Alliansens förslag om att införa betyg i årskurs fyra får kritik av såväl betygsforskare som fack och opposition.
– Yngre barn har svårt att skilja på om betyget handlar om ens person eller ens prestation, säger betygsforskaren Alli Klapp.
De fyra allianspartierna presenterade på måndagen nya förslag (se faktaruta) som enligt dem ska leda till att Sveriges elever får bättre kunskapsresultat i skolan. Det förslag som väckt hetast debatt – och starkast kritik – är förslaget att införa betyg från årskurs fyra. I dag får elever betyg från och med årskurs sex.
– Betyg ger föräldrar och elever en tydlig information om hur eleven ligger till i förhållandet till kunskapsmålen. Det fångar också upp elever som behöver mer stöd eller som behöver gå snabbare fram, sa Jan Björklund vid en presskonferens.
Regeringen ser en koppling mellan tidiga betyg och bra kunskapsresultat i skolan.
– Betyg gör att skolan blir mer resultatfokuserad. Är det fokus på resultat kommer många fler att anstränga sig att både nå resultat och att höja resultaten.
Socialdemokraterna anser att betyg från fyran är ett experiment utan större forskningsstöd.
– Vi hade en uppgörelse med regeringen där det ingick en utvärdering av införandet av betyg i årskurs sex efter två år. Regeringen har nu gått vidare utan att göra den, säger Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson.
Lärarförbundet anser att betyg från årskurs fyra är helt fel väg att gå:
– Det här är ytterligare en detaljfråga som regeringen väljer att lyfta fram istället för att prata om det som verkligen skulle göra skillnad för svensk skola: rätt förutsättningar för lärarna och mer resurser till särskilt stöd så att alla elever når sina mål, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett uttalande.
Enligt Jan Björklundär tidiga betyg en självklarhet i de länder som lyckas allra bäst i internationella kunskapsmätningar som Pisa.
Men det är mer komplext än så, anser betygsforskaren Alli Klapp vid Göteborg universitet.
– Vad det är i de olika länderna som gör att eleverna presterar bättre än andra, det vet man inte riktigt. Att slå fast att det är just tidiga betyg som gör att de presterar i topp på Pisa är för enkelt, säger hon.
Jan Björklund hävdar att en flergradig betygsskala ger incitament för att sträva högre. Men detta håller inte betygsforskaren Alli Klapp med om.
– Forskningen visar att olika elever påverkas på olika sätt av att få betyg. Det finns en liten grupp elever som presterar bättre, där betygen fungerar som en morot. Men det finns också en ganska stor grupp låg- och mellanpresterande elever där betygen inte fungerar så, säger hon.
De studier som finns om tidiga betyg visar också att yngre barn har svårt att förstå vad betyg innebär.
– Yngre barn har svårt att skilja på om betyget handlar om ens person eller ens prestation, säger Alli Klapp.
Dåliga betyg kan alltså tolkas som att man är en dålig person, vilket kan påverka ens självbild negativt.
Utbildningsministern hävdar också att barn från hem utan eller med svag kunskaps- och studietradition är de som tjänar mest på tydligheten med betyg. Finns det inga förväntningar på prestationer från hemmet ska skolan stå för dessa i form av betyg, är tanken.
– Jag vet inte var han hittar stöd i forskningen för det. Jag hittar inga sådana samband i min studie. Tittar man på internationell forskning om detta är slutsatsen tveksam, säger Alli Klapp.
Mats Thorén