Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

Han stöder romska elever

$
0
0

Junuz Ramadani är en brobyggare mellan hem och skola. — En del behöver stöd med språket, andra vill veta hur vissa saker i samhället fungerar, jag kan hjälpa dem med det, säger han.

När eleverna skrattar, har roligt ­eller lyckas med något — det är då Junuz Ramadani trivs som bäst på jobbet. Vi träffar honom på ­Nygårdsskolan, en F—5-skola som ligger ­inklämd mellan miljonprogramshusen i Skäggetorp i nordvästra Linköping. Och vi ­hinner knappt skaka hand förrän han går rakt på sak och säger vad som är nyckeln in i dagens svenska samhälle, särskilt som rom.

— Språket, det är det absolut viktigaste. Man måste lära sig svenska. Utan språket har man inte alls samma möjligheter till framtida jobb eller studier, och just därför är också skolan så viktig.

Junuz Ramadani talar av egen erfarenhet. Han flydde till Sverige från krigets Kosovo för snart elva år sedan, lärde sig snabbt svenska och efter lite praktik, några flyttlass och många ansträngningar har han i dag ett fast arbete som romsk brobyggare.

Det innebär bland annat att han hjälper de ungefär 20 romska elever som går här på skolan, stöttar dem i klassrummen och på rasterna på olika sätt.

— En del behöver stöd med språket, andra vill veta hur vissa saker i samhället fungerar, jag kan hjälpa dem med det. Jag försöker också förklara för dem varför det är så viktigt att lära sig skriva, räkna, läsa — att gå i skolan över huvud taget. Men framför allt innebär jag nog en trygghet, inte bara för barnen utan också för deras föräldrar.

Han dricker ett par klunkar varm choklad, ställer ner koppen på bordet och fortsätter:

— De allra flesta äldre romer här har ju varit väldigt utstötta i sina hemländer. Att gå i skolan kände de var helt meningslöst, det fanns ändå inga jobb för dem att få efteråt.

— Men här får alla en chans, oavsett bakgrund, och då är det min uppgift att försöka förklara för dem att här är skolan inte alls samma sak som där.

Junuz Ramadani berättar att år­hundraden av förföljelse har gett upphov till en djupt rotad rädsla och misstänksamhet visavi myndigheter och samhället i stort, och de känslorna kan vara svåra att bemästra.

Men han försöker. Dagligen förklarar han för föräldrar varför till exempel en blankett eller en vaccinationsspruta bara syftar till deras barns eget bästa, inget annat. Och oftast lyckas han.

— Som brobyggare måste man ha mycket tålamod. Dessutom har jag ena foten i det svenska samhället och den andra i den romska kulturen, vilket är en förutsättning för det här jobbet.

— Men det är väldigt kul också, jag älskar det jag gör. Det jag lär mig, lär sig andra romer.

Linköping är en av de fem kommuner som ingår i regeringens särskilda integrationssatsning på romer. Meningen är få fler att gå till — och ut — skolan samt att få fler i arbete. I satsningen spelar förstås de romska bro­byggarna en stor roll.

Satsningen har också gett visst resultat, bland annat har Skolverket noterat att när­varon i kommunens grundskolor ökat. Det har även Junuz Ramadani.

— Men arbetslösheten här i Skäggetorp är fortfarande stor. Kanske hälften är utan jobb. Andra hälften arbetar med försäljning, men också som busschaufför och städare … nej, förlåt, lokalvårdare heter det ju!

Pontus Ohlin

Minister vill skärpa regler för fristående förskolor

$
0
0

Biträdande utbildningsminister Maria Arnholm aviserar skärpta bestämmelser för fristående förskolor. Ägare ska inte kunna starta nya förskolor så länge det finns brister på de redan verksamma.

Frågan om krav på och tillsyn av förskolor aktualiserades med SVT:s Uppdrag gransknings inslag om företaget Hälsans Förskola, som kritiserats av både personal och föräldrar för hög personalomsättning och alldeles för snålt tilltagna matbudgetar. Trots föreläggande från Nacka kommun expanderade företaget i Stockholm och Uppsala.

– Inom vissa kommuner, till exempel Stockholm, har man ett system som innebär att man inte ger nya tillstånd till den huvudman som fått ett föreläggande. Men det fungerar uppenbarligen inte mellan kommuner, och det måste vi titta på, säger Maria Arnholm (FP).

Det är kommunerna som ska granska de fristående förskolorna, men Skolinspektionen har påpekat att tillsynen inte fungerar överallt. Regeringen vill därför utvidga de kommande lagändringarna för friskolor till att även gälla fristående förskolor.

Det gäller lämplighetsprövning av ägare, möjlighet för kommuner att kräva högre personaltäthet och ökade möjligheter för kommuner att hota med vite vid allvarliga missförhållanden. Frågan bereds för närvarande på utbildningsdepartementet. Ett lagförslag kan komma nästa år.

Regeringen har också aviserat att Skolinspektionen ska få resurser till regelmässiga stickprov med besök på ett antal förskolor i varje kommun.

Anna Lena Wallström/TT

S: Nya friskolor måste bidra till minskad segregation

$
0
0

Socialdemokraterna vill att en ny friskola måste bidra till att utjämna skillnader mellan rika och fattiga områden i en kommun om den ska få starta. – Eventuella nya friskolor måste redovisa hur de bidrar till att skapa en mer blandad skola, säger Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare till SVT.

Socialdemokraterna anser att fristående skolor ska kunna gå med vinst, men vill att möjligheten ska vara förenad med krav på kvalitet. Detta vill också övriga partier (M, FP, C och KD) som ingår i friskolekommitténs blocköverskridande överenskommelse. Bland annat har bedömningar av ägarnas lämplighet och långsiktighet nämnts.  

Men Socialdemokraterna vill gå längre än så. Partiet vill ge kommunerna ett avgörande inflytande när nya friskolor vill etablera sig.

Stefan Löfven presenterar nu ett nytt förslag som går ut på att friskolor inte ska få etablera sig geografiskt var som helst i en kommun. Kravet för en nyetablering ska vara att skolan bidrar till en bättre blandning av elever.

– De ska till exempel inte kunna placera sig på andra sidan ett villaområde så att barn i hyresrätter kanske väljer bort den skolan. Sen är det viktigt vilka barn man faktiskt tar in, vilken bakgrund de har etniskt och socioekonomiskt, säger Stefan Löfven till SVT.

I går torsdag presenterade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin ett ytterligare krav på så kallade välfärdsföretag, i detta fall vinstdrivande friskolor. Om en friskola har ”väsentligt lägre” lärartäthet eller kostnader i sin verksamhet ska kommunerna ha rätt att hålla inne med motsvarande belopp till företagen, anser partiet.

– Vi ska ha ett regelverk som gör att vinstintresset inte kan vara styrande, säger Carin Jämtin till TT.
 

Mats Thorén

Tänk tillsammans

$
0
0

Boken»Att slippa tänka själv« ger tips om hur du som lärare kan genomföra filosofiska samtal med eleverna.

Tonvikten ligger på att utveckla ett gemensamt tänkande kring värdegrunden, där elever och lärare genom samtal med varandra får tillgång till olika perspektiv.

Bästa skolapparna 2013

$
0
0

Vilka var egentligen de bästa apparna för lärande 2013? Kanske några av de här?

På sajten skolappar.nu recenserar peda­goger ­appar som kan vara bra att använda i skolan. Inriktningen är grundskola, men apparna kan även användas av barn i förskolan och elever på gymnasiet.

Under förra året recenserades fler än 150 appar. Här är några av recensenternas favoriter:

Videoscribe. Hjälper dig att enkelt göra proffsiga och trevliga presentationsfilmer.

Snapguide. Skapa steg-för-steg-instruktioner enkelt och snyggt.

Teacher’s pick. Vilka ska jobba tillsammans? Vem ska svara på frågan? Låt denna app avgöra med hjälp av slumpen.

Skolval 2014 åker på turné

$
0
0

I september är det riksdagsval. Men redan den 25 maj är det val till Europa­parlamentet.

Kanske är det dags att börja tänka på skolvalet?

Under fem veckor åker Skolval 2014 på turné till 20 städer i landet. Avsikten är att ge elever, lärare och annan intresserad skolpersonal tips om hur de kan ordna skolval på ett bra sätt. Det kan handla om val både till riksdagen och till Europa­parlamentet.

Skolval 2014 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska ungdomsparla­mentet på uppdrag av Ungdoms­styrelsen.

I år beräknas ungefär 1 500 högstadie- och gymnasie­skolor ordna skolval.

Lärarsajt med över 6 000 SO-länkar

$
0
0

SO-rummet heter en webbplats som erbjuder lärare och elever massor av information om skolans samhällsorienterande ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap.

Dels har sajten hundratals texter om ämnena, dels finns det över 6 000 länkar.

Några exempel:

  • Napoleon erövrar Europa.
  • Så styrs Sveriges kommuner.
  • Historien om Nationernas förbund och Förenta nationerna.

Sajten riktar sig till elever och lärare från årskurs 5 och uppåt. Texterna är tänkta som introduktion eller sammanfattning till olika ämnesområden.

Sajten drivs av gymnasieläraren ­Robert de Vries i Göte­borg, med många års erfarenhet som lärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap.

Medvetet bygge på fritids i Nässjö

$
0
0

Kommunen som tar stöd i förslaget till kursplan

Bild: Kajsa Juslin

Hej allihopa! I dag har vi tänkt att ni ska få göra lite olika val.

Barnen som trängs i de svarta sofforna på fritids sliter för ett ögonblick blickarna från det uppdukade fatet med saftiga apelsin- och äppel­klyftor. Ett förväntansfullt surr sprider sig. Fast några är skeptiska.

— Men, kan vi inte få kolla i katalogen? frågar Dennis Jonsson.

— Det hinner ni göra senare. Men först …

Och så förklarar fritids­pedagog Lill Martinsson vilka fyra aktiviteter barnen ska få välja mellan.

Det är ingen slump att barnen på fritidshemmet på Sandsjöfors skola utanför Nässjö i dag ska göra val eller att valet handlar om just dessa aktiviteter.

Lill Martinsson och hennes kollega Britt Frödå lägger upp arbetet på fritidshemmet med utgångspunkt från det förslag till kursplan för de fritids­pedagogiska verksamheterna som Lärarförbundet har tagit fram. Kursplanen är ett sätt för Lärarförbundet att professionalisera yrket och att bana väg för en legitimation för fritidspedagoger.

För att göra en lång historia kort kan man säga att kurs­planen sätter ord på vad som sker i fritidshemmet under ledning av fritidspedagoger utifrån läroplanens kapitel ett och två.

— För oss är kursplanen ett verktyg som gör läroplanen mer konkret. Den sätter fingret på det fritidspedagogiska tänkandet och förenklar vårt arbete, säger Lill Martinsson.

— Det är bra att luta sig mot den. Man behöver ju inte uppfinna hjulet flera gånger, säger Britt Frödå.

Dagens val av aktiviteter bidrar till att barnen blir »självständiga och demokratiska samhällsmedborgare«. Check — kursplanen!

På golvet ligger en jättehög med kaplastavar. Fem djupt koncentrerade barn lägger den ena träpinnen efter den andra på plats. Där växer en simbassäng med havsblå botten fram. Där en gubbe med utsträckta armar. Och där ett Kinaslott, som nu har vuxit till sju våningar.

— Hur kom du på den idén? frågar Lill Martinsson, som har slängt sig platt på golvet.

— Jag bara kom på det. Men jag har nog aldrig byggt så här högt förut, säger Lovis Björk och måttar med händerna över det skyhöga Kinaslottet som börjar luta oroväckande.

Bygget tränar barnens förmåga att konstruera efter ritningar eller utifrån sin fantasi, att samarbeta och att våga misslyckas. Check — kursplanen!

Ibland planerar Lill Martinsson och Britt Frödå aktiviteter på fritidshemmet med utgångspunkt från kursplanen. Andra gånger utgår de från vad barnen vill göra och stämmer av detta med kursplanen.

— Barnens intressen följer oss hela tiden. Oftast går de hand i hand med kursplanen, säger Lill Martinsson.

— Men vi ska ju försöka vidga barnens vyer också. Kursplanen hjälper oss att få upp ögonen, så att vi inte fastnar i samma aktiviteter som vi alltid gjort, konstaterar Britt Frödå.

Bild: Kajsa Juslin

William Dahlqvist och Pontus Storm är klara med sina valda aktiviteter och rumlar runt i den mjuka soffan. De tycker si och så om att välja mellan vissa bestämda aktiviteter.

— Det är pyttelite bra, säger Pontus.

— Mittimellan. Det är bättre med fri lek, säger William.

— Ja, då kan man åka pulka, säger Pontus.

— Eller hålla på med datorn, säger William.

Men de ser också fördelar med att ställas inför några bestämda alternativ:

— Man får pröva nya saker. Det kanske man inte skulle göra annars, påpekar Pontus.

Skeptikern skulle kunna invända att kursplanen är ett högtravande sätt att med tjusiga formuleringar teoretisera det som ändå alltid har skett på fritidshemmet.

Hade ni inte kunnat göra exakt samma saker utan kursplanen?

— Kanske det. Men kursplanen är en inspiration och hjälper oss att få syn på det lärande som sker hos barnen. Man kan säga att vi får ett kvitto på att vi är inne på rätt spår, säger Lill Martinsson.

Stefan Helte

Lärarna måste leda

$
0
0

Forskningen om ledarskapet i det didaktiska rummet måste fördjupas, skriver Gunnar Augustsson och Lena Boström.

Bild: Marie Kassman

Skolprestationer är en aktuell utbildningspolitisk fråga. Ofta framförs ordning och reda som nödvändigt i undervisningen, men det är bara en aspekt.

Andra aspekter är uppmärksamhet på enskilda elever, sammanhållning och konflikter i elevgruppen samt lärares medvetenhet om sina didaktiska val och beteenden inför eleverna.

I Skolverkets analyser av ­orsaker till de sjunkande svenska Pisa-resultaten nämns individuella arbetsformer, störande klassrumsklimat, sen ankomst och hög frånvaro, minskat utrymme för helklassundervisning samt komplexiteten i lärares ledningsuppdrag, som några möjliga förklaringar. Detta aktualiserar behovet av ny kunskap och nya begrepp som belyser lärares komplexa arbets­villkor.

Uttrycket »lärares ledarskap« hänvisar ofta till »klassrummet«, vilket enligt oss är förlegat. Lärare ansvarar för elever även på andra platser som i badhuset, i foajén till en offentlig eller privat organisation, inför ett studiebesök och på skolgården. Därför är det didaktiska rummet ett bättre uttryck, vilket kan, men inte behöver, vara ett fysiskt avgränsat rum.

Det är i det didaktiska rummet som lärare leder lärandet för både den enskilda eleven och elevgruppen. Didaktik behandlar vad lärare under­visar om, hur de genomför sin undervisning och uppnår dess mål.

Didaktikens tre aspekter tydliggör komplexiteten i lärares ledarskap: samspelet lärare—elev, relationen lärare —ämnet och relationen elev—ämnet.

Lärare — elev. Samspelet omfattar lärarens medvetenhet och avsikter med sitt ledarskap. Centralt är kunskaper om och färdigheter i att hantera samarbete, konflikter och kommunikation vid undervisning inför både enskilda elever och elevgrupper.

Det handlar om kopplingen mellan lärarens värde­ringar och avsikter samt förmågan att skapa en trygg och konstruktiv lärmiljö.

Lärare — ämne omfattar lärarens kunskaper och förståelse för ämnet samt hur läraren kommunicerar ämnet till eleverna. Här aktualiseras pedagogiska strategier och personliga utföranden, framför allt förmågan att verbalt och icke verbalt föra fram ett budskap.

Därtill uppmärksammas lärarens beteende och förhållande till ämnet, insikten om vilka ämneskunskaper som bör förmedlas och varför just dessa kunskaper bör förmedlas.

Ämne — elev omfattar lära­rens val av metoder och undervisningsmaterial för att på ett optimalt sätt stimu­lera både enskilda elever och elevgruppen. Lärande är situationsbundet och sker via individuellt arbete, kollegialt arbete och praktiska respektive intellektuella ämneskunskaper.

Underförstått inkluderas förmågan att över tid och på ett flexibelt sätt vidga sin metodologiska repertoar så att den passar såväl enskilda elever som elevgrupper.

Ovanstående utgångspunkt i didaktikens tre aspekter väcker behovet av nya kunskaper om lärares ledarskap och dess betydelse för elevers lärande.

Även bristen på nationell och internationell forskning om lärares ledarskap i det didaktiska rummet blottlägger ett behov av ytter­ligare och fördjupad forskning som belyser och medvetandegör såväl styrkor som brister i detta ledarskap.

Gunnar Augustsson Docent i sociologi Universitetslektor i pedagogik   Lena Boström Docent i pedagogik Mittuniversitetet

Lärarna måste komma först

$
0
0

Det är vårbudget i luften och en hel del av de nya skolförslagen är bra. Men fortfarande saknas det allra viktigaste: Ordentliga lönehöjningar.

På våren kommer den ekonomiska vårpropositionen och politikens riktning pekas ut. Tydligt är att det går skolans och sparsamhetens väg. Numera är det högsta mode att höja skatten för att satsa på skola och utbildning. Vi kan räkna hem ett flertal löften till skolan.

I förra numret av Lärarnas tidning skrev jag om bristen på speciallärare och special­pedagoger. Det behövs betydligt fler ut­bildningsplatser. Häromdagen kom löftet från regeringen: Betydligt fler utbildningsplatser. En viktig seger för Lärarförbundet. Tyvärr följde inte någon lönesatsning, men väl en bonus, liksom för matematik-teknik-no-lärare.

Mindre grupper och mindre klasser har blivit politikernas favoritlösning på skolans problem. Flera av vårens förslag handlar om just detta. Regeringen har presenterat en miljardinvestering på mindre klasser i grundskolans tidigare år — förslaget är i princip identiskt med det Socialdemokraterna driver. Till förskolan tillskjuter regeringen 125 miljoner, vilket är för lite för att ge någon effekt och närmast får ses som en symbolsatsning.

Nyttan av mindre klasser debatteras ivrigt. Forskning visar dock att mindre klasser i de tidigare åren är bra för resultaten. Men i valet mellan klasstorlek och skickliga lärare är de flesta eniga: Det är viktigare att satsa på bra lärare. Hittills i vår har det varit slagsida.

Satsningar på mindre grupper har inte matchats i tillräcklig grad med satsningar på lärarna. Om bara sex år kommer vi att sakna 43 000 lärare, visar prognoser från SCB. Med mindre grupper och mindre klasser växer siffran kraftigt.

Den senaste tiden har det förutom mindre klasser kommit förslag om tioårig grundskola, sommarskola och gratis läxhjälp. Allt detta ökar på behovet av lärare än mer. 9 000 fler utbildningsplatser, snabbspår för akademiker och kompetenslyft lär knappast lösa problemet.

Om regeringens och oppositionens satsningar ska göra någon nytta måste folk vilja bli lärare. Annars ökar bara de tomma stolarna på lärarutbildningen och antagnings­poängen sjunker.

Diskussionen om gruppstorlek sätter ljus på vikten av kvalitet, lärartäthet och behovet av att det faktiskt finns lärare att anställa. Men politikerna har kvar sin blinda fläck: Fritidshemmen, där grupperna har vuxit ­explosionsartat de senaste åren. Många elevers halva skoldag är helt bortglömd. Det är dags att vakna.

Vi kan annars konstatera storslam för ­skolan i vårfloden av förslag. Men när det ­gäller ordentliga lönesatsningar är politikerna som de tre aporna: Hör inte, ser inte, talar inte. De rejäla lönesatsningarna uteblir. Det måste bli mer attraktivt att bli lärare — i alla skolans delar.

En undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Lärarförbundet visar att en av fyra studenter som valt en annan högskoleutbildning än lärarutbildningen hade kunnat tänka sig att välja läraryrket i stället. Av dem anger 69 procent att lönen avgjorde.

Det finns alltså potentiella lärarstudenter som skulle kunna vara med och ta plats ute i landets skolor. Det är faktiskt bara en sak som hindrar. Lönen.

Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande

»Var glada att ni inte får betalt i ris«

$
0
0

I Kambodja får en nyexaminerad lärare motsvarande 350 kronor i månadslön. Det ska de vara tacksamma för, enligt premiärminister Hun Sen.

»Var glada att ni inte få betalt i en säck med ris«, sa han till drygt 1 000 nyexaminerade lärare i Phnom Penh vid en ceremoni nyligen.

Kambodjanska lärare har nyligen strejkat för högre ­löner. Oppositionen kräver en minimilön på motsvarande 1 750 kronor för offentlig­anställda.

När premiärminister Hun Sen, som styrt landet i 29 år, var på plats på lärarhögskolan för att dela ut examensbevis till ett tusental nyexaminerade lärare tog han därför tillfället i akt att ge sin syn på saken.

Enligt tidningen The Cambodia Daily sa han åt lärarna att inte vara bittra över de låga lärarlönerna eftersom det kunde vara mycket värre.

— Ni ska minnas att för inte så länge sedan fick lärare betalt i ris, sa han enligt tidningen. Uttalandet är en hänvisning till åren efter Röda khmerernas regim, när offentliganställda fick betalt in natura.

Sedan början av 2000-talet har Kambodja haft en av de snabbaste tillväxttakterna i Sydostasien. Men landet kännetecknas av höga inkomstskillnader och korruption.

Oppositionen har länge anklagat regeringen för att lägga för mycket resurser på försvaret på bekostnad av utbildning och sjukvård. Ledaren för oppositionspartiet CNRP, Sam Rainsy, var mycket kritisk mot premiärministerns uttalande.

— Röda khmerernas styre var ett helvete. Det är därför alltför lätt att säga att lärarna har det bättre nu än vad de hade i helvetet, kommenterade han till The Cambodia Daily.

Niklas Arevik

Öviks lärare trötta på stressen

$
0
0

Huvudskyddsombuden anmälde Örnsköldsviks kommun till Arbetsmiljö­verket för att minska lärarnas arbetsbörda.

Bild: Jonas Forsberg
Lärarna i Örnsköldsvik har fått nog av den alltför höga arbetsbelastningen. Nu har lärarförbunden begärt att Arbets­miljöverket griper in.

— Arbetsbördan har ökat de senaste åren, med bland annat fler betyg att sätta utan att arbetsuppgifter tagits bort. Det tar tid från fritiden och jag har många kolleger som är stressade och har sömnproblem, berättar SO-läraren Malin Sahlén på Ängetskolan i Örnsköldsvik.

I maj 2013 lämnade Lärar­förbundets och Lärarnas Riksförbunds (LR) huvudskyddsombud i Örnsköldsvik in en gemensam kravlista till kommunen på åtgärder för att förbättra grundskollärarnas arbets­miljö. Kraven formule­rades i en så kallad 6:6a-framställan.

— Det som är speciellt är att våra krav omfattar kommunens alla 30 grundskolor. Vi kan se att det finns problem på samtliga skolor, säger Lars Wallin, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Örnsköldsvik.

Formellt gäller kraven endast grundskolan, men enligt Lars Wallin gäller problemen även gymnasieskolan.

Under processen har arbets­givaren tagit tag i flera av de brister som Lärarförbundet och LR lyft fram. När det gäller några av de andra kraven tog lärarfackens tålamod slut i januari i år. De gjorde då en gemensam anmälan till Arbets­miljöverket med begäran om föreläggande eller förbud.

— Av de ursprungliga 18 kraven valde vi ut fem där vi anser att det går alltför långsamt. Bland annat när det gäller att arbetsgivaren ska tydliggöra vilka arbetsuppgifter en lärare har och hur arbetsuppgifterna ska prioriteras, säger Lars Wallin.

Lärarförbundet i Örnskölds­vik har precis utfört en arbets­miljöenkät bland sina medlemmar.

Enkäten bekräftar ­bilden av att den höga arbets­belastningen är något som berör alla skolor, och inte bara några enstaka. Fritextsvaren är en dyster läsning: »stress«, »arbetar över« och »otillräcklighet« är återkommande uttryck.

— Vi har betonat att åtgärderna inte får öka rektorernas redan höga arbetsbörda. Det här är ingen anmälan mot rektorerna utan problemen måste lösas på förvaltningsnivå, ­säger Lars Wallin.

Än så länge har lärarna inte märkt av någon minskning av arbetsbördan till följd av lärarförbundens begäran.

— Men vi har fått upp arbets­miljöfrågorna på en helt annan nivå än tidigare, säger Lars Wallin.

Örnsköldsviks kommuns bildningschef Astrid Täfvander är överens med Lars Wallin om vikten av en bra arbetsmiljö för lärarna.

— I och med anmälan till Arbets­miljöverket kan vi nu få in synpunkter utifrån om vad vi kan förbättra. Jag tycker att vi har haft en bra dialog med de fackliga organisationerna och för att komma vidare behöver vi ha det även i fortsättningen, säger hon.

Ingvar Lagerlöf

Skolval 2014 åker på turné

$
0
0

I september är det riksdagsval. Men redan den 25 maj är det val till Europa­parlamentet.

Kanske är det dags att börja tänka på skolvalet?

Under fem veckor åker Skolval 2014 på turné till 20 städer i landet. Avsikten är att ge elever, lärare och annan intresserad skolpersonal tips om hur de kan ordna skolval på ett bra sätt. Det kan handla om val både till riksdagen och till Europa­parlamentet.

Skolval 2014 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska ungdomsparla­mentet på uppdrag av Ungdoms­styrelsen.

I år beräknas ungefär 1 500 högstadie- och gymnasie­skolor ordna skolval.

Lärarsajt med över 6 000 SO-länkar

$
0
0

SO-rummet heter en webbplats som erbjuder lärare och elever massor av information om skolans samhällsorienterande ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap.

Dels har sajten hundratals texter om ämnena, dels finns det över 6 000 länkar.

Några exempel:

  • Napoleon erövrar Europa.
  • Så styrs Sveriges kommuner.
  • Historien om Nationernas förbund och Förenta nationerna.

Sajten riktar sig till elever och lärare från årskurs 5 och uppåt. Texterna är tänkta som introduktion eller sammanfattning till olika ämnesområden.

Sajten drivs av gymnasieläraren ­Robert de Vries i Göte­borg, med många års erfarenhet som lärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap.

Medvetet bygge på fritids i Nässjö

$
0
0

Kommunen som tar stöd i förslaget till kursplan

Bild: Kajsa Juslin

Hej allihopa! I dag har vi tänkt att ni ska få göra lite olika val.

Barnen som trängs i de svarta sofforna på fritids sliter för ett ögonblick blickarna från det uppdukade fatet med saftiga apelsin- och äppel­klyftor. Ett förväntansfullt surr sprider sig. Fast några är skeptiska.

— Men, kan vi inte få kolla i katalogen? frågar Dennis Jonsson.

— Det hinner ni göra senare. Men först …

Och så förklarar fritids­pedagog Lill Martinsson vilka fyra aktiviteter barnen ska få välja mellan.

Det är ingen slump att barnen på fritidshemmet på Sandsjöfors skola utanför Nässjö i dag ska göra val eller att valet handlar om just dessa aktiviteter.

Lill Martinsson och hennes kollega Britt Frödå lägger upp arbetet på fritidshemmet med utgångspunkt från det förslag till kursplan för de fritids­pedagogiska verksamheterna som Lärarförbundet har tagit fram. Kursplanen är ett sätt för Lärarförbundet att professionalisera yrket och att bana väg för en legitimation för fritidspedagoger.

För att göra en lång historia kort kan man säga att kurs­planen sätter ord på vad som sker i fritidshemmet under ledning av fritidspedagoger utifrån läroplanens kapitel ett och två.

— För oss är kursplanen ett verktyg som gör läroplanen mer konkret. Den sätter fingret på det fritidspedagogiska tänkandet och förenklar vårt arbete, säger Lill Martinsson.

— Det är bra att luta sig mot den. Man behöver ju inte uppfinna hjulet flera gånger, säger Britt Frödå.

Dagens val av aktiviteter bidrar till att barnen blir »självständiga och demokratiska samhällsmedborgare«. Check — kursplanen!

På golvet ligger en jättehög med kaplastavar. Fem djupt koncentrerade barn lägger den ena träpinnen efter den andra på plats. Där växer en simbassäng med havsblå botten fram. Där en gubbe med utsträckta armar. Och där ett Kinaslott, som nu har vuxit till sju våningar.

— Hur kom du på den idén? frågar Lill Martinsson, som har slängt sig platt på golvet.

— Jag bara kom på det. Men jag har nog aldrig byggt så här högt förut, säger Lovis Björk och måttar med händerna över det skyhöga Kinaslottet som börjar luta oroväckande.

Bygget tränar barnens förmåga att konstruera efter ritningar eller utifrån sin fantasi, att samarbeta och att våga misslyckas. Check — kursplanen!

Ibland planerar Lill Martinsson och Britt Frödå aktiviteter på fritidshemmet med utgångspunkt från kursplanen. Andra gånger utgår de från vad barnen vill göra och stämmer av detta med kursplanen.

— Barnens intressen följer oss hela tiden. Oftast går de hand i hand med kursplanen, säger Lill Martinsson.

— Men vi ska ju försöka vidga barnens vyer också. Kursplanen hjälper oss att få upp ögonen, så att vi inte fastnar i samma aktiviteter som vi alltid gjort, konstaterar Britt Frödå.

Bild: Kajsa Juslin

William Dahlqvist och Pontus Storm är klara med sina valda aktiviteter och rumlar runt i den mjuka soffan. De tycker si och så om att välja mellan vissa bestämda aktiviteter.

— Det är pyttelite bra, säger Pontus.

— Mittimellan. Det är bättre med fri lek, säger William.

— Ja, då kan man åka pulka, säger Pontus.

— Eller hålla på med datorn, säger William.

Men de ser också fördelar med att ställas inför några bestämda alternativ:

— Man får pröva nya saker. Det kanske man inte skulle göra annars, påpekar Pontus.

Skeptikern skulle kunna invända att kursplanen är ett högtravande sätt att med tjusiga formuleringar teoretisera det som ändå alltid har skett på fritidshemmet.

Hade ni inte kunnat göra exakt samma saker utan kursplanen?

— Kanske det. Men kursplanen är en inspiration och hjälper oss att få syn på det lärande som sker hos barnen. Man kan säga att vi får ett kvitto på att vi är inne på rätt spår, säger Lill Martinsson.

Stefan Helte

»Var glada att ni inte får betalt i ris«

$
0
0

I Kambodja får en nyexaminerad lärare motsvarande 350 kronor i månadslön. Det ska de vara tacksamma för, enligt premiärminister Hun Sen.

»Var glada att ni inte få betalt i en säck med ris«, sa han till drygt 1 000 nyexaminerade lärare i Phnom Penh vid en ceremoni nyligen.

Kambodjanska lärare har nyligen strejkat för högre ­löner. Oppositionen kräver en minimilön på motsvarande 1 750 kronor för offentlig­anställda.

När premiärminister Hun Sen, som styrt landet i 29 år, var på plats på lärarhögskolan för att dela ut examensbevis till ett tusental nyexaminerade lärare tog han därför tillfället i akt att ge sin syn på saken.

Enligt tidningen The Cambodia Daily sa han åt lärarna att inte vara bittra över de låga lärarlönerna eftersom det kunde vara mycket värre.

— Ni ska minnas att för inte så länge sedan fick lärare betalt i ris, sa han enligt tidningen. Uttalandet är en hänvisning till åren efter Röda khmerernas regim, när offentliganställda fick betalt in natura.

Sedan början av 2000-talet har Kambodja haft en av de snabbaste tillväxttakterna i Sydostasien. Men landet kännetecknas av höga inkomstskillnader och korruption.

Oppositionen har länge anklagat regeringen för att lägga för mycket resurser på försvaret på bekostnad av utbildning och sjukvård. Ledaren för oppositionspartiet CNRP, Sam Rainsy, var mycket kritisk mot premiärministerns uttalande.

— Röda khmerernas styre var ett helvete. Det är därför alltför lätt att säga att lärarna har det bättre nu än vad de hade i helvetet, kommenterade han till The Cambodia Daily.

Niklas Arevik

Marie: Det kändes som om vi hade svikit honom

$
0
0

När eleven tog sitt liv i nionde klass hade Marie varit hans lärare i tre år. Tiden före självmordet fanns det gott om tecken på att eleven mådde dåligt. Han vårdades inom psykiatrin och gick i skolan på deltid, berättar Marie.

— Han hade sagt att han inte ville överleva sin 16-årsdag och tog sitt liv några dagar innan han fyllde 16.

Marie upplever att hon och andra vuxna inte vågade konfrontera eleven och verkligen fråga vad det var som tyngde honom.

— Vi var rädda att vi skulle säga något fel och att han då skulle ta sitt liv. Ingen av oss vågade och alla trodde att någon annan skulle hjälpa.

Före självmordet hade personalen från psykiatrin varit och besökt skolan. Men Marie upplevde att de inte var intresserade av vad lärarna visste om eleven.

— När han sedan tog sitt liv kände jag att vi skulle ha bråkat mer och krävt att få bidra med information.

Det Marie har lärt sig av händelsen är att man ska gå på sin magkänsla.

— Om du som lärare känner att du vill berätta något för den som utreder en ungdom, tveka inte att göra det.

Marie minns att det var tungt att trösta skolkamraterna efteråt. Kompisarna hade varit oroliga för pojken före självmordet men lärarna hade försökt intala dem att det skulle bli bra.

— Vi sa att vi vuxna skulle ta hand om det och att psykiatrin är bra på sådant här.

Hon berättar att skolan nu har köpt in en bok om självmord men personalen har inte börjat arbeta med den.

— Vi är nog fortfarande lite kvar i det här att man inte ska prata om självmord. Men jag tycker att vi borde göra det. Samtidigt är det svårt eftersom den döda pojken har ett syskon som går kvar i skolan.


Fotnot: Den intervjuade läraren heter egentligen någonting annat.

Per Hagström

Gunnar: Klasskamraterna blev totalt stumma

$
0
0

Den vinterkvällen för fyra år sedan fastnade gymnasieläraren Gunnar i ett hav av ilskna pendlare i tunnelbanan. Det var totalstopp i trafiken och ingen kunde ta sig hem.

Morgonen därpå fick trafikstörningarna sin förklaring. Skolans rektor drog honom åt sidan när han kom till jobbet. Det visade sig att en elev i Gunnars klass hade tagit sitt liv genom att kasta sig framför tåget. En kvart senare hade Gunnar lektion med klassen.

— Det var med bävan jag gick in i klass­rummet. Jag tänkte att nu är det nog bäst att jag bara berättar rakt av.

Eleverna satt totalt stumma efter döds­budet, minns Gunnar.

— De sa inte ett ljud på säkert 20 minuter. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag bara stod där när jag hade sagt mitt.

Till slut kom han på att eleverna kunde skriva brev eller rita något till den döda flickan.

Att eleven ville ta sitt liv kom som en fruktansvärd överraskning för både lärare och klasskamrater, enligt Gunnar.

— Det fanns inga tecken på att hon var ledsen eller upprörd. Kompisen som hon varit med strax innan självmordet hade inte märkt något och klasskamraterna fattade ingenting.

Men när tragedin var ett faktum så reagerade skolan föredömligt, enligt Gunnar. Krisgruppen aktiverades och krispärmen följdes steg för steg. Ett minnesrum skapades redan på förmiddagen där eleverna kunde sitta och prata med en diakon. På eftermiddagen hölls en ceremoni med minnestal och ett porträtt av den döda flickan visades.

— De hade hittat en väldigt bra bild på ­henne där hon hade ansiktet vänt mot kameran samtidigt som hon såg ut att vara på väg bort. Det hade en väldig effekt på eleverna. Det var en ledsnad utan gräns, minns Gunnar.

Att skolan snabbt skapade platser där eleverna kunde sörja minskade trycket på honom som lärare.

— Det hade varit tungt att vara med ­klassen hela dagen och dra hela lasset själv, konstaterar han.

Fick du själv något stöd för att hantera händelsen?

— Stämningen och samlingen som utvecklades på skolan hjälpte även mig. Men jag fick inga terapisamtal och det hade jag inte heller räknat med. 


Fotnot: Den intervjuade läraren heter egentligen någonting annat.

Per Hagström

Sara: Vi var rädda att det skulle bli en innegrej bland ungdomar

$
0
0

Två elever på Saras skola dödades av tåget med bara ett par månaders mellanrum. Det första dödsfallet inträffade på kvällen och rykten om självmordet spred sig snabbt i sociala medier.

— När jag kom cyklande till skolan på morgonen därpå stod det en klunga elever utanför och grät och skrek, berättar Sara som är högstadielärare.

Sara visste själv ingenting om vad som hänt men plötsligt stod hon som enda vuxen mitt i en skock hysteriska elever som krävde svar.

— Jag bad en förälder gå upp till rektors­expeditionen för att hämta mer personal och sedan kunde vi hjälpas åt och börja slussa in eleverna i klassrummen.

Det dröjde innan lärarna fick pålitlig information om självmordet och det tog tid innan skolans krishantering kom i gång, minns Sara.

— Det är så viktigt att ha rätt information så att man inte behöver stå där inför eleverna och svamla. Och vet man att någon behöver en kurator så vill man att det ska finnas direkt och inte om två timmar.

Händelsen ledde till att skolan reviderade sin krisplan och bara två månader efter det första dödsfallet tvingades skolan använda den nya planen. Ännu en elev hade dött på tågspåret.

— Det här är inte sant — inte igen, tänkte jag. Det var så fruktansvärt och vi blev jätte­rädda att det här skulle bli någon slags innegrej bland ungdomarna.

Sara tycker att skolan hanterade det andra dödsfallet bättre.

— Vi fick information direkt och krishanteringen kom i gång snabbt. Dagen efter fanns det personal från kyrkan på plats i skolan och ett stödteam med kuratorer och extra hjälp, berättar hon.

Fick ni lärare något stöd?

— Personalen erbjöds att gå och prata med en terapeut och vi var flera som gjorde det. ­Inför eleverna håller du ihop men någonstans måste du få pysa ut, säger Sara.

Bild: Emma Hanquist (Bilden är beskuren)

Fotnot: Den intervjuade läraren heter egentligen någonting annat.

Per Hagström

Tystnad och tårar när elev tog sitt liv

$
0
0

Diakonen: Lärare som själva sörjer behöver avlastning

En lärare som mister en elev och drabbas hårt av sorgen måste ha rätt att stiga åt sidan och tillfälligt låta någon annan ta över ansvaret för klassen. Det tycker Elin Santell som är diakon i Bromma församling i Stockholm och som vid flera tillfällen har kallats till skolor där elever begått självmord.

— Som lärare ska man inte glömma att man är närstående och för vissa är det mest professionellt att ta ett steg tillbaka. Lärare som har en egen stark sorg behöver få utrymme för den utanför klassrummet, säger Elin Santell.

Elevhälsan har huvudansvaret för de elever som mår akut psykiskt dåligt efter en skolkamrats självmord. Men lärarna har en viktig roll när det gäller att visa medmänsklighet och upprätthålla de ramar som ger eleverna trygghet, anser Elin Santell.

— Under en period kanske man lägger ner undervisningen. Men det kan ändå vara idé att hålla lektionerna enligt schemat och fylla dem med samtal kring det som hänt.

Vad ska en lärare säga när eleverna ställer frågor om självmordet?

— Som lärare kan man kräva att skolledningen fattar beslut om vad som ska sägas. Det viktiga är att undvika spekulationer och ge eleverna så tydlig information som möjligt.

Ska läraren säga att det var ett självmord?

— Ja, om polisen har bekräftat det. Men om familjen eller polisen inte vill gå ut med dödsorsak så ska man som lärare respektera det.

Det finns forskning som visar att ett självmord kan utlösa nya självmord bland ung­domar som går i sådana tankar. Men den risken minskar drastiskt om man vågar prata om det som hänt, säger Elin Santell.

— Det kan vara så banalt som att beskriva vad som händer rent biologiskt när man dör. Vissa ungdomar har en glorifierad reinkarnationstanke och tänker att de ändå får ett nytt liv om de misslyckas i detta.

Bild: Oskar Kullander

Enligt Elin Santell är det en myt att samtal om självmord riskerar att väcka den björn som sover.

— Forskning visar att om man talar om självmord så ökar det benägenheten hos dem som är deprimerade att söka hjälp, ­säger hon.

Per Hagström
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>