Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live

Kandidaten ingen loserlärare

$
0
0

Näe, jag är inte så sugen på kaffe, ljuger jag lärarkandidaten rakt upp i ansiktet. Jag håller tyst om att varje kopp kaffe renderar i ett illamående och ett surt sug i min mage. Jag tiger om min magkatarr och häller i stället upp något dydoftande grönt teblask i koppen.
Det är lärarkandidatens första vfu och jag känner ansvaret att ge en övervägande positiv bild av lärarvardagen. Så i stället för att prata stressmage betonar jag att kaffet är gratis.
Lyckligtvis är en av kollegerna bortrest och kandidaten får en skrivbordsplats i den ombyggda skrubb utan fönster vi har till arbetsplats. Någon dator kan hon inte få eftersom vi inte ens har några till eleverna, men hon antecknar glatt i sitt kollegieblock och jag hyssjar kollegan som ifrågasätter hennes yrkesval.

Jag minns att en av de första kommentarerna jag fick när jag kom till min första arbetsplats var något liknande. Vad gör du här? Har du tänkt igenom det här?

Från den dagen började jag samla argument för att försvara mitt yrkesval. För att ha svar på tal när distriktssköterskan stoppar en spatel i halsen på en och kläcker ur sig att hon hellre skulle städa toaletter än att vara lärare. Den gången hade jag fullt upp med att bemästra kräkreflexen och sa inte så mycket, men situationen uppstår också i kassakön i matbutiken, i fotbollskiosken och på middagsbjudningarna.

Folk frågar vad man jobbar med och lägger sedan beklagande huvudet på sned. Stackars loserlärare. Vilka offer.

Sedan en tid har också Pisa-resultat och skolinspektionsrappor­ter lagts som pinnar på brasan och nu har tonen blivit mer an­klagande. Vad gör ni lärare åt elevernas dåliga resultat egentligen?

Men detta är inget att lämpa i knät på lärarkandidaten som glad i hågen hamnar mitt i lärarvardagen. Hon följer med på konserter och klasskonferenser och ser mer eller mindre lyckade lektioner. Hon får sig någon skopa fula ord av någon elev men möter mest välvilja. Hon ställer frågor om vad och hur och varför eftersom hon brinner för att undervisa och strävar efter att bli en så bra lärare som möjligt.

Och tillsammans med henne diskuterar jag hur det kommer sig att majoriteten av mina niondeklassare har missförstått innebörden av ordet »förväntansfull« i årets nationella prov i svenska. De flesta har tolkat ordet som att det betyder nervös eller orolig och helt missat den positiva konnotationen.
 
Men min kandidat, trots att hon varken är purung eller blåögd, förkropps­ligar ordets betydelse och jag tackar henne för påminnelsen, knaprar i mig i en tablett novaluzid och häller upp en kopp kaffe.
Charlotta Hemlin Lärare i svenska 7—9 Bergvretenskolan i Enköping

Han tog Teachmeet till Sverige

$
0
0

Foto: Lotta Holmström

Mötesformen TeachMeet kommer ursprungligen från Skottland. Det var läraren Per Falk som tog den till Sverige.

— Jag besökte BETT-mässan i London 2009 som ganska nybakad lärare och gick på ett Teachmeet som arrangerades i anslutning. Det var rätt häftigt att komma in i ett helt nytt sammanhang. Det var internationellt och glädjefyllt, man pratade positivt kring identiteten att vara lärare.

Hemma i Sverige ville han göra något för att ge tillbaka av den positiva upplevelse han varit med om. Det ledde till det första svenska Teachmeet på Skolforum 2009.

— Då handlade det väldigt mycket om IKT. Nu är fokus bredare. Det har hållits Teachmeets om språkutveckling, spelifiering, formativ bedömning, ledarskap.

Två år senare lanserade Per Falk och ­läraren Anna Kaya nästa engelskklingande mötesform för lärare i Sverige: Ed Camp. Platsen var återigen Skolforum.

— Det är roligt att kika på olika sätt att ­mötas och lära sig tillsammans. Allt handlar om knytkonferensidén, att du går dit med tanken att vara aktiv och lärande i mötet.

Ed Camp är en knytkonferens där den som vill diskutera något samlar likasinnade och håller i diskussionen.

Nästa stora utmaning var The Cage, som också utspelade sig under Skolforum 2011 och fick en uppföljning 2012. Tillsammans med Henrik Widaeus och Joakim Vollert tog Per Falk fram en arena för skolutveckling. I en glasbur skulle lärare, skolledare och elever arbeta fram idéer utifrån externa föreläsares utmaningar.

— Tanken var att skapa krockar där lärare möter andra personer i och utanför skolan. Vi stänger inne oss själva och lämnar inte förrän vi rört oss i någon riktning.

Nu anordnas Teachmeets lokalt på skolor och inom kommuner.

— Det är när skolorna byter bort det tråkiga infomötet och inför ett kollegialt kunskapsutbyte som man känner att wow, de har fattat! Det här är effektiva modeller för att sprida kompetens.

Per Falk tycker att formen lämpar sig väl för intern fortbildning.

— Det finns ofta redan spjutspetsar på skolorna, det saknas bara forum för dem att dela med sig av sin kunskap.

Han ser en fara i om det mest blir samma eldsjälar som möts och har ett utbyte.

Därför blev han glad när ett av de senaste initiativen han varit delaktig i, nätkursen »Det digitala skollyftet«, lockade många nya.

— De skapar egna kluster som brinner för samma fråga. Digitala skollyftetgrupper om formativ bedömning och programmering är exempel på det.

— Det har varit en väldigt kul resa att skapa arenorna för att få ihop människor. Vi har visat på kraften i mötesformen, och nu växer det utan mig — toppen! 

Lotta Holmström

»Kul att trixa med röken«

$
0
0

Trenden att röka e-cigaretter sprider sig på svenska skolor. 13-åringarna Wille, Rasmus och Julia säger att nästan alla deras kompisar har testat.

Men när Wille tog ett bloss i korridoren fick rektorn nog. Hon beslagtog hans e-cigarett och sedan dess har han inte sett den elektroniska hylsan i stål med smaksatt rökvätska.

— Jag bryr mig inte, den ­kostade 75 kronor liksom.

Nu sitter Wille nersjunken på en stol i ett av högstadie­skolans grupprum tillsammans med Rasmus. På ett bord intill sitter Julia. De går i sjuan på en skola i Stockholm och har alla testat e-cigaretter. Något de be­dömer att merparten av skolans cirka 200 elever har gjort.

E-cigaretterna började dyka upp på skolan för ungefär ett år sedan.

— Du kan köpa dem i vilken tobaksaffär som helst, berättar Wille.

Nikotinbaserad rökvätska till e-cigaretterna klassas som läkemedel, vilket kräver godkännande av Läkemedelsverket för att få säljas. Något sådant finns inte för dessa produkter. Trots det säljs nikotinhaltiga vätskor i Sverige, och på nätet är utbudet enormt.

Men bland e-cigarett­rökarna på Willes, Julias och Rasmus skola har det inte före­kommit något nikotin, säger de. Bara rökvätskor med olika smaker, som jordgubb, smörkola och lakrits.

— Det är som en liten vatten­pipa, förklarar Julia.

Foto: Christian Rhen

Därför fanns det viss tolerans från lärare och rektor i början. Wille och några andra elever passade på att testa gränserna. Men efter bolmandet i korridoren satte ledningen ner foten och beslutade, precis som flera andra skolor, om ett förbud mot rökning av e-cigaretter på skol­området.

Skolorna anser att e-cigaretter kan vara en inkörsport till tobaksrökning, något som bland annat WHO varnar för. Dessutom vet man förhållande­vis lite om skadeverkningarna ännu.

Julia, Wille och Rasmus har viss förståelse för förbudet, samtidigt tycker de att det är »lite töntigt«. De tror inte att det är farligt att röka e-cigaretter så länge de inte innehåller nikotin.

Vårsolen skiner in genom de stora fönstren i grupprummet på tredje våningen. Utmed en fasad på andra sidan gatan ­sitter några elever och röker. Vanliga cigaretter, som de fimpar på marken när de är klara.

— Det är många på skolan som röker vanliga cigg också, säger Julia och tillägger att hon är en av dem.

Hon säger att hon började för att hon tyckte att det var coolt. Det är samma sak med e-cigaretter tror hon, man testar för att det känns häftigt och förbjudet. Men hon är inte intresserad av att testa nikotin­haltiga e-cigaretter.

— Det är inte därför man röker e-cigg, säger hon.

Rasmus och Wille håller med.

— Jag ser e-ciggen mer som en leksak — det är något man gör när man inte har något annat att göra. Det är gott och det är kul att trixa med röken, göra rökringar och så, säger Rasmus.


Linda Kling

Har koll på arbetsmiljön

$
0
0

Bullriga ljushallen elevskyddsombudets viktigaste fråga

Varför tar de betalt för att stå på skolparkeringen? Varför finns det inga krokar på skolans toaletter? Varför kan de inte tillaga mat ­i kafeterian? Vem fixar?

Frågorna hopar sig. På Värmdö Gym­nasiums hemsida försöker skolans elevskyddsombud väcka elevernas intresse för den gemensamma arbetsmiljön.

— Vi är ett slags första kontrollanter av arbetsmiljön på skolan. För skolan är vårt arbete och vår arbetsmiljö, precis som det är för lärarna, säger elevskyddsombudet Felix Mollberger.

Sedan 1990 har grundskole- och gymnasieelever rätt att välja elevskyddsombud. Enligt Sveriges Elevkårers senaste undersökning svarade bara 28 procent av gymnasie­skolorna och 11 procent av grundskolorna att de har elevskyddsombud.

Men Felix Mollberger tvekade inte när klassen i tvåan tillfrågades om någon skulle kunna tänka sig att ställa upp som elevskyddsombud.

— Det lät som att det var något som behövdes. Och jag var beredd att ta det ansvaret.

Elevskyddsombuden har enligt arbets­miljölagen rätt att få utbildning och information och vara med på skyddsronder, men har inte som personalens skyddsombud rätt att stoppa arbetet.

Om det till exempel är så kallt i ett klassrum att det är svårt att koncentrera sig kan eleverna anmäla detta till elevskyddsombudet.

— Då ser vi till att den informationen skickas vidare och tas om hand.

Felix Mollberger drar handen genom den stora vågiga kalufsen. Han odlar långa tunna polisonger och har ett pyttelitet bockskägg på hakan.

— Många av eleverna vet nog inte ens om att vi har elevskyddsombud på skolan. Men det är viktigt att alla vet att de kan vända sig till oss om de skulle ha några klagomål.

I uppsökande syfte genomför därför elevskyddsombuden en webbenkät med frågor om elevernas fysiska och psykiska arbetsmiljö, en enkät som hundratals elever redan har svarat på.

Det kanske största arbetsmiljö­pro­blemet på Värmdö Gymnasium är ljus­hallen. Det är där vi sitter och pratar just nu.

Ljushallen är skolans hjärta. Det är ofta här eleverna samlas när de har rast. Det är en stor öppen sal med marmorgolv och högt i tak. Från den jättelika glasväggen väller ljuset från vårsolen in.

Fler och fler elever slår sig ned vid borden och sofforna. Sorlet stiger.

— Det kan vara väldigt högt ljud här. Allt man säger och gör blir förstärkt när ljuden ekar mellan väggarna. Men skolan är så gammal att den har blivit k-märkt. Så man får inte göra vad som helst, som att lägga om golven eller ljudisolera väggarna.

Den höga ljudnivån i ljushallen är ett återkommande problem, som elevskyddsombud år efter år har tagit upp. Och numera står några svarta och vita skärmväggar utplacerade mellan grupperna av pratande elever i ljushallen.

— Skärmarna har i alla fall hjälpt lite, konstaterar Felix Mollberger.

Stefan Helte

Ta stöd mot mobbning

$
0
0

Lärare borde se DO:s granskning av skolornas likabehandlingsplaner som ett stöd, skriver Moa Hjertson och Kajsa Svaleryd.

Bild: Marie Kassman

Nyligen påbörjade Diskrimineringsombudsmannen (DO) en granskning av skolors likabehandlings­planer i kampen mot mobbning. Granskningen omfattar 150 slumpvis utvalda skolor, både kommunala och fristående i 23 kommuner.

När vi handleder i lika­behandling har vi märkt att det finns ett glapp mellan praktik och lagstiftning. Vi vill med denna artikel flytta fokus från kontroll av att leva upp till ­lagen till dess intention: En skola med nolltolerans mot trakasserier och diskriminering.

En granskning leder ofta till panik och ses som ett hot eller som ett nödvändigt ont som ska genomföras. Vi vill slå ett slag för att se en potentiell granskning som någonting positivt.

Se en inspektion som en möjlighet att säkra barns rättigheter — där barn har rättigheter har vi vuxna ett ansvar. Se det som en möjlighet att få ett kvitto på att det just du gör i din vardag, i din skola, på din lektion gör skillnad för eleverna.

Eller se det som ett stöd i att få vägledning i hur arbetet kan utvecklas och förbättras. Egentligen granskas lärarnas verksamhet varje dag, varje lektion, varje timme och ­minut av dem som den är till för, nämligen eleverna själva. Genom att lyssna på dem får lärarna det bästa underlaget till en likabehandlingsplan.

För tre år sedan visade en liknande inspektion att nio av tio skolor brast i sitt ansvar och saknade en likabehandlingsplan som levde upp till lagens krav. Sammanfattningsvis visade den granskningen att om det fanns en plan så gjorde den ingen skillnad för eleverna.

De vanligaste bristerna var att en kartläggning saknades, att planen inte arbetats fram tillsammans med eleverna och att den inte var känd av vårdnadshavarna. Vidare att den inte var daterad eller innehöll åtgärder för året, att det saknades rutiner för akuta situationer, att planen omfattade flera verksamheter, att den inte omfattade såväl skollag som diskrimineringslag och att det saknades främjande insatser.

Planen, innehållande det förebyggande och främjande arbetet för likabehandling, är inte till för en myndighet. Den ska vara ett redskap/verktyg för att säkerställa att skolan låter alla elever få utveckla sin fulla potential, i en trygg miljö fylld av respekt, oavsett vem hen är.

Uppdraget är att skapa en skolmiljö där elever har möjlighet att utveckla sina för­mågor och intressen utan att bli begränsade av föreställningar om kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

Förra året kom det in unge­fär fem anmälningar om dagen till DO/Barn- och elevombudet (BEO) av elever som inte kände att skolan gav den möjligheten till trygghet. Ger du som lärare den tryggheten? Reflektera över hur du framställer olika grupper, hur du fördelar ordet, hur du hanterar situationer som uppstår mellan elever, mellan lärare och elever, och vilka normer läromedlen förmedlar.

Reflektera över vad du gör under en dag för att arbeta främjande — det arbete du enligt lag ska göra utan att något har inträffat, för att öka känslan av inkludering och respekt. Gör din egen granskning.

Om du ger dig själv chansen till eftertanke tror vi att du känner att det inte är DO:s klapp på axeln du vill ha. Utan att det är en klapp eller en kram av eleven som du möter om tio år och som då säger: På din lektion, där kunde jag vara mig själv och där kände jag mig trygg.

Moa Hjertson Beteendevetare och författare, Stockholm. Kajsa Svaleryd  Jämställdhetsstrateg i Gävle kommun.

MP vill ge lärarstudenter rabatt på studielånet

$
0
0

Snabbare avskrivning av studielånet för lärarstudenter och ett statligt lönelyft för lärarna. Det är två av skolförslagen i Miljöpartiets vårbudgetmotion.

De flesta av skolförslagen i Miljöpartiets (MP) vårbudgetmotion, som presenterades på onsdagen, är kända sedan tidigare. Partiet vill bland annat satsa på 10.000 fler medarbetare i skolan, vilket Lärarnas tidning skrivit om tidigare.

Miljöpartiet (MP) vill också satsa på ett statligt lönelyft samt bättre kompetensutveckling för hela lärarkåren. Exakt vad det innebär framgår inte av budgetmotionen.

Det råder stor brist på lärare i NO-ämnena, teknik och matematik. Partiet tror dock inte på regeringens föreslagna examensbonus utan föreslår en annan tvådelad satsning för att motivera fler att utbilda sig och stanna kvar i yrket.

Den ena åtgärden är att införa tidsbegränsade avskrivningar av studieskulder för studenter som läser till NO- teknik- och matematiklärare. Idén är att studenten får skriva av 20 procent av sina aktuella studieskulder per år i läraryrket. Ju fler år läraren stannar desto mer studiemedel skrivs alltså av.

Den andra åtgärden är att införa korta lärarutbildningar, som ger både master- och lärarexamen. Exempelvis skulle studenter som har läst en treårig ingenjörsutbildning kunna utgöra en rekryteringsbas för lärare i dessa ämnen, tror MP. Den korta utbildningen ska också ges på halvfart för att locka redan yrkesverksamma naturvetare att utbilda sig till lärare.

För att höja läraryrkets attraktionskraft vill MP att staten tar initiativ till en rekryteringsstrategi tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och lärarutbildningarna. Strategin ska innehålla särskilda åtgärder för att förbättra villkoren och öka attraktionskraften inom lärargrupper ”där behoven är särskilt akuta”, står det i budgetmotionen.

Finansieringen av förslagen ska bland annat ske genom att höja skatten med 3 procent för den del av månadsinkomsten som överstiger 40.000 kronor och att en föreslagen höjning av a-kassan görs på två år istället för ett.

MP vill satsa 11,7 miljarder mer än regeringen på skolan under den kommande mandatperioden, enligt Per Bolund, partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

Läs hela förslaget här.

Mats Thorén

Byt arbetsplats – höj självkänsla och lön

$
0
0

I förra numret skrev jag att det inte är lärarnas fel att resultaten sjunker i de svenska skolorna, utan förutsättningarnas.

Efter ett par dagar ringde en lärare som ville poängtera att lärarna inte heller får se sig själva som offer. Offermentalitet är ett hinder om man vill ta makten över sin egen profession, ansåg hon. Trots att skolan har blivit mer toppstyrd menade hon att lärarna måste inse att de kan ta tillbaka makten.

Hennes tes gick ut på att om lärarna drog nytta av lärarbristen och bytte arbetsplats oftare skulle både självkänslan och lönen öka. På köpet skulle kunskapsöverföringen mellan lärare och skolor också öka, vilket skulle skapa inspiration och arbetsglädje.

Kunskapsöverföring kan gå blixtsnabbt, inte bara på nätet utan också IRL (in real life). Vår reporter Lotta Holmström har besökt ett möte med Digisyd, en informell sammanslutning av IKT-pedagoger från 13 Skånekommuner (sid 16—20). De som talar längre än sju minuter när de får ordet kan få en gosedjurskopia av Darth Vader slängd på sig.

En av arrangörerna, IKT- pedagogen Roger Funhagen, anser att det ingår i yrket att dela med sig av sina kunskaper till kolleger. De som inte var på plats kan ta del av ­mötet via nätet — och behöver inte oroa sig för gosedjuren.

Annica Grimlund Chefredaktör Lärarnas tidning

Så gör vi: Talangjakt på värdegrund

$
0
0

På Ekebyskolan i Danderyd, F—6, anordnar sexorna varje år en talangjakt för alla elever. Det har varit populärt bland barnen men ifrågasatt av vissa föräldrar. Tävlings­momenten där elever bedömer elever har varit en utmaning att hantera även för lärarna.

— Eleverna måste förr eller senare möta verkligheten och där är det mycket tävling. Vi vill lära eleverna att tävla på rätt sätt, säger Carolina Ekman som är trä- och metallslöjdslärare på skolan.

För att göra tävlingen rättvis har lärarna tagit fram ett poängkort med bedömningskriterier. Kriterierna utgår från förmågor som eleverna ska träna enligt skolans värdegrund.

— Det ger poäng om eleverna vågar visa en egen speciell stil, om det syns att de har tränat och har självförtroende på scenen, förklarar Carolina Ekman.

Eleverna ska känna till kriterierna både när de förbereder sitt bidrag och när de bedömer andras.

— Elevernas vardag är full av kunskapskrav och bedömningskriterier. Det här är ett sätt för dem att förstå systemet.

Per Hagström

Resa visar vägen till franskan

$
0
0

Läraren Mélanie Piedoie leder eleverna i årskurs 9 på ett fiktivt äventyr.

Flyget har landat i tid på Aéroport Charles de Gaulle men en VIP-resenär har blivit av med sitt bagage, en oersättlig golfbag av välkänt, lyxigt märke.

Mindre bemedlade backpackers prasslar med Paris­kartor och métrobiljetter och knappar sig fram mellan appar med hotellguider och billiga restauranger.


Adriana James och Nami­ella Smith behöver inte snåla. Med en reskassa på två miljoner kronor har de valt det luxuösa hotellet Hyatt Paris Made­leine, centralt i det ­åttonde arrondissementet. Nu ska de lägga stan för sina fötter — eller snarare sin limousine — och se allt från Eiffel­tornet till Mona Lisa.


Deras medresenär José Carlos har en skralare budget på 10 000 kronor och får nöja sig med ett enkelt boende nära Gare du Nord. Han har flytt sina spritproblem och tänker inte komma tillbaka förrän han har ställt allt till rätta.


Foto: Christian Andersson

Plötsligt rycks resenärerna tillbaka till verkligheten och blir åter eleverna Norhan Mohammed, Rachel Suleiman och Hamza Toulbi på Mölle­vångsskolan i Malmö. Deras lärare Mélanie Piedoie börjar berätta, på franska, om Paris arrondissements, stadsdelar.


— Paris är som en snigel, un éscargot, där stadsdelarna vindlar sig som en snäcka, i spiralform, inifrån och ut. Arron­dissementen är inte bara stadsdelar, utan som egna små universum — olika varandra, som Möllevången och Limhamn här i Malmö, säger hon.



Under hela årskurs 9 är franskgruppen ute på »Den stora resan«, Le grand voyage, som Mélanie Piedoies projekt heter. Under resans gång får eleverna olika uppdrag som de utför genom uppgifter kopplade till moment i kursplanen. Parallellt lär de känna språket, staden Paris och den franska kulturen. Allt redovisas i en blogg, gemensam för läraren och klassen.


Centrala för undervisningen är alla de digitala inslag Mélanie Piedoie letar upp: Youtube-klipp, appar, bilder och musik med anknyt­ning till resor, Paris och Frankrike.

Till det lägger hon konkreta ting som vykort, kartor, ­franska skrivböcker och specialimporterat godis för att skapa en autentisk känsla. 


Mélanie Piedoie har inspirerats av spelet »Backpacker«, som går ut på att skapa en resa utifrån en bestämd budget.

Därför delar hon in eleverna i två grupper: backpackers och lyxresenärer. Sedan får eleverna själva uppfinna en fiktiv karaktär med namn, bakgrund och syfte med Parisresan. ­Under resan ställs de olika karaktärerna inför utmaningar som Mélanie Piedoie skräddar­syr åt dem. Som att en VIP:s aktier plötsligt rasar på börsen.


— Jag är spelmästare också, förklarar hon. 


Projektet är flexibelt så att hon kan stanna upp när exempelvis ett moment i grammatiken kräver längre tid än väntat.

Foto: Christian Andersson

En aktuell uppgiftär att skriva en resebeskrivning, hur en karaktär tar sig från Malmö till Paris. Den ska först skrivas i presens, för att sedan göras om till passé composé.


Nackdelen med projektet är det gigantiska förarbetet, menar Mélanie ­Piedoie. Att leta upp alla länkar och annat digitalt material, kolla upp att det inte har försvunnit från nätet när det är dags för just det momentet och — inte minst — att skaffa bildrättigheter.


— Men allt förarbete innebär att efterarbetet blir så mycket kortare. Och en fördel är att man håller sig ständigt upp­daterad på vad som verkligen gäller i dagens Frankrike.


Texten har tidigare publicerats i tidningen Alfa nr 1/14.

Marianne Nordenlöw


Valupptakt med historiska filmer

$
0
0

Lagom till valåret har film­arkivet.se lagt ut 65 svenska val- och propagandafilmer från 1930- till 1990-tal.

Tanken är att filmerna ska kunna användas i under­visningen för att sätta i gång diskussioner inför årets val. Här kan man se statsminister Per-Albin Hansson tala direkt in i kameran och uppmana folket att rösta i valet 1944 eller skådespelaren Stig Järrel drömma mardrömmar om det skattefria samhället 1954.

Något modernare är Miljö­partiets valfilm från 1988 där man kan se animerade varianter av politikerna Ingvar Carlsson och Carl Bildt.

Filmarkivet.se är ett sam­arbete mellan Svenska film­institutet och Kungliga biblioteket och alla filmer på sajten får visas upp i klassrummet.

Framgångsrika vägar till läsning

$
0
0

En ny bok ska hjälpa lärare på låg- och mellanstadiet att arbe­ta med de strategier för läsning som forskare förespråkar.

Det är författaren Martin Widmark som dragit i gång projektet »En läsande klass« och ­boken har samma titel.

Fem lärare beskriver i ­boken hur de arbetar med läsundervisningen i årskurserna F—6.

Boken skickas ut gratis till alla låg- och mellanstadie­skolor i samband med Världsbok­dagen i april.

Arbetsmiljön inte hållbar

$
0
0

Lärare toppar mätningar om stress. Nya siffror visar att lärare löper betydligt större risk att bli sjuka i psykiska diagnoser än andra yrkesgrupper.

Det är hela 80 procent vanligare att lärare i förskola och fritidshem blir sjukskrivna i psykiska diagnoser jämfört med andra grupper på arbets­marknaden. För lärare i grundskolan och gymnasiet är det 49 respektive 25 procent vanligare.

Lärarnas sjuktal ökar dessutom över tid jämfört med den övriga arbetsmark­naden.

Sambandet mellan psykiska diagnoser som depression och utmattningssyndrom och faktorer i arbetsmiljön är vetenskapligt bekräftat. Arbetssituationen i skolan har lett till att sjuktalen nu rusar iväg.

Vi vet att lärare kompenserar för organisationer som sviker, med risk för den egna ­hälsan. Ju tuffare förutsättningar, desto hårda­re arbetar många lärare.

Lärare i grundskolan jobbar i snitt 52 timmar i veckan. Och när vi frågar lärare i förskola och fritidshem hör vi att deras arbets­situation är oacceptabel.

De höga sjuktalen har sina förklaringar. En sak återkommer alltid i förskola och fritidshem: stora barngrupper.

Kastar man en blick på statistiken över grupperna i förskolan ser det ganska hyfsat ut — den genomsnittliga gruppstorleken har knappt förändrats sedan 2006. Men den uppmärksamme ser att de stora grupperna med fler än 20 barn har blivit 56 procent fler. Det innebär att många fler lärare och barn vistas i stora barngrupper.

I fritidshemmen har larmen om en ohållbar situation avlöst varandra. Mellan 2006 och 2013 har det genomsnittliga antalet barn ökat från 31,7 till 40,4. Det är en dramatisk ökning med 27 procent på kort tid.

Våra undersökningar bland lärare i för­skola och fritidshem visar tydligt att stora grupper inte är den enda utmaningen. I förskolan påverkas lärarna av brist på planeringstid, liksom av att mycket tid går till diverse­arbete som inte har med målupp­fyllelse att göra, till exempel städning och köksarbete.

I fritidshemmen är lokalerna inte ändamålsenliga, personaltätheten för låg och planeringstiden för kort.

Var fjärde lärare i fritidshem upplever dagligen en ljudnivå som leder till trötthet, stress och huvudvärk.

Med tanke på det som har kommit fram i Lärarförbundets undersökningar är det inte förvånande att sjukskrivningarna bland lärare i förskola och fritidshem sticker ut så kraftigt som den senaste statistiken visar. Det är en underkänd utveckling för både de lära­re och de barn som drabbas och för kvaliteten i verksamheten.

Förra veckan spred Lärarförbundet i kampanjen »Skolan först« viktiga budskap om arbetsmiljön i fritidshemmen.

Den här veckan gör vi en namninsamling om gruppstorlek och lärartäthet i förskolan.

Gå gärna in på vår webbplats ­www.larar­forbundet.se och hjälp till att väcka uppmärksamhet.

Sjuktalen talar sitt tydliga språk — det är dags att rensa på lärarnas bord.

Arbetsmiljöproblem låter sig inte sopas under mattan — de fastnar som vassa stenar under fotsulorna. Bra förutsättningar måste finnas för lärare och barn i skolans alla ­delar.

Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande

Skolan viktig när barnfamiljer väljer ny bostadsort

$
0
0

Skolans kvalitet har stor betydelse vid val av kommun när barnfamiljer ska flytta. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Lärarförbundet.

Allra viktigastär skolkvaliteten för föräldrar med barn i årskurs 1–5. Där svarar 78 procent att den har stor betydelse. Motsvarande siffra för föräldrar med barn i gymnasieåldern är 65 procent.

Frågan löd: Om du stod i begrepp att flytta, hur stor betydelse skulle kvaliteten på skolan ha för val av kommun?

På Lärarförbundet uppmanar man nu kommunerna att se en bra skola som en konkurrensfördel för att locka till sig nya invånare.

– För att kunna locka de bästa lärarna måste man fokusera på höjd lön och minskad arbetsbelastning, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Undersökningen har gjorts med hjälp av en webbenkät som har sänts till ett slumpmässigt urval föräldrar med barn i grundskola och/eller gymnasiet. 1072 föräldrar svarade och svarsfrekvensen var 58 procent.

Lotta Holmström

Förskollärare i förskoleklass tvingas fortbilda sig på fritiden

$
0
0

Förskollärare i förskoleklass tvingas studera på fritiden för att få arbeta i nya grundskolan. Regeringens förslag möter kritik.

Regeringen vill att endast lågstadielärare ska vara be­höriga att undervisa i den nya tioåriga grundskolan med skolstart vid sex års ålder.

Till en början uteslöt rege­ringen förskollärarna helt i förslaget men ändrade sig. De förskollärare som i dag arbetar i förskoleklass får vara kvar om de vidareutbildar sig i bland annat läs- och skrivinlärning.

En skräddarsydd fortbildning för förskollärarna i för­skoleklass ska ge dem behörighet för hela det nya lågstadiet. Med 75 procent arbete kombinerat med 50 procent studier ska fortbildningen ta två år. Förskollärarna får full lön under den tiden.

— Det är ett upplägg som är realistiskt att genomföra samtidigt som verksamheten kan fungera. Det är klart att det krävs en insats för att gå vidare­utbildningen men vi tycker att det är hyggliga villkor, säger Bertil Östberg, statssekreterare vid utbildningsdepartementet.

Det håller inte Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén med om.

— Vi förutsätter att en fortbildning helt ska äga rum på arbetstid, säger hon.

En knäckfråga är synen på förhållningssätt och pedagogik för de yngsta barnen i skolan.

I de nuvaran­de för­skole­klasser­na är förskolans pedagogik i regel framträdande. Regeringen anser att det nya årskurs 1 tydligt ska vara det första året i grundskolan.

— Det kan finnas för­skolepedagogik som är intressant även för det nya lågstadiet, men det kan inte vi på departementet avgöra. Det får professionen och den utredning som vi tillsatt titta på, säger Bertil Östberg.

Lärarförbundet förordar en obligatorisk förskoleklass där den nuvarande förskoleklassens pedagogik och didaktik på lekens grund finns kvar. Precis som i dag ska både förskollärare och grundskollärare vara behöriga och ansvara för undervisningen.

Gärna fortbildning för förskollärarna i ämnen och ämnesdidaktik — så länge den sker på arbetstid, anser förbundet.

Socialdemokraterna före­slog en tioårig grundskola redan för två år sedan, med en obligatorisk förskoleklass som ett första steg. Partiet har ännu inte tagit ställning till detaljerna i regeringens förslag.

— Men det vore dumt att inte att ta till vara förskollärarnas erfarenheter och kunskaper, säger Håkan Bergman (S), ledamot i riksdagens utbildningsutskott.

— För så små barn är leken en viktig del av inlärningen och kan inte ersättas med katederundervisning.

Miljöpartiet ser frågan om obligatorium som en skendebatt och vill bevara förskoleklassen ungefär som den är i dag. Partiet säger nej till kurs­planer och kunskapskrav i förskoleklassen.

— Vi kan inte sätta sex­åringarna i skolbänken med en linjal och kräva att de ska prestera, säger Jabar Amin, skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Bertil Östberg betonar att utformningen av den tioåriga grundskolan är långt ifrån färdig. Först sommaren 2015 ska den statliga utredningen vara klar. Han utlovar också någon form av övergångsregler, även om det införs ett fortbildningskrav för förskollärarna.

— Vi måste göra överväganden när det gäller exempelvis äldre förskollärare och de som arbetat länge i förskoleklass. Men det går inte att säga i dag hur de övergångsreglerna ska se ut, säger Bertil Östberg.

Med ert förslag måste många grundskollärare undervisa yngre barn än vad de gör i dag. Behöver de också fortbildning?

— Ja, visst finns det anledning att tänka på fortbildning för lågstadielärare som kanske aldrig har jobbat med sex­åringar. Men det får utredningen titta närmare på.

Ingvar Lagerlöf

»Kul att trixa med röken«

$
0
0

Trenden att röka e-cigaretter sprider sig på svenska skolor. 13-åringarna Wille, Rasmus och Julia säger att nästan alla deras kompisar har testat.

Men när Wille tog ett bloss i korridoren fick rektorn nog. Hon beslagtog hans e-cigarett och sedan dess har han inte sett den elektroniska hylsan i stål med smaksatt rökvätska.

— Jag bryr mig inte, den ­kostade 75 kronor liksom.

Nu sitter Wille nersjunken på en stol i ett av högstadie­skolans grupprum tillsammans med Rasmus. På ett bord intill sitter Julia. De går i sjuan på en skola i Stockholm och har alla testat e-cigaretter. Något de be­dömer att merparten av skolans cirka 200 elever har gjort.

E-cigaretterna började dyka upp på skolan för ungefär ett år sedan.

— Du kan köpa dem i vilken tobaksaffär som helst, berättar Wille.

Nikotinbaserad rökvätska till e-cigaretterna klassas som läkemedel, vilket kräver godkännande av Läkemedelsverket för att få säljas. Något sådant finns inte för dessa produkter. Trots det säljs nikotinhaltiga vätskor i Sverige, och på nätet är utbudet enormt.

Men bland e-cigarett­rökarna på Willes, Julias och Rasmus skola har det inte före­kommit något nikotin, säger de. Bara rökvätskor med olika smaker, som jordgubb, smörkola och lakrits.

— Det är som en liten vatten­pipa, förklarar Julia.

Foto: Christian Rhen

Därför fanns det viss tolerans från lärare och rektor i början. Wille och några andra elever passade på att testa gränserna. Men efter bolmandet i korridoren satte ledningen ner foten och beslutade, precis som flera andra skolor, om ett förbud mot rökning av e-cigaretter på skol­området.

Skolorna anser att e-cigaretter kan vara en inkörsport till tobaksrökning, något som bland annat WHO varnar för. Dessutom vet man förhållande­vis lite om skadeverkningarna ännu.

Julia, Wille och Rasmus har viss förståelse för förbudet, samtidigt tycker de att det är »lite töntigt«. De tror inte att det är farligt att röka e-cigaretter så länge de inte innehåller nikotin.

Vårsolen skiner in genom de stora fönstren i grupprummet på tredje våningen. Utmed en fasad på andra sidan gatan ­sitter några elever och röker. Vanliga cigaretter, som de fimpar på marken när de är klara.

— Det är många på skolan som röker vanliga cigg också, säger Julia och tillägger att hon är en av dem.

Hon säger att hon började för att hon tyckte att det var coolt. Det är samma sak med e-cigaretter tror hon, man testar för att det känns häftigt och förbjudet. Men hon är inte intresserad av att testa nikotin­haltiga e-cigaretter.

— Det är inte därför man röker e-cigg, säger hon.

Rasmus och Wille håller med.

— Jag ser e-ciggen mer som en leksak — det är något man gör när man inte har något annat att göra. Det är gott och det är kul att trixa med röken, göra rökringar och så, säger Rasmus.


Linda Kling

Så gör vi: Talangjakt på värdegrund

$
0
0

På Ekebyskolan i Danderyd, F—6, anordnar sexorna varje år en talangjakt för alla elever. Det har varit populärt bland barnen men ifrågasatt av vissa föräldrar. Tävlings­momenten där elever bedömer elever har varit en utmaning att hantera även för lärarna.

— Eleverna måste förr eller senare möta verkligheten och där är det mycket tävling. Vi vill lära eleverna att tävla på rätt sätt, säger Carolina Ekman som är trä- och metallslöjdslärare på skolan.

För att göra tävlingen rättvis har lärarna tagit fram ett poängkort med bedömningskriterier. Kriterierna utgår från förmågor som eleverna ska träna enligt skolans värdegrund.

— Det ger poäng om eleverna vågar visa en egen speciell stil, om det syns att de har tränat och har självförtroende på scenen, förklarar Carolina Ekman.

Eleverna ska känna till kriterierna både när de förbereder sitt bidrag och när de bedömer andras.

— Elevernas vardag är full av kunskapskrav och bedömningskriterier. Det här är ett sätt för dem att förstå systemet.

Per Hagström

Resa visar vägen till franskan

$
0
0

Läraren Mélanie Piedoie leder eleverna i årskurs 9 på ett fiktivt äventyr.

Flyget har landat i tid på Aéroport Charles de Gaulle men en VIP-resenär har blivit av med sitt bagage, en oersättlig golfbag av välkänt, lyxigt märke.

Mindre bemedlade backpackers prasslar med Paris­kartor och métrobiljetter och knappar sig fram mellan appar med hotellguider och billiga restauranger.


Adriana James och Nami­ella Smith behöver inte snåla. Med en reskassa på två miljoner kronor har de valt det luxuösa hotellet Hyatt Paris Made­leine, centralt i det ­åttonde arrondissementet. Nu ska de lägga stan för sina fötter — eller snarare sin limousine — och se allt från Eiffel­tornet till Mona Lisa.


Deras medresenär José Carlos har en skralare budget på 10 000 kronor och får nöja sig med ett enkelt boende nära Gare du Nord. Han har flytt sina spritproblem och tänker inte komma tillbaka förrän han har ställt allt till rätta.


Foto: Christian Andersson

Plötsligt rycks resenärerna tillbaka till verkligheten och blir åter eleverna Norhan Mohammed, Rachel Suleiman och Hamza Toulbi på Mölle­vångsskolan i Malmö. Deras lärare Mélanie Piedoie börjar berätta, på franska, om Paris arrondissements, stadsdelar.


— Paris är som en snigel, un éscargot, där stadsdelarna vindlar sig som en snäcka, i spiralform, inifrån och ut. Arron­dissementen är inte bara stadsdelar, utan som egna små universum — olika varandra, som Möllevången och Limhamn här i Malmö, säger hon.



Under hela årskurs 9 är franskgruppen ute på »Den stora resan«, Le grand voyage, som Mélanie Piedoies projekt heter. Under resans gång får eleverna olika uppdrag som de utför genom uppgifter kopplade till moment i kursplanen. Parallellt lär de känna språket, staden Paris och den franska kulturen. Allt redovisas i en blogg, gemensam för läraren och klassen.


Centrala för undervisningen är alla de digitala inslag Mélanie Piedoie letar upp: Youtube-klipp, appar, bilder och musik med anknyt­ning till resor, Paris och Frankrike.

Till det lägger hon konkreta ting som vykort, kartor, ­franska skrivböcker och specialimporterat godis för att skapa en autentisk känsla. 


Mélanie Piedoie har inspirerats av spelet »Backpacker«, som går ut på att skapa en resa utifrån en bestämd budget.

Därför delar hon in eleverna i två grupper: backpackers och lyxresenärer. Sedan får eleverna själva uppfinna en fiktiv karaktär med namn, bakgrund och syfte med Parisresan. ­Under resan ställs de olika karaktärerna inför utmaningar som Mélanie Piedoie skräddar­syr åt dem. Som att en VIP:s aktier plötsligt rasar på börsen.


— Jag är spelmästare också, förklarar hon. 


Projektet är flexibelt så att hon kan stanna upp när exempelvis ett moment i grammatiken kräver längre tid än väntat.

Foto: Christian Andersson

En aktuell uppgiftär att skriva en resebeskrivning, hur en karaktär tar sig från Malmö till Paris. Den ska först skrivas i presens, för att sedan göras om till passé composé.


Nackdelen med projektet är det gigantiska förarbetet, menar Mélanie ­Piedoie. Att leta upp alla länkar och annat digitalt material, kolla upp att det inte har försvunnit från nätet när det är dags för just det momentet och — inte minst — att skaffa bildrättigheter.


— Men allt förarbete innebär att efterarbetet blir så mycket kortare. Och en fördel är att man håller sig ständigt upp­daterad på vad som verkligen gäller i dagens Frankrike.


Texten har tidigare publicerats i tidningen Alfa nr 1/14.

Marianne Nordenlöw


Valupptakt med historiska filmer

$
0
0

Lagom till valåret har film­arkivet.se lagt ut 65 svenska val- och propagandafilmer från 1930- till 1990-tal.

Tanken är att filmerna ska kunna användas i under­visningen för att sätta i gång diskussioner inför årets val. Här kan man se statsminister Per-Albin Hansson tala direkt in i kameran och uppmana folket att rösta i valet 1944 eller skådespelaren Stig Järrel drömma mardrömmar om det skattefria samhället 1954.

Något modernare är Miljö­partiets valfilm från 1988 där man kan se animerade varianter av politikerna Ingvar Carlsson och Carl Bildt.

Filmarkivet.se är ett sam­arbete mellan Svenska film­institutet och Kungliga biblioteket och alla filmer på sajten får visas upp i klassrummet.

Framgångsrika vägar till läsning

$
0
0

En ny bok ska hjälpa lärare på låg- och mellanstadiet att arbe­ta med de strategier för läsning som forskare förespråkar.

Det är författaren Martin Widmark som dragit i gång projektet »En läsande klass« och ­boken har samma titel.

Fem lärare beskriver i ­boken hur de arbetar med läsundervisningen i årskurserna F—6.

Boken skickas ut gratis till alla låg- och mellanstadie­skolor i samband med Världsbok­dagen i april.

Så gör vi: Talangjakt på värdegrund

$
0
0

På Ekebyskolan i Danderyd, F—6, anordnar sexorna varje år en talangjakt för alla elever. Det har varit populärt bland barnen men ifrågasatt av vissa föräldrar. Tävlings­momenten där elever bedömer elever har varit en utmaning att hantera även för lärarna.

— Eleverna måste förr eller senare möta verkligheten och där är det mycket tävling. Vi vill lära eleverna att tävla på rätt sätt, säger Carolina Ekman som är trä- och metallslöjdslärare på skolan.

För att göra tävlingen rättvis har lärarna tagit fram ett poängkort med bedömningskriterier. Kriterierna utgår från förmågor som eleverna ska träna enligt skolans värdegrund.

— Det ger poäng om eleverna vågar visa en egen speciell stil, om det syns att de har tränat och har självförtroende på scenen, förklarar Carolina Ekman.

Eleverna ska känna till kriterierna både när de förbereder sitt bidrag och när de bedömer andras.

— Elevernas vardag är full av kunskapskrav och bedömningskriterier. Det här är ett sätt för dem att förstå systemet.

Per Hagström
Viewing all 5229 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>