Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

Rastvakter saknas på digital skolgård

$
0
0

Elvaåringen är så arg att tårarna bryter fram. Upprörd skriker han åt klasskamraten. Jag tänker inte återge vad han eller kamraten skrivit på facebook.
 
En som ser lika arg och upprörd ut är kamraten (i skolan kallas ju elever lite svepande mys-totalitärt för »kamraten« eller »kompisen« på sant facebook-friendmanér).
 
Det är uppenbart att vad den ene än skrivit, så är det toppen på ett isberg av eskalerande gliringar, tråkningar, opassande ordval och misslyckade och avsiktligt misstolkade skämt. Andra kamrater visar sig ha underblåst konflikten med kommentarer och gilla-markeringar. Smockan hängde så att säga i luften, när jag råkade gå förbi.

»Förbjud skiten« far det genom huvudet när jag hör eleverna indignerat redogöra för kamratens påhopp på facebook. En lika förflugen som orimlig tanke.

Förbjuda en social kontaktyta utan motstycke i världshistorien, använd av miljarder människor, jag själv inräknad? Nej, det är varken görligt eller eftersträvansvärt.
 
Överilade ord är beklagliga men ofrånkomliga inslag i den sociala utvecklingen. Kanske är vår uppgift som vuxna i skolan att hjälpa eleverna i dessa stunder av hetta som uppstår på vägen mot en empatiskt funge­rande vuxenvärld. En värld av ansvarstagande, hänsynstagande och ömsesidig respekt.

Om det nu finns en sådan värld. Några dagar innan denna hängande smocka satt jag i tv-soffan framför melodifestivalen. Mina döttrar, sex och åtta år, älskar de flesta artister förbehållslöst. Själv har jag något större förbehåll. Men lördagsmyset är så påtagligt att man kan skära i det med ett tacoskal.

Tar min tillflykt till twitterflödet i mobilen, läser lite här och där och går in för att se vad som i detta sociala forum skrivs och tycks om melodifestivalen, #melfest, på twitterspråk.
Här är tonläget mindre mysigt, mer hitta-fel-fest än mel-fest. Här tävlar vuxna, professorer, politiker, mediemänniskor, säkert även lärare, i att spy galla över artister och låtar. Syrligt, smart, elakt. Elakt roligt. Lite som facebookdiskussionen som lett till elever i tårar av ilska. Visst finns här också glada tillrop och ord som sprider glädje. Men efter att ha ögnat igenom flödet under loppet av en låt lägger jag bort mobilen, trött på tvångsmässiga gliringar och tråkningar.

Dessa twittrareär knappast förebilden för de upprörda elever jag nu har framför mig. Vuxna och unga, upprörda elever, mello­mobbare och glädjespridare, befinner sig på samma digitala skolgård. Här finns inga rastvakter. De har inte smugit undan till lärarrummet för en extra kaffe och bulle — det har helt enkelt inte avdelats några. På gott och ont.

Klasskamraterna tar i hand, efter viss diplomati. Åtminstone i stunden ett handslag närmare att bli vuxna. Vad det nu innebär.
Björn Kindenberg Språkutvecklare vid Hässelbygårdsskolan, Stockholm

Trögt locka elever till lärlingsutbildning

$
0
0

Allt färre elever börjar på lärlingsutbildningarna och dessutom hoppar många av. Trots kritik från näringsliv och lärare håller regeringen fast vid lärlingsspåret.

Antalet elever som påbörjar en lärlingsutbildning har mer än halverats sedan försöksverksamheten permanentades. Det visar nya siffror som Skolverket tagit fram för Lärar­nas tidning (se grafik).

Hösten 2013 kan man se att det har skett en uppgång av antalet nya lärlingselever, men varken Skolverket eller företrädare för den dominerande lärlingskoncernen Praktiska tror att förbättringen beror på en faktisk elevökning.

I stället har skolorna sannolikt blivit snabbare med att få ut elever på lärlingsplatser redan under höstterminen och på att anmäla utbildnings­kontrakten till Skolverket, vilket är en förutsättning för att räknas som lärling.

När regeringen beslutade om att permanenta lärlingsutbildningen från höstterminen 2011 var målet att skapa 30 000 nya lärlingsplatser. I dag går totalt 6 000 elever på ett lärlingsprogram.

— Det går väldigt trögt att bryta invanda mönster och traditioner. Men trots det är det min absoluta övertygelse att Sverige ska gå över till ett lärlingssystem av europeisk ­modell som i Tyskland, Danmark, Holland, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Lärlingsutbildningen har länge dragits med stora problem. Omkring 40 procent hoppar av det första året. Betygsnivåerna är låga och skolorna är dåliga på att följa upp elevernas resultat. Trots stora behov får elever inte det stöd de behöver. Många skolor misslyckas också med att få ut eleverna på företag minst 50 procent av utbildningstiden, vilket är statens krav. Det framgår av Skolinspektionens och Skolverkets rapporter.

Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson för Socialdemo­kraterna, konstaterar att redan försöksverksamheten med lärlingar som startade 2008 visade på enorma problem.

— Ändå valde regeringen att fortsätta på en misslyckad väg med en utbildning med gigantiska avhopp. Man borde i stället ha klivit ett steg tillbaka och funderat över hur man skulle gå vidare, säger han.

Skolinspektionens granskningar visar att många skolor saknar en övergripande strategi för hur lärlingsutbildningen ska bedrivas. Mycket hänger på den enskilda läraren.

Utbildningskontrakten, som bland annat reglerar vad eleverna ska lära sig på företagen, har ofta stora brister. På vissa skolor vet inte ens eleverna ifall de går en lärlingsutbildning eller ett vanligt yrkesprogram, vilket gör det svårt att ställa krav på utbildningen.

Skolorna har också problem att få handledare att gå handledarutbildning utanför arbetsplatserna. Eftersom skolorna är rädda att förlora samarbetet och lärlingsplatserna så har de ofta svårt att ställa krav på företagen.

Att yrkesprogrammen, dit lärlingarna räknas, tappat attraktionskraft är också en orsak till nedgången.

Företrädare för näringslivet menar att regeringen sänkt utbildningen genom att beskriva den som en väg för skoltrötta.

Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, ser hela lärlings­reformen som en utbildningspolitisk produkt med stora legi­timitets­problem bland både enskilda företag och branscher.

Regeringens senaste förslag att företagen ska ge lärlingar lön och anställning är att börja i fel ände, anser han.

— Vi ser inte att det finns någon stor efterfrågan på att anställa lärlingar. Vi kan inte se någon vinst för företagen med regeringens upplägg så där kommer det inte att bli några enorma volymökningar, säger Johan Olsson.

För att lyckas med utbildningen måste skolorna hitta strategier för att överbrygga klyftan mellan arbetslivets krav och utbildningens mål, skriver Skolinspektionen.

Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet, tycker att regeringen borde tänka om. Lärlings­utbildning är inte rätt väg att gå när så få är intresserade.

— Låt lärlingssystemet finnas som en liten del för de fåtal elever som är intresserade. Och satsa i stället de statliga pengarna på yrkesprogrammens arbets­platsförlagda lärande som huvudspår, säger hon. 

Lenita Jällhage

Forskare: Låt företagen ta över

$
0
0

Låt företagen och branscher­na ta ansvaret för lärlings­utbildningen och skolpengen. Det skulle ge lärlingsutbildningen en möjlighet att överleva.

Idén kommer från Jonas Olofsson, professor i ekonomisk historia på Malmö högskola, som tillsammans med Eskil Wadensjö, professor i national­ekonomi på Stockholms universitet, ­tagit fram förslag på hur man skulle kunna förändra lärlingssystemet. Förslagen presen­terades nyligen i Studie­förbundet Näringsliv- och Samhälles rapport.

Ett av förslagen är att man ska vända på ordningen och låta före­tagen och branscherna få ansvaret för lärlings­utbildningen och också för skolpengen.

— Om branscherna själva håller i lärlingsutbildningen så kan de rigga den på det sätt de önskar utifrån behoven. Då skulle man få ett annat engagemang och ansvars­tagande, säger Jonas Olofsson.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att han är ­öppen för att vända på ansvaret för lärlingsutbildningen. Han menar att de branscher som har förutsättningar att ­klara av att ta över ansvaret skulle kunna få det som ett parallellt spår till den vanliga lärlings­utbildningen.

— Jag ger i dagarna statens särskilda utredare ett tilläggsdirektiv att utreda möjlig­heterna för bransch­lärlingar.

Lenita Jällhage

Olika tolkningar av Skolverkets regler om hjälpmedel vid nationella prov

$
0
0

Elever med dyslexi får inte använda hjälpmedel som läser upp texten på nationella prov i årskurs 3 eller 6. Men Skolverkets regler tolkas olika av olika skolor, visar en rundringning som TV4:s lokala redaktioner har gjort.

Av 324 skolor var det 24 som helt struntade i reglerna och 80 som inte kunde svara på om de följde dem. Det innebär att en tredjedel av de tillfrågade skolorna inte entydigt följer Skolverkets anvisningar.

Nu vill utbildningsminister Jan Björklund att Skolverket förtydligar anvisningarna.

– Det ska vara entydigt. Finns det luckor där måste Skolverket förtydliga det, säger han till TV4.

Även Karin Hector-Stahre, enhetschef för nationella prov på Skolverket, tycker det är olyckligt att anvisningarna tolkas olika.

Jan Björklund vill inte ta ställning till om dyslektiker borde få använda hjälpmedel. Men språkforskaren Monica Reichenberg vid Göteborgs universitet är kritisk.

– Det ska vara en skola för alla, och då måste alla få lika villkor. Det handlar om demokrati och delaktighet, säger hon till tv-kanalen.

Tidigare har även Tord Söderqvist, rådgivare på Specialpedagogiska skolmyndigheten, riktat kritik mot reglerna.

– Det är ungefär som om det skulle vara skrivet på japanska för någon som inte kan japanska. För eleven måste det vara otroligt frustrerande att förmodligen kunna själva innehållet men att inte kunna ta sig igenom ytan, sa han till tidningen Specialpedagogik i juni 2013.

Reglerna om förbud mot hjälpmedel för dyslektiker kom i slutet av 2012. Skolverkets motivering är att provet testar elevernas förmåga att avkoda texten. Dyslektiker skulle då få en fördel gentemot övriga om de får texten uppläst för sig.

Om dyslektikern ändå använder sig av hjälpmedel, vilket är en möjlighet, räknas inte provet som godkänt.

Lotta Holmström

Regeringsuppdrag pressar Skolverket

$
0
0

Skolverket är hårt pressat av tillfälliga uppdrag från regeringen, skriver Svenska Dagbladet som gått igenom verkets regleringsbrev.

2006 hade verket runt 30 särskilda uppdrag från regeringen utanför det vanliga arbetet att leda och övervaka den svenska skolan. Hittills under årets tre gångna månader har 95 sådana uppdrag givits till verket, jämfört med till exempel 16 till Arbetsförmedlingen och 20 till Rikspolisstyrelsen. 

Det normala arbetet blir lidande, tillstår generaldirektören Anna Ekström

– Visst blir det så i slutändan. Vi är alltid tvungna att göra regeringsuppdragen först, men vi riskerar att hamna efter med väldigt viktiga saker, säger hon till SvD.

Också Riksrevisionen uppmärksammade i höstas verkets arbetsbelastning och skrev: ”Det finns en risk för att myndighetens långsiktiga instruktionsuppgifter blir underfinansierade medan kortsiktiga, aktuella frågor kräver huvuddelen av resurserna.”

TT

Nya försök skylla alla brister på lärarna

$
0
0

På Youtube finns en film med en låt som heter »Det är lärarnas fel«, en travesti på Henrik Dorsins »Det är bögarnas fel«. Filmen och texten är så absurd att det inte går annat än att skratta åt eländet. Men skrattet riskerar att fastna i halsen om ansvaret för de dalande skolresultaten nu glider över från dem som har den politiska skolmakten till lärarna.

Inom kort kommer resultatet av Skolinspektionens pågåen­de granskning av skolans arbe­te med att ge alla elever stöd och stimulans (se lararnastidning.se).

Skolinspektionen menar att skolan brister i det avseendet och att »elever vars lärare vet att det är deras ansvar att organisera undervisningen efter varje elevs individuella behov lär sig mer än elever vars lärare tror att elever lär på samma sätt och undervisar därefter«. Det här är självklart för varje lärare som gått lärarutbildningen.

Det borde också vara självklart att lärarna i sin tur får rätt förutsättningar för att ge varje elev det stöd och den stimulans hen behöver.

Teknik och datorer kan inte heller ersätta mötet mellan elev och lärare.

Maria Jersby, lärare i Köping, menar tvärtom att en-till-en-satsningar kräver en större lärarinsats än traditionell under­visning. Det är inte heller lärarnas fel.

Annica Grimlund Chefredaktör Lärarnas tidning

Låt det viktigaste få tid

$
0
0

Lärarna måste ägna alltför mycket tid till att mäta kun­skaper i stället för att undervisa, skriver en lärarutbildare.

Bild: Marie Kassman

Återigen har elevers kunskaper testats i Pisa-undersökningen. 15-åringarnas kunskaper i läsförståelse, matematik och naturkunskap har jämförts i ett antal länder. Svenska elevers kunskaper har, enligt mätningarna, försämrats mest bland deltagande länder, i jämförelse med tidigare mätningar.

Förklaringarna till detta ras har i den efterföljande debatten varit många och metoderna för hur skolan ska stoppa raset ännu fler.

Om vi tittar på vad det är som har testats är det ingen helhetsbild av elevernas skolämnen som mätts, utan det är några kunskapsområden som har prioriterats. Bland annat står elevernas skrivförmåga, samhällsorienterande ämnen och estetiska ämnen utanför mätningen.

De förklaringar till nedgången som har debatterats är att skolan kommunaliserades 1991, skoltiden är för kort, det är för stora klasser, för lite betyg och för lite dokumentation och diagnostisering. Jag ställer mig genast frågan om detta inte kan vara själva roten till det onda.

Blir verkligen kunskapen större om vi i skolan mäter eleverna oftare? Blir en människa längre om vi gör fler mätningar? Om vi dessutom ger betyg på hur mycket de har vuxit, blir de då ännu längre? Måste vi inte fundera lite bredare på nedgången?

Hur har till exempel lärar­nas arbetsuppgifter och möjlighet till fortbildning förändrats de senaste sju åren? Den stora förändringen är att ­lärarnas tid tas i anspråk för att dokumentera, diagnostisera och betygsätta eleverna.

Jag ser en fara med att lärarnas fokus mer läggs på att testa elevens kunskaper efter genomförd lektion, än betydelsen av att lektionen som genomförs ger alla elever möjlighet att ta till sig innehållet i lektionen.

Det är naturligtvis viktigt att elevernas kunskapsutveckling dokumenteras. Det jag vänder mig emot är att lärarnas uppdrag och autonomi i klassrummet får en alltför stark styrning mot en summativ bedömning av den enskilde elevens kunskaper. Detta på bekostnad av ett mer formativt förhållningssätt, där läraren får kunskap om vad i undervisningen som måste kompletteras eller förändras för att alla elever ska ha möjlighet att förstå lektionsinne­hållet.

Diagnostisering av elevernas kunskaper skulle med ett mer formativt synsätt vara en naturlig del av undervisningen, utan att använda formaliserade test som mät­instrument.

De signaler som regeringen och kommunerna ger för att lösa problemen är att införa tioårig skolplikt, fler tester och tidigare betyg.

Kan det finnas andra för­klaringar till att eleverna inte har tillräckliga mätbara kunskaper? Kan det vara så att i klassrummen sitter elever som inte förstår och som skulle behöva en undervisning som är mer inriktad på lärprocessen än på diagnostisering och betyg? Vid samtal med lärare uppger de att de inte har tid över för att planera sina lektioner i så hög grad som de skulle vilja.

Kan det finnas ett samband mellan lärarnas brist på tid att planera sina lektioner och att tiden i stället läggs på att mäta elevernas oförmåga?

Jag har i min forskning tagit del av ett digitalt forum för lärare där de delar med sig av sina lektionsförslag. Jag vill höja ett varningens finger för detta. Det finns nämligen en risk att det som fungerar i ett klassrum är förödande i ett annat.

Det är hög tid att lärarna får använda sina didaktiska kunskaper för att kunna genomföra en undervisning som de själva planerar utifrån varje specifikt klassrum.

Ingalill Gustafsson Lärarutbildare Umeå universitet

Kommuner vet inte vart skolpengen går

$
0
0

Det rasar en debatt kring vinster och att skolpengen används till att betala räntor på företagslån. Samtidigt fortsätter skolpengen att betalas ut utan några krav på regelbunden ekonomisk redovisning.

Omkring 10 miljarder kronor betalas ut bara till landets friskolor på grundskolenivå varje år, men det är bara när friskolor ansöker om tillstånd eller vid tillsynen av skolor, ungefär vart femte år, som Skolinspektionen gör kontroller av skolans ekonomi.

Det finns flera poänger med att tvinga friskolorna att redovisa hur de använder den skolpeng de får, tycker skolforskaren och nationalekonomen Jonas Vlachos.

– Det kan vara viktigt för de myndigheter som granskar verksamheten, men även för de familjer som ska välja skola och för dem som vill lära sig av hur verksamheten bedrivs på olika skolor, säger han.

Socialdemokraterna vill att alla skolor ska redovisa vart pengarna går. Det måste lagregleras så att de pengar som satsas på utbildning går till just det, anser Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor.

– Varje skattekrona ska redovisas per skolenhet så att vi medborgare kan följa vad våra skattekronor går till. Man ska inte kunna snurra runt pengar i koncerner på det sätt som vi ser i dag, säger han till TT.

Redovisningen skulle kunna ske till Skolverket, medan Skolinspektionen skulle kunna få i uppdrag att följa upp att det sker, enligt Baylan. Och sedan ska informationen finnas tillgänglig för allmänheten på skolnivå.

– Vi är helt säkra på att det skulle leda till att mer pengar används till eleverna, och att mindre pengar försvinner till sådant de inte ska användas till, säger han.

Johan Bygge, operativ chef på EQT som äger Sveriges största skolkoncern Academedia, tycker att det är viktigt med statlig kontroll av skolor.

– När man skapar förutsättningar för att ha alternativa ägarformer till skolor, exempelvis privata aktörer, är det väldigt viktigt att det finns en övervakningsfunktion hos staten som ser till att inte sådana som inte är lämpliga att driva skolor får tillstånd. Till exempel att de har de finansiella muskler och rätt värderingar avseende etik och moral som krävs för att vara en långsiktig bra ägare, säger Johan Bygge.

Han ser positivt på om det skulle finnas mer information om skolor – oavsett vem det är som driver skolan – ett företag, en stiftelse eller kommunen.

Skulle du kunna tänka dig att Academedia kunde redovisa ekonomin öppet, skola för skola?

– Jag har inte tänkt igenom det, det som är viktigt är transparent redovisning av kvalitet, säger han.

Att Academia låter en del av skolpengen gå till räntor och därmed undviker skatt förklarar han med att det helt enkelt handlar om räntor på lån som betalas till banken ”som vilket företag eller kommun som helst”.

Även regeringen ställer sig bakom att skolorna ska redovisa ekonomin skola för skola. En förändring är på gång i och med att frågan nu ska utredas, enligt utbildningsutskottets ordförande Tomas Tobé (M). Idén är att skolorna ska rapportera in till Skolverket, och att Skolinspektionen ska kunna följa upp att det görs.

Claes Nyberg, vd vid Friskolornas riksförbund, tycker att man ska fråga sig vad man vill uppnå med att redovisa vart pengarna går i detalj, och tror inte att det löser några problem.

– Att bara säga att man vill ha det utan att säga vad man vill uppnå är som att skapa en hötapp till och börja jaga den. Målet måste vara att vi hittar ett sätt att mäta kvalitet och om man levererar resultat. Man behöver följa upp de skolor som inte lyckas, och det kan bero på många olika saker – ledarskap, ekonomisk misshushållning och låg kompetens hos personalen.

För att systemet ska vara rättvist gäller det också att kommunala skolor får samma redovisningskrav på sig som andra aktörer, menar Claes Nyberg och pekar på att vissa kommuner låter sina skolor gå med underskott, men vill inte redovisa hur, vilket leder till lägre skolpeng för elever i friskolor.

– Vi ska ha en bra skola för de pengar vi satsar. Det här måste göras även vid de kommunala skolorna, men från kommunerna märker vi att det finns ett enormt motstånd mot att redovisa kvalitet och resultat per enhet.

I en proposition som det beslutades om på torsdagen tas frågan om ekonomisk redovisning på skolnivå upp. Friskolekommittén har kommit överens om att man vill införa det, men enligt propositionen har bland andra Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Friskolornas riksförbund motsatt sig detta. SKL anser att det skulle bli för dyrt om kommunerna skulle behöva lämna sådan information på enhetsnivå. Därför ska frågan utredas vidare. Regeringen avser enligt propositionen att ”återkomma till riksdagen med förslag som innebär att ekonomisk information ska lämnas och presenteras på skolenhetsnivå”.

I dag finns det inte ekonomisk redovisning på enhetsnivå i alla kommuner. Vissa kommuner delar alltså inte upp pengarna till de egna skolorna utan har bara en budget för alla skolor, förklarar Annika Wallenskog, tillförordnad chefekonom på SKL.

– Hur mycket extraarbete de nya reglerna skulle innebära beror på vilken detaljnivå redovisningen ska ske I vissa kommuner finns det bara ett samlat anslag för alla skolor, vilket gör att det här skulle innebära mycket merarbete, säger Annika Wallenskog.

TT

Förolämpa inte lärarna

$
0
0

Låt oss slippa de ständiga skolutspelen som inte gynnar elevernas kunskapsutveckling. Här har båda blocken ett ansvar.

Bara ett år efter införandet av betyg i årskurs 6 föreslår regerings­partierna nu ännu en betygsreform. Trots stark kritik redan på diskussions­stadiet vill man nu betygsätta eleverna så tidigt som i fyran.

Sociala medier svämmade fullständigt över av ilskna inlägg när förslaget presenterades. Den som läste Dagens Nyheter möttes av rubriken »Regeringens betygsförslag sågas av forskare«.

Mycket talar för att ännu tidigare betyg inte hjälper eleverna. Forskning har visat att låg- och medelpresterande elever som får tidigare betyg presterar sämre än dem som inte får det. Det borde vara skäl nog att lägga alla förslag i den riktningen direkt i pappersreturen.

Ännu tidigare betyg är ett impopulärt förslag hos Sveriges lärare. Vi lät Novus fråga lärarna vilka tre åtgärder som är viktigast att prioritera för att förbättra resultaten. I toppen återfinns »Mer tid för undervisningen«, det vill säga minskad arbetsbelastning (63 procent), »Höjda lärarlöner« (55 procent) och »Mindre grupper/klasser« (37 procent). Endast 1 procent svarar tidigare betyg. Det talar sitt tydliga språk.

Tidigare betyg imponerar inte heller på allmänheten. I den TNS Sifo-undersökning vi presenterade för några veckor sedan kom tidigare betyg långt ner på allmänhetens önskelista. Endast 8 procent ansåg att tidigare betyg var en av de tre mest prioriterade åtgärderna.

Tyvärr tycks en stor del av den senaste tidens smatterband syfta mer till spel, taktiserande och gynnande av det egna partiet än elevernas kunskapsutveckling. Det gäller partier inom bägge blocken. Tidigare betyg är en sådan fråga. Men antingen har Alliansen varit lomhörd eller missbedömt läget rejält.

Politikerna bör akta sig för att förolämpa lärarna. Att skriva lärarna på näsan med kunskapsmål om läsning i årskurs 1 är att slå in öppna dörrar. Det finns ingen lärare i ettan som inte noga följer elevernas läsutveckling. Se i stället till att lärarna har tillräckligt med tid och resurser till särskilt stöd.

Det är också häpnadsväckande att Anders Borg gör okunniga uttalanden om lärares matematikundervisning och det han kallar flumpedagogik. Lärarförbundet vill hjälpa Anders Borg till nya insikter genom att erbjuda praktik hos matematiklärare.

Lärarförbundets kampanj »Skolan först« har tydligt fått fäste hos politikerna. Men många tycks ha tolkat budskapet som »Flest skolförslag på valdagen vinner«.

Låt mig klargöra det hela. Det handlar inte om att ha mest och flest förslag om hur lärarna ska sköta sitt jobb eller den högsta svansföringen i medierna. Det handlar om att föra fram de förslag som verkligen betyder något.

Här kommer vår checklista för politiska förslag:

  1. Är det här ett förslag som kan skapa en bra skolgång för fler elever och höja kunskapsresultaten?
  2. Matchas förslaget med resurser så att det kan genomföras med kvalitet och utan att öka lärarnas arbetsbelastning?
  3. Ökar förslaget läraryrkets attraktivitet — lockas unga till yrket och erfarna lärare att stanna kvar?

Om svaret är ja på alla tre frågor är det ett bra förslag. Om inte, måste politikerna tänka över saken en gång till.

Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande

Rektorn fångad av alla måsten

$
0
0

Rektorer riskerar att fastna mellan politiska ­beslut och begränsad ekonomi. Lärar­nas tidning följde Maria Ströms splittrade dag.

Lösen. LöSeN. lösenX9. Utan fusklapparna bredvid laptopen skulle det inte gå. Rektorerna på Göteborgs skolor använder ett 20-tal IT-system. Maria Ström är inne i 13 av dem så gott som dagligen — från skolwebben »Hjärntorget« till olika rapporteringssystem för fakturor, personalhantering och budget.

— Jag försöker ha samma lösenord till allt men systemen har olika krav på bokstäver och tecken och då krånglar det till sig. Dess­utom ska man byta var femte vecka, säger hon.

Arbetsmiljöverket kritiserade nyligen staden för rektorernas höga arbetsbelastning. De många IT-systemen nämns som en av orsaker­na till den dagliga stressen.

Foto: Ciprian Gorga

Sannaskolan är en 4—9-skola med cirka 300 elever och 33 anställda. En ståtlig men sliten, överdimensionerad och kulturminnesskyddad funkisbyggnad från 1941 som ligger i de gamla arbetar- och hamnkvarteren i Majorna. Maria Ström började som rektor på skolan i augusti. Innan dess hade hon samma jobb på en skola i Örgryte/Härlanda i nio och ett halvt år. Hon ville tänka nytt.

— På min förra skola var eleverna mer studie­motiverade. Här är det lite tuffare, säger hon.

Klockan är halv tio och hon har varit på plats sedan strax efter åtta. Det blev en timme fylld av snabba samtal med lära­re och elevhälsopersonal, bland annat om några ungdomar från en annan stadsdel som körts i väg från skolan. Ovälkomna påhälsningar utifrån inträffar ibland och skapar oro.

Nu vill Maria Ström svara på ett mejl från en förälder och få ut en kallelse till nästa veckas arbetsplatsträff. Men strax kommer elevassistenten med två flickor som har satt eld på innehållet i en papperskorg. Det blir samtal bakom stängd glasdörr och därefter krismöte med kuratorn Madeleine Hansson.

— Vad gör vi?

— Anmäler, tycker kuratorn.

Maria Ström gör ganska ofta orosanmälningar till socialtjänsten när skolan misstänker att ett barn far illa. Föräldrarna informeras alltid och det kan bli upprörda känslor.

— Därför är det jag och elevhälsan som sköter detta. Lärarna som samarbetar med eleverna varje dag ska inte vara inblandade.

Ritsch ratsch. Maria Ström drar några drag med klädvårdsrullen på de svarta byxorna. Dags för lunch. Hon önskar att hon fick anlita en städfirma själv i stället för att vara utlämnad till den som Göteborgs centrala förvaltning har handlat upp.

Foto: Ciprian Gorga

— Ibland lägger jag ut en dammtuss bara för att få ett grepp om hur ofta och hur noga de städar. Vi är mycket missnöjda med dem som har fått avtalet, säger hon.

Annars är ansvaret för grundskolan utlagt på de tio stadsdelarna. Resursfördelningen sker i tre led. Först får stadsdelen en summa pengar som är beräknad efter befolkningens ålder och socioekonomi. Därefter prioriterar varje stadsdel mellan skola, socialtjänst och äldreomsorg. Till sist får sektorschefen och områdeschefen för skolan sin påse att fördela på enheterna.

Tillämpningen av systemet har haft den underliga konsekvensen att Maria Ström hade mer i elevpeng på skolan i Örgryte/Härlanda än vad hon har nu på Sannaskolan, trots att behoven är större här.

Nu jobbar rektorerna i stadsdelen Major­na/Linné för att 2014 års budget ska få påspädning. Det som anslagits hittills räcker inte till mer än en lärare per klass.

— Jag kan ju inte ta bort min enda specialpedagog, så jag fortsätter med den verksamhet jag har i väntan på ett positivt besked. Blir det negativt måste jag vidta ganska stränga åtgärder, säger Maria Ström.

Över pastagratängen målar hon med drastisk pensel bilden av sig själv: »En sketen mellanchef med en massa beslutsfattande nivåer ovanför sig och begränsade resurser.«

Maria Ström är 54 år och lärare i bild och media i botten. Hon har gått rektorsutbildningen och är tillsvidareanställd som rektor. Hon har ingen biträdande, däremot en lärare som är »ledningsstöd« på halva sin tjänst.

Som alla andra rektorer har hon två uppdragsgivare — staten som slår fast vad hon ska göra i lagar och förordningar och kommunen som betalar verksamheten och hennes lön. Men det är inte staten som avskedar henne om hon inte lever upp till alla »rektor ska«, utan kommunen som fråntar henne rektorsuppdraget om hon inte håller ekonomin.

— Ett dilemma, säger Maria Ström.

I en undersökning som Lärarförbundets tidning Chef & Ledarskap gjorde före jul uppgav 37 procent av de svarande rektorerna att de brutit mot skollagen genom att neka elever särskilt stöd. Orsakerna var brist på pengar och kompetens, oftast pengar.

Maria Ström anser inte att hon kan gå ut och säga att hon bryter mot skollagen. Då kan svaret bli: »Nähä, då får väl du sluta vara rektor.«

— Jag tror inte att någon i skolan vill säga att de inte kan sköta sitt uppdrag. Det är därför även lärarna trixar med knäna för att hjälpa alla elever. Vi går in i väggen och blir sjukskrivna hellre än att säga att vi inte klarar vårt jobb, säger hon.

Foto: Ciprian Gorga

Knack knack. Maria Ström har precis place­rat kaffekoppen på skrivbordet när en lärare, nyanställd på skolan, vill ha hjälp att hitta incidentrapporten i sammelsuriet av IT-system. En elev i fyran har ertappats med att röka.

— Har du pratat med eleven? Ringt hem? Bra.

Många rapporter har visat att rektorer har för lite tid till sitt pedagogiska ledarskap, ­senast en från Lärarförbundets skolledarföre­ning. Det gäller även Maria Ström.

— Jag försöker sticka emellan med klassrumsbesök. Det blir inte de där tjusiga observationerna där man kryssar av på ett papper utan mer att man känner av stämningen i tio minuter.

Hon tror att det lärare framför allt vill ha är en rektor som skapar förutsättningar för deras arbete och står bakom dem när de får kritik. Och pedagogisk ledare kan man vara på många sätt — till exempel genom att driva diskussioner vid ämnes­konferenser och arbetslagsmöten.

Schemaläggning är en annan viktig del av ledarskapet.

— Vi har effektiviserat matematiken genom att lägga den på samma tid i en hel årskurs och sätta in en extra lärare. På det sättet har vi fått fyra grupper av tre klasser, säger Maria Ström.

Foto: Ciprian Gorga

Är du skicklig i ditt yrke? Ger ditt arbete goda resultat? Kan du samarbeta?

I fönstret ligger Göteborgs stads löne­samtalsblanketter där lärarna ska värderas i tio nivåer av sig själva och rektor.

Maria Ström träffar rektorsgruppen i Major­na/Linné en gång i veckan. Just nu diskuterar de tolv rektorerna och områdeschefen hur de ska tänka kring löneöversynen så att det blir enhetligt. Att behandla årets 3,1 procent som en gemensam pott för hela området är enda sättet att kunna differentiera lönerna tillräckligt för lärarna på skolorna.

Hennes egen lön ligger på 43 500 kronor i månaden. Varken högt eller lågt, tycker hon.

En grupp elever kommer in på expeditionen på jakt efter kurator och släcker lamporna när de går. Maria Ström studsar upp och tillrättavisar. Det blir mer och mer tydligt att här händer grejer hela tiden. Hon har nästan aldrig lugn och ro att ägna sig åt en sak.

»Energitjuv« och »dilemma« är ord som återkommer när hon pratar.

— Hur ska jag skriva? Maria Ström lutar huvudet i händerna. Mejlet som aldrig vill bli klart är till en förälder av det gränslösa slaget, en som redan har fått allt det stöd till sitt barn som skolan kan erbjuda men som ändå pockar på mer. Det är dags att sätta stopp.

— Det kräver mycket koncentration att hitta rätt ord och formulera sig korrekt. Om jag inte gör det kan det vändas emot mig och så kommer det anmälningar till Skolinspektionen. Då måste jag svara även på dem och det är fruktansvärt tidskrävande.

I kväll blir det sent, för Sannaskolan har ­öppet hus. Men hon försöker hålla sina 40 timmar i veckan, även om det innebär att en del tycker att hon inte svarar tillräckligt snabbt.

— Mejlboxen är alltid full och jag har säkert 50 meddelanden på min telefon som jag inte hunnit lyssna av. Det är klart att jag hade kunnat sitta och göra det efter klockan sex en kväll. Det är väl någon slags överlevnads­strategi att låta bli, säger Maria Ström.

55 procent av rektorerna har funderat på att lämna yrket det senaste året, trots att de trivs. Det visar rapporten från Lärarförbundet. Även hon har tänkt tanken.

— För att det är tufft och för att jag ibland känner att kroppen inte orkar med. Samtidigt är det ett viktigt och roligt jobb att vara med och forma morgondagens människor. Och det är ju här jag har min kompetens.

Foto: Ciprian Gorga

Klockan närmar sig fyra. Det jobbiga mejlet och möteskallelsen är äntligen skrivna och nu ska hon mingla med potentiella elever och deras föräldrar i bamba. Men hon fastnar med blicken i fjärran — där Älvsborgsbrons ljusgröna båge spänner över Göta Älv.

— Ibland blir det kortslutning i hjärnan och jag glömmer vad jag höll på med. Då ­börjar jag vattna blommor eller titta på utsikten i stället.

Karin Lindgren

Läxkritiker tvivlar på nyttan

$
0
0

Språkläraren Pernilla Alm har skrivit en debattbok mot hemarbete

Maken har skjutsat barnen till skolan, frukosten är undanplockad och kaninen har fått vatten. Lugnet sänker sig över familjen Alms villa i Tyresö och Pernilla Alms författardag kan börja. Fyra dagar i veckan jobbar hon som högstadielärare i Nacka men en dag är hon hemma och skriver. Hon har redan debu­terat med en roman men den här gången blir det en debattbok mot läxor.

Vad är det med läxor som retar dig?

— De är otroligt orättvisa. Jag är proffs på studieteknik och kan ge mina barn bra hjälp med läxorna. Andra barn har föräldrar som inte kan svenska eller som jobbar mycket och sällan är hemma.

Man kan väl ge läxor som eleverna klarar utan föräldrarnas hjälp?

— Klart att det finns mer eller mindre lämpliga hemuppgifter men frågan är varför det är så viktigt att ta av barnens fritid. Ge mig bevis för att läxor fungerar. Till dess menar jag att nackdelarna överväger.

Ett problem är att läxorna tar död på ­barnens naturliga kunskapstörst, anser Pernilla Alm.

— När min yngsta dotter har läsläxa så är det ett stort motstånd men om vi säger att hon får läsa Bamse så gör hon det gärna. Sedan är det väl ingen som vill ta jobbet med sig hem och då är det osunt att lära barn det.

Det är tunt med forskning om nyttan av läxor. Utbildningsforskaren John Hatties studier visar en svagt positiv effekt men den varierar med elevens ålder. Högpresterande gymnasieelever blir ännu bättre av läxor medan yngre barns lärande rentav kan påverkas negativt.

Pernilla Alm tycker att elever ska hinna med skolarbetet på skoltid. Det går om man värnar lektionerna.

— Jag blir vansinnig när man tar bort min lektionstid till förmån för skolbio, skol-DM och annat.

Och läxor är en tidstjuv i sig, menar hon.

— Man måste samla in, kontrollera och ge återkoppling på läxor i stället för att använda lektionerna för inlärning och repetition.

Pernilla Alm är inte främmande för att förlänga skoldagen om tiden i skolan inte räcker till. Det kanske behövs fler lektioner eller egenstudier på skoltid med lärare när­varande, funderar hon.

— Jag tror att lärare kan tänka sig mer lektionsbunden tid om vi tar bort en del möten och slipper rätta nationella prov.

Läxor kan rentav slå mot läraryrkets status, enligt Pernilla Alm.

— Vi ska vara legitimerade annars får vi inte sätta betyg eller undervisa i lägre åldrar. Samtidigt överlåter vi en del av jobbet till obehöriga föräldrar och elever.

Pernilla Alm tror att lärare sällan vet hur mycket läxor andra lärare har gett och att den totala läxbördan kan bli stor för eleverna. Själv ger hon i stort sett aldrig läxor.

— Några föräldrar har klagat, andra tycker att det är bra eftersom deras barn redan är stressade som sjutton.

Per Hagström

Övar på att tala inför grupp

$
0
0

Efter idog träning vågade alla elever i Malin Larssons klass hålla tal.

Foto: Lotta Holmström

Fyra elever sitter runt ett bord i klassrummet och kommenterar framförandet som en av dem just gjort.

— Tänk på att prata högre.

— Bra tempo.

— Om du tittar upp varje gång du säger »Vet du hur det känns?« så blir det jättebra.

Klass 8E på Alviksskolan i Stockholm har arbetat med projektet »Tala som TED« i några veckor nu: diskuterat ­retorik, tittat på tal, skrivit egna, läst dem för varandra, gett och fått respons. I dag övar de på den muntliga framställningen inför finalen om en vecka: talet inför klassen.

Klasskompisarna är extra uppmärksamma på hur det flyter. Är det tillräckligt med pauser? Håller hen ögonkontakt? Är betoningen på rätt ställen?

I den här gruppen sitter bland annat Joel Sollergård Ed och Emilia Bromfält. Joels tal handlar om vad han var med om i New York, då en man blev knivstucken och rånad. Emilia ska tala om tankar som väcktes när hon dödade en bananfluga: Varför är flugans liv mindre värt än ditt?

— Eleverna är personliga och känslosamma, även om inte alla tal handlar om något sorgligt eller jobbigt. Det är väldigt modigt av dem, säger svenskläraren Malin Larsson.

Foto: Lotta HolmströmDet sprider sig ett dovt surr i klassrummet av taluppläsningar och gensvar. Malin Larsson går runt och tar kort med sin lärplatta, slår sig ner i olika grupper och pratar med eleverna. Hon twittrar också ut en bild från lektionen och märker den med #talasomted så att andra som är intresserade kan följa klassens arbete.

Molly Ringqvist har valt att tala om sin fasta punkt i tillvaron, vädret.

— Jag är något av en vädernörd. Jag kände att det kunde bli ett bra tal, med både fakta och argument, säger hon.

Hon känner sig inte helt redo inför framförandet, men tänker öva lite varje dag. Att få respons av klasskamraterna är en bra hjälp.

— Det är intressant att höra vad andra tycker. Man lär sig mycket och funderar på det man skriver. Svenskan är hela tiden i huvudet, säger hon.

Klassen har lärt sig en ­metod för strukturerade samtal och är van att ge varandra feedback.

— Att lära sig att tala inför grupp är väldigt viktigt. Men förmågan att kommunicera muntligt är tudelad. Vi jobbar lika mycket med att samtala som att redogöra, säger Malin Larsson.

Foto: Kristina Sahlén

En vecka senare är det dags. Bänkarna står utmed väggarna och i mitten av rummet står stolarna på rad, riktade mot scenen längst fram i rummet.

— Så här ser det ut när man har föreläsning, förekommer Malin Larsson elevernas ­frågor.

Hon lugnar den något stimmiga stämningen i klassen.

— Det ingår i bedömningen att ni är goda lyssnare. Vi ska hålla fokus här i dag.

Molly Ringqvist är bland de första att hålla sitt tal för hela klassen. Hon håller ögon­kontakten med publiken, skämtar och gestikulerar.

— Det var inte så nervöst som vanligt, säger hon efteråt.

För första gången har hon känt ett lugn inför att framföra något för klassen.

Foto: Kristina Sahlén

— Jag tror det beror på att jag var så väl förberedd.

När alla som vill hålla talen inför helklass gjort det får de lämna rummet. Kvar är halva klassen, som nu ska hålla sina tal. Till slut återstår en liten grupp på fyra elever.

Alla genomför de sina TED-tal, och alla håller god ögonkontakt. Några tittar ibland på lappar och stödord, men rösten bär och talen håller.

— Ni utvecklas, lilla gruppen! Ni tar superstora steg framåt, säger Malin Larsson.

Hon berättar att det är en stark och trygg klass.

— Men det här är ändå jätte­läskigt. Några har tidigare inte vågat stå inför stor grupp. Tänk er då att våga kliva fram inför hela klassen! Jag fick bita mig i läppen för att inte börja gråta, säger hon, märkbart rörd och nöjd med dagen.

Lotta Holmström

Praktiska på väg att bota bristerna

$
0
0

Utbildningskoncernen Praktiska har dominerat marknaden sedan lärlingsförsöket startade. Under de senaste åren har skolorna genomgått ett stålbad.

Foto: Christel Lind

Bahar Idris, 18 år, går första året på hantverksprogrammet med inriktning frisör på Praktiskas gymnasium i Halmstad. Hon har valt att vara lärling.

— Jag har praktik var tredje vecka och började som lärling i oktober. Jag var lite blyg först men nu går det bra, säger hon.

I dag är det permanentprov inne på skolan. Bahar är snabb på att rulla upp hår och är nästan klar med sin övningsdocka när yrkesläraren Anna Lerjebo tar över och visar alla i klassen.

När Skolinspektionen inledde sin granskning av Praktiska i Halmstad år 2012 fick skolan skarp kritik. Den handlade bland annat om att fyra av tio elever inte fullföljde utbildningen. Arbetet med särskilt stöd utgick inte från elevernas behov. Det saknades behöriga lärare och lärarna ställde för låga krav på eleverna.

Nu har man åtgärdat alla bristerna och fått grönt ljus av Skolinspektionen.

Skolan har 190 elever, 40 är lärlingar, 50 går yrkesintroduktion och 100 elever går på vanligt yrkesprogram inom något av de sex program som skolan erbjuder.

Martina Grufman går första året på byggprogrammet. Hon är 16 år och letar nu efter en arbetsplats för att bli lärling i tvåan. Precis som majoriteten av sina jämnåriga har hon ­aldrig haft ett sommarjobb.

— Det här känns rätt nu men jag vet inte vad jag vill göra om tio år, förklarar hon.

Läraren Anna Lerjebo tror väldigt mycket på idén med lärlingsutbildning men kvaliteten måste vara bra.

— Jag pushar på alla elever som klarat sina grundämnen. Vill de komma ut på arbetsplatser så hjälper jag dem, säger hon.

Själv åker hon runt på arbets­platserna och besöker eleverna. Hon kontrollerar att allt fungerar och att eleverna når sina utbildningsmål.

Förutom det lokala arbetet på skolan för att säkra kvaliteten har trycket ökat från Praktiskas koncernledning.

— Resultaten följs oftare upp centralt från ledningen och det har skett en uppstramning i att säkra kvaliteten. Ledningen undersöker också hur många elever här som fått praktik och som tagit examen och jämför med andra skolor i koncernen, säger Nikola Trubarac, rektor på Praktiska i Halmstad.

I samband med att lärlingsförsöket inleddes år 2008 expanderade koncernen Praktiska (tidigare Baggium) snabbt. Praktiska dominerade fullständigt marknaden för lärlingar under försöksverksamheten. Som mest hade koncernen 52 skolor. När lärlingsutbildningen blev permanent hösten 2011 hade Praktiska fortfarande 53 procent av eleverna. I dag har siffran sjunkit till cirka 35 procent.

Praktiska har lagt ned skolor på grund av hård konkurrens, minskande elevkullar och överetablering. Koncernen har kvar 35 skolor runt om i landet.

Patrik Wigelius, myndighets- och kvalitetschef på Praktiska­koncernen, konstaterar att det varit tuffa år. Samtidigt har skolorna lärt sig mycket av Skolinspektionens granskningar. Han framhåller att det egentligen krävs mer av en lärlingselev än en gymnasieförlagd elev.

— De ska klara att gå upp tidi­ga morgnar, arbeta åtta timmar med vuxna och ändå klara av sina teoretiska studier på skolan. Det krävs helt enkelt att man blir vuxen lite snabbare, säger han. 

Lenita Jällhage

Forskare: Låt företagen ta över

$
0
0

Låt företagen och branscher­na ta ansvaret för lärlings­utbildningen och skolpengen. Det skulle ge lärlingsutbildningen en möjlighet att överleva.

Idén kommer från Jonas Olofsson, professor i ekonomisk historia på Malmö högskola, som tillsammans med Eskil Wadensjö, professor i national­ekonomi på Stockholms universitet, ­tagit fram förslag på hur man skulle kunna förändra lärlingssystemet. Förslagen presen­terades nyligen i Studie­förbundet Näringsliv- och Samhälles rapport.

Ett av förslagen är att man ska vända på ordningen och låta före­tagen och branscherna få ansvaret för lärlings­utbildningen och också för skolpengen.

— Om branscherna själva håller i lärlingsutbildningen så kan de rigga den på det sätt de önskar utifrån behoven. Då skulle man få ett annat engagemang och ansvars­tagande, säger Jonas Olofsson.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att han är ­öppen för att vända på ansvaret för lärlingsutbildningen. Han menar att de branscher som har förutsättningar att ­klara av att ta över ansvaret skulle kunna få det som ett parallellt spår till den vanliga lärlings­utbildningen.

— Jag ger i dagarna statens särskilda utredare ett tilläggsdirektiv att utreda möjlig­heterna för bransch­lärlingar.

Lenita Jällhage

Datortätt blir lätt lärarglest

$
0
0

Satsningar på en dator till varje elev leder till ökad arbets­belastning för lärarna och minskade personalresurser.

Bild: Colourbox
Skolor som satsar på datorer till alla elever drabbas ekonomiskt. Det är en av slutsatserna i Örebro universitets stora forskningsstudie Unos Uno.

En-till-en innebär att alla elever får en egen dator eller surfplatta. Örebroforskarna har under tre års tid granskat effekterna av en-till-en-satsningar i ett tjugotal svenska skolor. Det visar sig att skolorna många gånger tvingas minska lärartätheten för att klara kostnaderna.

— Mellan skål och vägg berättar rektorerna att de tvingas öka gruppstorlekarna, ha föreläsningar i dubbelklass och satsa på att fylla upp klassrummen, säger Åke Grönlund, en av forskarna bakom studien.

Ett problem enligt honom är att huvudmännen räknar på inköpskostnaden men missar den totala ägandekostnaden för datorerna.

— Det kan handla om den tid anställda lägger ner på uppdatering av program, felsökningar, väntetid på service med mera, säger han.

Den totala ägandekostnaden blir ofta så stor att den inte kan kompenseras helt med neddragningar på läromedel eller lokaler. Även resurserna för personal drabbas, enligt Åke Grönlund.

I studien vittnar både lärare och elever om att eleverna arbetar mer ensamma efter införandet av en-till-en. Lärarnas undervisningstid minskar till förmån för andra arbetsuppgifter.

— Lärarna ägnar sig åt teknikrelaterat fix och har fått ytterligare arbete med att uppfinna och producera nytt lärmaterial. Det beror bland annat på att skolan dragit ner på läromedelskontot för att få råd med datorer, uppger Åke Grönlund.

Minskar inte den typen av ­arbete efter hand?

— Det är svårt att säga eftersom det lärmaterial som tas fram i början av satsningen måste förnyas efter ett tag.

Dessutom tar examination och kontroll alltmer tid på grund av den ökade individualisering som en-till-en ­medför, enligt Åke Grönlund.

— Det handlar om ökat behov av käll- och äkthetskontroll, fler och mer komplicerade lokala bedömnings­kriterier och bedömnings­metoder, förklarar han.

Behöver eleverna lika mycket lärartid när de har tillgång till egen dator?

— Eleverna behöver ledning av lärare, annars är det risk att de i stället använder tiden för att surfa på internet. Tekniken ändrar lärarnas roll, men det blir inte färre utan fler arbetsuppgifter, säger Matilda Wiklund, en av de andra forskarna bakom studien.

Forskarnas enkäter visar att 42 procent av lärarna tycker sig ha fått mer arbete genom en-till-en. 19 procent upplever inte någon ökad arbetsbelastning.

Samtidigt ser många lärare positiva effekter. 37 procent av lärarna tycker att en-till-en lett till bättre kunskaper för eleverna, jämfört med 17 procent som inte ser någon sådan effekt. Det är också en klar majoritet som upplever att ­arbetssättet är roligare för både elever och lärare.

Men det här är genomsnittssiffror och en slutsats av studien är att inställning till en-till-en skiljer sig mycket från skola till skola.

— Det är jättestor spridning mellan skolor och man får vara försiktig med medeltalen. Om man till exempel ser på hur nöjda eleverna är så ­varierar det mellan cirka 30 och 80 procent, säger Åke Grönlund.

Per Hagström

Bristande stöd när barn ska lära sig läsa

$
0
0

Elever som har behov av särskilt stöd för att lära sig läsa får inte det stöd de behöver. Det visar en ny undersökning från Lärarnas Riksförbund (LR).

2 500 låg- och mellanstadielärare som är medlemmar i LR svarade på en webbenkät. 45 procent av lärarna på lågstadiet uppger att elever som är i behov av särskilt stöd för läsandet inte får det. På mellanstadiet är motsvarande siffra 56 procent.

Lärarna upplever även att de inte får tillräcklig fortbildning i läsförståelse. På mellanstadiet uppger 55 procent av lärarna att de inte fått någon fortbildning alls i läsförståelsestrategier de senaste fem åren. På lågstadiet är det 44 procent som uppger det.

77 procent av lärarna på lågstadiet upplever att föräldrarna aktivt tränar läsning med barnen i hemmet. Men på mellanstadiet är det bara hälften av lärarna som upplever det. Svarsfrekvensen i undersökningen var cirka 50 procent.

Undersökningen presenteras samtidigt som projektet ”En läsande klass”, som författaren Martin Widmark står bakom, släpper sin bok ”En läsande klass – träna läsförståelse”. Boken är ett arbetsverktyg som ska hjälpa lärare att arbeta med läsförståelse i skolan.

Målet är att låg- och mellanstadielärare över hela landet ska arbeta med textsamtal enligt den senaste forskningen. Boken kommer att skickas ut till samtliga låg- och mellanstadieskolor.

Lotta Holmström

Mer pengar till Läslyftet

$
0
0

40 000 lärare kommer att omfattas av Läslyftet, sedan regeringen nu avsatt en halv miljard kronor för att bredda satsningen.

Inför regeringens vårbudget, som presenteras på onsdag, släpper man nu ännu en satsning på skolan. En halv miljard kronor ska läggas på ett breddat läslyft åren 2015-2018, uppger Aftonbladet. Satsningen, som innebär fortbildning för lärare i effektiva metoder för läs- och skrivutveckling, syftar till att förbättra elevernas läsförståelse, som sjunkit i senaste Pisa-undersökningen.

– Resultaten har sjunkit i 25 år. Lärarutbildningen har varit alldeles för dålig och trenden har varit att barnen ska ta mycket ansvar själva, utan att det följs upp tillräckligt. Det har varit förödande, säger Jan Björklund.

Det nya i den breddade satsningen är att den inte bara riktar sig till lärare som undervisar i svenska. Totalt räknar regeringen med att 40 000 lärare ska gå Läslyftet. Den tidigare satsningen på 300 miljoner presenterades i december. Utvidgningen ska gälla från årsskiftet.

Lotta Holmström

Förskollärare åtalas för pojkes död

$
0
0

En 58-årig kvinna åtalas för att ha orsakat en treårig pojkes död på en förskola i Sandvikens kommun i mars 2011, rapporterar lokala medier.

Pojken lämnades enligt åtalet utan uppsikt och ströps till döds sedan han fastnat med hjälmens hakrem i ett träd. Kvinnan var anställd som förskollärare och var den som skulle ha närmast tillsyn över barnen

Åklagare har vid två tidigare tillfällen beslutat att ingen ska åtalas för dödsolyckan. Trots det väcks nu alltså åtal om vållande till annans död.

För pojkens anhöriga är åtalet en lättnad, säger pappans målsägarbiträde Gunilla von Wachenfeldt. Till TV4 Gävle säger hon att föräldrarnas bestämda uppfattning är att pojken skulle varit i livet i dag om personalen på förskolan skött sitt jobb.

TT

Praktiska på väg att bota bristerna

$
0
0

Utbildningskoncernen Praktiska har dominerat marknaden sedan lärlingsförsöket startade. Under de senaste åren har skolorna genomgått ett stålbad.

Foto: Christel Lind

Bahar Idris, 18 år, går första året på hantverksprogrammet med inriktning frisör på Praktiskas gymnasium i Halmstad. Hon har valt att vara lärling.

— Jag har praktik var tredje vecka och började som lärling i oktober. Jag var lite blyg först men nu går det bra, säger hon.

I dag är det permanentprov inne på skolan. Bahar är snabb på att rulla upp hår och är nästan klar med sin övningsdocka när yrkesläraren Anna Lerjebo tar över och visar alla i klassen.

När Skolinspektionen inledde sin granskning av Praktiska i Halmstad år 2012 fick skolan skarp kritik. Den handlade bland annat om att fyra av tio elever inte fullföljde utbildningen. Arbetet med särskilt stöd utgick inte från elevernas behov. Det saknades behöriga lärare och lärarna ställde för låga krav på eleverna.

Nu har man åtgärdat alla bristerna och fått grönt ljus av Skolinspektionen.

Skolan har 190 elever, 40 är lärlingar, 50 går yrkesintroduktion och 100 elever går på vanligt yrkesprogram inom något av de sex program som skolan erbjuder.

Martina Grufman går första året på byggprogrammet. Hon är 16 år och letar nu efter en arbetsplats för att bli lärling i tvåan. Precis som majoriteten av sina jämnåriga har hon ­aldrig haft ett sommarjobb.

— Det här känns rätt nu men jag vet inte vad jag vill göra om tio år, förklarar hon.

Läraren Anna Lerjebo tror väldigt mycket på idén med lärlingsutbildning men kvaliteten måste vara bra.

— Jag pushar på alla elever som klarat sina grundämnen. Vill de komma ut på arbetsplatser så hjälper jag dem, säger hon.

Själv åker hon runt på arbets­platserna och besöker eleverna. Hon kontrollerar att allt fungerar och att eleverna når sina utbildningsmål.

Förutom det lokala arbetet på skolan för att säkra kvaliteten har trycket ökat från Praktiskas koncernledning.

— Resultaten följs oftare upp centralt från ledningen och det har skett en uppstramning i att säkra kvaliteten. Ledningen undersöker också hur många elever här som fått praktik och som tagit examen och jämför med andra skolor i koncernen, säger Nikola Trubarac, rektor på Praktiska i Halmstad.

I samband med att lärlingsförsöket inleddes år 2008 expanderade koncernen Praktiska (tidigare Baggium) snabbt. Praktiska dominerade fullständigt marknaden för lärlingar under försöksverksamheten. Som mest hade koncernen 52 skolor. När lärlingsutbildningen blev permanent hösten 2011 hade Praktiska fortfarande 53 procent av eleverna. I dag har siffran sjunkit till cirka 35 procent.

Praktiska har lagt ned skolor på grund av hård konkurrens, minskande elevkullar och överetablering. Koncernen har kvar 35 skolor runt om i landet.

Patrik Wigelius, myndighets- och kvalitetschef på Praktiska­koncernen, konstaterar att det varit tuffa år. Samtidigt har skolorna lärt sig mycket av Skolinspektionens granskningar. Han framhåller att det egentligen krävs mer av en lärlingselev än en gymnasieförlagd elev.

— De ska klara att gå upp tidi­ga morgnar, arbeta åtta timmar med vuxna och ändå klara av sina teoretiska studier på skolan. Det krävs helt enkelt att man blir vuxen lite snabbare, säger han. 

Lenita Jällhage

Forskare: Låt företagen ta över

$
0
0

Låt företagen och branscher­na ta ansvaret för lärlings­utbildningen och skolpengen. Det skulle ge lärlingsutbildningen en möjlighet att överleva.

Idén kommer från Jonas Olofsson, professor i ekonomisk historia på Malmö högskola, som tillsammans med Eskil Wadensjö, professor i national­ekonomi på Stockholms universitet, ­tagit fram förslag på hur man skulle kunna förändra lärlingssystemet. Förslagen presen­terades nyligen i Studie­förbundet Näringsliv- och Samhälles rapport.

Ett av förslagen är att man ska vända på ordningen och låta före­tagen och branscherna få ansvaret för lärlings­utbildningen och också för skolpengen.

— Om branscherna själva håller i lärlingsutbildningen så kan de rigga den på det sätt de önskar utifrån behoven. Då skulle man få ett annat engagemang och ansvars­tagande, säger Jonas Olofsson.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att han är ­öppen för att vända på ansvaret för lärlingsutbildningen. Han menar att de branscher som har förutsättningar att ­klara av att ta över ansvaret skulle kunna få det som ett parallellt spår till den vanliga lärlings­utbildningen.

— Jag ger i dagarna statens särskilda utredare ett tilläggsdirektiv att utreda möjlig­heterna för bransch­lärlingar.

Lenita Jällhage
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>