Valrörelsen tog ett rejält avstamp under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Både Åsa Romson (MP) och Jan Björklund (FP) hade tagit med gamla valaffischer för att konfrontera varandras löften.
På en valaffisch från Folkpartiet inför valet 2006 går att läsa ”Framtidens Nyheter: Svenska skolan världsbäst på kunskap. Folkpartiet: Tidigare betyg gjorde vändningen möjlig”.
– Man kan diskutera vad Pisa-undersökningen mäter. Men alla kan vara överens om att den inte utsett Sverige till världsmästare i kunskapsskolan, sa Åsa Romson.
Jan Björklund kontrade med att även han hålla upp en valaffisch, denna gång från Miljöpartiet 2002. ”Ge kunskap, inte betyg” lydde budskapet.
– Vi hade en skolpolitik under många år som inte respekterade att vi måste ha kunskapskrav i skolan. Man hjälper ingen genom att vara kravlös. Flumskolan, utan betyg och andra incitament, har varit grym mot elever som kommer från oprivilegierade förhållanden, sa Jan Björklund.
Han framhöll att de dåliga Pisaresultaten beror på tidigare regeringars utbildningspolitik och att Alliansens reformer ännu inte gett effekt i mätningen.
Björklund räknade upp de reformer som genomförts och sa att fler är att vänta om Alliansen behåller makten.
– Jag vill förstatliga skolan och fortsätta satsningarna på karriärtjänster.
Socialdemokraternas Mikael Damberg hävdade att man visst kan vända skolresultat på sju år, och tyckte att utbildningsministern skyllde ifrån sig. Han efterlyste större ekonomiska satsningar på skolan, vilket Björklund bemötte med att den satsning Socialdemokraterna vill göra handlar om en marginell ökning av pengarna till skolan.
– Försök inte inbilla någon att dessa 16 promille är skillnaden mellan bra och dåliga kunskapsresultat, sa Jan Björklund.
– Mer undervisningstid och mindre klasser kostar pengar. Alla reformer som kostar pengar har ni skjutit på framtiden. Att samtidigt raljera över att 5 miljarder extra till skolan inte spelar någon roll. Det ska man akta sig för, replikerade Mikael Damberg.
Statsminister Fredrik Reinfeldt fokuserade i sitt anförande på jobben, men kom även in på skolområdet. Han menade att ett allt större krav på flexibilitet i arbetslivet också ökar kravet på ett flexibelt utbildningssystem.
– Vi behöver ett utbildningssystem som uppmuntrar människor till att förkovra sig och våga satsa på långa utbildningar.
Reinfeldt vill ha mer tid i skolan, mer lärarledd tid och mer matematik.
Jonas Sjöstedt (V) talade om privata vinster i välfärden.
– Problemet med den svenska skolan är marknadstänket. Skolan ska inte vara en marknad. Jag ser med intresse att du Jan Björklund börjar ryta ifrån mot riskkapitalbolagen, sa han och framhöll att marknadsanpassningen av skolan gjort den mer ojämlik.
– Staten bör ta över ansvaret för skolan. Vi bör ompröva skolvalet. Det är rimligt att tryggt kunna välja den skola som ligger närmast hemmet, sa Jonas Sjöstedt.
Sverigedemokraternas Björn Söder kom inte in på skolfrågorna i sitt anförande.
Lotta Holmström Niklas Arevik