Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

Sara: Vi var rädda att det skulle bli en innegrej bland ungdomar

$
0
0

Två elever på Saras skola dödades av tåget med bara ett par månaders mellanrum. Det första dödsfallet inträffade på kvällen och rykten om självmordet spred sig snabbt i sociala medier.

— När jag kom cyklande till skolan på morgonen därpå stod det en klunga elever utanför och grät och skrek, berättar Sara som är högstadielärare.

Sara visste själv ingenting om vad som hänt men plötsligt stod hon som enda vuxen mitt i en skock hysteriska elever som krävde svar.

— Jag bad en förälder gå upp till rektors­expeditionen för att hämta mer personal och sedan kunde vi hjälpas åt och börja slussa in eleverna i klassrummen.

Det dröjde innan lärarna fick pålitlig information om självmordet och det tog tid innan skolans krishantering kom i gång, minns Sara.

— Det är så viktigt att ha rätt information så att man inte behöver stå där inför eleverna och svamla. Och vet man att någon behöver en kurator så vill man att det ska finnas direkt och inte om två timmar.

Händelsen ledde till att skolan reviderade sin krisplan och bara två månader efter det första dödsfallet tvingades skolan använda den nya planen. Ännu en elev hade dött på tågspåret.

— Det här är inte sant — inte igen, tänkte jag. Det var så fruktansvärt och vi blev jätte­rädda att det här skulle bli någon slags innegrej bland ungdomarna.

Sara tycker att skolan hanterade det andra dödsfallet bättre.

— Vi fick information direkt och krishanteringen kom i gång snabbt. Dagen efter fanns det personal från kyrkan på plats i skolan och ett stödteam med kuratorer och extra hjälp, berättar hon.

Fick ni lärare något stöd?

— Personalen erbjöds att gå och prata med en terapeut och vi var flera som gjorde det. ­Inför eleverna håller du ihop men någonstans måste du få pysa ut, säger Sara.

Bild: Emma Hanquist (Bilden är beskuren)

Fotnot: Den intervjuade läraren heter egentligen någonting annat.

Per Hagström

Mer matematik på högstadiet

$
0
0

Regeringen vill införa ytterligare en timme matematik i veckan för elever på högstadiet.

Matematik är det största skälet till att ungdomar inte har högskolebehörighet, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt. Därför vill regeringen öka lektionstiden för högstadieelever med en timme i veckan, enligt SVT Nyheter.

I april förra året beslutade riksdagen, på förslag från regeringen, att införa en extra timme matematik på lågstadiet från och med hösten 2013.  

– Vi tror att mer undervisning i matte, tillsammans med det mattelyft vi gör för att lärare ska fortbilda sig, kan rätta till kunskapsproblemen. Och då har vi redan föreslagit mera matte för de tidigare årskullarna. Så – allt genomfört blir det en timma mer igenom hela grundskolan, säger Fredrik Reinfeldt till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna tycker att tanken är god med en undervisningstimme mer, men befarar att det blir en symbolhandling med tanke på att det råder brist på lärare i ämnet.

Satsningen på högstadiet kostar 490 miljoner kronor per år och ska införas från och med höstterminen 2016.

Mats Thorén

Hallå där Beata Kull…

$
0
0

… elev i år 3 på Viktor Rydbergs gymnasium, som har börjat sälja iphone-skal till förmån för Sveriges lärare.

Varför då?
– Jag vill påminna samhället om vilket fantastiskt jobb lärarna gör och skapa en positivare syn på läraryrket genom att stärka lärarnas varumärke. En jätteduktig konstnär har designat skal med två olika motiv, ”Lärarinnan” och ”Magistern”.

Hur kom du på idén?
– Det var när jag var i USA och insåg vilken häftig syn hela samhället har på lärarna där. De förknippas med passion, makt och respekt. Det vill jag överföra till Sverige.

Vad ska projektet leda till?
– Alla intäkter går till ett nyinstiftat lärarpris - utmärkelsen Kunskapens väg. Det ska gå till en lärare vars undervisning utmärkt sig extra mycket, som utses på en gala i december.
 

Niklas Arevik

S vill öppna folkhögskolorna för gymnasister

$
0
0

Socialdemokraterna vill öppna folkhögskolorna för gymnasieungdomar. Utbildningen ska ge behörighet till högskola.

Socialdemokraterna vill göra gymnasiet obligatoriskt. Ett led i det är att öppna folkhögskolorna för gymnasieungdomar, rapporterar SVT. Utbildningen ska ge behörighet till högskola.

– Folkhögskolorna har visat sig vara väldigt bra på att motivera ungdomarna och få fler att klara av sin gymnasieutbildning, säger Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan till SVT.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är positiv till förslaget, men poängterar att Folkhögskolorna i så fall måste ha behöriga lärare och ge betyg inom sin gymnasieverksamhet.

I dag klassas Folkhögskolorna som vuxenutbildning och har normalt en åldergräns på 18 år.

TT

Politiska partiers skolbesök dilemma för skolor

$
0
0

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige. Men Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tycker att det är fel väg att gå. – Att inte bjuda in partierna signalerar en maktlöshet, säger Per-Arne Andersson på SKL.

Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan. Rektor Pernilla Ericols försökte övertala eleverna att släppa in SDU, men gick bet.

Enligt SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand har protesterna vid partiets skolbesök trappats upp. Senast i fredags möttes SDU av protester och hindrades från att komma in på en skola i Västerås.

– Ett antal skolbesök som vi gjort har bevakats av polis. Det är beklagligt att vi ska behöva göra så när andra bara kan vandra in och ta sin debatt. Vi kan inte presentera oss och vår politik på ett normalt sätt om vi står utanför och möter en blockad, säger han

Globala gymnasiets rektor Pernilla Ericols är besviken på att det inte gick att genomföra det planerade partibesöket och måste nu ta ställning till hur skolan ska göra i fortsättningen.

– Vi vill ha en öppen skola där debatt och diskussion välkomnas. Men frågan är hur mycket tid, utrymme och oro det här ska få ta och till vilket pris vi ska driva igenom de saker vi tror på. Det finns en risk att skolor tar den enkla vägen och säger nej till alla politiska partier, säger hon.

I Trelleborg ställs nästa veckas besök av partiledaren Jimmie Åkesson in på Söderslättsgymnasiet. Skolledningen ställde in besöket då det blev känt att det förbereddes en motdemonstration, skriver Trelleborgs Allehanda.

Men att helt sluta med att bjuda in partier till skolan för att slippa hantera eventuella bråk och protester vid vissa partiers besök är ingenting som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) rekommenderar. Där uppmanar man i stället rektorerna att ta makten och initiativet.

– Att inte bjuda in partierna signalerar en maktlöshet och ger en bild av att man inte vågar ta debatten. Vi vill att skolorna ska ta makten och initiativet eftersom det här är viktigt. Men man måste göra det här klokt och i god tid så att man äger processen själv från skolan och kan styra hur man vill ha arrangemangen, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen lärande och arbetsmarknad på SKL.

Skolverket, som tagit fram riktlinjer för hur skolan ska behandla politiska partier, får många frågor från skolor om hur man ska hantera partibesöken.

– Det är ju jättesvåra avvägningsproblem och det är inte någon lätt sak för rektorer att hantera. Men bara för att det är svårt innebär det inte att man kommer undan det, säger Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket.

Beatrice Nordensson/TT

Lärarnas krav: Ta in vikarier vid nationella prov

$
0
0

Pengar för att ta in vikarier. Det är vad lärare i första hand önskar för att klara arbetet med de nationella proven. Färre eller mer digitaliserade prov står inte lika högt på önskelistan, enligt en undersökning från Lärarförbundet.

Undervisningen blir lidande under de tidsperioder då de nationella proven genomförs och rättas. Det tycker drygt 60 procent av de mer än 1.000 lärare som svarat på en enkät från Lärarförbundet.

Men vad ska man göra åt problemet? I undersökningen har lärarna fått skatta betydelsen av ett antal åtgärder. Knappt 50 procent av de svarande tycker att det är viktigt att minska antalet nationella prov. Knappt 45 procent tycker att det är viktigt att digitalisera proven.

Högst på lärarnas önskelista står dock ett tillskott av resurser, till exempel i form av vikarier som kan tas in under provperioderna. Närmare 85 procent svarar att resurser är avgörande för att klara arbetet med de nationella proven.

I lördags gick Lärarförbundet och Sveriges elevråd ut med en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. Rubriken löd ”För många nationella prov” och ett förslag som fördes fram var att proven i SO och NO borde bli frivilliga. Men enligt Lärarförbundets egen undersökning är det alltså inte antalet prov utan bristen på resurser som lärarna upplever som det största problemet.

Varför lyfte ni inte den frågan i artikeln?
– Resursfrågan lyfter vi fram i alla möjliga sammanhang så det är väl täckt. Vi slåss alltid för mer resurser så det är ingen ny ståndpunkt. Det nya är att vi vill ha en total översyn av de nationella proven, säger presschef Håkan Carlsson på Lärarförbundet.

Har ni något stöd för att tro att lärare vill ha färre prov?
– Ja, definitivt. Många vittnar om oerhörd arbetsbelastning.

Men de kanske bara vill ha mer tid och resurser för att arbeta med proven?
– Det är möjligt och därför är det bra med en översyn om vilka prov man ska ha och hur man ska genomföra dem, säger Håkan Carlsson.

De nationella proven i SO och NO i årskurs 6 och 9 infördes förra året. När utbildningsminister Jan Björklund kommenterade Lärarförbundets debattinlägg var han kritisk till tanken att göra just dessa prov frivilliga. Att peka ut dem var att nedvärdera SO- och NO-ämnena, enligt ministern.

– Vi har infört prov i de ämnena eftersom de är viktiga. Skolan ska allmänbilda eleverna, kommenterade han i Svenska Dagbladet.

Men enligt Håkan Carlsson på Lärarförbundet ligger det ingen värdering bakom förbundets förslag.

– Nej, något måste göras snabbt med hänsyn till lärarnas ökade arbetsbelastning. Därför har Lärarförbundet valt att peka på proven i NO och SO som tillkommit senast. Vi tycker att de proven kan vara frivilliga under tiden man gör en översyn av alla de nationella proven, säger han.

I förra veckan föreslog regeringen att de nationella proven ska digitaliseras och rättas nationellt. Löser inte det problemet?

– Vi vet inte vilka prov regeringen vill digitalisera och rätta centralt. Ett problem med digitala prov är att det blir mer av flervalsfrågor och inte samma utrymme för analys. Vi är positiva till digitalisering men vet inte i vilken utsträckning det är möjligt, säger Håkan Carlsson.

Per Hagström

Inget bojkottbeslut om SD för Lärarförbundet

$
0
0

Vårdförbundet nobbar Sverigedemokraterna i valrörelsen. Men Lärarförbundet har inte fattat något sådant principbeslut.

Tidningen Vårdfokus rapporterade i förra veckan att Vårdförbundets förbundsstyrelse har beslutat att inte delta i arrangemang med Sverigedemokraterna och att inte bjuda in SD till förbundets möten med riksdagspartierna om vårdpolitik. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro förklarade att Sverigedemokraternas politik bygger på en helt annan värdegrund än förbundets och att partiets värderingar är oförenliga med medlemmarnas yrkesetik om alla människors lika värde.

– Vi har ingen sådan allmän policy. Vi bjuder in de partier som vi anser vara relevanta från tillfälle till tillfälle. Men det är ingen demokratisk rättighet att delta i Lärarförbundets arrangemang, säger kanslichef Sören Holm på Lärarförbundet.

Han påpekar att Lärarförbundet på central nivå inte har några kontakter med Sverigedemokraterna.

– Partiet är inte huvudspelare i de frågor vi tycker är viktiga. Dessutom är den politik som företrädare för Sverigedemokraterna står för inte förenlig med Lärarförbundets värdegrund.

Vad är inte förenligt med värdegrunden?
– Synen på människors lika värde.

Hur ser Lärarförbundet på om en lokalavdelning samverkar med Sverigedemokraterna?
– Om ett parti har stort inflytande på en ort kan det finnas anledning att finna en lokal samtalsarena. Förbundsstyrelsen kan inte förbjuda det.

Kan man vara medlem i Lärarförbundet om man kandiderar i valet för Sverigedemokraterna?
– Ja, vi utesluter ingen på grund av deras partitillhörighet. Varje år bjuder Lärarförbundet in riksdagens partier i utbildningsutskottet till en träff med förbundsstyrelsen. Hittills har SD:s representanter valt att inte vara med vid sådana tillfällen.

Stefan Helte

Pisa: Svenska elever dåliga på problemlösning

$
0
0

Kräftgången för Sverige i internationella mätningar fortsätter. Svenska femtonåringar ligger under genomsnittet i OECD när det gäller problemlösning. – Vi hade hoppats på ett bättre resultat, säger Magnus Oskarsson, Pisas projektledare i Sverige.

[uppdaterad 2014-04-01 kl 12:20]

I den senaste Pisa-studien som mäter ”kreativ problemlösning” får Sverige 491 poäng, jämfört med OECD-genomsnittet på 500.

Studiens syfte är att mäta elevernas förmåga att lösa komplexa problem som har med verkliga livet snarare än med traditionell skolkunskap att göra. Det har hävdats att detta skulle vara svenska elevers starkaste gren, vilket är en förhoppning som nu kommer på skam.

I topp hamnar Singapore, Korea och Japan med 562, 561 respektive 552 poäng. Finland utmärker sig som bästa europeiska land med 523 poäng.

Resultatmässigt ligger Sverige på samma nivå som bland annat Irland, Danmark, Ryssland, Slovakien och Portugal.

Det brukar i debatten hävdas att svenska elever trots låga kunskapsresultat ändå är duktiga när det kommer till kritiskt tänkande och kreativitet. Men det stämmer inte, enligt denna rapport.

De svenska femtonåringarna klarar sig relativt bra när det gäller att lösa statiska problem liknande dem som finns i läroböcker och läxförhör. Men de klarar sig sämre när det kommer till uppgifter som kräver mer intuitivt tänkande, där all information inte läggs fram, utan behöver kompletteras med tolkningar, kreativitet, uthållighet och nyfikenhet.

OECD rekommenderar därför att svensk skola fokuserar mer på att träna ett öppet sinne inför nya situationer, att eleverna vågar tvivla, ifrågasätta och i större utsträckning använda intuition för att lösa problem.

Skolverket har, precis som i huvudstudien som presenterades i höstas, ingen entydig förklaring till resultatet. I huvudstudien lyfter myndigheten fram en rad hypoteser som man tycker ska undersökas vidare. 

– Utifrån den här kompletterande bilden bedömer vi att det är särskilt intressant att förstå mer kring dels undervisningen och dess förutsättningar, dels det som handlar om värdeförskjutningar och elevers attityder till skolan och studier, sa Helén Ängmo, överdirektör på Skolverket, när rapporten presenterades på tisdagen.

Hon framhöll att undervisning av hög kvalitet är oerhört viktigt, men menade att man måste ställa sig frågan hur förutsättningarna ser ut. Har lärare tillräckligt med tid för förberedelser? Arbetar man systematiskt med kvalitetsarbete? Arbetar man forskningsbaserat och modernt? Såna saker måste undersökas vidare, tycker Helén Ängmo.

– Vi tycker också det är allt viktigare att försöka förstå vad som ligger hos eleverna själva. Vad är deras attityder till skolan och studier? Vi vet att elever i länder som ligger högt i Pisa skattar utbildning väldigt högt, att det är en central väg till framgång.  

När det gäller orsakerna till resultaten är det viktigt att tala om att studien hänger samman med resultatet i hela Pisa, enligt Ängmo. Tendensen där är att Sverige är under genomsnittet på fyra områden och har fallande resultat i tre områden.

– Vi måste alltså söka förklaringar på fler områden.

Helén Ängmo pekade också på vad Skolverket gör med anledning av Pisa-resultaten.

– Vi försöker förstå den fallande kunskapsutvecklingen, men vi jobbar också med en rad utvecklingsinsatser som ska stärka lärares kompetens, till exempel mattelyftet.

Magnus Oscarsson är projektledare för Pisa i Sverige. Han är märkbart besviken över det svenska resultatet.

– Vi hade hoppats och trott att svenska elever skulle vara bättre på interaktiva problem än på statiska. Men tyvärr var det inte så. Snarare är det tvärtom.

Positivt är dock att Sverige har en relativt sett liten mellanskolsvariation när det gäller problemlösning. Det innebär att oavsett vilken svensk skola en elev går på så kommer resultatet att bli ungefär detsamma. Bara Finland har mindre kunskapsskillnader mellan skolor än Sverige.

– Det är intressant att den sociala spridningen är mindre på databaserade uppgifter än andra. Det tyder på att datoranvändningen kan minska skillnaden mellan skolor, säger Magnus Oscarsson.

Niklas Arevik Mats Thorén

Björklund: Jag är inte förvånad

$
0
0

Utbildningsminister Jan Björklund är inte förvånad över resultatet i den nya Pisa-mätningen. – Kunskaper och problemlösning hänger ihop. Den som kan mycket har också lättare att lösa problem, säger han med hänvisning till svenska elevers dåliga resultat även på Pisas övriga delmoment.

– Det har funnits en föreställning i Sverige att vi inte är så bra på faktakunskaper och baskunskaper, men att vi kompenserar det med en hög förmåga till kreativitet och problemlösning. Flumskolans försvarare har ofta argumenterat på det sättet. Nu visar det sig svart på vitt att det är vi inte. Kunskaper och problemlösning hänger ihop, säger Björklund.

Jan Björklund påpekar att Pisa-mätningen gjordes samtidigt som den som presenterades i december förra året.
– Det var den sista årskullen i Sverige som gick ut den gamla grundskolan där man knappt hade betyg, där man inte hade tidigare nationella prov och där lärarledd katederundervisning var tabubelagt, säger han.
– Resultaten för hela Pisaundersökningen, både den mätningen från december och den som redovisas i dag, visar på behovet av att med kraft fullfölja den omläggning av svensk skolpolitik som vi nu är inne i.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson, Rossana Dinamarca, tycker att Björklund drar helt fel slutsatser.
– Jag baxnar, säger hon.
Dinamarca hänvisar till Skolverkets nationella utvärderingar av grundskolan från 1992 och 2003. Enligt henne visar de att problemlösningsförmågan var bra och förbättrades till 2003.
– Den gamla skolan, som han kallar för flumskolan, visade på mycket bättre problemlösande förmåga än vi har i dag. Det borde signalera något till Jan Björklund.
Men de elever som gjorde Pisaundersökningen var de sista som gått alla åren i den gamla skolan?
– Det här är elever som är 15 år och som gått i en skola där lärarna alltmer fått en fokusering på det enkelt mätbara. Även om inte reformerna slagit till så har det ändå varit tydliga signaler från regeringen, vilket också har effekt på skolan.

Enligt socialdemokraternas Ibrahim Baylan fördjupas krisen för den svenska skolan allt mer. Skulden lägger han inte oväntat på regeringen.
– Vid ett flertal tillfällen har man hävdat att just på den här typen av förmågor är vi bättre på än andra, men tyvärr är det inte så. Det är allvarligt eftersom arbetsmarknaden efterfrågar just den typen av kompetens.
Enligt Skolverket skiljer det sig också i attityder mellan svenska elever och eleverna i toppländerna. I de sistnämnda skattas utbildning högre.
– Det är förvånande. Alla vet att en fullvärdig gymnasieutbildning är mer eller mindre obligatorisk för att få jobb. Men jag tror att det faktum att eleverna lämnas ensamma i dag gör att de inte uppfattar att det är så viktigt.

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin säger i en kommentar att det behövs en skolpolitik som ger lärarna tid åt sitt uppdrag och mandat att sätta in stöd i tid.
– I stället för betyg på tioåringar och bänk och schema till sexåringar måste vi satsa på det forskningen visar gör skillnad: mer tid med lärare, högre lärarlöner så fler vill bli lärare och stöd till eleverna redan i de första årskurserna, säger Fridolin i ett pressmeddelande.

Ulf P Lundgren, tidigare generaldirektör på Skolverket och en av upphovsmännen bakom OECD:s Pisa-undersökningar, tycker att resultatet är intressant.
– Jag hade räknat med bättre resultat eftersom Sverige tidigare legat bra i andra tester av problemlösning, säger han.
– Men det har funnits en diskussion som går åt det här hållet, där många menar att skolans vanliga prov, som hela tiden blir fler, inte är särskilt problemlösande. Det verkar ju stämma. Amerikanska studier visar också att det som är lätt mätbart kommer i fokus.

Svensk skola står inför en tuff uppgift att föra tillbaka Sverige till en utbildningspolitisk toppnation, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
– Lärarna måste få rätt förutsättningar för att kunna göra det jobbet, säger hon i ett uttalande.

På Lärarnas Riksförbund anser man att mycket av de dåliga resultaten i Pisa-undersökningen kan förklaras av de stora svenska klasserna.
– Att samma länder toppar den här undersökningen som de tidigare visar att problemlösning hänger ihop med kunskaper. Men man behöver också i grupp skapa en förmåga till kreativt tänkande. Det går inte att lämna eleverna ensamma till att komma fram till egna slutsatser. Det måste de också lära sig och då i mindre grupper, säger förste vice ordförande Anders Almgren.

TT–Lärarnas tidning

Så tycker partierna om lärlingsutbildningen

$
0
0

Har den gymnasiala lärlingsutbildningen någon framtid i Sverige? Lärarnas tidning ställde frågan till riksdagspartierna.

Tomas Tobé (M):

– Ja. Lärlingsprogrammet ger fler unga en starkare ställning på arbetsmarknaden och minskar vägen mellan utbildning och arbete. Fler elever bör få möjligheten. Regeringen satsar därför över en miljard på att öka lärlingsutbildningens kvalitet och attraktivitet under 2014-2017.

Ibrahim Baylan (S):

– Ja, vi vill att alla ska genomföra en gymnasieutbildning. Lärlingsmodellen är värdefull för alla dem som inte vill gå en traditionell utbildning. Collegealternativet, som finns som teknikcollege eller inom vård, är också en väg att gå. Det skulle man kunna utveckla.

Tina Acketoft (FP):

– Ja, för att skapa fler alternativ till ungdomarna, minska avhopp från gymnasiet och matcha arbetsmarknadens behov. En gymnasieutbildning är den bästa vägen till arbete. Därför är det viktigt med olika sorters utbildningar så att alla kan hitta något som passar dem; teoretisk, praktisk, lärlings eller lärlingsanställningar - alla behövs idag.

Ulrika Carlsson (C):

– Ja, det tror jag absolut. Vi kommer att behöva den typen av specialistutbildningar det visar man både i Tyskland, Österrike och Danmark. De som nu går får vara föregångare och det är en mycket krävande utbildning. Men vi behöver arbeta både med kvalitén och attraktiviteten.

Yvonne Andersson (KD):

– Ja, jag har drivit det som en viktig fråga sedan jag kom in i riksdagen 1998. Jag tycker att gymnasieskolan varit för teoretiskt inriktad. Vi har ett behov av mer yrkeskompetenta människor där det handlar om handens kunskap och praktisk kunskap. Lärlingsutbildningen är fantastisk där man lär sig samtidigt som man får göra det.

Esabelle Dingizian (MP):

– Ja, jag tror på lärlingsutbildningen ifall man förankrar den med alla berörda parter. Då är lärling en väg av många. Vi tycker även om collegealternativet men vi tror på mångfald. Det ska vara fler och bra vägar, där lärling ingår, men kvalitén måste förbättras och utbildningen ska jämställas med andra utbildningar.

Rossana Dinamarca (V):

– Nej det ser inte ut så. Eleverna har själva dömt ut utbildningen. Det är få som söker och många som hoppar av. Jag tror att man istället ska satsa på lärlingar för äldre elever. Jag tror att de yngre eleverna i gymnasiet behöver bredare utbildningar.

Carina Herrstedt (SD):

– Ja absolut, det är ett jättebra sätt att förbereda ungdomar inför arbetslivet om de inte vill gå en teoretisk gymnasieutbildning. Många skoltrötta som hoppar av skolan efterfrågar gymnasieutbildningar där man har större chans att komma ut på företag. Det är tragiskt att det ska vara så svårt att hitta praktikplatser.

Enkät: Lenita Jällhage

Trögt locka elever till lärlingsutbildning

$
0
0

Allt färre elever börjar på lärlingsutbildningarna och dessutom hoppar många av. Trots kritik från näringsliv och lärare håller regeringen fast vid lärlingsspåret.

Antalet elever som påbörjar en lärlingsutbildning har mer än halverats sedan försöksverksamheten permanentades. Det visar nya siffror som Skolverket tagit fram för Lärar­nas tidning (se grafik).

Hösten 2013 kan man se att det har skett en uppgång av antalet nya lärlingselever, men varken Skolverket eller företrädare för den dominerande lärlingskoncernen Praktiska tror att förbättringen beror på en faktisk elevökning.

I stället har skolorna sannolikt blivit snabbare med att få ut elever på lärlingsplatser redan under höstterminen och på att anmäla utbildnings­kontrakten till Skolverket, vilket är en förutsättning för att räknas som lärling.

När regeringen beslutade om att permanenta lärlingsutbildningen från höstterminen 2011 var målet att skapa 30 000 nya lärlingsplatser. I dag går totalt 6 000 elever på ett lärlingsprogram.

— Det går väldigt trögt att bryta invanda mönster och traditioner. Men trots det är det min absoluta övertygelse att Sverige ska gå över till ett lärlingssystem av europeisk ­modell som i Tyskland, Danmark, Holland, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Lärlingsutbildningen har länge dragits med stora problem. Omkring 40 procent hoppar av det första året. Betygsnivåerna är låga och skolorna är dåliga på att följa upp elevernas resultat. Trots stora behov får elever inte det stöd de behöver. Många skolor misslyckas också med att få ut eleverna på företag minst 50 procent av utbildningstiden, vilket är statens krav. Det framgår av Skolinspektionens och Skolverkets rapporter.

Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson för Socialdemo­kraterna, konstaterar att redan försöksverksamheten med lärlingar som startade 2008 visade på enorma problem.

— Ändå valde regeringen att fortsätta på en misslyckad väg med en utbildning med gigantiska avhopp. Man borde i stället ha klivit ett steg tillbaka och funderat över hur man skulle gå vidare, säger han.

Skolinspektionens granskningar visar att många skolor saknar en övergripande strategi för hur lärlingsutbildningen ska bedrivas. Mycket hänger på den enskilda läraren.

Utbildningskontrakten, som bland annat reglerar vad eleverna ska lära sig på företagen, har ofta stora brister. På vissa skolor vet inte ens eleverna ifall de går en lärlingsutbildning eller ett vanligt yrkesprogram, vilket gör det svårt att ställa krav på utbildningen.

Skolorna har också problem att få handledare att gå handledarutbildning utanför arbetsplatserna. Eftersom skolorna är rädda att förlora samarbetet och lärlingsplatserna så har de ofta svårt att ställa krav på företagen.

Att yrkesprogrammen, dit lärlingarna räknas, tappat attraktionskraft är också en orsak till nedgången.

Företrädare för näringslivet menar att regeringen sänkt utbildningen genom att beskriva den som en väg för skoltrötta.

Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, ser hela lärlings­reformen som en utbildningspolitisk produkt med stora legi­timitets­problem bland både enskilda företag och branscher.

Regeringens senaste förslag att företagen ska ge lärlingar lön och anställning är att börja i fel ände, anser han.

— Vi ser inte att det finns någon stor efterfrågan på att anställa lärlingar. Vi kan inte se någon vinst för företagen med regeringens upplägg så där kommer det inte att bli några enorma volymökningar, säger Johan Olsson.

För att lyckas med utbildningen måste skolorna hitta strategier för att överbrygga klyftan mellan arbetslivets krav och utbildningens mål, skriver Skolinspektionen.

Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet, tycker att regeringen borde tänka om. Lärlings­utbildning är inte rätt väg att gå när så få är intresserade.

— Låt lärlingssystemet finnas som en liten del för de fåtal elever som är intresserade. Och satsa i stället de statliga pengarna på yrkesprogrammens arbets­platsförlagda lärande som huvudspår, säger hon. 

Lenita Jällhage

Praktiska på väg att bota bristerna

$
0
0

Utbildningskoncernen Praktiska har dominerat marknaden sedan lärlingsförsöket startade. Under de senaste åren har skolorna genomgått ett stålbad.

Foto: Christel Lind

Bahar Idris, 18 år, går första året på hantverksprogrammet med inriktning frisör på Praktiskas gymnasium i Halmstad. Hon har valt att vara lärling.

— Jag har praktik var tredje vecka och började som lärling i oktober. Jag var lite blyg först men nu går det bra, säger hon.

I dag är det permanentprov inne på skolan. Bahar är snabb på att rulla upp hår och är nästan klar med sin övningsdocka när yrkesläraren Anna Lerjebo tar över och visar alla i klassen.

När Skolinspektionen inledde sin granskning av Praktiska i Halmstad år 2012 fick skolan skarp kritik. Den handlade bland annat om att fyra av tio elever inte fullföljde utbildningen. Arbetet med särskilt stöd utgick inte från elevernas behov. Det saknades behöriga lärare och lärarna ställde för låga krav på eleverna.

Nu har man åtgärdat alla bristerna och fått grönt ljus av Skolinspektionen.

Skolan har 190 elever, 40 är lärlingar, 50 går yrkesintroduktion och 100 elever går på vanligt yrkesprogram inom något av de sex program som skolan erbjuder.

Martina Grufman går första året på byggprogrammet. Hon är 16 år och letar nu efter en arbetsplats för att bli lärling i tvåan. Precis som majoriteten av sina jämnåriga har hon ­aldrig haft ett sommarjobb.

— Det här känns rätt nu men jag vet inte vad jag vill göra om tio år, förklarar hon.

Läraren Anna Lerjebo tror väldigt mycket på idén med lärlingsutbildning men kvaliteten måste vara bra.

— Jag pushar på alla elever som klarat sina grundämnen. Vill de komma ut på arbetsplatser så hjälper jag dem, säger hon.

Själv åker hon runt på arbets­platserna och besöker eleverna. Hon kontrollerar att allt fungerar och att eleverna når sina utbildningsmål.

Förutom det lokala arbetet på skolan för att säkra kvaliteten har trycket ökat från Praktiskas koncernledning.

— Resultaten följs oftare upp centralt från ledningen och det har skett en uppstramning i att säkra kvaliteten. Ledningen undersöker också hur många elever här som fått praktik och som tagit examen och jämför med andra skolor i koncernen, säger Nikola Trubarac, rektor på Praktiska i Halmstad.

I samband med att lärlingsförsöket inleddes år 2008 expanderade koncernen Praktiska (tidigare Baggium) snabbt. Praktiska dominerade fullständigt marknaden för lärlingar under försöksverksamheten. Som mest hade koncernen 52 skolor. När lärlingsutbildningen blev permanent hösten 2011 hade Praktiska fortfarande 53 procent av eleverna. I dag har siffran sjunkit till cirka 35 procent.

Praktiska har lagt ned skolor på grund av hård konkurrens, minskande elevkullar och överetablering. Koncernen har kvar 35 skolor runt om i landet.

Patrik Wigelius, myndighets- och kvalitetschef på Praktiska­koncernen, konstaterar att det varit tuffa år. Samtidigt har skolorna lärt sig mycket av Skolinspektionens granskningar. Han framhåller att det egentligen krävs mer av en lärlingselev än en gymnasieförlagd elev.

— De ska klara att gå upp tidi­ga morgnar, arbeta åtta timmar med vuxna och ändå klara av sina teoretiska studier på skolan. Det krävs helt enkelt att man blir vuxen lite snabbare, säger han. 

Lenita Jällhage

Forskare: Låt företagen ta över

$
0
0

Låt företagen och branscher­na ta ansvaret för lärlings­utbildningen och skolpengen. Det skulle ge lärlingsutbildningen en möjlighet att överleva.

Idén kommer från Jonas Olofsson, professor i ekonomisk historia på Malmö högskola, som tillsammans med Eskil Wadensjö, professor i national­ekonomi på Stockholms universitet, ­tagit fram förslag på hur man skulle kunna förändra lärlingssystemet. Förslagen presen­terades nyligen i Studie­förbundet Näringsliv- och Samhälles rapport.

Ett av förslagen är att man ska vända på ordningen och låta före­tagen och branscherna få ansvaret för lärlings­utbildningen och också för skolpengen.

— Om branscherna själva håller i lärlingsutbildningen så kan de rigga den på det sätt de önskar utifrån behoven. Då skulle man få ett annat engagemang och ansvars­tagande, säger Jonas Olofsson.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att han är ­öppen för att vända på ansvaret för lärlingsutbildningen. Han menar att de branscher som har förutsättningar att ­klara av att ta över ansvaret skulle kunna få det som ett parallellt spår till den vanliga lärlings­utbildningen.

— Jag ger i dagarna statens särskilda utredare ett tilläggsdirektiv att utreda möjlig­heterna för bransch­lärlingar.

Lenita Jällhage

S bästa skolparti i ny undersökning

$
0
0

Medan Folkpartiet länge har profilerat sig som Sveriges skolparti tycks väljarna ha en annan åsikt. 21 procent av svenskarna säger att de har störst förtroende för Socialdemokraterna i skolfrågorna, visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Med elva procent hamnar Folkpartiet visserligen på andra plats, men den delas med Moderaterna.

Larmen om bristande kvalitet och sjunkande skolresultat tycks slå hårdast mot den sittande regeringen trots att förslag på skolreformer pumpas ut i rask takt.

– Regeringen uppfattas ha haft ganska många år på sig att ändra skolans kvalitet, ändå kommer det värre och värre rapporter, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Undersökningen gjordes i slutet av mars och 1 000 personer intervjuades. "Vilket parti har du störst förtroende för i skolfrågor?", löd frågan.

En tredjedel har svarat "Vet ej" på frågan.

TT

Sex av tio vill stoppa vinster i välfärden

$
0
0

Förbjud vinster i välfärden. Det tycker sex av tio svenskar i en Sifo-undersökning som Aftonbladet låtit göra.

58 procent av de tillfrågade tycker att det är ett mycket bra eller ganska bra förslag att förbjuda vinster inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Däremot vill 46 procent att kommunerna ändå ska se till att det finns skattefinansierade, privata alternativ.

– Även om de tycker det är bra att inte tillåta vinstutdelning, så vill de att det ska finnas privata alternativ. Det kan förefalla motstridigt, men så är det, säger TNS Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Aftonbladet.

TNS Sifo har frågat 1 000 personer under perioden 25-31 mars.

I februari 2010 lät Lärarnas tidning göra en Skopundersökning om vinstuttag i friskolor. Då tyckte 18 procent att fristående skolor ska ha rätt att dela ut vinst till ägarna. 76 procent tyckte att fristående skolor ska vara skyldiga att återinvestera hela vinsten i skolan. 6 procent hade ingen uppfattning.

Lotta Holmström TT

Bidrag för 14 000 karriärtjänster beviljas

$
0
0

Skolverket har beviljat bidrag för 14 000 karriärtjänster för 2014. Det är en ökning sedan förra året men bidrag för minst 1 000 tjänster fryser inne även i år.

Totalt kunde kommuner och fristående skolor ansöka om bidrag för 15 000 karriärtjänster.

Att 14 000 bidrag nu beviljats är inte samma sak som att så många karriärtjänster tillsätts. Det är först i höst när kommunerna ska rekvirera ut bidraget som det visar sig om det faktiskt skett en ökning. 2013 kunde kommunerna söka bidrag för cirka 4 000 karriärtjänster, men en fjärdedel av de beviljade bidragen begärdes aldrig ut.

– Det är en stor utmaning för kommunerna att hinna tillsätta tjänsterna. För varje karriärtjänst kan man dessutom behöva täcka upp med mer pedagogiska resurser. Huvudmännen har kommit en bra bit på väg med sitt rekryteringsarbete, säger Peter Östlund, projektledare vid Skolverket.

För att bli förstelärare krävs minst fyra års väl vitsordat undervisningsarbete. Läraren ska också ha visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och ett starkt intresse för att utveckla undervisningen.

Lektorer ska ha en examen på forskarnivå och arbetat som lärare i minst fyra år samt ha visat pedagogisk skicklighet.

Både förstelärare och lektorer måste även ha en lärarlegitimation för att bidraget ska betalas ut. Kommunerna och de fristående huvudmännen har möjlighet att själva fördela bidraget mellan förstelärare och lektorer.

2013 tillsattes 38 lektorstjänster och 3040 förstelärartjänster. En stor majoritet av dessa, 93 procent, var tidsbegränsade förordnanden.

Lotta Holmström

Lärare anmäls för oskicklighet

$
0
0

En lärare har för första gången anmälts till Lärarnas ansvarsnämnd för oskicklig yrkesutövning. Enligt Skolinspektionen har läraren varit överdrivet sträng, ställt för hårda krav och misslyckats med att stödja barnen i deras lärande.

Skolinspektionen har anmält lärare till Lärarnas ansvarsnämnd tre gånger tidigare. Dessa anmälningar har grundat sig på att läraren begått brott eller visat sig olämplig genom olika typer av kränkningar mot elever.

I det här fallet är oskicklighet i yrkesutövningen en av grunderna för anmälan. Enligt Skolinspektionen har läraren, som arbetat i en kommun norr om Stockholm, inte lyckats anpassa undervisningen utifrån elevernas olika behov och stödja dem i deras lärande.

Myndigheten pekar på att läraren uppfattats som arg och sträng samt att han ställt för hårda krav på eleverna. Han ska inte heller ha låtit eleverna gå på toaletten under lektionerna. Läraren ska inte ha bättrat sig trots att han fått stöd och handledning i sitt sätt att bemöta eleverna.

Skolinspektionen yrkar varning även på den grunden att läraren visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning. En lärare kan betraktas som mindre lämplig om läraren kränker, trakasserar eller på annat sätt agerar olämpligt mot elever. Skolinspektionen pekar bland annat på att läraren ska ha hotat eleverna med armhävningar som bestraffning.

Per Hagström

En-till-en sätter press på lärarna

$
0
0

Elevdatorer kan vara fantastiska verktyg i undervisningen. Men att utnyttja deras potential kräver stora insatser från lärarna. Det anser Maria Jersby och Anna Magnusson Gardelin, som är lärare i årskurs 6—9 på Karlbergsskolan i Köping.

— En-till-en kräver otroligt mycket mer tid eftersom man måste hitta uppgifter på nätet eller producera egna som eleverna kan göra på sina datorer, säger Maria Jersby som undervisar i svenska och engelska.

Anna Magnusson Gardelin, SO-lärare i sexan, håller med.

— Det tar så lång tid att jag redan nu borde förbereda min kurs för sjuorna nästa läsår. Men jag har inte tid eftersom det är nationella prov. Hur ska jag hinna förverkliga allt som förväntas av mig? undrar hon.

När man använder dator eller surfplatta i undervisningen är bra lektionsmaterial helt nödvändigt, menar de båda. Annars glider elevernas uppmärksamhet lätt över till sociala medier som alltid finns till hands på datorerna.

— Eleverna är mycket mer ofokuserade nu. Hela den sociala världen finns bara ett klick bort, förklarar Maria Jersby.

Men att ta bort datorerna från skolan är ändå inget alternativ, tycker hon.

— Om skolan ska vara på riktigt för eleverna så måste det finnas datorer där. Annars blir skolan en enhet som inte hänger ihop med resten av deras vardag, resonerar hon.

Maria Jersby och Anna Magnusson Gardelin minns att kommunen lovade att en-till-en-satsningen inte skulle belasta de enskilda skolornas budget. Samtidigt har de sett sina undervisningsgrupper växa.

— Nu har vi 30 elever i stället för 20 i grupperna, konstaterar Maria Jersby.

Anna Magnusson Gardelin upplever att teknik får kosta, men inte personal.

— I stället för bibehållen personaltäthet har vi fått datorer och smartboards.

Enligt Karlbergsskolans rektor Ragnar Larsson är det inte en-till-en som ligger bakom de större undervisningsgrupperna utan andra organisatoriska förändringar. Att undervisningen behöver förnyas och lektionerna kräver mycket förberedelser är inget unikt för en-till-en, menar han.

— Nu för tiden kan du inte bara ta läroboken under armen och gå in till klassen och slå upp kapitel två.

Men han är medveten om att teknikstrul och administration kring datorerna stjäl av lärarnas tid.

— Den tiden hade kunnat användas till lektionsförberedelser eller sociala samtal med eleverna.

Per Hagström

Datortätt blir lätt lärarglest

$
0
0

Satsningar på en dator till varje elev leder till ökad arbets­belastning för lärarna och minskade personalresurser.

Bild: Colourbox
Skolor som satsar på datorer till alla elever drabbas ekonomiskt. Det är en av slutsatserna i Örebro universitets stora forskningsstudie Unos Uno.

En-till-en innebär att alla elever får en egen dator eller surfplatta. Örebroforskarna har under tre års tid granskat effekterna av en-till-en-satsningar i ett tjugotal svenska skolor. Det visar sig att skolorna många gånger tvingas minska lärartätheten för att klara kostnaderna.

— Mellan skål och vägg berättar rektorerna att de tvingas öka gruppstorlekarna, ha föreläsningar i dubbelklass och satsa på att fylla upp klassrummen, säger Åke Grönlund, en av forskarna bakom studien.

Ett problem enligt honom är att huvudmännen räknar på inköpskostnaden men missar den totala ägandekostnaden för datorerna.

— Det kan handla om den tid anställda lägger ner på uppdatering av program, felsökningar, väntetid på service med mera, säger han.

Den totala ägandekostnaden blir ofta så stor att den inte kan kompenseras helt med neddragningar på läromedel eller lokaler. Även resurserna för personal drabbas, enligt Åke Grönlund.

I studien vittnar både lärare och elever om att eleverna arbetar mer ensamma efter införandet av en-till-en. Lärarnas undervisningstid minskar till förmån för andra arbetsuppgifter.

— Lärarna ägnar sig åt teknikrelaterat fix och har fått ytterligare arbete med att uppfinna och producera nytt lärmaterial. Det beror bland annat på att skolan dragit ner på läromedelskontot för att få råd med datorer, uppger Åke Grönlund.

Minskar inte den typen av ­arbete efter hand?

— Det är svårt att säga eftersom det lärmaterial som tas fram i början av satsningen måste förnyas efter ett tag.

Dessutom tar examination och kontroll alltmer tid på grund av den ökade individualisering som en-till-en ­medför, enligt Åke Grönlund.

— Det handlar om ökat behov av käll- och äkthetskontroll, fler och mer komplicerade lokala bedömnings­kriterier och bedömnings­metoder, förklarar han.

Behöver eleverna lika mycket lärartid när de har tillgång till egen dator?

— Eleverna behöver ledning av lärare, annars är det risk att de i stället använder tiden för att surfa på internet. Tekniken ändrar lärarnas roll, men det blir inte färre utan fler arbetsuppgifter, säger Matilda Wiklund, en av de andra forskarna bakom studien.

Forskarnas enkäter visar att 42 procent av lärarna tycker sig ha fått mer arbete genom en-till-en. 19 procent upplever inte någon ökad arbetsbelastning.

Samtidigt ser många lärare positiva effekter. 37 procent av lärarna tycker att en-till-en lett till bättre kunskaper för eleverna, jämfört med 17 procent som inte ser någon sådan effekt. Det är också en klar majoritet som upplever att ­arbetssättet är roligare för både elever och lärare.

Men det här är genomsnittssiffror och en slutsats av studien är att inställning till en-till-en skiljer sig mycket från skola till skola.

— Det är jättestor spridning mellan skolor och man får vara försiktig med medeltalen. Om man till exempel ser på hur nöjda eleverna är så ­varierar det mellan cirka 30 och 80 procent, säger Åke Grönlund.

Per Hagström

»Vi måste inse att lärare är olika bra«

$
0
0

Kommunerna måste veta vad de vill med förstelärarna. Det räcker inte att staten skyfflar in pengar. Det säger Per-Arne Andersson, SKL.

Förstelärarna fortsätter att väcka känslor. Två rubriker ur Lärarnas tidning under detta läsår speglar reaktionerna:

Även om det är staten som står för lärarnas lönelyft är det kommuner och friskole­företag som ska organisera deras tjänster.

På kommunernas intresseorganisation Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är Per-Arne Andersson chef för den avdelning som arbetar med skolan. Därmed är han också ansvarig för frågor om karriärtjänster. Han tar emot i den magnifika ljushallen i kontorshuset på Södermalm i Stockholm. Hans uppfattning är att karriärtjänsterna har kommit i gång bra i de flesta kommuner.

— Men inte överallt. Ett skäl till det var den korta tiden inför den första omgången med karriärtjänster, säger han.

80 procent av drygt 3 000 förstelärare och en handfull lektorer arbetar i kommunala skolor. Regeringens proposition hade knappt hunnit gå till trycket när SKL presenterade hur ett karriärsystem för lärare kan utformas i praktiken.

Hur ska kommunerna göra för att karriärtjänsterna ska bli bra?

— Kommunen måste tänka igenom ordentligt vad man vill åstadkomma och vilka krav det ställer på verksamheten. Utifrån det bör man i första hand utse förstelärarna internt genom annonsering. Dels för att den som utses ska känna till vad som förväntas och dels för att kollegerna ska förstå varför just den läraren utsågs. Då kan förstelärarna få den legitimitet som krävs.

Reformen innehåller inga pengar utöver lönesatsningen. Hur kan en högre lön och en ny titel för vissa lärare höja undervisningens kvalitet?

— Det går inte att bara skyffla in pengar och tro att det leder till utveckling. Skolorna måste börja arbeta på ett nytt sätt än tidigare.

— Duktiga lärare behöver ta ansvar, inte bara för sin egen undervisning utan också för undervisningens utveckling på hela skolan. Det ansvaret har rektorn haft och har fort­farande, men han eller hon måste också få stöd av lärarna.

Varför räcker det inte att vara en skicklig ­lärare i det egna klassrummet?

— Då får ju bara vissa elever del av den skickliga lärarens undervisning. Det finns en uppfattning om att alla lärare är lika duktiga, men jag har sett tillräckligt för att säga att så är det inte alls.

— Här i Sverige vill vi inte låtsas om att alla lärare inte är lika bra, men det är något man måste acceptera. Och hur ska yrket utvecklas om ingen får titta in i mitt klassrum? Professionen måste gemensamt utveckla läraryrket och sprida de kunskaperna.

Om kommunen ger lärare nya utvecklingsuppdrag utan att skjuta till egna resurser, vad händer då med lärarens arbetsbelastning?

Bild: Dan Hansson

— Det handlar om att omfördela tid och det är något man gör inför varje läsår. Det finns ett statiskt tänkande om att varje lärare ska göra allt från A till Ö. Men uppdraget som lärare är alltför komplicerat för att varje lärare själv ska planera sin egen undervisning, ta hand om eleverna på egen hand och sedan göra allt efterarbete.

Hur ska man lösa det i praktiken?

— Skolledning och lärare behöver kartlägga hur det ser ut på skolan för att få en gemensam bild att utgå från. Sedan kan man komma fram till vem som ska göra vad och hur det ska gå till, det jobbet måste göras på varje skola om man vill utvecklas.

Många lärare i dag verkar ju ganska slut­körda, hur ska de orka med det här också?

— De orkar inte därför att resursanvändningen inte är optimerad. I det så kallade prio-projektet i Stockholm såg vi att tid frigjordes när man tog bort onödiga möten. Men vad gör man om rektorn inte ser att många möten är onödiga? Det problemet måste rektor och personal gemensamt diskutera.

— En skola med en rektor och 30 lärare kan inte ha 31 olika sätt att göra saker på. Det är inte effektivt.

Vad tycker du om karriärtjänster i förskola och fritidshem?

— Det kan jag mycket väl tänka mig. Det finns en underskattning av fritidshemmens betydelse. Bra skolor och bra fritidshem hänger oftast samman, men från skolans sida har man ofta inte förstått fritidshemmens roll för att få en hög kvalitet i skolan.

Hur ska den negativa trenden för fritids­hemmen brytas?

— Nu är jag inte så säker på att det finns en negativ trend, men fritidshemmen är helt klart ett utvecklingsområde. Det har varit enklare att fokusera på skolan eftersom det är där kommunerna får kritik. Om skolledning och lärare verkligen diskuterar hur de vill ha det kommer de att se att det finns ett tydligt samband mellan skola och fritidshem, att det finns ett gemensamt tänkande.

Nu gör staten en rejäl satsning på lärarnas löner. När gör kommunerna det?

— Kommunerna satsar redan nu mer på lärarnas löner än vad staten gör. Jag kan konstatera att lärarna borde ha haft en bättre löneutveckling, men jag håller inte med om att den dåliga löneutvecklingen började på 90-talet. Det började långt tidigare. Sedan har vi inte vågat sätta ner foten och öka lönespridningen.

— På många håll har det funnits en ohelig allians mellan rektor och fack om att inte ta ut svängarna när det gäller skillnader mellan lägsta och högsta lön. Och på sikt behöver lärarnas löner höjas generellt.

Varför inte 10 000 mer till varje lärare redan nästa år?

— Utan att resultaten förbättras? Tänker du att lärare sitter och tjuvhåller på sin goda undervisning och plockar fram den när de får 10 000 kronor mer i lön? Det är ingen framkomlig väg att betala ut en massa pengar på en gång utan att göra saker annorlunda.

— Vi måste få i gång en dynamisk utveckling utifrån insikten att alla lärare inte är lika bra på allt lärararbete, att alla lärare inte kan göra samma saker och där skolledning och ­lärare tar ett gemensamt ansvar för att utveckla yrket.

Ingvar Lagerlöf
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>