Regeringen presenterar på tisdagen den enskilt största satsningen i vårbudgeten, kallad ”lågstadielyftet”.
Totalt ska 2,3 miljarder kronor per år gå till mindre klasser, fler speciallärare och fler lågstadielärare, skriver Dagens Nyheter.
Nästan hela summan är ett permanent statsbidrag till kommunerna.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) uppger att pengarna kan minska elevantalet i varje svensk lågstadieklass med som mest fem elever.
Socialdemokraterna har tidigare också föreslagit mindre klasser. Men Centerledaren Annie Lööf förnekar att Alliansen kopierar S.
– Nej, det gör vi inte. De föreslår inte en utbyggnad av lågstadielärarutbildning. För att vi ska kunna få till klasser med hög kvalitet och för att fler unga elever ska möta fler duktiga lärare så krävs det fler utbildade lågstadielärare. Vår satsning på runt 300 miljoner kronor på fler platser har inte Socialdemokraterna med i sitt alternativ, säger Lööf till DN.
Utbildningsminister Jan Björklund uppger att de två miljarder kronor i ökade statsbidrag är öronmärkta och kan inte användas till något annat än lågstadiet. Enligt honom skulle pengarna kunna räcka till 4-5 elever färre i varje lågstadieklass om kommunerna använder hela summan till det. Alternativt skulle de kunna betala 4000 fler lärare.
Men Björklund tillägger att det även behövs andra typer av åtgärder.
– Det är i lågstadiet eleverna lär sig de viktiga baskunskaperna läsa, skriva och de fyra räknesätten. Ska vi lyfta resultaten i skolan måste eleverna nå längre redan i lågstadiet, säger han.
Om ambitionen är mindre klasser varför öronmärker ni inte pengarna just till det?
– Därför att det ser olika ut i kommunerna En del skolor har redan små klasser och kan i stället använda pengarna till fler speciallärare. Andra föredrar att ha fler lektioner med halvklasser där man undervisar elva elever åt gången, säger Björklund.
Du har tidigare sagt att mindre klasser inte är den viktigaste åtgärden?
– Det är den inte heller. Det är andra saker som är viktigare och vi gör dem också.
Björklund hänvisar till att OECD och Pisa pekat på viktigare åtgärder som att införa karriärvägar och högre löner för lärare så att de duktigaste stannar kvar i skolan, att ha en omfattande vidareutbildning och att se till att det finns studiero i skolan.
– Vi gör allt det också, säger Björklund.
Är inte detta bara ett sätt för regeringen att ta Socialdemokraternas förslag om mindre klasser?
– Både vi och oppositionen ser samma utmaningar och ibland landar vi i likartade lösningar. Det är inte så märkligt, säger Björklund.
Socialdemokraterna inleder på tisdagen en skolkampanj med rubriken ”Det är allvar nu”. Bland annat ska partiledaren Stefan Löfven träffa elever och lärare i Västerås och Borås.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén välkomnar regeringens satsning på lågstadiet.
– Det här är en välbehövlig satsning. Tidiga insatser spelar stor roll när det gäller att förbättra Pisa-resultaten, säger hon.
Sirén glädjer sig också över att satsningen kommer att genomföras oavsett valresultat, eftersom Socialdemokraterna har ett liknande förslag.
Lärarförbundet har låtit genomföra en opinionsmätning som visar att väljarna anser att mindre grupper och klasser är den viktigaste skolreformen.
– Det handlar om att kunna ta sig tid och se varje elev, säger Sirén.
Lärarförbundet efterlyser dock en satsning som förbundet anser är avgörande för en bra skola; fem miljarder kronor till högre lärarlöner.
– Vi måste komma ihåg att vi står inför en lärarkris. Vi behöver 43 000 nya lärare som måste rekryteras till högre utbildning inom två år om vi inte ska få en fullständig lärarkris, säger Sirén.
Miljöpartiet anser att regeringens lågstadiesatsning är otillräcklig och språkröret Gustav Fridolin uppger att han tror på regeringens satsning först när han ser den genomföras.
– Vi har tjatat oss gröna om att det behövs mer vuxna i skolan så att varje elev får den tid den behöver, säger Fridolin.
– Om regeringen inte valt att slösa bort våra pengar på ännu en stor skattesänkning för tio veckor sedan, så hade pengarna räckt även till mellan- och högstadiet.
Miljöpartiet har föreslagit en satsning på fem miljarder kronor per år som ska ge 10 000 fler anställda i grundskolan och högre lärarlöner. Satsningen ska finansieras genom att skatten höjs med tre procent på inkomster över 40 000 kronor i månaden.
Vilken är den största skillnaden mellan partierna i skolpolitiken i dag?
– Det är bara vi som avsätter statliga medel till höjda lärarlöner, säger Fridolin.
Socialdemokraterna vill satsa på fler lärare. Ett sätt är att underlätta för akademiker och yrkesutbildade att utbilda sig till lärare.
– I dag tar det ett och ett halvt år. Vi vill gärna se möjligheten att göra det på ett år, säger S-ledaren Stefan Löfven.
Dessutom vill partiet att obehöriga lärare ska kunna bli behöriga och att redan behöriga lärare ska bli behöriga i fler ämnen.
I paketet ingår också att se över villkoren för studiefinansiering, eftersom det kan bli en hämsko om en redan yrkesverksam ska utbilda sig vidare. Därutöver vill S också öka antalet utbildningsplatser på lärarutbildningar där antalet sökande är fler än antalet platser.
Hur mycket förslagen kostar eller hur de ska finansieras har S inget svar på i dag.
– Det här är inget budgetförslag. Det lägger vi på hösten, säger Löfven.
TT