Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

Digitalt stöd för naturvetenskap

$
0
0

Jobbar du på förskola och vill få barnen att öppna ögonen för teknik och natur­vetenskap? Då finns det många idéer och tips att hämta på webbplatsen bunta.se.

BUNT — Barn Upptäcker Natur­vetenskap och Teknik — är ett digitalt stöd som tagits fram för att stimulera för­skolors lek och lärande inom just dessa områden.

På webbplatsen finns det till exempel videoklipp och appar, ­indelade i olika teman, som barn och vuxna kan titta på tillsammans.

Bakom satsningen står bland annat Lärarförbundet och Utbildningsradion.


Forskning för klassrummet

$
0
0

Många har åsikter om skolan. Men vad säger egentligen forskningen om till exempel läsförståelse och lärarledd undervisning? Sådant har Skolverket koll på.

På webbplatsen skolverket.se/forskning kan alla själva ta del av många forskningsresultat.

Skolverket ger också ut böcker, bland annat den ny­utkomna kunskapsöversikten »Forskning för klassrummet — veten­skaplig grund och be­prövad erfarenhet i praktiken«. I den har man samlat flera aktuella och klassrumsnära rön, med syfte att inspirera lärare och rektorer i deras arbete.

Hitta rätt skola

$
0
0

Hur bra är en grundskola jämfört med en annan?

Det kan du enkelt själv ta reda på genom att gå in på den nya webbplatsen grundskolekvalitet.se där kvalitetsmåtten utgår från nationella prov och betyg.

Webbplatsen är ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting, Svenskt Näringsliv och Friskolornas riksförbund.

Fynd från 30 år av skrivarverkstäder

$
0
0

Författaren Torgny Karnstedt har lett skrivar­verkstäder vid svenska skolor i 30 år och sparat varenda text som eleverna skrivit.

Till slut blev det tio fulla svarta sopsäckar. Nu publicerar han ett urval i en ny bok.

Tanken är att ­boken ska sprida hopp när larmen om försämrad läs- och skriv­kunnighet duggar tätt.

Budskapet är att det finns ett vitalt språk och en stark uttrycksförmåga bland svenska elever. I boken beskrivs skrivandets olika ­moment med exempel på inledningar, iakttagelser, tolkningar och fria fantasier hämtade från elevernas texter.

Spel blir skolverktyg

$
0
0

Byggläraren Kent Lantz har skapat ett kunskapsspel för sina elever.

Bild: Sten Arndt

Gissa Christian! Den används till att göra hål i skivor.

Byggläraren Kent Lantz gör en charad.

Han pekar omväxlande på sin snusdosa och på sin näsa, samtidigt som han låtsas snyta sig i luften.

— Dosfräs!

Och visst är verktyget dosfräs det rätta svaret på frågan som Christian Aulén fått. Han sitter och spelar ett kort- och brädspel med klasskamraterna Rasmus Nevalainen och Martin Lindberg, under en lektion på programmet yrkes­introduktion på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Spelet heter »Byggherren« och är gjort av läraren Kent Lantz.

— Många av eleverna är skoltrötta och svåra att moti­vera. De sitter vid datorn halva nätterna och kommer till skolan med mobilen i högsta hugg. Jag vill ge dem mer glädje, kunskap och social kompetens och kom på att ett fysiskt spel kunde vara bra, berättar han.

Bild: Sten Arndt

Därför sitter eleverna nu i smågrupper och slår tärningar, läser frågor, visar varandra bilder och flyttar pjäser på ett bräde.

Kent Lantz fick 20 000 kronor i bidrag från Almi företagspartner och anlitade en designer för att konstruera spelet. Det har 36 kort med bilder på verktyg som eleverna ska namnge och lika många kort med sex frågor var. De kan handla om allt från rena byggkunskaper till yrkesanpassad matematik och svenska.

— 50 procent av eleverna är invandrare som har problem med språket. Det är vanligt med läs- och skrivsvårig­heter. Men i spelet är det korta frågor och svar, som att hink heter rulle på byggena. Det är väldigt bra träning för dem att sitta och läsa för varandra.

Kent Lantz har gjort klart för eleverna att alla ska vara schysta och tålmodiga under spelet.

— Det viktigaste är att hjälpa varandra och få sig ett gott skratt tillsammans. Många har svårt att lära, men eftersom frågorna återkommer när man spelar flera gånger får de repetera och repetera.

— En kille spelade i 40 minuter och lärde sig sex nya verktyg. Det tyckte han var jättebra.

Bild: Sten Arndt

Hittills har tio spel produce­rats. De provas nu i olika klasser och ämnen. Kent Lantz har varit lärare i tio år och var byggnadssnickare i 29. Nu drar han nytta av gamla kontakter, dels för att hitta på frågor, dels för att få spelet testat.

— Spelen är på drift. De har använts på skolor här i Eskils­tuna och i Katrineholm och ska till Nyköping.

— En svensklärare lät några treor som var färdiga med sina uppgifter spela en stund och de ville inte sluta när lektionen var slut.

Att spelet tagits emot så väl har givit Kent Lantz blodad tand. Han har dragit i gång hemsidan svenskaskolspel.se för att på sikt producera och sälja klassuppsättningar av Byggherren.

Bild: Sten Arndt

Längre fram planerar han nya spel, till andra yrkes­program och till årskurs 2 på byggprogrammet, där eleverna väljer att lära sig mer om trä, betong, måleri eller murning. Tanken är att varje inriktning ska få en egen kortlek med fördjupningsfrågor.

Bland killarna på yrkes­introduktionen får spelet bra betyg.

— Det är kul och man lär sig mycket. Först fattar man inte men när man får frågan igen kommer man ihåg svaret, ­säger Martin Lindberg.

En sak som bara delvis gått fram till eleverna är Kent Lantz tanke att tävlingsmomentet inte ska vara så viktigt i spelet.

— Det är på liv och död, flinar Rasmus Nevalainen och reser sig från spelbordet för att ta rast.

Sten Arndt

Stora skillnader i komvuxbetyg

$
0
0

Det är stora skillnader över landet i hur många elever på komvux som får godkända betyg. I Mariestad fick 95 procent av eleverna godkänt i A-kurserna i svenska, matematik och engelska år 2012. I Bjuv var det bara 43 procent som fick godkänt, skriver tidningen Metro.

Tidningen har låtit Skolverket ta fram statistiken. Där har man ingen förklaring till varför skillnaderna är så stora.

– Det finns många faktorer som påverkar vuxenutbildningen, eleverna i utbildning har olika livserfarenheter, kunskaper och kompetenser, säger Anna Sundborg på Skolverket till Metro.

Mariestad toppar före Luleå och Värnamo som båda hade 94 procent godkända elever. Utöver Bjuv hade Köping, Kristinehamn och Nacka under 60 procent godkända elever.

Eleverna som ingår i undersökningen har fått betygen satta med den gamla betygsskalan (IG, G, VG, MVG).

Ingvar Lagerlöf

Rätt att ställa höga krav på lärares behörighet

$
0
0

Malmö stad hade rätt att ställa höga krav på lärarnas behörighet vid upphandlingen av svenska för invandrare (sfi). Det slår Förvaltningsrätten fast i en dom.

Malmö begärde vid upphandlingen att minst 65 procent lärarna skulle vara legitimerade och ha minst 60 högskolepoäng i svenska som andraspråk.

Resultatet av upphandlingen blev att de tre nuvarande entreprenörerna – Jensen, Folkuniversitetet och Merit Utbildning – inte fick fortsätta. Malmö stad valde istället valde fem andra entreprenörer.

Jensen, Folkuniversitet och Merit Utbildning överklagade upphandlingen, bland annat därför att de ansåg att kraven på behörighet var orimligt höga. Det går inte att få tag på tillräckligt många utbildade lärare i svenska som andraspråk för att uppfylla Malmös krav på behöriga lärare, enligt företagen.

Till saken hör också att det räcker med 30 hp i svenska som andraspråk för att en legitimerad lärare ska vara behörig att undervisa på sfi. De tre företagen har nu överklagat till nästa instans, Kammarrätten.

Ingvar Lagerlöf

Så gör vi: Journalister visar världen

$
0
0

Bild: Ines Rejnö och Lydia Schneider
De små journalisterna plockar med sig en kamera och ger sig ut för att beskriva verkligheten — hittills oftast i form av skolgården eller den intilliggande nya parkour-parken. Efter väl förrättat värv läggs deras bilder och texter ut på skolans nya webbplats.

— Barnen lär sig använda kame­ran och att verkligen se det de vill illustrera. De tränar upp språket när de uttrycker tankar runt bilder­na och lär sig samarbeta genom att bestämma vad de ska dokumentera och vem i gruppen som ska foto­grafera.

Det berättar Georgios Stratigentas som är fritidspedagog på Nälsta­skolan i Stockholm.

Det var han som i höstas kom på idén till Lilla journalisten.

Georgios Stratigentas konstaterar att barnen särskilt gillar att fotografera. Texterna är hittills korta, vilket han förklarar med att de små journalisterna går i tvåan. De litterära ambitionerna ökar nog när äldre elever framöver involveras i arbetet, antar han.

Lilla journalistenär ingen fast och obligatorisk aktivitet för samtliga barn. De som vill bildar en grupp på upp till fyra personer och väljer en av de två enkla digitalkameror som finns på fritidshemmet.

Utlägget på webben hjälper någon i personalen till med.

— Intresset går lite upp och ner. Det är alltid viktigt att eleverna är delaktiga och för att Lilla journalisten ska fungera bra bör de helst ha en egen idé om vad som ska fotograferas, förklarar Georgios Stratigentas.

Sten Arndt

S: Återinför estetämnen för alla på gymnasiet

$
0
0

Med skolplikt fram till 18-årsdagen, yrkescollege och estetisk verksamhet på alla program vill Socialdemokraterna lägga om gymnasieskolan.

Alliansen tog bort kravet på minst ett estetiskt ämne i gymnasiereformen 2011. Sedan dess har det gått att läsa dem som individuellt val, men utan att det gett meritpoäng.

Nu vill socialdemokraterna återinföra estetämnena som en obligatorisk del av alla gymnasieprogram. Bild, dans och musik ska ingå i ett gemensamt ämne.

I övrigt blir det inga radikala omgörningar i gymnasieskolan om Socialdemokraterna bildar regering efter valet: programutbudet blir kvar, likaså betygssystemet. Det förklarade partiets skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan vid en pressträff på tisdagen.

– Nyheten är egentligen att vi lämnar besked om gymnasieskolan som helhet - både vad vi vill förändra och vad som ska vara kvar, säger Ibrahim Baylan.

Lagom inför alla niondeklassares gymnasieval hade S samlat sina sedan länge kända förslag som berör gymnasieskolan. Dit hör alltså en obligatorisk gymnasieskola fram till myndighetsdagen, med syfte att minska antalet avhopp.

Dit hör även utbildningskontrakt för unga arbetslösa utan gymnasieexamen. Mot att samhället ställer upp med komvuxplats och bidrag till försörjningen åtar sig den arbetslösa att ta sin examen. Den blir alltså ett krav för att få ersättning.

Ytterligare ett känt förslag är det om att samla yrkesprogrammen i yrkescollege, med närmare koppling till aktuella branscher.

På pressträffen gav Ibrahim Baylan utbildningsminister Jan Björklund en känga för att ”smygvägen” justera mindre lyckade delar i sin gymnasiereform, och tryckte på att S kräver att alla gymnasieprogram måste ge högskolebehörighet.

– Regeringen har tillsatt utredningar, men har inte gjort några förändringar i sak, sade Baylan efter pressträffen.

Faktum är dock att det sedan i höstas är möjligt på samtliga yrkesprogram att läsa in den grundläggande högskolebehörigheten inom ramen för de ordinarie 2 500 poängen. En förändring är alltså genomförd.

Lotta Holmström Anna Lena Wallström/TT

Digitalt stöd för naturvetenskap

$
0
0

Jobbar du på förskola och vill få barnen att öppna ögonen för teknik och natur­vetenskap? Då finns det många idéer och tips att hämta på webbplatsen bunta.se.

BUNT — Barn Upptäcker Natur­vetenskap och Teknik — är ett digitalt stöd som tagits fram för att stimulera för­skolors lek och lärande inom just dessa områden.

På webbplatsen finns det till exempel videoklipp och appar, ­indelade i olika teman, som barn och vuxna kan titta på tillsammans.

Bakom satsningen står bland annat Lärarförbundet och Utbildningsradion.

Skolpeng kan gå till viten

$
0
0

Det finns fortfarande allvarliga brister på de fristående gymnasieskolorna Praktiska Nacka och Praktiska Uddevalla. Rättas de inte till före sommaren måste huvudmannen betala en halv miljon per skola till statskassan.

Samtliga Praktiskagymnasier fick kritik av Skolinspektionen i den regelbundna tillsynen förra året. På en skola – Praktiska Tumba – var läget så allvarligt att tillståndet drogs in direkt. Övriga ålades att bättra sig.

Men nu har Skolinspektionen beslutat om förelägganden med vite för gymnasieskolorna i Nacka och Uddevalla.

– På båda skolorna kvarstår bland annat brister när det gäller att identifiera och arbeta med elever i behov av särskilt stöd. Och båda saknar fortfarande specialpedagogisk kompetens inom elevhälsan, säger Thomas Nilsson, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Bild: ColourboxSkolorna har nu fram till den 2 juni på sig att komma tillrätta med bristerna. Annars döms vitet på 500.000 kronor per skola ut. Det blir huvudmannen Praktiska Sverige AB som får betala i så fall.

Praktiska Sverige, som ägs av det nordiska riskkapitalbolaget FSN Capital, lade ner åtta gymnasieskolor 2012 har idag 35 yrkesgymnasier kvar.

Skolinspektionen har även gjort uppföljningsbesök på koncernens gymnasieskolor i Halmstad, Gnesta, Västerås och Stockholm. Skolorna i Märsta och Södertälje får besök i mitten av februari. För samtliga dessa skolor väntas beslut inom kort.

Karin Lindgren

Klartecken för Academedias köp av Hermods

$
0
0

Academedia satsar på vuxenutbildning och köper Hermods. Konkurrensverket har gett sitt godkännande.

Det var i december som Academedia meddelade att vuxenutbildningsföretaget Hermods blir en del av koncernen. Samgåendet krävde godkännande av Konkurrensverket och det har kommit nu.
Hermods driver bland annat komvux, gymnasieskolor, sfi och yrkesutbildningar. Företaget har 700 anställda och en omsättning på 600 miljoner kronor (2013).

Enligt ett pressmeddelande från Academediaär köpet det tredje steget i en plan där det första var att bygga upp en ledande gymnasieverksamhet och det andra att utveckla för- och grundskoleverksamheten.

Säljaren Inter IKEA Investments AB behåller en mindre del av Hermods.

Karin Lindgren

Lamm föder tankar om livsmedel

$
0
0

Bild: Colourbox

För många vet för lite om vad de äter. Inte minst gäller det barn och unga.

Det tycker Mattias Hellström, matintresserad entreprenör, som därför dragit i gång bloggen »När lammet tystnar«. Här ska han i ord och bild följa ett lamms hela livscykel, från att baggen betäcker tackan, via födseln och uppväxten till slakten — och matbordet.

Hittills är bara det första ­ledet avbockat, på naturbruksskolan Ökna. Men om allt vill sig väl klaras resten av ­under året.

I väntan på att huvudrollen ska ­intas är det just nu lite stiltje på bloggen men den lärare som vill låta sina elever följa även­tyret kan låta dem leta fram inlägg som Hur blir ett lamm till?

Hon startade twitterstormen #björklundsskola

$
0
0

Hallå där Olivia Onwuta, elev på Södra Latins gymnasium i Stockholm, som drog igång en debatt om skolan på Twitter med flera tusen kommentarer bara på ett par dagar.

Foto: PrivatVarför tror du att så många engagerade sig i diskussionen?

– Många elever känner en frustration över hur det är i skolan och när det väl finns en chans att uttrycka sig så tar man den. Det är sällan som elevernas åsikter lyfts fram i debatten.

Hur vill du sammanfatta diskussionen?

– Många elever skriver att de har prestationsångest och att kraven är alltför höga, särskilt med det nya betygssystemet. Ofta hinner lärarna inte med allt innehåll i kurserna och det blir bara stressigt. Det är mycket fokus på betyg och för lite på vad man lär sig.

Flera rikspolitiker har också deltagit i diskussionen, hur ser du på det?

– Meningen var inte att det skulle bli en politisk debatt, den har vi hört så många gånger förut. Min idé var att höra vad eleverna hade att säga. Sen förstår jag att politiker drar nytta av diskussionen.

Ingvar Lagerlöf

Lärarförbundet vill mobilisera medlemmarna i valkampanj

$
0
0

Lärarförbundet drar igång sin valkampanj i mars. Målet är att massengagera medlemmar och sätta tryck på partierna så att årets val blir ett skolval.

Foto: Anton Davidson– Vi har 230 000 medlemmar. Tänk vilken kraft det kan bli i en kampanj, säger Lärarförbundets kampanjledare Linda Davidson.

Kampanjmakarna i förbundet talar om en ”engagemangstrappa”. Det innebär att lärare, föräldrar och en skolintresserad allmänhet ska kunna välja bland ett smörgåsbord av engagemang eller aktiviteter.

– Det kan vara stort som smått. Att man tar ställning genom att bära en kampanjknapp, att man twittrar, att man delar med sig av något inlägg på Facebook. Mobiltelefonen gör ju att det är mycket enkelt att engagera sig i någonting, säger Linda Davidson.

Huvudbudskapen i Lärarförbundets valkampanj är ”Skolan först!” och ”Allt börjar med en bra lärare”. Bakom de parollerna döljer sig kända krav från förbundet som högre löner till lärarna, lägre arbetsbelastning och alla elevers rätt till stöd efter behov.

Linda Davidson har tidigare bland annat varit kampanjchef hos Moderaterna.

Stefan Helte

Lärarbrist orsak till missade millenniemål

$
0
0

5,2 miljoner lärare, 60 miljoner fler barn i skolan och 178 miljarder kronor. Det måste världen skaka fram innan nästa år för att nå FN:s milleniemål för utbildning, ”Education for all”, 2015. Det visar en ny rapport från Unesco.

Den svenska skolkrisen bleknar en aning sedd i ett internationellt sammanhang. En rapport från Unesco som granskar tillståndet för skola och utbildning i världen slår fast att vi inte kommer att uppnå FN:s så kallade milleniemål för utbildning 2015.

Målen antogs på ett toppmöte vid millennieskiftet och undertecknades av i stort sett samtliga världens stats- och regeringschefer.

Men nu står det alltså helt klart att målen inte kommer att uppnås. Och trots att Unesco slår fast att det saknas motsvarande 178 miljarder kronor för att nå målen så fortsätter världens utgifter för utbildning att minska. 60 miljoner barn står fortfarande helt utanför utbildningssystemet och 250 miljoner elever som går i skolan tillägnar sig inte grundläggande kunskaper i läsning och räkning.

Enligt Unesco:s beräkningar kommer det i nuvarande takt dröja till år 2086 innan alla världens barn får tillgång till utbildning motsvarande det svenska mellanstadiet.

– Huvudbudskapet i rapporten är att det för att nå målen inte räcker att få in barnen i skolan. De verkligt stora effekterna kräver dessutom hög kvalitet på undervisningen och välutbildade lärare, säger Paula Engwall, internationell sekreterare på Lärarförbundet.

Dock är lärare en stor bristvara på många håll. I 26 länder går det i snitt mer än 40 elever per lärare. När det gäller utbildade lärare är läget ännu värre. Många länder tvingas anställa lärare som helt saknar utbildning. I exempelvis Centralafrikanska republiken finns det i snitt en utbildad lärare per 150 elever. I en tredjedel av världens länder är mindre än 75 procent av lärarna behöriga enligt de nationella riktlinjerna.

– Och då ska man komma ihåg att kraven för behörighet är mycket låga i många av dessa länder, säger Paula Engwall.

Det råder även stor brist på material och lokaler. I Tanzania har bara 3,5 procent av eleverna en egen lärobok och i Malawi tvingas i snitt 130 elever i årskurs 1 trängas i varje klassrum. I Chad är bara var fjärde skola utrustad med en toalett.

Ett målområde där det knappt sker någon förbättring överhuvudtaget gäller analfabetism hos vuxna. 774 miljoner vuxna kan varken läsa eller skriva. Det är en minskning med bara en procent sedan år 2000. Tre fjärdedelar av alla vuxna analfabeter återfinns i tio länder, framförallt i Indien, Kina, Pakistan och Bangladesh.

Även när det gäller likvärdiga förutsättningar för flickor och pojkar är det lång väg att gå. I fattiga länder råder den största skillnaden i utbildning mellan könen på flickornas bekostnad. I de rika länderna råder det generellt större jämställdhet mellan könen, men där det finns skillnader är det främst på pojkarnas bekostnad.

Enligt Unesco är en satsning på lärare det bästa sättet att nå utbildningsmålen. Organisationen efterlyser insatser för att få de mest lämpade studenterna att välja läraryrket genom högre löner, bättre arbetsvillkor och lämplighetstester för blivande lärare. De allra bästa lärarna bör enligt Unesco lockas att arbeta där de behövs som bäst, i fattiga områden med låg utbildningsnivå.

Niklas Arevik

Digitalt stöd för naturvetenskap

$
0
0

Jobbar du på förskola och vill få barnen att öppna ögonen för teknik och natur­vetenskap? Då finns det många idéer och tips att hämta på webbplatsen bunta.se.

BUNT — Barn Upptäcker Natur­vetenskap och Teknik — är ett digitalt stöd som tagits fram för att stimulera för­skolors lek och lärande inom just dessa områden.

På webbplatsen finns det till exempel videoklipp och appar, ­indelade i olika teman, som barn och vuxna kan titta på tillsammans.

Bakom satsningen står bland annat Lärarförbundet och Utbildningsradion.

Sexpodd för generade lärare

$
0
0

Kan en lärare förklara vad BDSM är utan att själv bli stämplad som sado-masochist?

Kan sexual­undervisning handla om annat än reproduktion och könssjukdomar?

Och är det ett ämne för andra än natur­kunskapslärare?

Elever, ­lärare, skol­ledare och experter ­vänder och ­vrider på frågorna i RFSU:s poddradioprogram.

I programmet deltar bland annat en elev som startat en HBTQ-grupp och en lärare som tycker att man får passa om man tycker det är för plågsamt att under­visa i sex och samlevnad.

Lärare sågar nytt forskningsinstitut

$
0
0

Regeringens har presenterat direktiven för det nya skolforskningsinstitutet. Men bläcket har knappt torkat innan kritiken kommer. Ett 10-tal forskarstuderande lärare i Stockholmsområdet har fört fram sin kritik i ett inlägg på det nätbaserade debattforumet Skola och samhälle.

Lärarna anser att den evidensbaserade forskning som regeringen nu vill samla in, via skolforskningsinstitutet, knappt existerar på skolområdet. De befarar även att den typen av forskning kommer att handla väldigt lite om lärarnas yrkesutövning. Därmed riskerar forskningen att bli ovidkommande för lärarna och regeringen kastar pengarna i sjön, menar de kritiskt.

– Samtidigt finns det ett enormt behov av att finansiera ämnesdidaktisk forskning för lärare, säger Jessica Berggren, en av de kritiska forskarstuderande lärarna.

Lärarna vill att regeringen hellre satsar pengar på lärardriven forskning än en ny myndighet. Kritiken har nu spridit sig till Per Thullberg som är regeringens statliga utredare för skolforskningsinstitutet.

Existerar den evidensbaserade forskningen inom skolområdet som institutet nu har fått i uppdrag att samla in av regeringen?

– Nej, någon motsvarighet som man har inom medicinforskningen med slumpmässigt utvalda kontrollgrupper i forskningen, finns knappt. Det har lärarna rätt i. Vi får ta tillvara den forskning som finns inom området och då även kvalitativ forskning. Men den måste vila på stark empirisk grund, säger Per Thullberg.

Han anser att skolforskningsinstitutet kommer att behövas vid sidan om den lärardrivna forskningen. Både för att få en översikt och få fram vetenskapligt granskad forskning.

– Jag har förståelse för att lärare har svårt att finansiera forskning i dag med den konkurrens som är och där har kommunerna ett stort ansvar, poängterar Per Thullberg.

Han ska nu i ett snabbt tempo utreda och sjösätta den nya myndigheten. Parallellt med det arbetet har Vetenskapsrådet påbörjat sitt arbete med att ta fram en förstudie kring relevant forskning till institutet. Den 1 januari nästa år ska institutet vara igång. Budgeten är 20 miljoner. Nytt i direktiven är att regeringen öppnat för att institutet, i liten skala, ska kunna finansiera egen forskning där det finns kunskapsluckor.

Räcker 20 miljoner årligen för att starta en ny myndighet som ska granska forskningen i Sverige och världen?

– Det blir en liten grundorganisation till en början så får vi se längre fram. 20 miljoner räcker till cirka 20 anställda med lokaler men vi kanske väljer en ännu mindre organisation och köper in forskare för olika projekt, säger Per Thullberg.

Lärarförbundet är positivt till ett skolforskningsinstitut. Men Lena M Olsson, utredare med ansvar för forskningsfrågor, säger att det är viktigt att forskningen ska vara relevant för lärarna och att de får inflytande i institutet.

– Jag förstår lärarnas invändningar när resurserna till praktiknära forskning är så begränsade. Därför är det viktigt att regeringen öppnat en dörr genom direktiven att institutet även ska kunna initiera forskning, säger Lena M Olsson.

Lenita Jällhage

Omstridd SD-lärare får ha kvar jobbet

$
0
0

Läraren och den före detta Sverigedemokratiska politikern Marie Stensby får behålla sitt arbete. Det har Krokoms kommun beslutat.

Marie Stensby stängdes av från sitt arbete som musiklärare i december sedan Expressen hade avslöjat att hon hade uttryckt främlingsfientliga åsikter på hemsidan Avpixlat.

– Även om det är mycket olyckliga uttalanden som läraren gjort så har vi i vår utredning inte hittat några olagligheter eller att lärarens agerande har påverkat hennes sätt att bedriva undervisning, säger förvaltningschef Birgitta Lundgren i Krokoms kommun i ett pressmeddelande.

Marie Stensby kan återgå i tjänst den 1 februari, men är sjukskriven.

Lärarförbundets styrelse fattade i december ett principbeslut om att Marie Stensby bör uteslutas som medlem, eftersom hon enligt förbundsstyrelsen hade agerat i strid med förbundets grundläggande värderingar. Förbundsstyrelsen ska väga in Krokoms beslut och yttranden från Marie Stensby och från lokalavdelningen innan den fattar slutgiltigt beslut om medlemskapet, enligt kanslichef Sören Holm.

Stefan Helte
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live