Historieläraren Houman Sebghati släpper ny platta och försöker mogna med stil
Första låten heter »Vem e Homan?« Och det kan man ju fråga sig. Det korta svaret är att Houman Sebghati är medie- och historielärare — och en rappare som nyligen släppt plattan »Va skön man e«.
Ett längre svar kan hängas upp på just dubbelheter och motsatser, för de är en röd tråd i Houman Sebghatis liv.
Å ena sidan rapparen med tuff attityd: Barndom i Hässelby längst ut på Stockholms tunnelbanas västra gren, uppväxt med ensamstående invandrad mamma, misstrivsel i skolan, studenten med ofullständiga betyg efter fem år och tre gymnasieskolor, ett ungt vuxenliv som ledde till hiphopscenen — men också till arbetslöshet, bidragsberoende och samhällstjänst.
Å andra sidan bokmalen med stort samhällsintresse: Läsning från fyra års ålder, tidig placering i »fina« innerstadsskolor av en mamma som var översättare och präntade in »Låt dem inte säga att du inte är svensk«, tonår på Kungsholmen, entusiastisk tid på komvux, mediestudier på Nya Zeeland, jobb på Sveriges Radio, frilansande som kulturentreprenör och föreläsare i skolor — och medie- och historielärare.
Men Houman Sebghati har inga planer på att arbeta som lärare. Han tycker att skolans uppgift mest blivit att skapa konsumenter.
— Det kan jag inte ställa upp på. Dessutom skulle jag inte stå ut med all byråkrati. Lärare som visar sig mänskliga kan göra skillnad för sina elever, men i stället måste de sitta och fylla i frånvarorapporter och dyka upp som gubben i lådan när klockan ringer.
Ändå tänker han sig en framtid som utbildare, på något sätt. Han ska fortsätta på sina två spår.
— Rappen och föreläsningarna gifter sig med varandra. Musiken ger mig mandat att resa runt i skolorna, men man är inte bättre än det man just släppt. Jag kan inte hänvisa till att jag är en gammal hiphop-farbror när jag kommer för att prata om problem, som att vissa saknar respekt för varandra och går över gränser.
Stigande ålder behöver i sig inte vara något problem för en rappare, tror Houman Sebghati. Det gäller bara att vara ärlig och ta upp ämnen som verkligen engagerar. För hans del kan det handla om den halvårsgamla dottern, men också — som i låten »Borgarblatte« — om att försöka skapa debatt om vissa värderingar inom hiphop-kulturen.
— Jag vill äta gott och ha allt det fina de har i innerstan, fast jag ser ut som jag gör. Men det finns en jantelag i vår community — mina gamla kretsar. Folk säger »Vem tror du att du är, ser du ner på oss?« Man blir en svenne. Men vadå — jag vill vara en svenne. Vem vill inte ha det bra? Det handlar om att mogna med stil.
Närmast väntar ett projekt på Hjulstaskolan i Stockholm. Eleverna ska utifrån böcker av Edward Said, Malcolm X och Nelson Mandela skriva dikter om rasism och läsa upp dem i Kulturhuset.
— Det är sådant jag vill göra. När jag var yngre var jag farlig, men det var en påklistrad farlighet. Nu gör min kunskap mig farlig, för dem som vill förtrycka andra.