvudmäns underhåll vore det ett direkt incitament för dem att inte sköta det, utan övervältra kostnaden på staten.

Dessutom vore det omöjligt eftersom friskolorna skulle behöva undantas, helt emot våra intentioner att ge alla skolor så lika villkor som möjligt.

Centerpartiet

NEJ.

Vi vet att detta är ett problem och vet också hur viktigt det är med en bra arbetsmiljö i våra skolor. Dock är det en kommunal fråga att hantera. Staten ska inte stå för kostnaden.

Varför ska de kommuner som inte skött sina byggnader få en ekonomisk bonus av staten?

Kristdemokraterna

NEJ.

Kommuner och andra huvudmän har ansvaret för sina egna fastigheter. I verksamheten ingår det att beakta även byggnaders underhållsbehov, och det måste tas med i budgetarbetet.

Socialdemokraterna

KANSKE.

Vi föreslog i fjol att 400 miljoner kronor skulle ges i bidrag till renoveringar, genom vad som brukar kallas skol-ROT. Förslaget röstades ned i riksdagen.

Vi är alltså inte främmande för tanken på statliga bidrag, men har inte bestämt om sådana ska ingå i nästa års valmanifest.

Vänsterpartiet

JA.

Av det skälet satsar vi 3 miljarder kronor årligen i vårt budgetförslag på ett särskilt stöd till upprustning och underhåll av välfärdslokaler som skolor och förskolor.

Stödet är också utformat i syfte att minska energiförbrukningen i byggnaderna.

Miljöpartiet

JA.

Vi har föreslagit ett »klassrumslyft« som innebär att kommunala och privata huvudmän ska kunna få bidrag till en fjärdedel av kostnaden för skolrenoveringar.

Staten ska avsätta 1,5 miljarder kronor de närmaste fyra åren vilket möjliggör upprustning för totalt 6 miljarder.

Sverigedemokraterna

JA.

Vi vill år 2017 satsa 2,5 miljarder kronor på en upprustning av skolmiljöerna. Behovet bedöms ligga på 5 miljarder. Staten bör stå för hälften och kommunerna för den andra hälften.

Främst vill vi åtgärda problem som flimmerbelysning, dålig luft, fuktangrepp och ohälsosam akustik.

Gröna gårdars försvarare

$
0
0

Emma Crawley vill ha en trädgårdsmästare på varje skola.

Vi träffas så långt bort från en grönskande skolgård som det bara går, i ett sparsmakat konferensrum i Stockholms innerstad en grå­mulen höstdag med trafiken bullrande utanför. Här har Emma Crawley just föreläst i ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat.

— Ätbar skolgård. Förr när så många ­arbetade inom jordbruket visste alla barn var maten kommer ifrån. I dag finns inte den kunskapen längre men den bristen kompenserar inte skolan för, anser hon.

Emma Crawley är grundskollärare i botten. Hennes intresse för utomhuspedagogik och studier i miljöpsykologi ledde henne till ett arbete som skolgårdsinspiratör på Malmö Naturskola. Nu är hon tjänstledig därifrån för att utveckla pedagogiska skolgårdar i Västerås.

— Jag och en kollega ger stöd åt förskolor och skolor, till exempel genom att visa på goda exempel. Arkitekter och landskapsarkitekter saknar ofta kunskap om barn, och personalen i skolan saknar ofta kunskap om den yttre miljön. Därför behövs sådana som vi.

De goda exempel hon framhåller har kullar, mycket växtlighet och odlingar med många naturliga platser som inspirerar till lek. Men så ser det sällan ut. Med små rysningar i kroppen berättar hon om en särskilt eländig skolgård hon besökt: bara asfalt, bänkar som hängde på trekvart och slitna färger.

— De stora klätterställningarna som så ofta byggs nu signalerar lek och man tänker att där kommer barnen att röra sig mycket. Men så är det inte, klätterställningarna stänger in leken och begränsar barnens fysiska aktivitet.

Det finns ingen statistik över skolgårdars storlek eller utformning. Emma Crawleys uppfattning är ändå att skolgårdar och förskolegårdar blir allt mindre, bland annat på grund av den rådande trenden med allt tätare bebyggelse.

— Jag tror att det går åt två olika håll. Rent allmänt blir det nog sämre, men det finns en motrörelse som arbetar för bättre skolgårdar.

Malmö har satsat på att utveckla sina skolgårdar, bland annat med hjälp av forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet. Buskar, träd och odlingar har planterats där det tidigare var kala asfaltsytor.

— Det finns så mycket kreativt att göra för att skapa rumslighet. På ett ställe kan man lägga ut en stock med några stenar och på ett ­annat kan man anlägga en liten kulle med rutschkana. Med mycket grönska kan man skapa sam­verkan mellan olika platser på ­gården.

En bra förskole- eller skolgård gynnar inte bara barnens fysiska aktivitet, påpekar hon. Det blir också lättare att bedriva pedagogisk verksamhet utomhus när det inte krävs en promenad till skogen för att hitta olika naturmaterial.

Emma Crawley tror att skolorna väljer klätterställningar i stället för odlingar på skolgården, bland annat därför att de förstnämnda inte kräver lika stor omsorg att underhålla. En inspirerande studieresa till Kalifornien stärkte hennes uppfattning om vad som behövs även på svenska förskolor och skolor.

— I USA är det vanligt med skolträdgårdsmästare. Jag vill driva på att det införs också i Sverige.

Ingvar Lagerlöf

”Regeringsförslag drabbar lärare och elever”

$
0
0

Den 10 december ska riksdagen besluta om en nedläggning av landets fyra nationella resurscentrum i naturvetenskap och teknik. Vi är djupt bekymrade över förslaget och förbluffade över bristen på logik i denna fråga. Att avveckla denna mycket värdefulla och klassrumsnära tillgång för landets lärare går knappast i linje med regeringens ambitioner att stärka kunskapsnivån inom naturvetenskap och teknik.

I budgetpropositionen 2013/14:1 (s 296) föreslås en avveckling av Centrum för tekniken i skolan (Linköpings universitet), Kemilärarnas resurscentrum (Stockholms universitet), Nationellt resurscentrum för fysik (Lunds universitet) och Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik (Uppsala universitet). Utan föregående utvärdering av deras verksamhet och analys av konsekvenserna, ska dessa inte längre tilldelas statliga medel. Istället vill regeringen skapa ett nytt ämnesdidaktiskt centrum för hela landet.

Det konkreta och klassrumsnära stödet till lärare, vilket de nationella resurscentren under lång tid har utvecklat, kan inte ersättas av ett ämnesdidaktiskt forskningscentrum, som regeringen tror ska stärka verksamheten.

Vi anser det nödvändigt att de nationella resurscentren i biologi, kemi, fysik och teknik kan fortsätta verka som ett praktiknära komplement i samarbete med ett nytt ämnesdidaktiskt centrum. För att detta skall vara möjligt krävs ett fortsatt statligt stöd till centren. Om stödet upphör kommer välfungerande verksamheter att raseras – verksamheter som under många år byggts upp i de ämnesområden som är prioriterade i svensk skola, dessa ämnesområden är en förutsättning för landets framtida konkurrenskraft.

De nationella resurscentren har beprövade erfarenheter som är grundläggande för den ämnesdidaktiska utveckling som eftersträvas.

Vi menar att en avveckling av resurscentren är direkt kontraproduktiv till regeringens övriga insatser för att öka utbildningskvaliteten i naturvetenskap och teknik, särskilt med tanke på att ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik är på nedåtgående.

Från förskola till gymnasium behöver lärarna det konkreta och praktiknära stöd som de fyra nationella resurscentren gett framgångsrikt under många år, ofta i samarbete med våra universitet. Tillsammans har de en central roll både inom ”Lärarlyften” och för kortare specifika nät- och distanskurser.

Omfattande samarbeten med science centers, naturskolor samt företag och organisationer har etablerats. Förtroendefulla samarbeten mellan specialisterna på de nationella resurscentren och skolans lärare finns etablerade, likaså nätverk där lärare kan ta del av varandras erfarenheter, exempelvis hur närmiljön kan användas i undervisningen i de lägre stadierna, eller hur självständiga projektarbeten kan läggas upp i gymnasiet.

Vi ser med stor oro på att det praxisnära lärarstödet tas bort till förmån för ämnesdidaktisk forskning istället för att öka insatserna som ger lärare och lärarutbildare möjligheter att på vetenskaplig grund och med beprövad erfarenhet kunna fortsätta att utveckla undervisningen inom naturvetenskap och teknik. En neddragning äventyrar detta och i en förlängning motverkas syftet – att öka ungdomars intresse för att studera naturvetenskap och teknik på högskolan samt en naturvetenskaplig bildning i allmänhet.

Vi ser därför i första hand att riksdagen inte fattar beslut om att resurscentrens uppdrag ska upphöra så som föreslagits i budgetpropositionen, och att Skolverket ges i uppdrag att tillsammans med företrädarna för resurscentren utreda och arbeta fram en organisationsmodell med ett gemensamt uppdrag som ger förutsättningar för att kunna ge ett konkret och klassrumsnära stöd till skolans lärare.

”Stödet till lärare kommer att raseras”

$
0
0

Regeringen vill lägga ned Sveriges fyra didaktiska resurscentrum för NO-ämnen. Ett konkret och klassrumsnära stöd till lärare riskerar att raseras. Det skriver 12 forskare i naturvetenskapliga ämnen från universiteten i Lund, Stockholm och Uppsala i en debattartikel i Lärarnas tidning.

I september föreslog Skolverket till regeringen att Linköpings universitet ska få driva ett nytt ämnesdidaktiskt centrum för naturvetenskap och teknik. För att finansiera detta föreslås att de befintliga resurscentren läggs ned.

Det gäller Centrum för tekniken i skolan vid Linköpings universitet, Kemilärarnas resurscentrum vid Stockholms universitet, Nationellt resurscentrum för fysik vid Lunds universitet och Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik vid Uppsala universitet.

Nu skriver 12 forskare i naturvetenskapliga ämnen ett upprop mot förslaget i Lärarnas tidning.

De hävdar i debattartikeln att det konkreta och klassrumsnära stödet till lärare, från förskola till gymnasium, som dessa center har byggt upp under lång tid inte kan ersättas. I stället menar de att dessa verksamheter kommer att raseras om riksdagen klubbar igenom förslaget den 10 december.

Niklas Arevik

Ingen lyssnade på personalen

$
0
0

Förskollärarna på för­skolan Slöjdaren i Umeå mådde dåligt i flera år av sin arbetsplats. Men ingen­ting hände.

— Vi blev mer och mer ängsliga för vad vi utsattes för. Och de som jobbat här i 25 år var jätteoroliga, berättar förskolläraren Rosalie Bengtsson.

Personalen på Slöjdaren i Sävar utanför Umeå fick oförklarliga utslag på ­huden, hetta i ansiktet och hade svårt att andas — men bara när de var på jobbet. ­Flera tvingades stanna hemma. En blev sjuk­skriven i omgångar.

— Vi misstänkte att det måste ha med huset att göra och att det inte bara handlade om damm, säger Rosalie Bengtsson.

Men anmälningarna till fastig­hetskontoret ledde ­nästan aldrig någon vart. Till slut provborrade en firma i golvet, men glömde att fylla igen ­hålet. En ur personalen klev in i förrådet där borrningen gjorts och vacklade ut alldeles yr och med flammande röda kinder.

— Det var läskigt. Vi undra­de hur vi och barnen påverkades av huset.

Till slut satte personalen ned foten och tog kontakt med huvudskyddsombudet.

— Det måste finnas någon gräns. Vi sa att vi inte kunde vara kvar, berättar Rosalie Bengtsson.

Under evakueringen kastade saneringsfirman för säkerhets skull massor av saker: böcker, spel, pussel, leksaker, idé­pärmar. I juni 2012 flyttade barn och personal tillbaka.

— I dag är det ingen som har besvär av lokalerna, berättar Rosalie Bengtsson.

Hur tycker ni att det här skötts av kommunen?

— Det var väldigt frustrerande att våra klagomål inte ­togs på allvar. Personalen kände sig misstrodd.

FörskolechefÅse Robertsson har också känt frustration.

— Det har varit jobbigt för mig också. Jag har ju inga medicinska eller byggtekniska kunskaper, men jag ansvarar för arbetsmiljön och för att barnen vistas i den här miljön.

— Och vi fick knappt något gensvar från fastighetskontoret när vi skickade in rapporter från våra skyddsronder.

Förskolechefen tror att fastighetskontoret har lärt sig en läxa av det som hände på Slöjdaren, med tanke på att tolv andra förskolor nu byggs om i Umeå.

— De har nog lärt sig att man ska lyssna mer på perso­nalen. Att man ska vara lite mer på tå.

Stefan Helte

Skyddsombud stängde skola

$
0
0

Lärarna vågade inte vara kvar på jobbet längre. Till slut stängde de lokala facken gymnasie­skolan Norra Sorgenfri i Malmö.

Huvudskyddsombuden för Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Kommunal i Malmö agerade tillsammans och stängde i mitten av okto­ber Norra Sorgenfri Gymna­sium med hänvisning till arbets­miljölagen.

— Lärarna kände sig otrygga. De ville inte arbeta kvar i den här miljön, berättar Fritz Agger, skyddsombud för Lärar­förbundet på skolan och yrkeslärare på särskolans byggprogram.

Personalen hade under lång tid klagat på olika besvär: Hosta och torra slemhinnor, klåda och svullna läppar. ­Besvär som klingade av under längre ledigheter, när de inte var i skollokalerna.

— Det var fler och fler som rapporterade om besvär. Stänga en skola är inget man gör för skojs skull. Men vi var tvungna att ta det här drastiska steget på grund av ohälsan bland personalen, säger Fritz Agger.

Utbildningsförvaltningen motsatte sig inte huvudskyddsombudens stängning. Kommunen kände till problemen och hade redan beslutat att flytta gymnasiesärskolan och letade ersättningslokaler för byggymnasiet.

Vad personalens hälso­besvär beror på är inte fastslaget. Skolan är byggd på gammal industrimark och en teknisk undersökning har ­visat att det finns stora mängder föroreningar i marken. Provtagningar har visat höga halter av mögelsporer och spår av kemikalier i luften — men bara i vissa lokaler, inte i hela skolan.

Nu har lärare och elever från Norra Sorgenfri Gymnasium fått flytta till provisoriska lokaler, där det är svårt att bedriva praktisk byggundervisning. Om och när skolan kommer att återvända till den skyddsombudsstängda skolan är högst oklart.

— Vi flyttar inte tillbaka om inte hela byggnaden är undersökt och sanerad och friskförklarad. Aldrig någonsin, säger Fritz Agger.

Stefan Helte

Flera skolor i skolan ger en lugnare miljö

$
0
0

Genom att dela upp en stor skolbyggnad i mindre enheter med egna ingångar och några få klassrum kan man skapa en lugnare skolmiljö.

Det menar forskare på Högskolan i Gävle som studerat en högstadieskola från 60-talet som byggdes om för några år sedan.

— Eleverna behöver inte längre springa i korridorer mellan olika delar av skolan och det har blivit mindre trängsel och gruff, berättar Jan Grannäs, en av forskarna.

De långa raderna av klassrum längs mörka korridorer har ersatts av separata uppgångar med fyra klassrum i två plan. Tre klasser delar på uppgång och eleverna har merparten av sina lektioner, sina skåp, toaletter och ett eget uppehållsrum i uppgången.

Elever från andra klasser tillåts inte att vara där.

— Det blir tryggare för eleverna i en mindre grupp. Samtidigt kan de välja att träffa elever från andra klasser i huvudentrén eller cafeterian, säger Anneli Frelin, den andra forskaren bakom studien.

Lärarna har arbetsrum i samma uppgång som sina klasser och genom glasväggar har de uppsikt över eleverna även på raster. Arbets­rummen är dessutom placerade på olika sidor av huskroppen så att vissa har utsikt mot skolgården och ­andra mot ­vägen till idrottssalen.

— Man vill undvika obevakade hot spots där dåliga saker kan hända ostört, förklarar Anneli Frelin.

Men hur upplever eleverna det att vara ständigt iakttagna?

— Det är inga elever som har sagt något om det. Däremot har de pekat ut undanskymda platser till exempel kring s­kåpen som fortfarande upplevs som otrygga, säger Jan Grannäs.

Skolans planlösning­bidrar till att skolpersonalen rör sig bland eleverna. Skolvärden, studievägledaren, skolsköter­skan och rektorn har sina arbetsrum i anslutning till huvud­entrén och personalrummet ligger så att personalen passerar genom gemensamma utrymmen på väg dit.

Å andra sidan blir personalen sällan störd i personalrummet eftersom skolvärden och studievägledaren har rum närmare entrén och fångar upp många av elevernas frågor.

Per Hagström

Skolbarn kan ha smittats av tbc

$
0
0

Vid en skola på Lidingö utanför Stockholm misstänks flera lågstadiebarn ha smittats av tuberkulos, enligt preliminära tester som smittskyddet i Stockholm har gjort.

En person i personalen som varit sjuk i tbc misstänks ha smittat barnen, och de barn som har utsatts för tuberkelbakterier ska behandlas med en kur av olika antibiotikasorter i flera månaders tid, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Inget barn har ännu säkert konstaterats som smittad, men ett fåtal barn följs upp. Fler barn vid skolan ska nu dessutom testas.

Smittskyddsläkare Åke Östqvist tror att den här typen av händelser kan bli vanligare eftersom vi reser mycket och fler reser hit.

– Det är en tredjedel av världens befolkning som är smittade av tuberkulos, säger han till Ekot.

När en person konstateras ha tuberkulos görs en smittspårning och personer som har vistats nära undersöks. Det är väldigt olika hur smittsam någon som insjuknat är, enligt Jerker Jonsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det är ovanligt att barn smittas på skolor och förskolor, enligt Jerker Jonsson, även om han inte har någon sammanställning.

– Det vanligaste är att smittan kommer från en familjemedlem, säger han.

De barn i Sverige som anses tillhöra en riskgrupp vaccineras mot tbc, men ett vaccin ger inte ett absolut skydd mot att smittas utan snarare mot att bli allvarligt sjuk. Det är framför allt barn vars föräldrar är födda i ett land där tbc är vanligt som vaccineras.

De flesta som insjuknar i tbc i Sverige är födda utomlands och smittas innan de kommer hit. Enligt Jerker Jonsson ligger antalet tbc-fall relativt stabilt i Sverige.
– Jag tycker inte att man behöver vara särskilt orolig. I år ligger det stadigt på samma nivå som förra året.

TT

Göteborgs stad får ny chans

$
0
0

Lärarfacken ger Göteborgs stad en ny chans att komma till rätta med lärarnas arbetsmiljö.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i Göteborg krävde i oktober att skolorna minskar lärarnas arbetsbelastning. Kravet riktade sig till alla tio stadsdelar.

– Arbetsgivarna tar allvarligt på kritiken. Men vi får inte svar på hur arbetsbelastningen ska minska, kommenterar Eva Holmén, vice ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Arbetsgivarnas svar går huvudsakligen ut på att rektor och berörda lärare på varje skola bör diskutera igenom arbetsbelastningen. Men lärarfacken vill först föra upp diskussionen på en övergripande stadsdelsnivå.

– Det behövs en principiell diskussion om vilka arbetsuppgifter lärare ska prioritera, säger Eva Holmén.
När denna dialog är genomförd beslutar sig lärarfacken om de tänker gå vidare med frågan till Arbetsmiljöverket eller inte.

Stefan Helte
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live