Studenter som tar examen som ämneslärare i matematik, fysik, kemi, biologi och teknik ska belönas med en premie på 25.000 kronor per ämne. Det föreslår utbildningsminister Jan Björklund. Höj lönerna i stället, tycker lärarfacken.
Förslaget lades fram av utbildningsminister Jan Björklund (FP) i en debattartikel i Dagens Nyheter på söndagen. Syftet är att råda bot på den skriande lärarbristen i de naturvetenskapliga ämnena matematik, fysik, kemi, biologi och teknik.
"Detta är en unik åtgärd", skriver Jan Björklund om examenspremien, "men den utmaning som Sverige står inför är också unik".
Premien är skattefri, har ett tak på 75.000 kronor (om man läser fler än ett ämne) och föreslås gälla även de ämneslärarstudenter som nu befinner sig i den nya lärarutbildningen.
Kungliga Vetenskapsakademiens skolarbetsgrupp slog tidigare i år larm om att endast tre personer i första hand sökt vårens utbildningar för att bli ämneslärare i biologi för högstadiet. Vetenskapsakademien kallade situationen för "alarmerande", och efterlyste bland annat en ettårig betald lärarutbildning för doktorerade naturvetare. Något de nu tycks ha fått gehör för.
Men lärarfackenär kritiska till förslagen.
— Det här känns lite som konstgjord andning, det viktigaste är att läraryrket blir attraktivt med bra villkor och högre löner, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
— Staten och huvudmännen måste se helheten. Om en student väljer mellan att bli lärare och civilingenjör och konstaterar att en civilingenjör efter bara några år tjänar mer än en lärare vid pension så påverkar det, säger Bo Jansson.
Även Lärarförbundet anser att Björklund missar målet.
— Det här är att lappa och laga. Vi vill se ett statsbidrag som kommuner och fristående skolorkan höja lärarnas löner med, säger ordförande Eva-Lis Sirén.
Jan Björklund vill även utöka antalet utbildningsplatser för matematik- och NO-lärare, samt bilda ett snabbspår för forskare som vill vidareutbilda sig till lektorer.
TT-Lärarnas tidning