Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

Mindre klasser svenska folkets förstaval

$
0
0

Mindre klasser och grupper, mer tid till lärar­na för att planera och genomföra undervisning och fler speciallärare och specialpedagoger. Det är de åtgärder som 1.000 tillfrågade svenskar anger som viktigast för att förbättra den svenska skolan.

Lärarförbundet har låtit TNS Sifo fråga svenska folket vilka tre åtgärder som är mest prioriterade för att lyfta den svenska skolan.

Högst på listan sätter folket mindre grupper och klasser. Som nummer två på prioriteringslistan hamnar mer tid för lärarna att planera och genomföra undervisningen. På tredje plats hamnar fler speciallärare och specialpedagoger.

Också höjda lärarlöner samt ordning och reda i klassrummet kommer högt upp i mätningen medan få tillfrågade tycker att fler inspektioner, fler prov och att se över det fria skolvalet tillhör de tre viktigaste åtgärderna.


OECD: Tänk om, gör rätt

$
0
0

– Det krävs ett omtänk när det gäller läraryrket om Sverige ska lyckas vända de dåliga resultaten i Pisa. Det sa Andreas Schleicher, vice utbildningschef på OECD och ansvarig för Pisa, vid en öppen utfrågning i riksdagens utbildningsutskott på tisdagen,

Höga kunskapsresultat och en hög likvärdighet. Det är målet för ett lands utbildningssystem, enligt både Sverige och OECD.

Sverige hade länge både ock. Nu har resultaten försämrats kraftigt och skillnaden mellan skolor ökat, även om likvärdigheten fortfarande är hyfsad i ett internationellt perspektiv.

– Att det går att vända en dålig utveckling och förbättra både resultat och minska skillnaderna mellan skolor och elever visar utvecklingen i Tyskland, Turkiet, Italien och Polen, sa Andreas Schleicher som redogjorde för innehållet i en fördjupande rapport utifrån Pisa 2012: ”Resources, policies and practices in Sweden”.

I framgångsrika länder som Korea och Singapore kommer en mycket högre andel av de högpresterande eleverna än i Sverige från samhällets svagare skikt. Det som utmärker dessa länder är att de har höga förväntningar på alla elever, även de med låg socioekonomisk bakgrund. De bästa lärarna jobbar i de utsatta skolorna.

– Så är det inte i Sverige. Ni lyckas inte mobilisera de största lärartalangerna dit där de behövs mest utan de jobbar i de lättaste skolorna, sa Andreas Schleicher.

Ska utvecklingen vändas måste läraryrket prioriteras, med en attraktiv lärarutbildning, fortbildning nära klassrummet, ett gott ledarskap, karriärvägar och en balans mellan autonomi och professionellt samarbete med kolleger.

Enligt Andreas Schleicher förklarar mängden resurser som satsas på skolan inte mer än 15 procent av ett lands resultat. Det är viktigare hur pengarna används. Sverige har satsat för mycket på mindre klasser, tycker han.

– Framgångsrika länder satsar på lärarkvalitet hellre än klasstorlek.

Karin Lindgren

Förstelärare – kommun för kommun

$
0
0

En fjärdedel av förstelärartjänsterna frös inne för 2013. Nu kan du själv utforska Lärarnas tidnings karta och se hur det ser ut i din kommun.

Kartan visar antal förstelärare utifrån rekvirerade statsbidrag. Du kan själv se hur de fördelar sig på kommunala och fristående skolor, grundskola respektive gymnasium och vuxenutbildning, samt om det är permanent eller tillfällig satsning.

För kommuner med minst tio kommunala förstelärartjänster visas också deras genomsnittsålder och genomsnittslön.

Högst andel förstelärare har Lekebergs kommun, som med sina tre av 52 lärartjänster kommer upp i 5,8 procent förstelärare. Flera kommuner i Stockholms närhet har också en hög andel förstelärare: Tyresö, Södertälje, Täby, Haninge, Huddinge, Sollentuna, Danderyd och Solna har alla över fem procent förstelärare. Andra som har satsat på en hög andel av lärarkåren är Åstorp, Bollebygd, Lerum, Norrköping, Eksjö, Sjöbo, Höganäs och Växjö.

Men det finns också kommuner som helt saknar förstelärartjänster. Dels sådana som inte ansökt om bidrag, dels sådana som ansökt och beviljats bidrag men sedan inte begärt ut ersättning från staten. För några av dem kan det handla om att de missat att skicka in en begäran.

– Jag känner till två-tre sådana fall, säger Peter Östlund, undervisningsråd på Skolverket. Det kan ha olika skäl, till exempel att det fallit mellan stolarna.

Kartan ovan visar förstelärare utifrån hur många som kommunerna rekvirerat statsbidrag för. Det kan alltså finnas ytterligare förstelärartjänster i kommunerna. Det finns till exempel kommuner som satsat på förstelärare i förskolan och finansierat detta själva.

Landskrona var tidigt ute och tillsatte 17 förstelärartjänster. De fick sin ansökan godkänd hos Skolverket. Men när 2013 nu är till ända visar det sig att de inte begärt ersättning för en enda tjänst. Kartan ovan visar därför en nolla för kommunen.

När Lärarnas tidning berättar om det uteblivna bidraget för Kristian Olsson, projektchef på utbildningsförvaltningen i Landskrona, blir han bedrövad.

– Vi har missat att lämna in rekvisitionen. Det har varit en turbulent tid på förvaltningen, och detta har fallit mellan stolarna, säger han.

Landskronas 17 förstelärartjänster är tidsbegränsade till tre år. Kristian Olsson betonar att de ska skicka in 2014 års ansökan i tid.

– Statsbidraget är en jättechans. Nu ska vi se till att det blir ordentligt gjort den här gången.

Lotta Holmström

Tid bristvara för förstelärarna

$
0
0

Många förstelärare har ont om tid till sina uppdrag. En tredjedel av dem förväntas ägna högst 10 procent åt arbetsuppgifter som är specifika för förstelärartjänsten.

Skolverket har samlat in uppgifter från huvudmännen — kommuner och friskoleföretag — om den tid de uppskattar att deras förstelärare kommer att ägna åt sina uppdrag. En av tre förväntas ägna högst 10 procent av arbetstiden till försteläraruppgifter.

— Regeringen måste styra upp reformen. Förstelärarna behöver tydliga uppdrag och tid till att genomföra dem, säger Lärarförbundets ord-förande Eva-Lis Sirén.

Eva-Lis Sirén reagerar särskilt på att endast en av 20 förväntas ägna 26 procent eller mer av sin arbetstid till förstelärarsysslorna.

— Det är alldeles för dåligt. Det behövs tid för att utveckla sitt yrke och stötta sina kolleger. Staten behöver också kompensera huvudmännen så att inte övriga lärare får ta över arbetsuppgifter från förste­lärare. Först då kan reformen få legitimitet och bidra till bättre måluppfyllelse, säger hon.

Enligt förordningen om karriärtjänster ska förstelärare i huvudsak arbeta med undervisning och uppgifter som hör till undervisningen. Det betyder enligt Skolverket att högst 50 procent får vikas till specifika försteläraruppgifter.

Utöver det finns inga regler för hur mycket tid som är lämpligt att avsätta för uppdraget. Flera lokala företrädare för Lärarförbundet som Lärarnas tidning talat med nämner 20 procent som en rimlig siffra.

En del kommuner har avtal med lärarfacken om förstelärarnas tid, men enligt en undersökning från Lärarförbundet skjuter få kommuner till pengar för att andra lärare ska ta över arbetsuppgifter från förstelärare.

I Falkenberg har ingen tid avsatts centralt för förstelärar­na. Lärarförbundet har begärt att kommunen satsar två miljoner kronor för att kunna ge förstelärarna 20 procent till sina uppdrag.

— Det är en förutsättning för att förstelärarna ska kunna bidra till skolutveckling, säger Bengt Erik Johansson vid Lärarförbundets lokalavdelning.

Barn- och utbildningsnämnden begärde pengar från kommunen centralt, men fick nobben. Nu är det upp till varje rektor att skapa utrymme till förstelärarnas uppdrag. Det handlar främst om att utveckla sina egna pedagogiska metoder och att låta andra lärare få ta del av dessa.

— Till exempel genom att förstelärarna öppnar sina klassrum för besök av lärare från den egna och andra skolor i kommunen. Det som framför allt blir lidande är möjligheten att sprida förstelärarnas kompetens på ett bredare och mer strukturerat sätt, säger Helene Malmström, verksamhetschef för grundskolan i Falkenberg.

Inte heller i Härryda finns någon centralt avsatt tid för förstelärare, förutom vid ­några enstaka studiedagar.

— Det ser olika ut mellan skolorna men över lag har det varit ett försiktigt genomslag än så länge. Det här är en ­ofinansierad reform, om man ser den som något annat än att höja lärarnas löner, säger ­Annika Hellström, kvalitetschef för Härrydas skolor.

Statssekreterare Bertil Östberg på utbildningsdepartementet ser ingen anledning att skjuta till mer pengar eller ändra reglerna för att ge förste­lärarna mer tid. Kommunerna har redan ett ansvar att utveckla skolan, betonar han.

— Det är bra att förstelärarna används i det utvecklingsarbetet, men det finns inga krav på att använda dem till något annat än undervisning. Staten betalar förstelärarnas hela löneökning och då blir det nästan löjligt att hävda att staten ska ta kostnaden för ett utvecklingsuppdrag som kommunen redan har, säger han.

Ingvar Lagerlöf

Hur mycket tid har du som förstelärare?

$
0
0

Jessica Hübinette, 37
Förstelärare Åbyskolan i Gamleby, Västerviks kommun.
Åk 7—9, svenska och engelska.

– Ingen tid är avsatt för detta. Vi har vår ordinarie arbetstid så detta gör jag utöver. Jag kan inte ange exakt hur många timmar det blir.

– Västerviks kommun har valt att lägga fokus på förstelärarnas arbete med formativ bedömning, men det tycker jag är något som ändå genomsyrar mitt arbete hela tiden. Det är alltså inte så att jag tänker: »okej, nu kopplar jag bort lärar-Jessica och kopplar in förste­lärar-Jessica«.

– Möjligen lägger jag ner lite mer tid på att läsa litteratur och delta i möten och diskussioner, men det tycker jag inte alls är särskilt arbetsamt, snarare utvecklande. Jag ser det som fortbildning.

Varför ansökte du om förstelärartjänst?

– Jag tyckte att det här med formativ bedömning, som Västerviks kommun valde att satsa på, stämde överens med den pedagogik jag tror på. Och – ärligt talat tycker jag att vi lärare har alldeles för låga löner och att det här var ett bra tillfälle att försöka få lite mer. Dessutom lät det spännande.

– Jag gillar utmaningar och tycker om att engagera mig i skolfrågor och då kände jag att jag ville hoppa på det här.

 

Åsa Forsberg, 57
Förstelärare Fridhems­gymnasiet i Umeå.
Samhällskunskap och psykologi.

– Ingenting. Det står ingenting om det i min arbetsbeskrivning. Och inte mycket annat heller.

Du får nu 5.000 kronor extra per ­månad i tre år. Vad gör du?Bild: Rolf Höjer

– Till den här skolan har man rekryterat sex förstelärare och tanken var att vi skulle arbeta upp ett nytt samhällsvetenskapsprogram, men vi fick bara 15 elever och … Det är otroligt frustrerande, ett slöseri med resurser.

– Personer som söker sådana här tjänster är ju ganska ambitiösa, som gärna tar tag i saker och som också förväntar sig att det finns saker att ta tag i. Man vill att det ska finnas en struktur som man kan jobba i. Men den finns inte.

Ser du ingen ljusning?

– Jo, kanske. Vi har påbörjat ett samarbete med Umeå universitet, ett skolutvecklingsprojekt som ska sträcka sig över några år. Projektet är i planeringsstadiet och det känns väldigt spännande.


Daniel Svensson, 36
Förstelärare Bokelundsskolan i Sölvesborg.
Åk 6—9, matte, NO och teknik.

– Jag har ingen tid avsatt som förstelärare. Inga timmar alls. Det är många som reagerar på det, men jag har faktiskt inget specifikt uppdrag som jag ska utföra som förstelärare. Jag ska bara vara en godlärare. Min Bild: Gunnel Perssonverksamhetschef sa: »Vi ser dig som en ljusbärare i verksamheten.«

– Men om jag skulle vilja utveckla någonting, eller om jag skulle få något uppdrag av verksamhetschefen som att handleda kandidater eller liknande, så har jag blivit lovad att jag kommer att få den tid som krävs för att utföra det uppdraget.

Är du nöjd med det?

– Just nu är det bra. Jag har ju ingen tid avsatt, men jag har heller inget specifikt uppdrag i nuläget.

Förväntade du dig det när du fick tjänsten?

– Jag frågade ju och då fick jag också beskedet att det nog kommer att bli som det blev.

Pontus Ohlin

MP: Anställ 10.000 fler i skolan

$
0
0

Låt en skattehöjning för höginkomsttagare bekosta en satsning på att få in 10.000 nya medarbetare i skolan, föreslår Miljöpartiet.

En öronmärkt skattehöjning ska ge pengar till 10.000 nya medarbetare i svensk skola, skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin på Dagens Nyheters debattsida.

Partiet vill höja skatten med 3 procent för den del av månadsinkomsten som överstiger 40.000 kronor, vilket skulle innebära 150 kronor högre skatt i månaden för den som tjänar 45.000 kronor.

Höjningen ska ge fem miljarder kronor extra till fler medarbetare i skolan och höjda löner. Miljöpartiet vill att satsningen ska leda till att viktiga kompetenser som, enligt partiet, skurits bort ska återanställas, exempelvis speciallärare, kuratorer, studievägledare, skolbibliotekarier, fritidspedagoger och administratörer.

Socialdemokraterna är positiva till Miljöpartiets idé om en skattehöjning för att finansiera satsningar på skolan.

– Det visar ju på behovet av att öka skatteintaget för att lägga mer resurser på skolan. Sedan har de en annan konstruktion än vad vi har och de börjar ju på lägre inkomster, men inriktningen är ju likartad, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

Socialdemokraterna vill börja trappa av jobbskatteavdraget men först vid inkomster på 60.000 kronor.

Lärarnas tidning–TT

Färre åtgärdsprogram ska minska lärares administration

$
0
0

Från nästa termin ska lärare inte vara skyldiga att upprätta åtgärdsprogram för elever som har stödbehov av mer tillfällig karaktär. Det beslutet kommer att lätta på lärarnas arbetsbördor, hävdar utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har presenterat ett omarbetat förslag kring vilka regler som ska gälla för när och hur lärare, specialpedagoger eller speciallärare ska upprätta åtgärdsprogram för elever.

I dag har man skyldighet att upprätta ett åtgärdsprogram ifall en elev riskerar att inte uppnå målen. Och man kan som vårdnadshavare överklaga ifall man inte är nöjd med de stöd som sätts in av skolan.

– Vår uppfattning är att det har burit iväg för långt med åtgärdsprogrammen, säger Jan Björklund.

Enligt utbildningsministern har den omfattande administrationen för lärare av åtgärdsprogrammen kunnat leda till att elever som inte har så omfattande behov har kunnat få vänta på stöd längre än nödvändigt.

Det förslag Jan Björklund presenterar innebär att merparten av de elever som i dag har ett stödbehov inte ska dokumenteras i ett åtgärdsprogram. Utbildningsministern konkretiserade att det kan handla om elever som kan ha behov av extra stöd och extra anpassning av undervisningen. Extra stöd kan exempelvis innebära stöd av en speciallärare eller något särskilt läromedel från några veckor upp till en termin.

För elever som har ett mer bestående behov av särskilt stöd i undervisningen ska lärarna fortsätta att skriva åtgärdsprogram, precis som i dag. Programmen föreslås bli något förenklade i sin utformning i jämförelse med idag. Det är rektor som ska utreda behovet av det särskilda stödet och se till att ett åtgärdsprogram upprättas.

Elever som omfattas av dessa åtgärdsprogram är exempelvis de som har behov av särskilt stöd på grund av någon diagnos som exempelvis ADHD eller annan varaktig funktionsnedsättning. Det kan också gälla elever där stöd har getts under en tid men där extra anpassningarna inte varit tillräckliga.

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, konstaterar att det inte är en dag för tidigt att regeringen nu lägger ett förslag som ska minska arbetsbördan för lärarna.

– Men för att stödet till eleverna inte bara ska bli en pappersrättighet utan fungera i verkligheten så krävs det tydliga lagkrav. Lärare och rektorer måste få de medel som behövs för att genomföra stödet i praktiken. För svaret som brukar ges är att det inte finns några pengar, säger hon.

Lenita Jällhage

Tid bristvara för förstelärarna

$
0
0

Många förstelärare har ont om tid till sina uppdrag. En tredjedel av dem förväntas ägna högst 10 procent åt arbetsuppgifter som är specifika för förstelärartjänsten.

Skolverket har samlat in uppgifter från huvudmännen — kommuner och friskoleföretag — om den tid de uppskattar att deras förstelärare kommer att ägna åt sina uppdrag. En av tre förväntas ägna högst 10 procent av arbetstiden till försteläraruppgifter.

— Regeringen måste styra upp reformen. Förstelärarna behöver tydliga uppdrag och tid till att genomföra dem, säger Lärarförbundets ord-förande Eva-Lis Sirén.

Eva-Lis Sirén reagerar särskilt på att endast en av 20 förväntas ägna 26 procent eller mer av sin arbetstid till förstelärarsysslorna.

— Det är alldeles för dåligt. Det behövs tid för att utveckla sitt yrke och stötta sina kolleger. Staten behöver också kompensera huvudmännen så att inte övriga lärare får ta över arbetsuppgifter från förste­lärare. Först då kan reformen få legitimitet och bidra till bättre måluppfyllelse, säger hon.

Enligt förordningen om karriärtjänster ska förstelärare i huvudsak arbeta med undervisning och uppgifter som hör till undervisningen. Det betyder enligt Skolverket att högst 50 procent får vikas till specifika försteläraruppgifter.

Utöver det finns inga regler för hur mycket tid som är lämpligt att avsätta för uppdraget. Flera lokala företrädare för Lärarförbundet som Lärarnas tidning talat med nämner 20 procent som en rimlig siffra.

En del kommuner har avtal med lärarfacken om förstelärarnas tid, men enligt en undersökning från Lärarförbundet skjuter få kommuner till pengar för att andra lärare ska ta över arbetsuppgifter från förstelärare.

I Falkenberg har ingen tid avsatts centralt för förstelärar­na. Lärarförbundet har begärt att kommunen satsar två miljoner kronor för att kunna ge förstelärarna 20 procent till sina uppdrag.

— Det är en förutsättning för att förstelärarna ska kunna bidra till skolutveckling, säger Bengt Erik Johansson vid Lärarförbundets lokalavdelning.

Barn- och utbildningsnämnden begärde pengar från kommunen centralt, men fick nobben. Nu är det upp till varje rektor att skapa utrymme till förstelärarnas uppdrag. Det handlar främst om att utveckla sina egna pedagogiska metoder och att låta andra lärare få ta del av dessa.

— Till exempel genom att förstelärarna öppnar sina klassrum för besök av lärare från den egna och andra skolor i kommunen. Det som framför allt blir lidande är möjligheten att sprida förstelärarnas kompetens på ett bredare och mer strukturerat sätt, säger Helene Malmström, verksamhetschef för grundskolan i Falkenberg.

Inte heller i Härryda finns någon centralt avsatt tid för förstelärare, förutom vid ­några enstaka studiedagar.

— Det ser olika ut mellan skolorna men över lag har det varit ett försiktigt genomslag än så länge. Det här är en ­ofinansierad reform, om man ser den som något annat än att höja lärarnas löner, säger ­Annika Hellström, kvalitetschef för Härrydas skolor.

Statssekreterare Bertil Östberg på utbildningsdepartementet ser ingen anledning att skjuta till mer pengar eller ändra reglerna för att ge förste­lärarna mer tid. Kommunerna har redan ett ansvar att utveckla skolan, betonar han.

— Det är bra att förstelärarna används i det utvecklingsarbetet, men det finns inga krav på att använda dem till något annat än undervisning. Staten betalar förstelärarnas hela löneökning och då blir det nästan löjligt att hävda att staten ska ta kostnaden för ett utvecklingsuppdrag som kommunen redan har, säger han.

Ingvar Lagerlöf

Fyra förskollärare: Så jobbar vi med QR-koder

$
0
0

Johanna Ljungberg, förskolan Fyrtornet, Västerås

Hur använder ni QR-koder på din förskola?

Barngruppen, 4-5 åringar, jobbar just nu med mönster och då såg jag det som ett ypperligt tillfälle att få in QR-koder, eftersom det är ett slags mönster. Att arbeta med dessa koder har varit väldigt spännande, både för barnen och mig själv. Vad gömmer sig bakom denna kod? Att få vara en medupptäckare med barnen är alltid lika roligt.

Barnen hittar koder överallt och har haft med sig koder hemifrån. Föräldrarna har även hjälpt barnen att skicka koder till förskolan med e-post. När vi skannat koderna har barnen själva fått göra det med hjälp av våra lärplattor.

På avdelningen med barn 1-3 år har de använt QR-koder i den individuella dokumentationen i deras spökprojekt. Varje QR-kod innehåller då en barnintervju. Intervjun får sedan barnen med sig i sin portfolio.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära.”  Läroplan för förskolan Lpfö 98, reviderad 2010

Vad tillför QR-koder till verksamheten?

Delaktigheten, från både barn och föräldrar. Eftersom dessa koder finns lite överallt i vår vardag så har barnen själva haft en stor möjlighet att hitta koderna. Vi får även in tekniken, genom att barnen själva kan använda lärplattan. Barnen älskar att få använda den och då är det viktigt att vi på förskolan kan ge alla barn en möjlighet att lära sig att använda den på rätt sätt. Och då känns detta med QR-koderna som ett bra och spännande sätt för barnen att få prova på den nya tekniken.

Att jobba med QR-koder är också ett sätt att väcka barnens nyfikenhet, för man vet aldrig vad som finns ”bakom” koden. Samtidigt så kan du koppla in vilket ämne/projekt som helst med QR-koderna, allt utifrån barnens intresse och nyfikenhet!

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.” Läroplan för förskolan Lpfö 98, reviderad 2010

 

Hanna Karlsson, Östergårds förskola, Skurup

Hur använder ni QR-koder på din förskola?

Tillsammans med barnen utforskar vi QR-kodernas hemliga språk. Barnen berättar om sin favoritbok och vi spelar in berättelsen och skapar en QR-kod av den. Bilden av boken och QR-koden sätts upp i barnens nivå.

Våra barn är nyfikna på bokstäver och tillsammans med bokstäverna har vi satt upp en Qr-kod av bokstaven när den ljudas. Det hemliga språket används även till att fånga barnens berättelser kring sin teckning.

Barnen utforskar också sin närmiljö med olika matematikuppdrag, till exempel hämta tre pinnar, stå på en rad och så vidare.

Vad tillför QR-koderna till verksamheten?

QR-koder är ett pedagogisk verktyg för att fånga det lustfyllda lärandet i matematik. Vi låter varje barn utveckla tillit till sin förmåga att använda matematik i meningsfulla sammanhang, samt utveckla digital kompetens. Barnen utforskar digital teknik och lär sig hur den fungerar.

 

Ann Cederfelt, Ängskulla förskola, Veinge

Hur använder ni QR-koder på din förskola?

Vi har bland annat använt QR-koder i vårt tema Kroppen. Vi började med att göra skuggprofiler av varje barn och varje barn fick spela in en ljudfil där de sa sitt namn. Ljudfilen omvandlade vi tillsammans till en QR-kod som vi sedan skrev ut och satte på deras profil. Vid höstens föräldramöte fick föräldrarna gå på ”jakt” för att hitta sitt barns profil och för att se om de hittat rätt profil var de tvungna att scanna QR-koden där barnet sa sitt namn.

Efter att föräldrarna slutfört detta uppdrag fick de nästa utmaning: att hjälpa varandra att rita föräldraprofiler och tillsammans med en pedagog skapa ljudfilen där de sa sitt namn. Även dessa omvandlade vi till en QR-kod. Några dagar senare när alla föräldrarnas profiler med QR-koder var uppsatta var det barnens tur att gissa vilken profil som var deras förälder och använda förskolans lärplatta för att scanna koden.

Just nu letar och upptäcker barnen QR-koder i sin omgivning och olika sammanhang både i och utanför förskolan. Därför har vi samlat alla QR-koderna i en låda och gjort det som en QR-kodsleklåda. Nu under våren kommer vi att fortsätta att utveckla vårt tema Kroppen då barnen fortfarande visar intresse och nyfikenhet inför ämnet. Därför ska barnen få skapa ett porträtt med hjälp av olika material och vi kommer att be dem berätta om sitt ansikte.

Det som barnen berättar kommer att spelas in och omvandlas till en QR-kod. Vi kommer att följa upp med fler frågor där barnens svar omvandlas till koder efterhand som vi arbetar vidare med ansiktet och det som döljer sig bakom, som syn, hörsel, hjärna, luftvägar och smak. Avslutningsvis är tanken att jämte varje porträtt kommer det att finnas ett antal QR-koder där den sista kommer innehålla vad barnet lärt sig om sitt huvud eller ansikte, samt vad barnet vill lära sig mer om kroppen.

Vad tillför QR-koder till verksamheten?

Genom QR-koderna har vi fått ett ytterligare sätt att kommunicera på. Dessutom har föräldrarnas inflytande och påverkan på verksamhetens innehåll samt fått erfara liknande erfarenheter som sina barn.

Effekten av höstens QR-kodsarbete har även gjort föräldrarna mer nyfikna på vårt temaarbete. Därmed har också det nära och förtroendefulla samarbetet med hemmen främjats på ett positivt sätt (Lpfö 98, 2010).

All denna glädje, positiva engagemang och respons skapar tillsammans ett väldigt lustfyllt lärande och gör det väldigt inspirerande att arbeta vidare med QR-koder i verksamheten.

Vi ser många möjligheter med QR-koder och att där finns en stor utvecklingspotential med detta verktyg i verksamheten. QR-koden blir ju ett sätt att dokumentera på och i vårens arbete blir den även en del i utvecklingsarbetet av verksamheten. Det ligger också en förväntning på förskolan i läroplanen att ge möjlighet att kommunicera på olika sätt, samt att multimedia och informationsteknik används i skapande processer som i tillämpning (Lpfö 98 2010).

Med QR-koder i verksamheten kan vi ”främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta tillvara och stärka barnets intresse för för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter” (Lpfö 98, 2010:9). Vi ser att leken berikas av QR-koder. Vid ett tillfälle i höstas utvecklades till exempel en QR-scanning till att fjärilsvingar och drakvingar konstruerades och de lekte att de var fjärilar och drakar. En liten klunga barn började och det slutade med att hela barngruppen hade gjort någon form av vinge för att de inspirerades av varandra.

Arbetet med QR-koder är även mycket språkstimulerande då de inspirerar barnen till att använda sitt språk, både i konstruerandet av ljudfil och i samtal om QR-koder med varandra, föräldrar och pedagoger.

 

Maria Wessén, Sollidens förskola, Östersund

Hur använder ni QR i verksamheten?

Det vi använt QR-koder till mest är att presentera uppdrag för barnen. Då har vår igelkott spelat in en film till barnen där han ber dem utföra det uppdrag som han vill ha hjälp att lösa.

Vi har då även satt upp QR-koden för vårdnadshavarna att använda vid hämtning, samt mailat hem, för att erbjuda en större insyn över verksamheten.

Detta har blivit en grund för samtal hemma, som vi i sin tur fått förmedlat till förskolan att arbeta vidare utifrån.

Vad tillför QR-koder till verksamheten?

Vi ser att användandet av QR-koder ger ytterligare ett spänningsmoment för barnen, vilket skapar än mer nyfikenhet, det blir något nytt.

Vi erbjuder barnen en möjlighet att konstruera och nyttja teknik och utgår från barnens intressen, detta i enlighet med vår läroplan, det blir ett komplement till allt annat vi erbjuder.

Vi ser också att den utskrivna koden gör att de inspelningar vi använder oss av blir mer tillgängliga. Har vi en film på en lärplatta blir det lätt att det bara är vi som använder oss av just den lärplattan som ser den. Gör vi däremot en QR-kod av den och sätter upp i miljön, i pappersformat, kan vi göra den tillgänglig för övriga avdelningar och föräldrar, vilket både ger insyn och förhoppningsvis inspiration.

Sammanställt av Lotta Holmström

Klurig jakt på koder

$
0
0

Sökandet efter de fyrkantiga QR-koderna utmanar barnen på förskolan Körsbäret i Norrtälje.

Foto: Anders SjöbergUtmaningen börjar redan vid gruppindelningen. Hur många barn ska det vara i varje grupp om det är åtta tillsammans? frågar förskollärare Kia Kilpinen.

— Fem! Blir det omedelbara svaret. Men efter en stund kommer barnen fram till att det bästa är att dela upp sig fyra och fyra.

Det är QR-kodsjakt på förskolan Körsbäret i Norrtälje. De två barngrupperna har var sin lärplatta. Med dem ger de sig av ut på förskolegården. Där har pedagogerna placerat ut laminerade lappar med koder, och nu gäller det för barnen att hitta dem. De springer i snön med lärplattan i famnen.

— Där är en! ropar en pojke och sätter av mot staketet.

Foto: Anders Sjöberg

Barnen har skannat QR-koder många gånger tidigare och hittar vant in till rätt app. Det blir lite snett först när de ska läsa av koden, men till slut fungerar det, och Kia Kilpinen dyker upp på skärmen: »Hej på er! Det här uppdraget går ut på att blanda till färger.«

Barnen samlas kring plattan för att höra hennes instruktion. Under QR-koden på stake­tet står tre flaskor med rött, blått och gult. Med hjälp av dem ska de få till grönt, orange och lila i snön. Andra uppdrag går ut på att räkna hur många vantar barnen har sammanlagt och att hitta bokstäverna till sitt namn i en burk med plastbokstäver. Tindra har hittat nästan alla sina bokstäver.

— Vad är det som fattas? ­frågar Kia Kilpinen.

— A! A!, ropar flera av barnen, och så hjälps de åt att leta.

QR-kodsjakten för in ett spänningsmoment i verksamheten, berättar Kia Kilpinen.

Foto: Anders Sjöberg— Det blir en ny dimension till det vi redan gör. Både att hitta själva koderna och att klara uppdragen är roligt och spännande för barnen.

Många av filmklippen har pedagogerna spelat in själva.

— Vi har blivit mycket bättre på att bjuda på oss själva sedan vi började med digitala verktyg, säger förskolläraren Linn Emmoth.

Men barnen gör också egna ljudklipp, filmklipp och QR-koder. En del av dem innehåller uppdrag precis som i QR-jakten.

— Det är viktigt att låta barnen vara med i processen, säger Linn Emmoth.

Inomhus sitter det ­koder på väggarna. På Körs­bäret används de även i den pedagogiska dokumentationen.

— Inom förskolan har vi ofta dokumentation på väggarna, och skriver om vad barnen gjort. Men de själva kan ju inte läsa det, säger Kia Kilpinen.

I stället kan de läsa av en QR-kod och se ett filmklipp som visar processen.

Även föräldrarna har bjudits in på QR-kodsjakter på förskolan.

— Det är ett sätt att få dem att förstå att plattan inte är en spelmaskin, säger Kia Kilpinen.

Föräldrarna har även möjlighet att låna hem en platta. Det är inte självklart att alla har tillgång till lärplattor ­eller smarta telefoner hemma, och så blir hela familjen delaktig.

— Barnen får vara experter hemma och visa hur det går till, säger Kia Kilpinen.

Lotta Holmström

Kommunerna som satsar minst

$
0
0

Många kommuner satsar nästan inget mer på lärarnas löner än de är tvungna till enligt avtalet.

Det är mycket stora skillnader mellan hur mycket kommunerna satsar på lärarna. Det framgår av resultaten av löneöverläggningarna i 278 av landets 290 kommuner.

Lekeberg är den kommun i landet som har höjt lärar­lönerna mest av alla under de första två åren av det fyraåriga avtalet. 2012 höjdes lönerna med 6,2 procent för Lärarförbundets medlemmar i de loka­la överläggningarna och 2013 med 3,7 procent. Det innebär att lönerna sammantaget har ökat med 10,1 procent på två år.

Detta kan jämföras med att lärarnas löner i hela landet ökat med i snitt 7,4 procent.

Men i Degerfors, Hagfors och Storfors blev avtalets golv också taket för lönehöjningarna. Enligt avtalet skulle lönerna höjas med minst 4,2 procent 2012 och med minst 2 procent 2013 — det blev också resultatet av de lokala löneöverläggningarna i de tre kommunerna. Sammantaget innebär det en löneökning med 6,3 procent på två år.

Ett 30-tal kommuner har under de två åren lagt sig bara tre tiondelar över avtalets lägstanivå, visar Lärarnas tidnings genomgång.

Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström menar att även kommuner med sämre ekonomi måste prioritera så att de orkar med att lyfta lärarna.

— En kommun som inte satsar på sin skola har faktiskt ingen större framtid, säger han.

Bland de kommuner som satsar minst finns flera glesbygdskommuner i Norrlands inland. Men där finns också rika kommuner i storstädernas tillväxtregioner. Nacka till exempel, som ligger på plats nummer fyra i ligan över kommuner med högst skatte­kraft (högst beskattningsbar inkomst per invånare.)

Andra kommuner med hög skattekraft, men låga procentuella ökningar för lärarna, är Solna, Sundbyberg, Salem, Strängnäs och Gävle.

Ett skäl för en kommun att inte satsa på lärarna kan vara att kommunen redan har hyfsade löner och inte någon större lärarbrist.

— Men om de inte satsar när andra gör det får de svårt att rekrytera lärare framöver, säger Mathias Åström.

Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill varna kommuner som lägger sig precis över avtalets lägsta nivå. Inte minst med tanke på att de två sista åren i avtalet är helt sifferlösa, vilket arbets­givarna länge har kämpat för.

— Vi måste visa lärarorganisationerna att de ska våga träffa sifferlösa avtal, utan att kommunerna utnyttjar det. Om många kommuner inte prioriterar lärarna utan lägger väldigt låga påslag kan det ju leda till att lärarorganisationerna säger upp det fjärde avtalsåret.

Stefan Helte

Snålt påslag i Nacka men Hagfors värst

$
0
0

Hagfors och Nacka är två vitt skilda kommuner. Den ena en utflyttningsbygd i Värmland, med S-styre och en åldrande befolkning. Den andra en borgerligt ledd tillväxtkommun, med landets fjärde högsta skattekraft (beskattningsbar inkomst per invånare).

Men det finns en gemensam nämnare. Båda ligger högt på den föga hedervärda listan över de kommuner som gav lägst löneökningar i procent till lärarna under 2012 och 2013. Hagfors lade sig exakt på avtalets lägsta nivå båda åren och Nacka bara två tiondelar över.

— Man känner sig uppgiven, säger Karin Nilsson, lågstadielärare på Kyrkhedens skola i Hagfors.

— Det spelar ingen roll vad vi säger. Man får bara höra att det inte finns några pengar. Det känns som att mattan dras undan för oss. Till slut tappar man gnistan.

Vivian Larsson, också på Kyrkhedens skola och förhandlare för Lärarförbundet, bekräftar att många lärare känner sig uppgivna.

— Visst finns det viss förståelse för den dåliga ekonomin, men samtidigt är besvikelsen stor över att vi inte får mer.

Mikael Dahlqvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hagfors, svarar:

— Lärarlönerna i Hagfors har legat väldigt bra till jämfört med grannkommunerna.

Har lärarna tjänat för mycket?

— Vi har varit löneledande. Och då måste vi av ekonomiska skäl dra i handbromsen. Men om det visar sig att vi halkar efter nu får vi väl satsa lite mer i år, säger Mikael Dahlqvist.

Örjan Andersson, bild­lärare på Saltsjöbadens samskola, är missnöjd:

— Nacka är en av landets rikaste kommuner och politikerna säger att de prioriterar skolan. Men i verkligheten har de satsat så lite som möjligt de här två åren, säger han.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, tycker att det är fel att haka upp sig på de procentuella löne­ökningarna.

— Vi har bland de högsta lärarlönerna i landet och i kronor räknat ligger vi därför också väldigt bra till i ökningar.

Men ni kommer ju inte fortsätta vara löneledande om andra höjer lärarlönerna mer än er?

— Vi höjer skolpengen för 2014 med 4 procent — jag vet inte någon kommun som höjer lika mycket. Det gör vi bland annat för att kunna rekrytera de allra duktigaste lärarna.

Stefan Helte

Lönepåslag totalt 2012 och 2013 – kommun för kommun

$
0
0

Så blev löneökningen 2012 + 2013 i din kommun, enligt rapporter till Lärarförbundet samt Lärarnas tidnings rundringning.



Lokalavdelning 2012 + 2013
Ale 7,24%
Alingsås 7,63%
Älmhult 8,01%
Älvdalen 7,86%
Alvesta 6,74%
Älvkarleby 7,12%
Älvsbyn 7,33%
Åmål 6,80%
Aneby 7,17%
Ånge 7,32%
Ängelholm 8,48%
Arboga 7,34%
Åre 6,89%
Årjäng 7,77%
Arjeplog 6,36%
Arvika 7,86%
Åsele 8,46%
Askersund 6,95%
Åstorp 7,32%
Åtvidaberg 7,35%
Avesta 7,31%
Bengtsfors 7,19%
Berg 8,21%
Bjurholm 7,85%
Bjuv 6,91%
Boden 7,22%
Bollebygd 7,89%
Bollnäs 7,56%
Borås 7,39%
Borgholm 7,32%
Borlänge 6,94%
Botkyrka 7,19%
Boxholm 7,51%
Bräcke 7,11%
Bromölla 7,59%
Burlöv 7,66%
Dals-Ed 6,86%
Danderyd 7,13%
Degerfors 6,28%
Dorotea 7,33%
Eda 7,47%
Eksjö 7,81%
Emmaboda 7,95%
Enköping 7,45%
Eskilstuna 7,07%
Eslöv 7,29%
Essunga 8,24%
Fagersta 7,33%
Falkenberg 8,35%
Falköping 7,19%
Falun 7,15%
Filipstad 7,53%
Finspång 7,03%
Flen 7,06%
Forshaga 7,49%
Gagnef 7,26%
Gällivare 6,89%
Gävle 6,63%
Gislaved 6,80%
Gnesta 6,67%
Gnosjö 7,30%
Göteborg 8,05%
Götene 8,26%
Gotland 8,16%
Grästorp 7,25%
Grums 7,60%
Habo 7,23%
Hagfors 6,28%
Hällefors 6,40%
Hallsberg 6,98%
Hallstahammar 7,38%
Halmstad 8,49%
Hammarö 7,43%
Haninge 7,47%
Haparanda 6,74%
Härjedalen 7,12%
Härnösand 6,91%
Härryda 7,28%
Hässleholm 7,39%
Heby 6,91%
Hedemora 7,22%
Helsingborg 7,18%
Herrljunga 7,13%
Hjo 6,92%
Hofors 6,90%
Höganäs 8,47%
Högsby 7,51%
Höör 7,53%
Hörby 7,14%
Huddinge 7,01%
Hudiksvall 8,12%
Hultsfred 7,18%
Hylte 6,99%
Järfälla 6,97%
Jokkmokk 6,91%
Jönköping 6,39%
Kalix 8,78%
Kalmar 9,05%
Karlsborg 6,62%
Karlshamn 7,95%
Karlskoga 8,77%
Karlskrona 7,76%
Karlstad 7,74%
Katrineholm 7,14%
Kävlinge 7,57%
Kil 7,54%
Kinda 7,45%
Kiruna 7,45%
Klippan 7,55%
Knivsta 7,15%
Köping 7,18%
Kramfors 7,36%
Kristianstad 7,23%
Kristinehamn 8,68%
Krokom 6,92%
Kumla 7,57%
Kungälv 7,49%
Kungsbacka 8,15%
Kungsör 7,48%
Laholm 7,66%
Landskrona 6,39%
Laxå 6,95%
Lekeberg 10,13%
Leksand 7,13%
Lerum 6,75%
Lessebo 7,74%
Lidingö 7,14%
Lidköping 7,41%
Lilla Edet 7,36%
Lindesberg 7,96%
Linköping 8,35%
Ljungby 8,17%
Ljusdal 6,54%
Ljusnarsberg 6,91%
Lomma 7,72%
Ludvika 7,87%
Luleå 7,54%
Lund 7,93%
Lycksele 7,07%
Lysekil 6,86%
Malmö 7,85%
Malung 7,36%
Mariestad 7,68%
Mark 7,34%
Markaryd 7,51%
Mellerud 6,91%
Mjölby 8,18%
Mölndal 8,34%
Mönsterås 7,47%
Mora 8,21%
Mörbylånga 7,76%
Motala 7,34%
Mullsjö 6,47%
Munkedal 7,54%
Munkfors 6,49%
Nacka 6,49%
Nässjö 8,73%
Nora 6,69%
Norberg 7,16%
Nordanstig 7,51%
Norrköping 7,41%
Norrtälje 7,33%
Norsjö 7,63%
Nybro 7,51%
Nyköping 8,18%
Nykvarn 6,92%
Nynäshamn 7,38%
Ockelbo 8,41%
Öckerö 7,34%
Ödeshög 7,34%
Olofström 7,28%
Örebro 7,39%
Örkelljunga 7,56%
Örnsköldsvik 7,56%
Orsa 8,38%
Orust 7,16%
Osby 8,63%
Oskarshamn 9,81%
Österåker 9,41%
Östersund 8,94%
Östhammar 6,95%
Östra Göinge 6,97%
Ovanåker 7,79%
Överkalix 7,43%
Övertorneå 6,64%
Oxelösund 7,04%
Pajala 7,78%
Partille 8,45%
Perstorp 8,62%
Piteå 7,47%
Ragunda 6,95%
Rättvik 7,85%
Robertsfors 7,85%
Ronneby 7,11%
Säffle 7,39%
Sala 6,70%
Salem 6,35%
Sandviken 7,49%
Säter 7,55%
Sävsjö 7,42%
Sigtuna 7,01%
Simrishamn 6,67%
Sjöbo 8,05%
Skara 7,46%
Skellefteå 7,47%
Skinnskatteberg 6,95%
Skövde 7,75%
Skurup 6,76%
Söderhamn 7,13%
Söderköping 7,00%
Södertälje 7,20%
Sollefteå 6,49%
Sollentuna 7,28%
Solna 6,49%
Sölvesborg 8,88%
Sorsele 6,39%
Sotenäs 6,36%
Staffanstorp 7,34%
Stenungsund 7,96%
Stockholm 7,40%
Storfors 6,28%
Storuman 7,18%
Strängnäs 6,54%
Strömstad 6,66%
Strömsund 6,43%
Sundbyberg 6,62%
Sundsvall 6,94%
Surahammar 7,74%
Svalöv 6,84%
Svedala 7,28%
Svenljunga 7,03%
Täby 6,85%
Tanum 8,13%
Tibro 6,47%
Tidaholm 6,89%
Tierp 7,58%
Tingsryd 7,39%
Tjörn 7,62%
Tomelilla 6,39%
Töreboda 7,00%
Torsås 7,28%
Torsby 6,96%
Totalt genomsnitt ovägt 7,40%
Tranås 7,39%
Tranemo 7,17%
Trelleborg 7,27%
Trollhättan 8,55%
Trosa 7,40%
Tyresö 7,01%
Uddevalla 7,38%
Ulricehamn 7,58%
Umeå 7,86%
Upplands-Bro 6,57%
Upplands-Väsby 7,11%
Uppsala 7,33%
Uppvidinge 6,70%
Vaggeryd 8,13%
Valdemarsvik 7,32%
Vallentuna 6,66%
Vänersborg 6,91%
Vännäs 7,85%
Vansbro 7,19%
Vara 6,65%
Varberg 8,95%
Vårgårda 7,85%
Värmdö 6,78%
Värnamo 7,35%
Västerås 8,99%
Västervik 7,33%
Vaxholm 8,05%
Växjö 7,36%
Vellinge 7,43%
Vetlanda 8,18%
Vilhelmina 6,93%
Vimmerby 7,58%
Vindeln 7,99%
Ydre 7,01%
Ystad 6,63%

Förstelärare ska göra oanmälda besök hos kollegor

$
0
0

I Kalmar ska utvecklingslärare göra oanmälda besök i klassrummen för att inspektera hur lärarna sköter sitt arbete. – En sådan kontrollfunktion skapar bara oro, säger Lärarförbundets ordförande Yvonne Håkansson.

Förstalärarna i Kalmar kallas utvecklingslärare och arbetar övergripande över hela kommunen på olika skolor. I höst tillkommer en arbetsuppgift då utvecklingslärarna ska göra oanmälda besök i klassrummen. Utvecklingslärarna ska först observera och sedan ha samtal med lärarna.

– Vi har brandskyddsgenomgångar, livsmedelstillsyn och ekonomisk revision i kommunen. Men vi har ingen pedagogisk revision, förklarar Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Vill ni alltså öka kontrollen av lärarna?
– I grunden är det inte kontroll, utan ett utvecklingsbesök som ska syfta till att förbättra undervisningen. Vi vet av forskningen att kollegialt lärande, där lärare får lära av varandra, är det bästa sättet att utveckla skolan.

Varför ska besöken vara oanmälda?
– Vi vill ju att det ska vara en naturlig skoldag, inte en tillrättalagd bild av hur det går till i klassrummet.

Kommer inte detta upplevas som obehagligt av lärarna?
– Man kanske kan vara nervös den första stunden. Men jag tror de flesta lärare är så professionella att de lyckas genomföra undervisningen fast en kollega är i klassrummet. Klarar man inte det, ja, då kanske man inte jobbar i rätt yrke, säger Jonas Hellberg.

Lärarförbundets ordförande i Kalmar Yvonne Håkansson är mycket kritisk till förslaget:

– Man skapar inget förtroende kollegor emellan när man vill kontrollera lärarna med oanmälda besök.

Däremot välkomnar Lärarförbundet att lärare observerar varandras lektioner och coachar varandra.

– Lärare ska utvecklas tillsammans, jag tror inte att utveckling sker genom kontroll.
 

Stefan Helte

Bra mäta arbetsro när klassen är nöjd

$
0
0

En snöslaskig vinterdag, på väg mot närmsta brevlåda. I handen ett kuvert innehållande utbildningsförvaltningens »brukarundersökning« avseende mina barns skola; frågor om skolan, skolmiljön och — dess arbetsro. Regelbundet vållar resultatet av dessa undersökningar upprörda artikelserier om oredan i den svenska skolan.

Med kuvertet i hand minns jag den livliga mellanstadieklass jag hade för några år sedan. Att arbeta på mellanstadiet var nytt för mig, vilket naturligtvis bidrog till livligheten. Lektionerna kunde vara rena intervallträningspass, där eleverna kastades mellan optimistiska uppmaningar att diskutera med varandra och resignerade tillsägelser om att arbeta tyst och koncentrerat.

Vare sig för mig eller för eleverna kom nog arbetsro i första rummet. Där trängdes i stället ett oräkneligt antal undervisningsområden och projekt jag dragit i gång, vilka alla byggde på en överskattning av både min egen och elevernas kapacitet. Alltså en undervisningsmiljö som borde genererat ett brukar­undersökningsresultat så förödande att det skulle bränt hål i ett kuvert, sådant det jag nu håller i handen.

Inte minst när jag, i fullt utblommad projektgalenskap, anmält eleverna till en tävling i att bygga och programmera robotar av lego.
 
Under tävlingsperioden förvandlades klassrummet gradvis till en skruvad miniversion av Legoland. Robotdelar och avstånd beräknades och analyserades. Felaktiga beräkningar föranledde gräl. Eleverna byggde hjul, fångstarmar och annan utrustning. Kamraters programsekvenser raderades med eller utan avsikt, med hätska utrop som följd. Lego­bitar och robotdelar lånades och stals, följt av slagsmål där ­legobitarna yrde omkring.
 
Med andra ord en miljö där en brukarundersökningsenkät skulle riskera att självantända av pur missnöjdhetsfrekvens. Den undersökning som under terminen skulle genomföras sköt jag framför mig.
 
Tävlingsförberedelserna pågick i tre månader. När finaldagen väl var över delade jag ut blanketterna. Det visade sig att klassen hade ett av stadens bästa resultat gällande lugn och ro — något jag kunde konstatera i den skoljämförelse som Dagens Nyheter publicerade, i en upprörd artikel­serie om oredan i den svenska skolan.

Och vilken var då anledningen till nöjdheten över arbetsro, denna sällsynt livliga terminshalva? Naturligtvis den att eleverna vann robotprogrammeringstävlingen och därmed satte högsta betyg i enkätens alla frågor, från skolmat till trivsel och arbetsro.

Med från detta bär jag två lärdomar. 1: Brukarenkäter återspeglar mycket lite av faktisk skolverklighet. 2: Man ska alltid ha en brukarundersökning till hands, för den händelse ens klass röner extra­ordinära framgångar. Gärna inom området ­legorobotprogrammering.
 
Med en suck släpper jag ned kuvertet i brevlådan.
Björn Kindenberg Språkutvecklare vid Hässelbygårdsskolan, Stockholm

Lyssna aktivt på barnen

$
0
0

Pedagogisk dokumentation kräver närvaro. — Mina resultat visar att när man i arbetslagen diskuterar vad man ser att barnen håller på med så börjar man också reflektera kring hur man själv gör som pedagog, säger Ingela Elfström.

Bild: Colourbox
Verksamheten i förskolan ska systematiskt dokumenteras, följas upp och utvärderas. Det slås fast i såväl skollag som läroplan för förskolan. Men trots att det inte finns några anvisningar om hur det ska ske så har pedagogisk dokumentation fått en dominerande ställning, konstaterar Ingela Elfström i sin avhandling »Uppföljning och utvärdering för förändring« (Stockholms universitet).

— I reformarbetet på 1990-talet tänkte man sig att förskolan skulle få ett nytt uppdrag. Det skulle fokusera mer på den pedagogiska verksamheten och då fick pedagogisk dokumentation ett stort genomslag, säger hon.

Inspirationen kom från Reggio Emilia. Grundtanken är att följa själva processen i barnens arbete, inte att i första hand se till resultatet. Det gäller att få syn på barnens egna frågor i de teman eller ämnen man arbetar med och utgå från dem.

— I förskolan handlar det om det som barnen tecknar eller bygger och vad det är de själva berättar omkring det de gör.

Men det är inte en fråga om att bara observera och dokumentera. I stället handlar det om ett aktivt lyssnande, säger Ingela Elfström:

— Det gäller att verkligen vara närvarande som pedagog. Och att vara delaktig i det som sker i barngruppen.

En väl fungerande pedagogisk dokumentation lägger en god grund för såväl kontinuerlig uppföljning som en bra verksamhetsutveckling, menar Ingela Elfström.

— Mina resultat visar att när man i arbetslagen diskuterar vad man ser att barnen håller på med så börjar man också reflektera kring hur man själv gör som pedagog. Vilka frågor ställer man? Vad ger det i sin tur barnen och hur svarar de på det?

I den processen utvecklas ny kunskap. Men det är ett omfattande och tidskrävande arbete. Det förutsätter en organisation och en planering som skapar tid och utrymme för samtal, reflektion och analys i arbetslaget.

— Man måste få tid att verkligen diskutera med varandra, säger Ingela Elfström. Men också tid att läsa in sig på nya teorier som kan hjälpa en att förstå sin invanda praktik. Det tror jag är nödvändigt för att kunna förändra verksam­heten.

Pedagogisk dokumentation har haft ett stort genomslag i förskolan. Men det finns också kritiska röster, påpekar Ingela Elfström.

— En del kritiker menar att det tar för mycket tid. Andra riktar in sig på att det finns pedagoger som säger att de jobbar med pedagogisk dokumentation men att de passivt står vid sidan av och observerar barnen och inte deltar i det som händer.

Leif Mathiasson

Forskarpengar till hjärnstudier

$
0
0

Bild: Colourbox

Hur ser samspelet mellan hjärnans funktioner och barns lärande ut? Och hur kan den kunskapen användas i den pedagogiska praktiken?

Det är frågor som Vetenskapsrådet vill att det ska forskas mer om. Därför anslår man nu tio miljoner kronor per år under en femårsperiod på tvärvetenskapliga projekt som vill studera samspelet mellan hjärna och lärande.

Genom samverkan mellan forskare inom utbildnings­vetenskap, samhällsvetenskap och neurovetenskap hoppas man få fram ny kunskap om vad som formar barns ­lärande.

Bokstäver svåra att tolka

$
0
0

Skillnaden mellan tecken och bild ger problem för många när de ska lära sig läsa, skriver läraren och forskaren Lars Lundström.

Bild: Marie KassmanHar författaren PC Jersilds dilemma med de svaga läsresultaten i Pisa att göra?

I Sverige förlamade det så kallade läskriget länge metoddiskussionen. Motsättningen rörde huruvida man bör lära sig läsa med utgångspunkt från förståelseläsning eller ut­ifrån avkodning. Denna diskussion kan liknas vid en debatt om huru­vida man ska lära sig gå med höger eller vänster ben först.

Språkets tecken kan få ­mening antingen i sammanhang eller som bilder, meta­forer. Lässvårigheter kan uppstå i båda dessa avseenden.

PC Jersild beskriver hur dum han kände sig i första klass inför läsekonstens mysterier:

»Vad var det då som hakade upp sig? Jag tror numera att det har att göra med form och ljud. För mig var bokstäver först och främst tecken som påminde om ting, alltså ett slags bildspråk. A såg ut som ett tak, C som en skära och G som en metkrok. Jag var så upptagen att hitta liknande associationer för alfabetets samtliga tecken att jag helt ­enkelt inte fattade att det västerländska alfabetet har en annan grundprincip.«

Det finns belägg för att den begynnande läsinlärningen aktiverar hjärnan högersidigt och i bästa fall övergår till en balanserad aktivitet i hela hjärnan. Leken är här väsentlig. En käpp kan bli en häst och skrivna tecken kan stå för talat språk.

I en långtidsstudie av läs­inlärningsprocessen användes sagor där beskrivande bild blandades med text.

I första klass »läste« barnen lätt och utan tvekan sagans bilder men de stannade till inför ord. I årskurs 3 noterades tvekan inför bilderna och barnen hade nu ett behov av att precisera vilken sorts hund som en bild av en hund föreställde. Men de stannade inte upp inför orden.

Under en fas av läsutvecklingen uppfattar lässvaga pojkar inte bilder och bokstäver på ett likartat sätt. Flickor och starka läsare har lättare för detta.

Kan pojkar hämmas av att en tidig, emotionellt enga­gerande »bildläsning« föredras framför en till en början associationsfattig nybörjarläsning?

Poängen med enskilda bokstäver är att de saknar mening. De måste dock hållas kvar i minnet tills meningen med ­ordet uppenbaras. Är ljudskriften svår att lära eftersom den är så förenklad? Den är enbart ett skelett som måste kläs med kött och blod av läsa­rens goda vilja och fantasi — det vill säga läsarens förmåga att läsa bakom och mellan orden och raderna.

För en avancerad läsare kan läsning jämföras med att se en engagerande film. För att detta ska bli möjligt krävs inlärd aktivering av en rad områden i hjärnan som tillför visuella samt tanke- och känslo­mässiga kvaliteter.

Innan dessa nätverk upp­övats i hjärnan kan läs­aktivitet upplevas som enbart en påtvingad plikt utan ­mening och innehåll, som helst så snabbt som möjligt ersätts av film och dataspel.

PC Jersild kommenterade sina lässvårigheter så här: »Hade man bett mig att konstruera ett eget skriftspråk, hade jag gått in för det med liv och lust. Svårigheten var att mitt tänkande nu måste tvingas in i ett system som någon annan funnit på. Det har aldrig varit min starka sida.«

Nu gick det så småningom bra för Jersild. Men tänk om någon hade låtit honom pröva att göra ett eget skriftspråk så att han hade kunnat förstå principen och inte behövt känna sig så dum.

Lars Lundström Lärare och doktor i psykologi med avhandling om dyslexi.

Borgarblatte rappar till

$
0
0

Lärarstudent släpper ny platta och försöker mogna med stil

Första låten heter »Vem e Homan?« Och det kan man ju fråga sig. Det korta svaret är att Houman Sebghati är en snart färdig lärarstudent — och en rappare som nyligen släppt plattan »Va skön man e«.

Ett längre svar kan hängas upp på just dubbelheter och motsatser, för de är en röd tråd i Houman Sebghatis liv.

Å ena sidan rapparen med tuff attityd: Barndom i miljonprogramsområdet Hässelby längst ut på Stockholms tunnelbanas västra gren, uppväxt med ensamstående invandrad mamma, misstrivsel i skolan, studenten med ofullständiga betyg efter fem år och tre gymnasieskolor, ett ungt vuxenliv som ledde till hiphopscenen — men också till arbetslöshet, bidragsberoende och samhällstjänst.

Å andra sidan bokmalen med stort samhällsintresse: Läsning från fyra års ålder, tidig placering i »fina« innerstadsskolor av en mamma som var översättare och präntade in »Låt dem inte säga att du inte är svensk«, tonår på Kungsholmen, entusiastisk tid på komvux, mediestudier på Nya Zeeland, jobb på Sveriges Radio, frilansande som kultur­entreprenör och föreläsare i skolor — och inom kort färdig historielärare.

Men Houman Sebghati har inga planer på att arbeta som lärare. Han tycker att skolans uppgift mest blivit att skapa konsumenter.

— Det kan jag inte ställa upp på. Dessutom skulle jag inte stå ut med all byråkrati. Lärare som visar sig mänskliga kan göra skillnad för sina elever, men i stället måste de sitta och fylla i frånvarorapporter och dyka upp som gubben i lådan när klockan ringer.

Ändå tänker han sig en framtid som ut­bildare, på något sätt. Han ska fortsätta på sina två spår.

— Rappen och föreläsningarna gifter sig med varandra. Musiken ger mig mandat att resa runt i skolorna, men man är inte bättre än det man just släppt. Jag kan inte hän­visa till att jag är en gammal hiphop-farbror när jag kommer för att prata om problem, som att vissa saknar respekt för varandra och går över gränser.

Stigande ålder behöver i sig inte vara något problem för en rappare, tror Houman Sebghati. Det gäller bara att vara ärlig och ta upp ämnen som verkligen engagerar. För hans del kan det handla om den halvårsgamla dottern, men också — som i låten »Borgarblatte« — om att försöka skapa debatt om vissa värderingar inom hiphop-kulturen.

— Jag vill äta gott och ha allt det fina de har i innerstan, fast jag ser ut som jag gör. Men det finns en jantelag i vår community — mina gamla kretsar. Folk säger »Vem tror du att du är, ser du ner på oss?« Man blir en svenne. Men vadå — jag vill vara en svenne. Vem vill inte ha det bra? Det handlar om att mogna med stil.

Närmast väntar ett projekt på Hjulsta­skolan i Stockholm. Eleverna ska utifrån böcker av ­Edward Said, Malcolm X och Nelson Mandela skriva dikter om rasism och läsa upp dem i Kulturhuset.

— Det är sådant jag vill göra. När jag var yngre var jag farlig, men det var en påklistrad farlighet. Nu gör min kunskap mig farlig, för dem som vill förtrycka andra.

Sten Arndt

Lyssna aktivt på barnen

$
0
0

Pedagogisk dokumentation kräver närvaro. — Mina resultat visar att när man i arbetslagen diskuterar vad man ser att barnen håller på med så börjar man också reflektera kring hur man själv gör som pedagog, säger Ingela Elfström.

Bild: Colourbox
Verksamheten i förskolan ska systematiskt dokumenteras, följas upp och utvärderas. Det slås fast i såväl skollag som läroplan för förskolan. Men trots att det inte finns några anvisningar om hur det ska ske så har pedagogisk dokumentation fått en dominerande ställning, konstaterar Ingela Elfström i sin avhandling »Uppföljning och utvärdering för förändring« (Stockholms universitet).

— I reformarbetet på 1990-talet tänkte man sig att förskolan skulle få ett nytt uppdrag. Det skulle fokusera mer på den pedagogiska verksamheten och då fick pedagogisk dokumentation ett stort genomslag, säger hon.

Inspirationen kom från Reggio Emilia. Grundtanken är att följa själva processen i barnens arbete, inte att i första hand se till resultatet. Det gäller att få syn på barnens egna frågor i de teman eller ämnen man arbetar med och utgå från dem.

— I förskolan handlar det om det som barnen tecknar eller bygger och vad det är de själva berättar omkring det de gör.

Men det är inte en fråga om att bara observera och dokumentera. I stället handlar det om ett aktivt lyssnande, säger Ingela Elfström:

— Det gäller att verkligen vara närvarande som pedagog. Och att vara delaktig i det som sker i barngruppen.

En väl fungerande pedagogisk dokumentation lägger en god grund för såväl kontinuerlig uppföljning som en bra verksamhetsutveckling, menar Ingela Elfström.

— Mina resultat visar att när man i arbetslagen diskuterar vad man ser att barnen håller på med så börjar man också reflektera kring hur man själv gör som pedagog. Vilka frågor ställer man? Vad ger det i sin tur barnen och hur svarar de på det?

I den processen utvecklas ny kunskap. Men det är ett omfattande och tidskrävande arbete. Det förutsätter en organisation och en planering som skapar tid och utrymme för samtal, reflektion och analys i arbetslaget.

— Man måste få tid att verkligen diskutera med varandra, säger Ingela Elfström. Men också tid att läsa in sig på nya teorier som kan hjälpa en att förstå sin invanda praktik. Det tror jag är nödvändigt för att kunna förändra verksam­heten.

Pedagogisk dokumentation har haft ett stort genomslag i förskolan. Men det finns också kritiska röster, påpekar Ingela Elfström.

— En del kritiker menar att det tar för mycket tid. Andra riktar in sig på att det finns pedagoger som säger att de jobbar med pedagogisk dokumentation men att de passivt står vid sidan av och observerar barnen och inte deltar i det som händer.

Leif Mathiasson
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>