Junuz Ramadani är en brobyggare mellan hem och skola. — En del behöver stöd med språket, andra vill veta hur vissa saker i samhället fungerar, jag kan hjälpa dem med det, säger han.
När eleverna skrattar, har roligt eller lyckas med något — det är då Junuz Ramadani trivs som bäst på jobbet. Vi träffar honom på Nygårdsskolan, en F—5-skola som ligger inklämd mellan miljonprogramshusen i Skäggetorp i nordvästra Linköping. Och vi hinner knappt skaka hand förrän han går rakt på sak och säger vad som är nyckeln in i dagens svenska samhälle, särskilt som rom.
— Språket, det är det absolut viktigaste. Man måste lära sig svenska. Utan språket har man inte alls samma möjligheter till framtida jobb eller studier, och just därför är också skolan så viktig.
Junuz Ramadani talar av egen erfarenhet. Han flydde till Sverige från krigets Kosovo för snart elva år sedan, lärde sig snabbt svenska och efter lite praktik, några flyttlass och många ansträngningar har han i dag ett fast arbete som romsk brobyggare.
Det innebär bland annat att han hjälper de ungefär 20 romska elever som går här på skolan, stöttar dem i klassrummen och på rasterna på olika sätt.
— En del behöver stöd med språket, andra vill veta hur vissa saker i samhället fungerar, jag kan hjälpa dem med det. Jag försöker också förklara för dem varför det är så viktigt att lära sig skriva, räkna, läsa — att gå i skolan över huvud taget. Men framför allt innebär jag nog en trygghet, inte bara för barnen utan också för deras föräldrar.
Han dricker ett par klunkar varm choklad, ställer ner koppen på bordet och fortsätter:
— De allra flesta äldre romer här har ju varit väldigt utstötta i sina hemländer. Att gå i skolan kände de var helt meningslöst, det fanns ändå inga jobb för dem att få efteråt.
— Men här får alla en chans, oavsett bakgrund, och då är det min uppgift att försöka förklara för dem att här är skolan inte alls samma sak som där.
Junuz Ramadani berättar att århundraden av förföljelse har gett upphov till en djupt rotad rädsla och misstänksamhet visavi myndigheter och samhället i stort, och de känslorna kan vara svåra att bemästra.
Men han försöker. Dagligen förklarar han för föräldrar varför till exempel en blankett eller en vaccinationsspruta bara syftar till deras barns eget bästa, inget annat. Och oftast lyckas han.
— Som brobyggare måste man ha mycket tålamod. Dessutom har jag ena foten i det svenska samhället och den andra i den romska kulturen, vilket är en förutsättning för det här jobbet.
— Men det är väldigt kul också, jag älskar det jag gör. Det jag lär mig, lär sig andra romer.
Linköping är en av de fem kommuner som ingår i regeringens särskilda integrationssatsning på romer. Meningen är få fler att gå till — och ut — skolan samt att få fler i arbete. I satsningen spelar förstås de romska brobyggarna en stor roll.
Satsningen har också gett visst resultat, bland annat har Skolverket noterat att närvaron i kommunens grundskolor ökat. Det har även Junuz Ramadani.
— Men arbetslösheten här i Skäggetorp är fortfarande stor. Kanske hälften är utan jobb. Andra hälften arbetar med försäljning, men också som busschaufför och städare … nej, förlåt, lokalvårdare heter det ju!