Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

Skolan klarar inte fler utspel

$
0
0

Välkomna till ett nytt år — valåret med skolan högst på agendan. Hårt arbete väntar för att lotsa skolans atlantångare mot lugnare vatten.

Det blev ett dramatiskt slut på 2013 när skoldebatten fullkomligt exploderade efter Pisa. Sedan dess har vi sett en aldrig sinande ström av nya förslag och än är inte allt sagt. Jan Björklund har redan aviserat fler reformförslag och partierna är i full gång med att formulera sina valprogram.

I undersökning efter undersökning ­toppar skolan väljarnas prioriteringar. Senast förra veckan kom en ny mätning där hela 43 procent svarade att skolan är den viktigaste frågan. Det är inte konstigt att utspelsivern är stor. Men det är olyckligt.

Striden om skolan pågår både inom och mellan blocken. Ständigt nya utspel skjutna från höften skapar olust. I ett läge när skolan mest av allt behöver sansade politiker med is i magen möts vi av Pisa-panik och partitaktik.

Debattonen är plågsamt uppskruvad och Jan Björklund har gått i opposition mot sin egen regering genom att kräva ett förstat­ligande.

I Sverige är regeringen kollektivt ansvarig för besluten. Om ett statsråd torgför en helt annan politik än regeringens blir det omöjligt för väljarna att utkräva ansvar. Därför är det problematiskt att utbildningsministern förespråkar en annan skolpolitik än den regeringen driver. Varken en resursslukande jätteomorganisering, som ett förstatligande, eller detaljstyrning med krav på låsta dörrar kommer att lösa problemen.

Skolan och väljarna förtjänar tydliga besked om hur politiken kommer att se ut. Så länge skolan är ett forum för en dragkamp mellan politiker blir det mycket svårt att ge förutsättningar för skolledare, lärare och elever att förbättra resultaten.

Lärarförbundet har gång på gång upp­manat politikerna att gräva ner stridsyxorna. Självklart vill partierna visa vad som skiljer dem åt vid ett val. Men tonen i debatten är betydligt fränare än vad skillnaderna motiverar.

Jan Björklund brukar säga att det tar tid att vända en atlantångare. Jag konstaterar att även en atlantångare gungar kraftigt när den är ute på stormiga vatten. Och det stormar hårt i skolpolitiken just nu.

Skolan behöver lugn och ro. Lärarna ska inte tvingas lägga sin kraft på att ständigt implementera nya reformer. Det finns en befogad reformtrötthet i skolan samtidigt som status quo är orimligt. Det låter kanske motsägelsefullt men det behöver inte vara så svårt. Reformer som saknar stöd inom forskning och profession bör hamna direkt i papperskorgen. Förbättringar som vi vet är viktiga måste snabbt bli verklighet. Det handlar om att styra resurserna bättre, satsa på lärarna och skapa långsiktigt hållbara spelregler.

Vi välkomnar förslaget om en oberoende skolkommission. Men man kan inte bara stillasittande vänta på nya utredningar, kommittéer och kommissioner — det måste börja med åtgärder som vi redan vet gör skillnad. Andra länder har visat att det går att vända utvecklingen snabbt.

Lärarförbundet ska jobba hårt för att 2014 blir ett år för förbättringar för lärarna och eleverna. Det skulle alla tjäna stort på.

Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande

Spel blir skolverktyg

$
0
0

Byggläraren Kent Lantz har skapat ett kunskapsspel för sina elever.

Bild: Sten Arndt

Gissa Christian! Den används till att göra hål i skivor.

Byggläraren Kent Lantz gör en charad.

Han pekar omväxlande på sin snusdosa och på sin näsa, samtidigt som han låtsas snyta sig i luften.

— Dosfräs!

Och visst är verktyget dosfräs det rätta svaret på frågan som Christian Aulén fått. Han sitter och spelar ett kort- och brädspel med klasskamraterna Rasmus Nevalainen och Martin Lindberg, under en lektion på programmet yrkes­introduktion på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Spelet heter »Byggherren« och är gjort av läraren Kent Lantz.

— Många av eleverna är skoltrötta och svåra att moti­vera. De sitter vid datorn halva nätterna och kommer till skolan med mobilen i högsta hugg. Jag vill ge dem mer glädje, kunskap och social kompetens och kom på att ett fysiskt spel kunde vara bra, berättar han.

Bild: Sten Arndt

Därför sitter eleverna nu i smågrupper och slår tärningar, läser frågor, visar varandra bilder och flyttar pjäser på ett bräde.

Kent Lantz fick 20 000 kronor i bidrag från Almi företagspartner och anlitade en designer för att konstruera spelet. Det har 36 kort med bilder på verktyg som eleverna ska namnge och lika många kort med sex frågor var. De kan handla om allt från rena byggkunskaper till yrkesanpassad matematik och svenska.

— 50 procent av eleverna är invandrare som har problem med språket. Det är vanligt med läs- och skrivsvårig­heter. Men i spelet är det korta frågor och svar, som att hink heter rulle på byggena. Det är väldigt bra träning för dem att sitta och läsa för varandra.

Kent Lantz har gjort klart för eleverna att alla ska vara schysta och tålmodiga under spelet.

— Det viktigaste är att hjälpa varandra och få sig ett gott skratt tillsammans. Många har svårt att lära, men eftersom frågorna återkommer när man spelar flera gånger får de repetera och repetera.

— En kille spelade i 40 minuter och lärde sig sex nya verktyg. Det tyckte han var jättebra.

Bild: Sten Arndt

Hittills har tio spel produce­rats. De provas nu i olika klasser och ämnen. Kent Lantz har varit lärare i tio år och var byggnadssnickare i 29. Nu drar han nytta av gamla kontakter, dels för att hitta på frågor, dels för att få spelet testat.

— Spelen är på drift. De har använts på skolor här i Eskils­tuna och i Katrineholm och ska till Nyköping.

— En svensklärare lät några treor som var färdiga med sina uppgifter spela en stund och de ville inte sluta när lektionen var slut.

Att spelet tagits emot så väl har givit Kent Lantz blodad tand. Han har dragit i gång hemsidan svenskaskolspel.se för att på sikt producera och sälja klassuppsättningar av Byggherren.

Bild: Sten Arndt

Längre fram planerar han nya spel, till andra yrkes­program och till årskurs 2 på byggprogrammet, där eleverna väljer att lära sig mer om trä, betong, måleri eller murning. Tanken är att varje inriktning ska få en egen kortlek med fördjupningsfrågor.

Bland killarna på yrkes­introduktionen får spelet bra betyg.

— Det är kul och man lär sig mycket. Först fattar man inte men när man får frågan igen kommer man ihåg svaret, ­säger Martin Lindberg.

En sak som bara delvis gått fram till eleverna är Kent Lantz tanke att tävlingsmomentet inte ska vara så viktigt i spelet.

— Det är på liv och död, flinar Rasmus Nevalainen och reser sig från spelbordet för att ta rast.

Sten Arndt

2014 — ödesåret för lärarnas löner

$
0
0

Nästa år finns inga garantier för att lärarnas löner ska fortsätta stiga i förhållande till andra grupper. Läraravtalets sista år saknar siffror.

Lärarna ska ha mer än andra.

Har du hört det förut?

Men nu händer det faktiskt, det som lärarna och lärarfacken har talat om så länge: 2012 gav läraravtalet 4,2 procent i löne­ökning, medan övriga arbetsmarknaden fick avtal på 2,6 procent. Om man dessutom räknar in lokala och individuella påslag ökade lärarnas löner med nästan 5 procent, jämfört med ungefär 3 procent för övriga arbets­marknaden.

Med tanke på att inflationen låg runt 1 procent innebär det att lärarna i fjol fick en reallöneökning (löneökning minus inflation) på 4 procent. Det är den högsta real­löne­ökningen för lärarna sedan 1999.

2013 skulle lärarnas löner öka med minst 2 procent, enligt det centrala avtalet. Men enligt rapporterna från lokalavdelningarna ökar lönerna med ungefär 3 procent. Med ytterligare lokala och individuella påslag inräknade bedömer Lärarförbundet att löner­na i år kommer att öka med 3,5 procent. Det kan jämföras med de 2,6 — 2,8 procent i löneökningar som Riksbanken och Konjunkturinstitutet räknar med för övriga arbetsmarknaden.

Ingela Gardner Sundström (M), ordföran­de i förhandlingsdelegationen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) förklarar att det är lärarnas tur nu.

— Vi hade kommit till vägs ände. Båda parter har en gemensam uppfattning om att lärare måste ha en bättre löneutveckling och bättre karriärmöjligheter.

Men de sista två åren i det fyraåriga avtalet är sifferlösa. Då finns det inga garantier för några löneökningar alls.

Hur kommer det att gå med lärarnas ­löner då? Och vad händer om lönerna inte ökar tillräckligt? Säger lärarfacken upp det sista året i avtalet och strejkar sig till högre löner?

De frågorna ska vi granska noggrannare i den här texten.

För att få perspektiv på det som ligger framför oss backar vi först tillbaka till 2012 års dramatiska avtalsrörelse.

Larmen om krisen i skolan och fallande skolresultat avlöser varandra och det kommer alltmer oroande siffror om en kommande lärarbrist och att få vill bli lärare.

Lärarfacken bedriver en massiv kampanj för höjda lärarlöner och kräver ett första tydligt steg mot 10 000 kronor mer i månaden. Kampviljan är stor och många lärare är beredda att gå ut i strejk.

Det avtal som till slut manglas fram efter medling blir en besvikelse för många lärare. I nyhetssändningarna och i sociala medier rasar lärare, som tagit fasta på kampanjernas slogan om 10 000 kronor mer.

Men faktum är att det är ett banbrytande avtal, som bröt mot den näst intill heliga industrinormen på svensk arbetsmarknad.

— Jag kan inte erinra mig en större avvikel­se från normen sedan Medlingsinstitutet inrättades år 2000, säger Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Medlingsinstitutet har stor formell och informell makt över lönebildningen i Sverige. Medlingsinstitutet kan bland annat sätta in medlare vid hotande arbetsmarknadskonflikter, även om parterna inte själv vill detta. Medlarna har rätt att skjuta på konflikter. Och medlarna har i uppdrag att arbeta för en »väl fungerande lönebildning«.

En väl fungerande lönebildning innebär att industrinormen ska styra avtalen för övriga arbetsmarknaden. Det vill säga att de avtal som fack och arbetsgivare kommer överens om inom den konkurrensutsatta industrin ska vara vägledande för övriga yrkesgrupper och deras avtal.

Medlarnas uppdrag att arbeta för den så kallade industrinormen i kombination med den starka samordningen på arbetsgivar­sidan gör det mycket svårt för någon bransch eller yrkesgrupp att avvika från normen.

Ändå lyckades alltså lärarna med detta i 2012 års avtalsrörelse, till skillnad från i de två föregående avtalsrörelserna.

Vad var det som gjorde detta möjligt just nu?

Det handlar om flera samverkande faktorer, enligt experter som Lärarnas tidning har talat med.

  • Det fanns ett stort stöd hos allmänhet och politiker om att lärarna nu måste få mer än andra, om de inte ska lämna yrket och om de duktigaste studenterna ska vilja bli lärare.
  • Det fanns förståelse bland andra fackliga organisationer för att lärarna skulle få mer. Detta manifesterades bland annat i en uppmärksammad debattartikel där ledande företrädare för de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco förklarade att det är rimligt med höjda lärarlöner.
  • Det fanns acceptans hos arbetsgivarna i SKL att lärarna skulle få mer än andra, eftersom lärarna har fått lägst löneökningar av alla kommunala grupper under 2000-talet. De privata arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv hade också förståelse för denna avvikelse från normen. SKL checkade även av med Medlingsinstitutet att ett högt bud till lärarna sent i avtalsrörelsen inte skulle äventyra industri­normen.
  • Avtalskonstruktionen var unik, med det långa avtalet på fyra år, som innebar ett högt påslag det första året, ett år med industri­normen och sedan två sifferlösa år.

Läraravtalet visar att industrinormen är fortsatt viktig. Men inte helig.

— Jag tror inte att det tidigare har funnits en sådan enighet i hela samhället om att lyfta ut en grupp som lärarna, kommenterar Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

En facklig kritik mot industrinormen är att det är mycket svårt att rätta till felaktigt satta löner hos yrkesgrupper.

— Det är en svaghet i systemet. Det har svårt att hantera relativlöneförändringar, att lyfta en yrkesgrupp över andra. Lärarnas ­avtal blir ett test på om systemet klarar av detta, säger Lars Calmfors.

Inom systemet för en väl fungerande löne­bildning ska det nämligen vara möjligt att lyfta enskilda yrkesgruppers löner mer än andra. Men i så fall måste tre krav vara uppfyllda, enligt en statlig utredning:

  • Avvikelsen ska vara resultat av en långsiktig, medveten politik för att justera löneorättvisor.
  • Facket ska inte kunna tilltvinga sig löne­ökningen genom konflikt, utan parterna ska vara överens.
  • Fack och arbetsgivare måste förankra löneökningen hos andra fack och arbets­givare, så att avvikelsen från normen inte ut­löser kompensationskrav från andra på arbetsmarknaden.

— Lärarna är den grupp som kommer närmast att uppfylla de här kraven, säger Claes Stråth på Medlings­institutet.

Han understryker samtidigt att det är först i efterhand som vi kommer att veta om det sista kravet är uppfyllt eller om andra fack, som också har lågt lönesatta yrkesgrupper, kommer att kräva kompensation.

De två första åren i det fyraåriga lärar­avtalet fanns det centralt bestämda siffror för löneökningarna. Nu ligger två siffer­lösa år framför oss.

Men är det bra eller dåligt med sifferlösa avtal? Ger det mer eller mindre i löneökning än industrinormen?

Ingen vet. Inte ens Medlingsinstitutet har någon bra statistik. Men myndigheten ska ta reda på det, eftersom sifferlösa avtal blir allt vanligare på svensk arbetsmarknad. 2015 kommer ungefär 900 000 löntagare att ha sifferlösa avtal, en fördubbling på bara något år.

Ingenjörer, jurister och ekonomer är exempel på grupper som har haft sifferlösa avtal — och som har betydligt högre löner än lärarna. Fast det finns inget som säger att avtalskonstruktionen är förklaringen till att vissa grupper med sifferlösa avtal har bra ­löner. Snarare handlar det om att de grupperna är hett eftertraktade på arbetsmarknaden.

— Rent allmänt kan man säga att om en yrkesgrupp inte har marknadsvindarna i ryggen så tenderar de sifferlösa avtalen att bli en besvikelse för de fackliga organisationerna, säger chefsekonom Göran Zettergren på TCO.

Alla gillar inte sifferlösa avtal. I höstas sa Finansförbundet upp sitt fyraåriga siffer­lösa avtal. Orsak: Vissa arbetsgivare missbrukade avtalet.

— Många medlemmar har fått väldigt lite i löneökning, vissa har till och med blivit nollade. Det är oacceptabelt för en facklig orga­nisation, kommenterar Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.

Hon vill inte generellt döma ut sifferlösa avtal.

— De kan fungera bra där det finns en bra dialog mellan fack och arbetsgivare. Men det finns också arbetsgivare som har en naturlig instinkt att ge ut så lite som möjligt och som ensidigt vill välja ut vilka som får löne­ökningar.

Lena Granqvist, ekonom och expert på lönebildning på Saco, tror att sifferlösa avtal i det här läget kan gagna en grupp som lärarna. Dels kan de dra nytta av marknadskrafterna när bristen på utbildade lärare ökar i takt med de kommande årens stora pensionsavgångar, dels har lärarna allas sympati just nu.

— Erfarenheten visar att det är svårt att lyfta hela yrkesgrupper i centrala avtal, efter­som det utlöser kompensationskrav från andra grupper.

Professor Lars Calmfors är inne på samma linje:

— Just att man inte har spikat en nationell siffra i förväg kan möjliggöra lite högre löneökningar för lärarna än för andra. För då sker det mer dolt och blir förmodligen mindre kontroversiellt.

Men lärarna har usla erfarenheter av kommunerna och deras hantering av lokal lönebildning. Under 2000-talet har lärarna fått lägre löneökningar än andra yrkesgrupper.

Och det beror inte på sämre centrala uppgörelser, utan på att lärarna i de lokala förhandlingarna ute i kommunerna har fått sämre lönepåslag än andra kommunala yrkesgrupper.

Bara en gång tidigare — 2007 — har lärar­nas avtal varit sifferlöst. Erfaren­heten därifrån förskräcker.

Det sifferlösa året 2007 fick lärarna lägre löneökningar än andra. I flera kommuner frånträdde kommunerna till och med förhandlingarna och lade ensidigt ut låga påslag. Det lokala påslaget var så dåligt att vissa kommuner, däribland Stockholm, i det kommande avtalet tvingades betala ut löneökningar i efterskott. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén dömde ut sifferlösa avtal och förklarade att »med de erfarenheter vi nu har är det uteslutet att gå med på detta igen«.

Så vad säger att kommunerna agerar annor­lunda under de två sifferlösa åren 2014 och 2015?

— Medvetenheten har ökat hos alla — det finns en utbredd insikt i kommunerna att om vi ska kunna rekrytera lärare bland de bästa studenterna måste vi erbjuda en lön som lockar, säger Ingela Gardner Sundström i SKL:s förhandlingsdelegation.

Detta budskap hamrar SKL just nu in genom att åka på turné riket runt och prata förstånd med toppolitikerna i landets kommuner.

— Under de sju år jag har varit med har vi aldrig arbetat så här intensivt med att få den lokala lönebildningen att fungera. Vi är precis lika angelägna som våra motparter om att det här ska gå bra, säger Ingela Gardner Sundström.

Bild: Ladislav Kosa

Även om avtaletär sifferlöst de två sista åren finns det redan ett vägledande lönemärke för i år. Det är satt av parterna i Stockholm. När lärarfacken och arbetsgivare i Stockholm kom överens om löneökningar för 2013 enades de samtidigt om att lärarlönerna under 2014 ska öka med 1,5 procentenheter mer än industrinormen, vilken ligger på 2,3 procent i år. Man kan alltså beskriva det som att det finns ett lärarmärke på 3,8 procent satt redan innan de lokala löneöversynerna drar i gång. Ett märke som alla kommuner har att förhålla sig till.

— En sådan kraftfull signal från landets största lärararbetsgivare går inte att överskatta. Stockholm är en stor stad som ger ringar på vattnet i många omgivande kommuner, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

2014 är ett valår. Samtidigt är skolan den kanske hetaste politiska frågan just nu, enligt flera väljarundersökningar. Det kommer lärar­facken att utnyttja till max för att under val­rörelsen pressa politiker på både nationell och lokal nivå till att fortsätta satsa på lärarna.

Men fattiga högskattekommuner i glesbygd med utflyttningsproblem har svårt att höja skatten ännu mer. Många, bland annat Lärarförbudet, menar att staten måste skjuta till mer pengar för att hjälpa alla kommuner att höja lärarnas löner.

Lärarförbundets representantskap — förbundets högsta beslutande organ i avtals­frågor — slog i november fast att lärarna måste få mer i löneökning än andra även under 2013 och 2014, precis som de fick under 2012.

Bedömningen huruvida lärarna har fått mer än andra ska göras senast vid årsskiftet. Då kan nämligen lärarfacken säga upp det sista året i det fyraåriga avtalet. Uppsägningsmöjligheten var avgörande för att lärarfacken sa ja till det långa avtalet.

Men vad är hotet om uppsägning värt? Går det att strejka sig till högre löner?

Om vi ser tillbaka på 2000-talet, då Medlingsinstitutet har tagit den svenska lönebildningen i ett järngrepp, har det varit relativt få konflikter på den svenska arbetsmarknaden, både jämfört med tidigare decennier och med andra länder.

— Det finns inte många exempel på att det har lönat sig att strejka i Sverige under 2000-talet, konstaterar Claes Stråth på Medlingsinstitutet.

Den mest påtagliga effekten av Kommunals strejk 2003 var till exempel att minimilönerna höjdes, vilket de flesta som strejkade inte hade någon direkt förtjänst av.

Att det är så svårt att få ut mer pengar genom en strejk förklaras återigen av den massiva anslutningen till industrinormen, inklusive den starka arbetsgivarsamordningen.

— Erfarenhetsmässigt utgår alla medlingar från industrins lönenormerande roll, säger Christer Thörnqvist, som är docent i arbetsvetenskap vid Linköpings universitet och som har doktorerat på svenska arbetsmarknadskonflikter.

Mycket talar därför för att ett uppsagt avtal på lärarområdet och ett eventuellt hot om konflikt leder till att medlare kallas in — och att de lägger ett medlarbud på industri­normen för 2015, det vill säga 2,5 procent.

— Det är ett mycket troligt scenario. Jag tror inte att politikerna i SKL i det avseendet är dörädda för ett uppsägningshot, säger Christer Thörnqvist.

Självklart kan lärarfacken strunta i att accep­tera medlarnas bud och ändå varsla om strejk. Men erfarenheten av den svenska model­len under 2000-talet är som sagt att det inte går att strejka sig till högre löner.

Ingela Gardner Sundström klargör SKL:s inställning:

— Vi kan som arbetsgivare aldrig gå med på att betala högre löner än normen på grund av en strejk. Det ger fel signaler. Då får vi smittoeffekter på hela arbetsmarknaden. Vi är benhårda på den punkten.

Inte ens Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén ser en konflikt som ett effektivt vapen för att nå högre löner.

— Vi har ett regelverk i Sverige som går ut på att om en grupp vill ha mer måste alla vara överens om det. Man ska ha allmänhetens stöd, ha förståelse från andra fack och ha arbetsgivaren med sig. Annars hamnar man på industrinormens märke.

Hotet från lärarfacken om uppsägning handlar därför knappast om strejk, utan om att kommunerna i fortsättningen kan glömma de sifferlösa avtal med lokal lönebildning som arbetsgivarna så hett och så länge har åstundat.

— Klarar kommunerna inte av att hantera ett avtal utan siffror — ja, då ska vi inte ha det i fortsättningen. Därför är 2014 ett otroligt viktigt år för att sätta press på arbetsgivarna, deklarerar Eva-Lis Sirén.

Även kommunerna och SKL inser att 2014 är ett ödesår.

— Vi fattar mycket väl att om vi sköter det här illa blir avtalet uppsagt. Kommunerna måste visa att de har en vilja att fortsätta satsa på lärarnas löner. Det kommer att vara helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta med den här typen av avtal, säger Ingela Gardner Sundström.

Men det största hotet för kommunerna är sannolikt varken risken för strejk eller att det sifferlösa avtalet sägs upp. Betydligt allvarligare är om de inte kan erbjuda arbetsvillkor och en sådan lön att tillräckligt många av de duktigaste och mest motiverade studenterna väljer att bli lärare. Då kan den svenska skolan och det svenska samhället vara riktigt illa ute.

Stefan Helte

Moderaterna kampanjar för höjda lärarlöner

$
0
0

Moderaterna inleder i februari en kampanj för en bättre skola. Partiföreträdare, med bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt, ska besöka en skola i varje svensk kommun.

Det bärande budskapet blir att fortsätta att stärka regeringens arbete för en bättre skola med fokus på mer kunskap. Tre grundprinciper står i centrum: Varje elev ska få rätt stöd i tid, varje elev ska få mer tid med sin lärare och varje elev ska ha en skicklig lärare.

Enligt partiets utbildningspolitiske talesman Tomas Tobé vill Moderaterna satsa mer resurser på detta samt att förbättra lärarnas löner och karriärvägar. De exakta kostnaderna för detta redovisas inte, men partistämman har tidigare nämnt mellan 3 och 5 miljarder kronor.

– Det begränsade reformutrymme som finns vill Moderaterna ska gå till skolan, säger Tomas Tobé.

TT

Lundsbergselever fälls för strykjärnsnollning

$
0
0

Två elever fälls för brott under strykjärnsnollningen på Lundsberg, enligt domen från Värmlands tingsrätt. Eleverna som skötte strykjärnet döms för vållande till kroppsskada till dagsböter.

Billd: Scanpix

– Det ligger i sakens natur att man måste vara mycket försiktig när man handhar ett strykjärn. Det har de inte varit, säger rättens ordförande, lagmannen Lars Bjurstam.

Eleverna ska också betala ett skadestånd till den brännskadade pojken på 19.400 kronor. Övriga sju elever frias, liksom den 47-årige elevhemsföreståndaren. De var samtliga åtalade för olaga hot alternativt ofredande.

De båda fällda eleverna, bägge 18 år gamla, döms också att betala dagsböter på 2.000 kronor vardera.

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns någon anledning att ifrågasätta att 14-åringen blev rädd under nollningen och de gör bedömningen att han aldrig lämnat sitt samtycke till det hela. Samtidigt har ingen av de åtalade eleverna haft någon avsikt att skrämma någon på så sätt att "det skulle framkalla allvarlig fruktan till person", anser tingsrätten. De har heller inte insett att 14-åringen skulle uppfatta nollningen på det sättet han gjorde. Därför ogillas åtalet om olaga hot alternativt ofredande för samtliga nio elever.

När det gäller elevhemsföreståndaren så skriver tingsrätten att han visserligen gett sitt tillstånd till att eleverna skulle få använda ett strykjärn under "existensbeviset", som nollningen kallas. Däremot har han aldrig fått klart för sig eller gett tillstånd till att det skulle kunna användas på ett sätt som skulle kunna innebära olaga hot eller ofredande och därför ska han frikännas.

Advokat Johan Åkermark, som försvarat en av de nu dömda eleverna, tycker att det är bra att tingsrätten lyssnat på deras invändningar när det gäller olaga hot eller ofredande. Däremot fick de inte gehör för sina invändningar när det gäller vållandet till kroppsskada.

– Ingen av de här killarna har ju förstått att strykjärn kunde bli varmt på några sekunder och det kanske skulle vara en överraskning för de flesta vuxna att ett strykjärn blir varmt så snabbt. Vi menar att min klient inte varit så oaktsam att det skulle vara straffbart, men tingsrätten gjorde en annan bedömning, säger han till TT.

Åkermark kan i nuläget inte säga om det är aktuellt med ett överklagande. Det ska han diskutera med sin klient i eftermiddag, när denne är klar med sin skoldag.

– Där är det många aspekter som man måste väga in. De är unga personer och det har varit så uppmärksammat så det kanske kan finnas en lättnad i att lämna det bakom sig.

– Jag ser egentligen varken vinnare eller förlorare i det här målet, möjligen kommande elever på Lundsberg som definitivt inte kommer att bli utsatta för liknande dumheter, säger Staffan Brandt, målsägandebiträde åt den utsatte pojken.

Brandt har inte hunnit ta ställning till om domen i någon del ska överklagas utan kommer att diskutera den saken vidare.

– Jag kan konstatera att skadeståndet har dömts ut vad gäller sveda och värk, men det här är något som jag vill tala vidare med min huvudman om. Men det viktigaste är den upprättelse han får i domen, säger Brandt.

– Det är också positivt att domstolen inte på något sätt ifrågasatt min huvudman vilket gjordes från försvarets sida, att han inte skulle ha blivit rädd. Tvärtom säger domstolen att det är fullt naturligt att han reagerar på det sätt han gör. Däremot anser man att det faller på uppsåtet hos de övriga ungdomarna.

Åklagare Niclas Wargren säger till TT att han inte hunnit läsa domen i sin helhet än, men är så långt nöjd med den.

Bland annat nämner han att domstolen anser att 14-åringen "objektivt sett" utsatts för ett olaga hot i och med att han uppfattade det som hände som allvarligt menat och blev rädd. Men om eleverna kan dömas för detta har Wargren och tingsrätten olika syn på.

– Min uppfattning är att det redan under förundersökningen framgått att eleverna har haft uppsåt att göra precis det man gjort. Kommer man fram till att det objektivt sett är ett olaga hot så har det funnits ett uppsåt till det också, enligt mitt sätt att se det. Men där har tingsrätten resonerat annorlunda, säger han.

Om det blir aktuellt med ett överklagande eller inte är för tidigt att svara på än, tycker Wargren.

– Situationen har för 14-åringen tett sig både hotfull och skrämmande på ett sätt som når upp till en straffbar nivå i sig, men för att de här eleverna ska kunna dömas måste de ha haft ett uppsåt. Enligt vår uppfattning har de inte haft det, därför frias de, säger Lars Bjurstam, lagman vid Värmlands tingsrätt, till TT.

När det gäller elevhemsföreståndaren frias han eftersom han aldrig visste om hela tanken med strykjärnsnollningen, säger Bjurstam.

– Han har inte haft hela bilden klar för sig. Han har inte vetat om de skulle tvinga eleverna att lägga sig på golvet, att ljuset skulle släckas och att de skulle sätta på dem ögonbindel. Framförallt var han inte medveten om att sladden skulle sättas i.

TT

UR rotar i lärandets rötter

$
0
0

Det var först på 1800-talet som peda­gogiken bröt sig loss ur filosofin och blev ett eget ämne.

Lärar­professionens rötter ska därför ­sökas hos de stora filosoferna som allt sedan antiken funderat kring kunskap och läran­de.

Det hävdar Utbildnings­radion som har gjort en tv-serie om ämnet.

Programmen i serien finns på hemsidan ur.se.

De olika avsnitten behandlar begrepp som kunskap, bildning, etik och diskuterar vad som är skolans roll i samhället och syftet med betyg.

Metod som hjälper elever

$
0
0

Bild: Colourbox
 
Nu ska fler skolbarn i Karlstad bli bättre på att fatta beslut, göra genomtänkta val och utveckla sin sociala kompetens.

Det hoppas Alireza Moula, docent och forskare i socialt arbete vid Karlstads univer­sitet, som utvecklat en särskild problemlösningsmetod för just detta.

Metoden bygger på forskning om pannloben — hjärnans verkställande direktör — och går i korthet ut på att eleverna först ska definiera ett problem, sedan ta fram information och alternativa lösningar på det problemet och därefter välja bästa lämpliga lösning.

Alireza Moula ger ett exempel:

— Säg att du går i en skolkorridor. Det är lugnt, inte många elever där. Men så får du plötsligt syn på två stora killar som stor och mobbar en mindre kille. Vad gör du?

Enligt Alireza Moula handlar det om att ge eleverna hjälp och vägledning i en tid där valmöjligheterna blivit allt fler och allt mer komplexa.

— Både unga och alla som jobbar med ungdomar be­höver verktyg för att möta olika situationer i klassen, skolan eller samhället, säger han.

Mellan 2009 och 2012 testade Alireza Moula sin metod på elever i en högstadieklass på Rudsskolan i Karlstad. ­Resultatet blev nästan över förväntan positivt, berättar han. Även elevernas studie­resultat överraskade.

— När den klassen lämnade skolan, i maj 2012, hade de haft 83 stycken MVG-betyg. Det kan jämföras med de övriga tre parallellklasserna som hade haft mellan 40 och 60 MVG.

Nu ska projektet, som är ett samarbete mellan Karlstads universitet och kommunen, fortsätta på två andra kommunala skolor — Nyeds skola och Norrstrandsskolan.

Metoden omfattar såväl individuella som gruppvisa ­övningar med moment som går ut på att sakta ned, fokusera, tänka systematiskt och reflektera kring lösningar.

Pontus Ohlin

Pisa och Pirls under luppen

$
0
0

Vad betyder det att internationella undersökningar som Pisa, Timss och Pirls har så stor tyngd i den svenska skoldebatten och även påverkar skolpolitiken? Vilka lärdomar finns att dra? Och kan man lita på dem?

Tidskriften Utbildning & Demokrati, som ges ut av Örebro universitet, ägnar sitt senaste nummer (3/13) åt en kritisk granskning av de storskaliga internationella studiernas inflytande på det svenska utbildningssystemet. Artiklarna skrevs innan resultaten från den senaste Pisa-mätningen presenterades.

Det finns betydande risker, menar flera av forskarna i temanumret, att använda resultaten som förenklade nyckeltal och beskrivningar av det som egentligen är komplexa utbildningsvetenskapliga frågor. Men det finns också kunskap att hämta som bland annat belyser den ökade segregationen i skolsystemet.


Missvisande sätt att mäta kvalitet

$
0
0

Att använda betyg som enda måttstock för framgång ger ingen rättvis bild av en skolas kvalitet. Det krävande arbetet med till exempel elever i behov av särskilt stöd riskerar att hamna i skuggan.

Det visar en studie av Mara Westling Allodi, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet, där hon följt en skola som av sin kommun tvingades till om­organisationer för att den ansågs prestera för dåligt.

Hon pekar på att det är svårt att »mäta« förebyggande arbete mot skolk och avhopp eller hur man motiverar en elev med stora sociala problem. Det ofta komplexa arbetet blir osynliggjort och undervärderat i en resultatkultur.

Studien presenteras i nättidskriften Policy Futures in Education (4/13).

Nuets didaktik i förskolan

$
0
0

Förskollärare har ofta stort fokus på det som händer här och nu i verksamheten. Hur mycket tid finns, vilket material är tillgängligt, vilka barn finns i gruppen? Sådant bestämmer innehållet i de ­aktiviteter som genomförs.

Nuets didaktik kallar ­Agneta Jonsson fenomenet i sin avhandling »Att skapa en läroplan för de yngsta barnen i förskolan« som hon lagt fram vid Göteborgs universitet. Hon har observerat och intervjuat förskollärare vid sex olika förskolor.

En svår balansgång för förskollärarna är att både hålla sig till den egna planeringen och att vara öppen för barnens spontana initiativ, kostaterar Agneta Jonsson.

Digitalt stöd för naturvetenskap

$
0
0

Jobbar du på förskola och vill få barnen att öppna ögonen för teknik och natur­vetenskap? Då finns det många idéer och tips att hämta på webbplatsen bunta.se.

BUNT — Barn Upptäcker Natur­vetenskap och Teknik — är ett digitalt stöd som tagits fram för att stimulera för­skolors lek och lärande inom just dessa områden.

På webbplatsen finns det till exempel videoklipp och appar, ­indelade i olika teman, som barn och vuxna kan titta på tillsammans.

Bakom satsningen står bland annat Lärarförbundet och Utbildningsradion.

Forskning för klassrummet

$
0
0

Många har åsikter om skolan. Men vad säger egentligen forskningen om till exempel läsförståelse och lärarledd undervisning? Sådant har Skolverket koll på.

På webbplatsen skolverket.se/forskning kan alla själva ta del av många forskningsresultat.

Skolverket ger också ut böcker, bland annat den ny­utkomna kunskapsöversikten »Forskning för klassrummet — veten­skaplig grund och be­prövad erfarenhet i praktiken«. I den har man samlat flera aktuella och klassrumsnära rön, med syfte att inspirera lärare och rektorer i deras arbete.

Hitta rätt skola

$
0
0

Hur bra är en grundskola jämfört med en annan?

Det kan du enkelt själv ta reda på genom att gå in på den nya webbplatsen grundskolekvalitet.se där kvalitetsmåtten utgår från nationella prov och betyg.

Webbplatsen är ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting, Svenskt Näringsliv och Friskolornas riksförbund.

Fynd från 30 år av skrivarverkstäder

$
0
0

Författaren Torgny Karnstedt har lett skrivar­verkstäder vid svenska skolor i 30 år och sparat varenda text som eleverna skrivit.

Till slut blev det tio fulla svarta sopsäckar. Nu publicerar han ett urval i en ny bok.

Tanken är att ­boken ska sprida hopp när larmen om försämrad läs- och skriv­kunnighet duggar tätt.

Budskapet är att det finns ett vitalt språk och en stark uttrycksförmåga bland svenska elever. I boken beskrivs skrivandets olika ­moment med exempel på inledningar, iakttagelser, tolkningar och fria fantasier hämtade från elevernas texter.

Spel blir skolverktyg

$
0
0

Byggläraren Kent Lantz har skapat ett kunskapsspel för sina elever.

Bild: Sten Arndt

Gissa Christian! Den används till att göra hål i skivor.

Byggläraren Kent Lantz gör en charad.

Han pekar omväxlande på sin snusdosa och på sin näsa, samtidigt som han låtsas snyta sig i luften.

— Dosfräs!

Och visst är verktyget dosfräs det rätta svaret på frågan som Christian Aulén fått. Han sitter och spelar ett kort- och brädspel med klasskamraterna Rasmus Nevalainen och Martin Lindberg, under en lektion på programmet yrkes­introduktion på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Spelet heter »Byggherren« och är gjort av läraren Kent Lantz.

— Många av eleverna är skoltrötta och svåra att moti­vera. De sitter vid datorn halva nätterna och kommer till skolan med mobilen i högsta hugg. Jag vill ge dem mer glädje, kunskap och social kompetens och kom på att ett fysiskt spel kunde vara bra, berättar han.

Bild: Sten Arndt

Därför sitter eleverna nu i smågrupper och slår tärningar, läser frågor, visar varandra bilder och flyttar pjäser på ett bräde.

Kent Lantz fick 20 000 kronor i bidrag från Almi företagspartner och anlitade en designer för att konstruera spelet. Det har 36 kort med bilder på verktyg som eleverna ska namnge och lika många kort med sex frågor var. De kan handla om allt från rena byggkunskaper till yrkesanpassad matematik och svenska.

— 50 procent av eleverna är invandrare som har problem med språket. Det är vanligt med läs- och skrivsvårig­heter. Men i spelet är det korta frågor och svar, som att hink heter rulle på byggena. Det är väldigt bra träning för dem att sitta och läsa för varandra.

Kent Lantz har gjort klart för eleverna att alla ska vara schysta och tålmodiga under spelet.

— Det viktigaste är att hjälpa varandra och få sig ett gott skratt tillsammans. Många har svårt att lära, men eftersom frågorna återkommer när man spelar flera gånger får de repetera och repetera.

— En kille spelade i 40 minuter och lärde sig sex nya verktyg. Det tyckte han var jättebra.

Bild: Sten Arndt

Hittills har tio spel produce­rats. De provas nu i olika klasser och ämnen. Kent Lantz har varit lärare i tio år och var byggnadssnickare i 29. Nu drar han nytta av gamla kontakter, dels för att hitta på frågor, dels för att få spelet testat.

— Spelen är på drift. De har använts på skolor här i Eskils­tuna och i Katrineholm och ska till Nyköping.

— En svensklärare lät några treor som var färdiga med sina uppgifter spela en stund och de ville inte sluta när lektionen var slut.

Att spelet tagits emot så väl har givit Kent Lantz blodad tand. Han har dragit i gång hemsidan svenskaskolspel.se för att på sikt producera och sälja klassuppsättningar av Byggherren.

Bild: Sten Arndt

Längre fram planerar han nya spel, till andra yrkes­program och till årskurs 2 på byggprogrammet, där eleverna väljer att lära sig mer om trä, betong, måleri eller murning. Tanken är att varje inriktning ska få en egen kortlek med fördjupningsfrågor.

Bland killarna på yrkes­introduktionen får spelet bra betyg.

— Det är kul och man lär sig mycket. Först fattar man inte men när man får frågan igen kommer man ihåg svaret, ­säger Martin Lindberg.

En sak som bara delvis gått fram till eleverna är Kent Lantz tanke att tävlingsmomentet inte ska vara så viktigt i spelet.

— Det är på liv och död, flinar Rasmus Nevalainen och reser sig från spelbordet för att ta rast.

Sten Arndt

UR rotar i lärandets rötter

$
0
0

Det var först på 1800-talet som peda­gogiken bröt sig loss ur filosofin och blev ett eget ämne.

Lärar­professionens rötter ska därför ­sökas hos de stora filosoferna som allt sedan antiken funderat kring kunskap och läran­de.

Det hävdar Utbildnings­radion som har gjort en tv-serie om ämnet.

Programmen i serien finns på hemsidan ur.se.

De olika avsnitten behandlar begrepp som kunskap, bildning, etik och diskuterar vad som är skolans roll i samhället och syftet med betyg.

Metod som hjälper elever

$
0
0

Bild: Colourbox
 
Nu ska fler skolbarn i Karlstad bli bättre på att fatta beslut, göra genomtänkta val och utveckla sin sociala kompetens.

Det hoppas Alireza Moula, docent och forskare i socialt arbete vid Karlstads univer­sitet, som utvecklat en särskild problemlösningsmetod för just detta.

Metoden bygger på forskning om pannloben — hjärnans verkställande direktör — och går i korthet ut på att eleverna först ska definiera ett problem, sedan ta fram information och alternativa lösningar på det problemet och därefter välja bästa lämpliga lösning.

Alireza Moula ger ett exempel:

— Säg att du går i en skolkorridor. Det är lugnt, inte många elever där. Men så får du plötsligt syn på två stora killar som stor och mobbar en mindre kille. Vad gör du?

Enligt Alireza Moula handlar det om att ge eleverna hjälp och vägledning i en tid där valmöjligheterna blivit allt fler och allt mer komplexa.

— Både unga och alla som jobbar med ungdomar be­höver verktyg för att möta olika situationer i klassen, skolan eller samhället, säger han.

Mellan 2009 och 2012 testade Alireza Moula sin metod på elever i en högstadieklass på Rudsskolan i Karlstad. ­Resultatet blev nästan över förväntan positivt, berättar han. Även elevernas studie­resultat överraskade.

— När den klassen lämnade skolan, i maj 2012, hade de haft 83 stycken MVG-betyg. Det kan jämföras med de övriga tre parallellklasserna som hade haft mellan 40 och 60 MVG.

Nu ska projektet, som är ett samarbete mellan Karlstads universitet och kommunen, fortsätta på två andra kommunala skolor — Nyeds skola och Norrstrandsskolan.

Metoden omfattar såväl individuella som gruppvisa ­övningar med moment som går ut på att sakta ned, fokusera, tänka systematiskt och reflektera kring lösningar.

Pontus Ohlin

Pisa och Pirls under luppen

$
0
0

Vad betyder det att internationella undersökningar som Pisa, Timss och Pirls har så stor tyngd i den svenska skoldebatten och även påverkar skolpolitiken? Vilka lärdomar finns att dra? Och kan man lita på dem?

Tidskriften Utbildning & Demokrati, som ges ut av Örebro universitet, ägnar sitt senaste nummer (3/13) åt en kritisk granskning av de storskaliga internationella studiernas inflytande på det svenska utbildningssystemet. Artiklarna skrevs innan resultaten från den senaste Pisa-mätningen presenterades.

Det finns betydande risker, menar flera av forskarna i temanumret, att använda resultaten som förenklade nyckeltal och beskrivningar av det som egentligen är komplexa utbildningsvetenskapliga frågor. Men det finns också kunskap att hämta som bland annat belyser den ökade segregationen i skolsystemet.

Missvisande sätt att mäta kvalitet

$
0
0

Att använda betyg som enda måttstock för framgång ger ingen rättvis bild av en skolas kvalitet. Det krävande arbetet med till exempel elever i behov av särskilt stöd riskerar att hamna i skuggan.

Det visar en studie av Mara Westling Allodi, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet, där hon följt en skola som av sin kommun tvingades till om­organisationer för att den ansågs prestera för dåligt.

Hon pekar på att det är svårt att »mäta« förebyggande arbete mot skolk och avhopp eller hur man motiverar en elev med stora sociala problem. Det ofta komplexa arbetet blir osynliggjort och undervärderat i en resultatkultur.

Studien presenteras i nättidskriften Policy Futures in Education (4/13).

Nuets didaktik i förskolan

$
0
0

Förskollärare har ofta stort fokus på det som händer här och nu i verksamheten. Hur mycket tid finns, vilket material är tillgängligt, vilka barn finns i gruppen? Sådant bestämmer innehållet i de ­aktiviteter som genomförs.

Nuets didaktik kallar ­Agneta Jonsson fenomenet i sin avhandling »Att skapa en läroplan för de yngsta barnen i förskolan« som hon lagt fram vid Göteborgs universitet. Hon har observerat och intervjuat förskollärare vid sex olika förskolor.

En svår balansgång för förskollärarna är att både hålla sig till den egna planeringen och att vara öppen för barnens spontana initiativ, kostaterar Agneta Jonsson.

Viewing all 5229 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>